Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
100% Pure Whey 100% Pure Whey

BioTech USA 100% Pure Whey to suplement diety zawierający aż 78% czystego białka doskonałej jakości w każdej porcji. Zawarte w produkcie frakcje białek charakteryzują się bardzo wysoką przyswajalnością i doskonałym aminogramem. Odżywka świetnie rozpuszcza się nawet w tłustym mleku i przewyższa większość konkurencji pod względem smaku oraz konsystencji, nawet w przypadku wykonania shake’a na bazie wody.

Rola białka w diecie osób aktywnych
Białko to wyjątkowy makroskładnik, który pełni zupełnie odmienną od tłuszczy czy węglowodanów rolę, bowiem jego podstawowym zadaniem jest budowanie tkanek.

Osoby uprawiające sporty różnego rodzaju regularnie doprowadzają do przeciążeń i mikrouszkodzeń w strukturach mięśniowych, które absolutnie nie są niczym złym, a wręcz przeciwnie. To dzięki nim ciało jest w stanie poprawiać swoje zdolności motoryczne, ponieważ przy odpowiednich warunkach wytworzone uszkodzenia zostaną zregenerowane z nawiązką. W ten sposób zachodzi adaptacja ciała do bodźców treningowych, która jest podstawowym narzędziem umożliwiającym notowanie postępów. Ważne jednak, by spełnić wspomniane wcześniej odpowiednie warunki do wzrostu, czyli zapewnić wysoką podaż dobrej jakości protein oraz dodatni bilans kaloryczny.

W diecie sportowców zaleca się nie mniej, niż 1,5 g białka na kg masy ciała, a niekiedy, zwłaszcza w trakcie redukcji, ilości tego makroskładnika dochodzą nawet do 3g/kg m.c. Te horrendalne wręcz porcje są niezwykle trudne do osiągnięcia w przypadku korzystania z klasycznych produktów żywieniowych, stąd też z pomocą przychodzi odżywka białkowa o doskonałej jakości, jaką jest opisywany preparat. Z jego pomocą można wygodnie uzupełnić białko w najistotniejszych momentach dnia, nie nosząc ze sobą wcześniej ugotowanego posiłku.

Co więcej, zwiększona podaż białka może działać antykatabolicznie w trakcie redukcji, a zwiększenie jego udziału w diecie obniża jej wartość energetyczną „netto”. Wynika to z ilości energii, jaką organizm musi przeznaczyć na rozbicie wielkocząsteczkowych białek do aminokwasów, z których dopiero jest w stanie czerpać energię. W ten sposób gram protein dostarcza około 20% mniej energii niż standardowo przyjmowane 4kcal.

Izolat białek serwatkowych (WPI) - stanowi jedną z najszybciej przyswajalnych oraz najczystszych form białka serwatkowego. Białko to uzyskuje się poprzez mikrofiltrację surowca, dzięki czemu nie tylko pozbawia się go zbędnych tłuszczów oraz węglowodanów, ale także wszelkich zanieczyszczeń. Uzyskany surowiec cechuje się nawet 95% zawartością białka w suchej masie, które ponadto odznacza się doskonałą jakością. Potwierdza to parametr BV (biological value), który wynosi aż 159, co oznacza, że zawarte w białku aminokwasy świetnie sprawdzą się jako budulec tkanek mięśniowych w organizmie człowieka. Białko to posiada niezwykle dynamiczną kinetykę wchłaniania - już po około 1 godzinie zostaje w zupełności przyswojone. Stąd też izolat białek serwatkowych świetnie nadaje się jako pierwszy posiłek w ciągu dnia, gdy chcemy jak najszybciej zaspokoić potrzeby organizmu po nocnym poście oraz w porze potreningowej.

Koncentrat białka serwatkowego (WPC) to najbardziej popularny wśród osób aktywnych rodzaj białka serwatkowego, cechujący się wysoką jakością i szybką przyswajalnością przy jednoczesnym zachowaniu rozsądnej ceny. Surowiec standardowo zawiera około 80% białka oraz niewielki odsetek tłuszczu i węglowodanów. Czas trwania przyswajania tego białka jest dość krótki, jednakże nie tak dynamiczny jak w przypadku izolatu, bowiem WPC zaczyna się wchłaniać dopiero po około 30 minutach i dostarcza aminokwasów do krwioobiegu przez 2 godziny. Dlatego też perfekcyjnie nadaje się jako składnik shake’a proteinowego tuż po treningu, pokrywając okres największego zapotrzebowanie na białko. Koncentrat posiada doskonały aminogram, przez co dostarcza organizmowi najistotniejszych i najcenniejszych aminokwasów.

