Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł616,00 zł821,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
BCAA Xtra Drink BCAA Xtra Drink

Activlab BCAA Xtra Drink to wygodny do spożycia w każdej sytuacji napój o smaku cytrynowym, zawierający “czysteaminokwasy BCAA. Produkt dostarcza aż 4000 mg aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu bocznym (L-Leucyna, L-Izoleucyna, L-Walina), w proporcji 2:1:1. Napój przeznaczony jest dla osób aktywnych fizycznie, pragnących dostarczyć istotnych dla funkcjonowania mięśni aminokwasów.

BCAA (ang. branched-chain amino acid) to aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu bocznym, które należą do aminokwasów egzogennych, których odpowiednie spożycie przyczynia się do zahamowania katabolizmu mięśniowego. Aminokwasy te, działając ze sobą w synergii, przyczyniają się do przyśpieszenia procesów regeneracyjnych, zmniejszenia odczuwania zmęczenia w trakcie trwania wysiłku, sprawnego metabolizmu glukozy w mięśniach szkieletowych oraz promowania anabolizmu mięśniowego.

W skład aminokwasów BCAA wchodzi:
L-Leucyna – najbardziej znana z całej trójki aminokwasów ze względu na posiadanie wysokiego potencjału anabolicznego. Leucyna silnie aktywuje kinazę mTOR, która reguluje tempo syntezy nowych białek mięśniowych (MPS). Proces ten pozwala na sprawną odbudowę powstałych w wyniku treningu oporowego mikrouszkodzeń oraz wraz z podażą pozostałych niezbędnych aminokwasów umożliwia uzyskanie hipertrofii mięśniowej, czyli zwiększenia ilości muskulatury. L-leucyna może także zwiększać wychwyt glukozy przez mięśnie szkieletowe poprzez stymulację wydzielania insuliny, co korzystnie wpłynie na procesy anaboliczne i resyntezę glikogenu mięśniowego.

L-Izoleucyna – jest izomerem wyżej wymienionego aminokwasu, i choć ich budowa chemiczna jest zbliżona, to ich funkcje w organizmie są nieco odmienne. Aminokwas nie stymuluje tak mocno procesu syntezy nowych białek mięśniowych, ale znacząco wpływa na wychwyt glukozy w mięśniach szkieletowych. Dzięki temu podczas wysiłku mięśnie zaopatrywane są w większą ilość dostępnej energii, natomiast po zakończeniu treningu aminokwas przyśpiesza tempo resyntezy glikogenu mięśniowego. Ponadto izoleucyna ogranicza proces glukoneogenezy, czyli pozyskiwania glukozy z niecukrowych prekursorów, jakimi są niektóre aminokwasy. Zapobiega to utracie tkanki mięśniowej podczas długotrwałych ćwiczeniach fizycznych oraz przy długotrwałych przerwach między posiłkami.

L-Walina – aminokwas, który podobnie jak pozostałe stymuluje proces MPS oraz resyntezę glikogenu mięśniowego. Znacznie większe działanie wywiera jednak w obrębie układu nerwowego, ponieważ uczestniczy w syntezie neuroprzekaźników. Aminokwas ten blokuje aktywność tryptofanu w ośrodkowym układzie nerwowym, z którego dalej produkowana jest serotonina. Dzięki temu walina pozwala podtrzymać stan czuwania i zapobiec odczuwaniu nadmiernego zmęczenia i znużenia. Ponadto L-walina uczestniczy w odnowie tkanek, co korzystnie wpływa na proces potreningowej regeneracji. Uczestniczy też w transporcie azotu w organizmie oraz wydalaniu jego nadmiernych ilości.

Podsumowując, Activlab BCAA Xtra Drink to napój stworzony z myślą o osobach aktywnych fizycznie, które pragną dostarczyć niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mięśni aminokwasów rozgałęzionych. Produkt dostarcza wysokiej ilości aminokwasów w proporcji 2:1:1 (odpowiednio leucyny, izoleucyny i waliny), co sprzyja odnowie mięśni szkieletowych i procesom anabolicznym. Wygodny do spożycia napój może poprawić wydolność podczas aktywności fizycznej, a po jej zakończeniu zmniejsza czas potrzebny na regenerację mięśni szkieletowych.