Ponadto odżywka ta zawiera dodatek aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), czyli L-leucyny, L-Izoleucyny oraz L-waliny, wszystkie w postaci wolnych aminokwasów. Substancje te nie tylko cechują się natychmiastową wchłanialnością, ale także biorą w udział w metabolizmie energetycznym oraz stanowią sygnał do nasilania syntezy białek, przez co mogą działać anabolicznie oraz antykatabolicznie.

Podsumowując, BioTech USA 100% Pure Whey to suplement diety zawierający najlepszej jakości proteiny wzbogacone kluczowymi aminokwasami, które doskonale sprawdzają się jako element uzupełniający, ale też i urozmaicający dietę. Dzięki temu produktowi można z powodzeniem zapomnieć o restrykcyjnej diecie, ponieważ otrzymany z jego wykorzystaniem shake ma smak i gęstość konkurencyjną nawet dla niezdrowych alternatyw przepełnionych tłuszczami i cukrem.

 

Magazyn UK
Since 2005
Dodaj do koszyka
100% Pure Whey 100% Pure Whey 454g
Biotech Usa
34,00 zł

100% Pure Whey

Magazyn UE

Wszystkie gramatury

454g
34,00 zł
2270g
159,00 zł

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,90 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Mieszanka białek oraz aminokwasów o błyskawicznym tempie wchłaniania
  • Zawiera doskonałej jakości frakcje: WPI oraz WPC
  • Pyszny smak i konsystencja prawdziwego shake’a
  • Dodatek aminokwasów rozgałęzionych BCAA
  • Wspiera regenerację tkanek mięśniowych
  • Stanowi doskonałe uzupełnienie diety
  • Ogranicza katabolizm mięśniowy
  • Szybkie i wygodne źródło białka
  • Nasila wzrost tkanki mięśniowej

BioTech USA 100% Pure Whey to suplement diety zawierający aż 78% czystego białka doskonałej jakości w każdej porcji. Zawarte w produkcie frakcje białek charakteryzują się bardzo wysoką przyswajalnością i doskonałym aminogramem. Odżywka świetnie rozpuszcza się nawet w tłustym mleku i przewyższa większość konkurencji pod względem smaku oraz konsystencji, nawet w przypadku wykonania shake’a na bazie wody.

Rola białka w diecie osób aktywnych
Białko to wyjątkowy makroskładnik, który pełni zupełnie odmienną od tłuszczy czy węglowodanów rolę, bowiem jego podstawowym zadaniem jest budowanie tkanek.

Osoby uprawiające sporty różnego rodzaju regularnie doprowadzają do przeciążeń i mikrouszkodzeń w strukturach mięśniowych, które absolutnie nie są niczym złym, a wręcz przeciwnie. To dzięki nim ciało jest w stanie poprawiać swoje zdolności motoryczne, ponieważ przy odpowiednich warunkach wytworzone uszkodzenia zostaną zregenerowane z nawiązką. W ten sposób zachodzi adaptacja ciała do bodźców treningowych, która jest podstawowym narzędziem umożliwiającym notowanie postępów. Ważne jednak, by spełnić wspomniane wcześniej odpowiednie warunki do wzrostu, czyli zapewnić wysoką podaż dobrej jakości protein oraz dodatni bilans kaloryczny.

W diecie sportowców zaleca się nie mniej, niż 1,5 g białka na kg masy ciała, a niekiedy, zwłaszcza w trakcie redukcji, ilości tego makroskładnika dochodzą nawet do 3g/kg m.c. Te horrendalne wręcz porcje są niezwykle trudne do osiągnięcia w przypadku korzystania z klasycznych produktów żywieniowych, stąd też z pomocą przychodzi odżywka białkowa o doskonałej jakości, jaką jest opisywany preparat. Z jego pomocą można wygodnie uzupełnić białko w najistotniejszych momentach dnia, nie nosząc ze sobą wcześniej ugotowanego posiłku.

Co więcej, zwiększona podaż białka może działać antykatabolicznie w trakcie redukcji, a zwiększenie jego udziału w diecie obniża jej wartość energetyczną „netto”. Wynika to z ilości energii, jaką organizm musi przeznaczyć na rozbicie wielkocząsteczkowych białek do aminokwasów, z których dopiero jest w stanie czerpać energię. W ten sposób gram protein dostarcza około 20% mniej energii niż standardowo przyjmowane 4kcal.

Izolat białek serwatkowych (WPI) - stanowi jedną z najszybciej przyswajalnych oraz najczystszych form białka serwatkowego. Białko to uzyskuje się poprzez mikrofiltrację surowca, dzięki czemu nie tylko pozbawia się go zbędnych tłuszczów oraz węglowodanów, ale także wszelkich zanieczyszczeń. Uzyskany surowiec cechuje się nawet 95% zawartością białka w suchej masie, które ponadto odznacza się doskonałą jakością. Potwierdza to parametr BV (biological value), który wynosi aż 159, co oznacza, że zawarte w białku aminokwasy świetnie sprawdzą się jako budulec tkanek mięśniowych w organizmie człowieka. Białko to posiada niezwykle dynamiczną kinetykę wchłaniania - już po około 1 godzinie zostaje w zupełności przyswojone. Stąd też izolat białek serwatkowych świetnie nadaje się jako pierwszy posiłek w ciągu dnia, gdy chcemy jak najszybciej zaspokoić potrzeby organizmu po nocnym poście oraz w porze potreningowej.

Koncentrat białka serwatkowego (WPC) to najbardziej popularny wśród osób aktywnych rodzaj białka serwatkowego, cechujący się wysoką jakością i szybką przyswajalnością przy jednoczesnym zachowaniu rozsądnej ceny. Surowiec standardowo zawiera około 80% białka oraz niewielki odsetek tłuszczu i węglowodanów. Czas trwania przyswajania tego białka jest dość krótki, jednakże nie tak dynamiczny jak w przypadku izolatu, bowiem WPC zaczyna się wchłaniać dopiero po około 30 minutach i dostarcza aminokwasów do krwioobiegu przez 2 godziny. Dlatego też perfekcyjnie nadaje się jako składnik shake’a proteinowego tuż po treningu, pokrywając okres największego zapotrzebowanie na białko. Koncentrat posiada doskonały aminogram, przez co dostarcza organizmowi najistotniejszych i najcenniejszych aminokwasów.

Ponadto odżywka ta zawiera dodatek aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), czyli L-leucyny, L-Izoleucyny oraz L-waliny, wszystkie w postaci wolnych aminokwasów. Substancje te nie tylko cechują się natychmiastową wchłanialnością, ale także biorą w udział w metabolizmie energetycznym oraz stanowią sygnał do nasilania syntezy białek, przez co mogą działać anabolicznie oraz antykatabolicznie.

Podsumowując, BioTech USA 100% Pure Whey to suplement diety zawierający najlepszej jakości proteiny wzbogacone kluczowymi aminokwasami, które doskonale sprawdzają się jako element uzupełniający, ale też i urozmaicający dietę. Dzięki temu produktowi można z powodzeniem zapomnieć o restrykcyjnej diecie, ponieważ otrzymany z jego wykorzystaniem shake ma smak i gęstość konkurencyjną nawet dla niezdrowych alternatyw przepełnionych tłuszczami i cukrem.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 454 gPorcja jednorazowa: 28 g (1 miarka)Ilość porcji w opakowaniu: 16
na 1 porcji (28 g)zawartość%ZDS
Energia457 kJ/108 kcal5%
Tłuszcz1,5 g2%
W tym nasycone1,1g5%
Węglowodany1,4 g0,50%
W tym Cukry1,1 g1%
Białko22g44%
Aminokwasy niezbędne (walina, izoleucyna, leucyna, histydyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan)11g**
Aminokwasy względnie niezbędne (tyrozyna, arginina, cysteina, prolina, glutamina i kwas glutaminowy) 7g**
Aminokwasy nie niezbędne (alanina, kwas asparaginowy, glicyna, seryna) 4g**
BCAA razem6g**
Sól0,22 g4%

Pozostałe składniki

Smak bananowy: białka serwatki (z mleka) (koncentrat, izolat), mieszanka kremująca [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka, stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], L-glutamina, aromaty, substancja zagęszczająca (sól sodowa karboksymetylocelulozy), L-arginina, kwas (kwas cytrynowy), L-leucyna, sól, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna, L-walina, barwnik (tartrazyna*).