OutOfStock
5 1
5

wygodne i dobre w uzyciu
bardzo dobrze smakuja i czuje jak miesnie po nich rosna
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
BCAA Xtra Drink BCAA Xtra Drink 250 ml
Activlab
2,20 zł

BCAA Xtra Drink 250 ml

5 na podstawie 1 opinii ilość: 250 ml
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
2,20 złz VAT

od 3 sztuk tylko 2,16 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Idealny napój do spożycia bezpośrednio przed lub po treningu
  • Przyśpiesza resyntezę glikogenu mięśniowego
  • Nasila odbudowę włókien mięśniowych
  • Zapobiega katabolizmowi mięśniowemu
  • Sprzyja anabolizmowi mięśniowemu
  • Opóźnia pojawienie się zmęczenia
  • Aminokwasy w proporcji 2:1:1
  • Wysoka zawartość leucyny
  • Czyste aminokwasy BCAA
  • Pyszny cytrynowy smak
  • Nie zawiera cukru

Activlab BCAA Xtra Drink to wygodny do spożycia w każdej sytuacji napój o smaku cytrynowym, zawierający “czysteaminokwasy BCAA. Produkt dostarcza aż 4000 mg aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu bocznym (L-Leucyna, L-Izoleucyna, L-Walina), w proporcji 2:1:1. Napój przeznaczony jest dla osób aktywnych fizycznie, pragnących dostarczyć istotnych dla funkcjonowania mięśni aminokwasów.

BCAA (ang. branched-chain amino acid) to aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu bocznym, które należą do aminokwasów egzogennych, których odpowiednie spożycie przyczynia się do zahamowania katabolizmu mięśniowego. Aminokwasy te, działając ze sobą w synergii, przyczyniają się do przyśpieszenia procesów regeneracyjnych, zmniejszenia odczuwania zmęczenia w trakcie trwania wysiłku, sprawnego metabolizmu glukozy w mięśniach szkieletowych oraz promowania anabolizmu mięśniowego.

W skład aminokwasów BCAA wchodzi:
L-Leucyna – najbardziej znana z całej trójki aminokwasów ze względu na posiadanie wysokiego potencjału anabolicznego. Leucyna silnie aktywuje kinazę mTOR, która reguluje tempo syntezy nowych białek mięśniowych (MPS). Proces ten pozwala na sprawną odbudowę powstałych w wyniku treningu oporowego mikrouszkodzeń oraz wraz z podażą pozostałych niezbędnych aminokwasów umożliwia uzyskanie hipertrofii mięśniowej, czyli zwiększenia ilości muskulatury. L-leucyna może także zwiększać wychwyt glukozy przez mięśnie szkieletowe poprzez stymulację wydzielania insuliny, co korzystnie wpłynie na procesy anaboliczne i resyntezę glikogenu mięśniowego.

L-Izoleucyna – jest izomerem wyżej wymienionego aminokwasu, i choć ich budowa chemiczna jest zbliżona, to ich funkcje w organizmie są nieco odmienne. Aminokwas nie stymuluje tak mocno procesu syntezy nowych białek mięśniowych, ale znacząco wpływa na wychwyt glukozy w mięśniach szkieletowych. Dzięki temu podczas wysiłku mięśnie zaopatrywane są w większą ilość dostępnej energii, natomiast po zakończeniu treningu aminokwas przyśpiesza tempo resyntezy glikogenu mięśniowego. Ponadto izoleucyna ogranicza proces glukoneogenezy, czyli pozyskiwania glukozy z niecukrowych prekursorów, jakimi są niektóre aminokwasy. Zapobiega to utracie tkanki mięśniowej podczas długotrwałych ćwiczeniach fizycznych oraz przy długotrwałych przerwach między posiłkami.