Smak bourbon wanilia: białka serwatki (z mleka) (koncentrat, izolat), L-glutamina, aromaty, substancja zagęszczająca (sól sodowa karboksymetylocelulozy), mieszanka kremująca [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka, stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], L-arginina, L-leucyna, sól, L-izoleucyna, L-walina, substancja słodząca (sukraloza), barwnik (tartrazyna*).

Smak truskawkowy: białka serwatki (z mleka) (koncentrat, izolat), aromaty, L-glutamina, substancja zagęszczająca (sól sodowa karboksymetylocelulozy), mieszanka kremująca [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka, stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], L-arginina, kwas (kwas cytrynowy), sól, L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina, substancja słodząca (sukraloza), barwnik (Czerwień Allura AC*).

Smak sernika malinowego: białka serwatki (mleko) 91% {koncentrat białka serwatki (mleko), izolat białka serwatki (mleko) [izolat białkaserwatki (mleko), emulgator (lecytyny (soja)]}, L-glutamina 3,0%, substancja zagęszczająca (sól sodowa karboksymetylocelulozy), mieszanka kremująca[częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka, stabilizator(fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], L-arginina, aromaty, kwas (kwas cytrynowy), sól, L-leucyna 0,2%, substancja słodząca(sukraloza), L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%, barwnik (Czerwień Allura AC*, indygotyna).

Smak słonego karmelu: białkaserwatki (mleko) 89% {koncentrat białka serwatki (mleko), izolat białka serwatki (mleko) [izolat białka serwatki (mleko), emulgator (lecytyny (soja)]},L-glutamina 2,9%, aromaty, mieszanka kremująca [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a),syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka, stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], substancja zagęszczająca (sólsodowa karboksymetylocelulozy), sól, L-arginina, barwnik (karmel amoniakalny), L-leucyna 0,2%, L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%, substancja słodząca(sukraloza).

Smak ciasteczkowy: białka serwatki (mleko) 89% {koncentrat białka serwatki (mleko), izolatbiałka serwatki (mleko) [izolat białka serwatki (mleko), emulgator (lecytyny (soja)]}, L-glutamina 2,9%, aromaty, substancja zagęszczająca (sól sodowakarboksymetylocelulozy), mieszanka kremująca [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a),syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka, stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], L-arginina, barwnik (karmelamoniakalny, tartrazyna*), sól, L-leucyna 0,2%, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%.

Smak kasztanowy: białka serwatki (mleko) 87% {koncentrat białka serwatki (mleko), izolat białka serwatki (mleko) [izolat białka serwatki (mleko),emulgator (lecytyny (soja)]}, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, aromaty, L-glutamina 2,8%, L-arginina, mieszanka kremująca [częściowouwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka, stabilizator (fosforanypotasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], substancja zagęszczająca (sól sodowa karboksymetylocelulozy), sól, L-leucyna 0,2%, substancjasłodząca (sukraloza), L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%.

Smak ciasteczkowo-kremowy: białka serwatki (mleko) 88% {koncentrat białka serwatki (mleko), izolat białka serwatki (mleko) [izolat białka serwatki (mleko), emulgator (lecytyny (soja)]}, L-glutamina 2,9%, aromaty, mieszanka kremująca [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka, stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], czekolada w proszku {masa kakaowa, masło kakaowe, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator [lecytyny (soja)], aromat}, L-arginina, substancja zagęszczająca (sól sodowa karboksymetylocelulozy), cynamon, emulgator (lecytyny (soja)), sól, L-leucyna 0,2%, L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%, substancja słodząca (sukraloza).

Smak czekoladowego kremu orzechowego: białka serwatki (mleko) 87% {koncentrat białka serwatki (mleko), izolat białka serwatki (mleko) [izolat białka serwatki (mleko), emulgator (lecytyny (soja)]}, L-glutamina 2,8%, aromaty, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, barwnik (karmel amoniakalny), mieszanka kremująca [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka, stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], L-arginina, sól, substancja zagęszczająca (sól sodowa karboksymetylocelulozy), L-leucyna 0,2%, emulgator (lecytyny (soja)), substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%.

Smak czekoladowy: białka serwatki (mleko) 85% {koncentrat białka serwatki (mleko), izolat białka serwatki (mleko) [izolat białka serwatki (mleko), emulgator (lecytyny (soja)]}, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, L-glutamina 4,6%, aromaty, L-arginina, mieszanka kremująca [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka, stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], substancja zagęszczająca (sól sodowa karboksymetylocelulozy), sól, L-leucyna 0,2%, emulgator (lecytyny (soja)), L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%, substancja słodząca (sukraloza).

Bezsmakowe: koncentrat białka serwatki (z mleka) (100%).

*Tartrazyna, Czerwień Allura AC: może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Nutrex
119,00 zł

Kapsułki ułatwiające redukcję tkanki tłuszczowej. Zmniejszają łaknienie oraz podnoszą termogenezę ciała.

Kupuję
Insane Labz
149,00 zł

Preparat zapewnia odczuwalny wzrost siły i energii na treningu. Posiada działanie termogeniczne.

Kupuję
  • Popularny
Yohimbine Forte
Apollo's Hegemony
119,00 zł

Maksymalnie efektywne połączenie dwóch form johimbiny zwiększające tempo redukcji tkanki tłuszczowej.

Kupuję
Scitec
139,00 zł
(3)

Suplement diety zawierający wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy.

Kupuję
Olimp
36,50 zł

Naturalny preparat ułatwiający spalanie tkanki tłuszczowej. Zmniejsza apetyt oraz zapewnia większą energię.

Kupuję
Grenade
79,00 zł

Spalacz tłuszczu na bazie wyciągów roślinnych, kofeiny i fenyloalaniny. Pobudza metabolizm, zwiększa energię.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Histydyna

Informacja

Histydyna jest jednym z 22 aminokwasów wchodzących w skład białka, który w zależności od źródła informacji określany jest jako "względnie egzogenny" lub "egzogenny". Wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka, a przy tym należy dodać, że rolę w zaspokajaniu zapotrzebowania na niego może odgrywać również mikroflora jelitowa.

Histydyna jest prekursorem karnozyny, a więc dipeptydu posiadającego właściwości antyoksydacyjne i buforujące. Zwiększenie dawki karnozyny w mięśniach jest skutecznym sposobem na zwiększenie siły i wytrzymałości, jak również na przyspieszenie regeneracji po wysiłku fizycznym, a więc poprawy wskaźników, które mają niebagatelne znaczenie zwłaszcza w przypadku osób regularnie uprawiających sport, w tym sportowców zawodowych.

Oferta preparatów zawierających histydynę jest dość mocno ograniczona, aminokwas ten jest głównie dodawany do niektórych suplementów stosowanych przed i/lub po treningu oraz suplementów aminokwasowych. Należy jednak zaznaczyć, iż występuje ona również w postaci naturalnej w pokarmach bogatych w białko, a więc przede wszystkim w mięsie, jajach i nabiale, a także w odżywkach białkowych.

Histydyna jest aminokwasem glukogennym, czyli może zostać przekształcona w organizmie w glukozę. Bierze ona również udział w syntezie białek, w tym hemoglobiny.

Dawkowanie: Brak precyzyjnych danych, aczkolwiek jak już zostało to nadmienione powyżej – wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka.

Lizyna

Informacja

Lizyna należy do grupy 9 aminokwasów egzogennych, dostarczanych do organizmu z zewnątrz (z pożywieniem lub jako suplement).Jest budulcem białka (również białka mięśniowego). Jest dostępna w żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał) i roślinnego (rośliny strączkowe).  Odgrywa ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych (wchłaniania wapnia, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał), wraz z argininą jest składnikiem suplementów zwiększających syntezę hormonu wzrostu (stymulatory HGH). W postaci hydroksylizyny (jako składnika kolageny) zalecana przy leczeniu kontuzji sportowych oraz w profilaktyce.  W przypadku stresu i nadmiernych obciążeń fizycznych i psychicznych polecana ze względu na funkcję obniżania poziomu kortyzolu. Ma zastosowanie również w medycynie, w leczeniu stanów lękowych i opryszczki. Udział lizyny w spożyciu dobowej dawki aminokwasów nie powinien przekraczać 5,1 %. Dostępna w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

W procesach gnilnych ciał białkowych,  w wyniku dekarboksylacji lizyny, może przekształcać się w kadawerynę (aminę biogenną) posiadającą silne działanie toksyczne.

Dawkowanie: brak ściśle określonej normy spożycia dobowego lizyny. W suplementacji stosuje się dawki używane zwyczajowo: z argininą 500mg – 2g (przed snem) ewentualnie okołotreningowo z innymi aminokwasami.