L-Walina – aminokwas, który podobnie jak pozostałe stymuluje proces MPS oraz resyntezę glikogenu mięśniowego. Znacznie większe działanie wywiera jednak w obrębie układu nerwowego, ponieważ uczestniczy w syntezie neuroprzekaźników. Aminokwas ten blokuje aktywność tryptofanu w ośrodkowym układzie nerwowym, z którego dalej produkowana jest serotonina. Dzięki temu walina pozwala podtrzymać stan czuwania i zapobiec odczuwaniu nadmiernego zmęczenia i znużenia. Ponadto L-walina uczestniczy w odnowie tkanek, co korzystnie wpływa na proces potreningowej regeneracji. Uczestniczy też w transporcie azotu w organizmie oraz wydalaniu jego nadmiernych ilości.

Podsumowując, Activlab BCAA Xtra Drink to napój stworzony z myślą o osobach aktywnych fizycznie, które pragną dostarczyć niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mięśni aminokwasów rozgałęzionych. Produkt dostarcza wysokiej ilości aminokwasów w proporcji 2:1:1 (odpowiednio leucyny, izoleucyny i waliny), co sprzyja odnowie mięśni szkieletowych i procesom anabolicznym. Wygodny do spożycia napój może poprawić wydolność podczas aktywności fizycznej, a po jej zakończeniu zmniejsza czas potrzebny na regenerację mięśni szkieletowych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Wielkość opakowania: 250 ml
w 1 puszcezawartość%ZDS
Wartość energetyczna48 kJ / 11 kcal*
Białko3 g*
Węglowodany0 g*
Tłuszcz0 g*
L-Leucyna2000 mg*
L-Izoleucyna1000 mg*
L-Walina1000 mg*

Pozostałe składniki

Woda, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, dwutlenek węgla, aromat, substancja słodząca E955, barwniki: E104 i E110.

Ostatnia ocena

fighter991

wygodne i dobre w uzyciu bardzo dobrze smakuja i czuje jak miesnie po nich rosna

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Olimp
79,00 zł
(1)

Zaawansowana formuła zawierająca najskuteczniejsze składniki aktywne sprzyjające redukcji tkanki tłuszczowej.

Kupuję
Grenade
79,00 zł

Spalacz tłuszczu na bazie wyciągów roślinnych, kofeiny i fenyloalaniny. Pobudza metabolizm, zwiększa energię.

Kupuję
Grenade
119,00 zł

Spalacz tłuszczu na bazie wyciągów roślinnych, kofeiny i tyraminy. Pobudza metabolizm, zwiększa energię.

Kupuję
Trec
95,00 zł
(1)

Odżywka białkowa na bazie białek serwatkowych CFM. Bez zawartości tłuszczy oraz laktozy.

Kupuję
Olimp
69,00 zł

Najwyższej jakości w 100% naturalny izolat białka serwatkowego (WPI). Pomaga zwiększyć i utrzymać masę mięśniową.

Kupuję
Activlab
22,00 zł

Wieloskładnikowy spalacz tłuszczu. Poprawia przemianę materii, zwiększa termogenezę i poziom enegii.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Ostatnio na blogu

Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

O otyłości mówi się coraz więcej. Sam miałem okazję postąpić parę tekstów dotyczących nadmiernej masy ciała. Problem eskaluje, ponad połowa naszego...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Zespół jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome – IBS) jest obecnie najczęściej spotykanym funkcjonalnym zaburzeniem żołądkowo-jelitowym z...

czytaj więcej
Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 2

Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 2

W poprzednim tygodniu wyjaśniliśmy sobie, że okres okołoporodowy sprzyja wystąpieniu wielu zaburzeniom emocjonalnym, zaczynając od stanów depresyjnych i...

czytaj więcej
Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

  Witajcie, jakiś czas temu opublikowałem program treningowy pod wyciskanie leżąc na 4 dni w tygodniu. Program ten był przeznaczony głównie dla...

czytaj więcej
Fit rogaliki drożdżowe z czekoladą

Fit rogaliki drożdżowe z czekoladą

Hej! Kto w dzieciństwie zajadał się drożdżowymi rogalikami babci czy mamy? Mi zdecydowanie przypominają taki beztroski czas i ten zapach w domu… to co...

czytaj więcej
Działanie prozdrowotne astaksantyny

Działanie prozdrowotne astaksantyny

Astaksantyna należy do rodziny ksantofilów, czyli tlenowych pochodnych karotenoidów [1]. Związek ten powszechnie występuje w środowisku morskim, w którym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027