Metionina

Informacja

Metionina jest aminokwasem egzogennym, zawierającym w swym składzie siarkę. Zapewnia wielofunkcyjny metabolizm, przy nieodzownym udziale witaminy B6. Uczestniczy w syntezie fosfolipidów (np. lecytyna),  karnityny odpowiedzialnej za transport w organizmie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych spalanych w mitochondriach komórkowych (organellach komórkowych w komórkach z wyodrębnionym jądrem), wraz z cystyną tworzy cysteinę. Pełni w organizmie funkcję przeciwutleniacza. Naturalnym źródłem pozyskiwania metioniny są pokarmy wysokobiałkowe pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, ryby), roślinnego (nasiona sezamu, produkty zbożowe). Dostępna we wszystkich odżywkach białkowych i białkowo węglowodanowych, suplementach aminokwasowych typu EAA i zawierających tzw. aminokwasy całodzienne, środkach wspomagania wątroby i kosmetykach wspomagających wzrost i stan włosów, skóry i paznokci. 

Fenyloalanina

Informacja

Fenyloalanina (aminokwas egzogenny) jest dostarczana z zewnątrz w pożywieniu lub środkach syntetycznych. Jej źródłem są pokarmy wysokobiałkowe oraz odżywki, koncentraty: proteinowe, aminokwasowi  i suplementy diety dla sportowców . Prekursor tyrozyny, hormonów tarczycy i neuroprzekaźników (adrenalina, noradrenalina, dopomina),  fenyloetylaminy (neuromodulator) oraz barwników melaninowych włosów i skóry. Niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwdepresyjne oraz stosowana jest jako dodatek do preparatów o działaniu termogenicznym i stymulującym. Jest składnikiem aspartamu.

Nadmiar fenyloalaniny spożywany przez osoby z problemami neurologicznymi, może obniżyć dostępność innego aminokwasu egzogennego tryptofanu układu nerwowego, a w konsekwencji doprowadzić do obniżenia serotoniny i nasilić objawy depresji.

Treonina

Informacja

Treonina – aminokwas egzogenny, syntetyzowany z pokarmem lub (i) w postaci suplementów . Bierze udział w produkcji nowych białek mięśniowych. Jest niezbędna do tworzenia prawidłowego układu immunologicznego, utrzymuje w dobrym stanie skórę, kości. Wpływa na prawidłowy rozwój szkliwa w uzębieniu oraz funkcjonowanie układu pokarmowego działając pozytywnie na pracę wątroby i śluzówkę żołądka. Jest nieodzowna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Na rynku polskim brak monopreparatu treoniny. Dostępna w postaci mieszanek aminokwasowych (np. typ EAA) oraz naturalnych odżywek białkowych.

Niedobór treoniny może skutkować zaburzeniami neurologicznymi i wzmożenia się depresji.

Dawkowanie: brak norm dobowego zapotrzebowania treoniny. Dawki używane zwyczajowo w suplementacji.

Tryptofan

Informacja

Tryptofan jest jednym z dziewięciu aminokwasów egzogennych, wymagających spożywania żywności wysokobiałkowej, monopreparatów tryptofanu, aminokwasów typu EAA  i całodziennych oraz odżywek proteinowych, niezbędnym w procesie syntezy białek. Jego pochodna 5-hydroksytryptofan w procesie dekarboksylacji jest prekursorem serotoniny ((hormonu tkankowego mającego wpływ na ciśnienie krwi oraz perystaltykę jelit), a w dalszych procesach melatoniny (hormonu snu). Jest wykorzystywany do syntezy kwasu nikotynowego ,(niacyny, zwanej witaminą PP) . Ze względu na działanie hamujące łaknienie jest stosowany również w niektórych preparatach odchudzających.

Nawet niewielki niedobór jest niebezpieczny dla przebiegu wielu procesów fizjologicznych, może powodować w układzie nerwowym pogorszenie nastroju, bezsenność i zakłócenia w procesie trawienia. Niedobór tryptofanu w dłuższym czasie prowadzi do depresji i zaburzeń neurologicznych.

Monopreparaty tryptofanu zalecane są jako środek zmniejszający stres i zmniejszenie poczucia bezsenności. Wchodzi w skład preparatów aminokwasowych typu EAA i aminokwasów całodziennych, jest cennym składnikiem odżywek proteinowych. W sprzedaży w sklepie muscle-zone.pl

Dawki zalecane w suplementacji: 500 – 2000 mg przed snem, zamiennie 500 – 1000 mg przed posiłkami.

Tyrozyna

Informacja

Tyrozyna - aminokwas endogenny (syntezowany wewnątrz organizmu), jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W stanie naturalnym występuje w produktach żywnościowych zwierzęcych (jaja, nabiał, mięso). W razie niedoborów może być syntezowana w procesie hydroksylacji fenyloalaniny, ulegającej przekształceniu w tyrozynę w obrębie wątroby. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy  katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie), poprawiających natrój i pobudzających.

Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę.

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Cysteina

Informacja

Cysteina należy do grupy aminokwasów endogennych, syntetyzowanych przez organizm, biorącym udział w detoksykacji organizmu. W połączeniu L-cysteiny z glutaminą i glicyną uczestniczy w syntezie glutationu (silnego przeciwutleniacza) oraz białek, enzymów i koenzymów. Występuje w produktach wysokobiałkowych, w mniejszych ilościach w kukurydzy i orzeszkach arachidowych. Źródłem jej pozyskiwania są również koncentraty i izolaty białka serwatkowego oraz preparaty zawierające mieszanki aminokwasów. Nie występuje w postaci monopreparatów. Jest składnikiem preparatów wykazujących właściwości detoksyczne, wspomagających pracę wątroby oraz w suplementach poprawiających kosmetykę ciała, najczęściej pod postaci l-cystyny (dwóch połączonych cząsteczek cysteiny) lub w postaci NAC.

Dawkowanie: Zwyczajowo w suplementacji 50–500 mg na dobę.

Prolina

Informacja

Prolina aminokwas endogenny, jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W wyniku przekształcenia (dokonywanego z udziałem witaminy C) w postać hydroksyl-proliny , jest budulcem kolagenu (podstawowego białka tkanki łącznej). Oddziaływuje pozytywnie na aparat ruchu  szczególnie u osób narażonych na przeciążenia (np. sportowcy sportów siłowych i wytrzymałościowych) oraz w okresie rehabilitacji po kontuzji lub zabiegach dokonywanych na narządach ruchu. Występuje w stanie naturalnym w żywności, lub jest syntezowana wewnątrz organizmu z glutaminianu. W suplementacji diety jest składnikiem  odżywek wysokobiałkowych, preparatów aminokwasowych (w postaci proliny lub hydroksyl-proliny), oraz wspomagających funkcjonowanie narządów ruchu zawierający kolagen, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego użycia. Dawkowanie przyjęte zwyczajowo w suplementacji.

Glutamina

Informacja

Glutamina (L-glutamina) - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. Glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Kwas glutaminowy

Informacja

Kwas glutaminowy jest jednym  z 22 aminokwasów budujących białka, wytwarzany w organizmie ludzkim z większości aminokwasów (m.in. glutaminy, alfaketoglutaranu itp.) Spełnia funkcję neuroprzekaźnika o charakterze stymulującym , pozwalającym na umiejętność lepszego zapamiętywania. Jest prekursorem GABA (kwasu gamma aminomasłowego). Stosowanie kwasu glutaminowego w suplementacji sportowej ma ograniczony zasięg, ze względu na możliwość negatywnych skutków ubocznych w układzie nerwowym. Zastępuje go amid kwasu glutaminowego (glutamina) ograniczający, a nawet niwelujący, uboczne skutki działania. Występuje w żywności pochodzenia zwierzęcego oraz w niektórych roślinach białkowych, stosowany jest jako dodatek do odżywek białkowych i preparatów aminokwasowych, a także jako przyprawa poprawiająca smak potraw. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Alanina

Informacja

Alanina jest aminokwasem endogennym (tzn. posiadającym możliwość syntezy w organizmie ludzkim innych aminokwasów i pirogronianu), budującym białka. Pełni kluczową rolę w transporcie azotu pomiędzy mięśniami i wątrobą (tzw. cykl glukozowo-alaninowy). Pozwala na przetwarzanie w glukozę związków niecukrowych. W okresie długotrwałego wysiłku wspomaga przemiany metaboliczne. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, jaja) i roślinnego (rośliny strączkowe, groch). Znajduje zastosowanie w postaci suplementów aminokwasowych i preparatów okołotreningowych. Stanowi uzupełnienie BCAA. Zwiększone użytkowanie preparatów z alaniną jest konieczne w treningu sportowym wymagającym wysokiej wytrzymałości i siły (np. u sportowców podnoszących ciężary, maratończyków ipt.).

Kwas asparaginowy

Informacja

Kwas asparaginowy – aminokwas endogenny, jeden z 22 aminokwasów budujących białka, o szerokich właściwościach chemicznych: neuroprzekaźnik, uczestniczy w glukoneogenezie i syntezie puryn i mocznika. Występuje w wysokobiałkowych naturalnych środkach żywności, jak też w postaci syntetycznej. Kwas l-asparaginowy ma zastosowanie w suplementach aminokwasowych oraz w wielu preparatach mineralnych (m.in. asparaginian magnezu czy cynku w składzie ZMA), jest składnikiem aspartamu (w połączeniu z fenyloalaniną). Ostatnio prowadzone są badania kwasu d-asparaginowego (DAA) na organizmach zwierzęcych, wykazujące wpływ na syntezę testosteronu.

Kwas l-asparaginowy jest używany w suplementacji sportowej, w suplementach aminokwasowych, preparatach odżywczych (proteinowych) i mineralnych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Glicyna

Informacja

Glicyna należy do grupy 22 aminokwasów endogennych (syntezowanych wewnątrz organizmu)  budujących białka, a także niebiałkowego składnika enzymów tzw. hemu. Jest neuroprzekaźnikiem tłumiącym, pozwalającym na polepszenie komfortu snu już przy dawce 3 g przed snem. Glicyna (podobnie jak arginina) jest prekursorem kreatyny. Jest niezbędna w procesie syntezy silnego antyoksydanta usuwającego poza organizm wolne rodniki tlenowe, glutationu. Działa żółciopędnie i żółciotwórczo. Dzięki oddziaływaniu na syntezę hormonów wzrostu przyspiesza odnowę biologiczna organizmu. W postaci naturalnej występuje w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W suplementacji sportowej jest składnikiem stacków kreatynowych, suplementów aminokwasowych, odżywek białkowych opartych na składnikach naturalnych i węglowodanowo-białkowych.

Seryna

Informacja

Seryna należy do grupy aminokwasów endogennych, czyli syntetyzowanych w organizmie człowieka, występuje w postaci naturalnej w mózgu człowieka oraz mleczku sojowym. Jej pochodną jest fosfodyloseryna. Seryna bierze udział w syntezie białek mięśniowych , jest m.in. aktywatorem kinazy białkowej C (enzymu zlokalizowanego w mózgu), działającym pozytywnie na układ nerwowy (poprawia funkcje kojarzenia i zapamiętywania oraz koncentrację), podwyższa zdolność odbioru bodźców zewnętrznych i intensyfikuje proces przetwarzania informacji. Seryna stosowana w pokarmach wpływa na obniżenie poziomu kortyzolu, hormonu katabolicznego zlokalizowanego w tkance mięśniowej, wpływającego ujemnie na procesy metaboliczne, powodującego spadek masy mięśniowej i przyrost tkanki tłuszczowej. Stosowanie seryny wpływa na tempo rekonwalescencji, powrót do zdrowia po kontuzjach oraz utrzymywanie kondycji psychofizycznej. Ze względu na wysoką cenę w suplementacji stosowana bardzo rzadko. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zwyczajowo stosowane w suplementacji

BCAA

Informacja

BCAA to trzy aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych,   dostępne są w postaci monopreparatów, a także zaawansowanych suplementach aminokwasowych, kreatynowych, stackach przed- i po- treningowych, oraz w napojach izotonicznych.

Dawkowanie: zazwyczaj 1–2 gramy BCAA na każde 10kg masy ciała w ciągu doby. Głownie przed i po treningu.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

Sernik z solonym karmelem i masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i masłem orzechowym

Sernik, w którym połączyłem same dobre rzeczy… – solony karmel – masło orzechowe – czekoladowe brownie Czy można wymyślić lepsze połączenie?!...

czytaj więcej
Masa beztłuszczowa czy masa mięśniowa?

Masa beztłuszczowa czy masa mięśniowa?

Czy bez użycia niedozwolonych środków dopingujących można w perspektywie miesiąca uzyskać przyrost 3kg beztłuszczowej masy ciała? Wbrew obiegowym...

czytaj więcej
Miażdżyca – jak jej zapobiegać?

Miażdżyca – jak jej zapobiegać?

Miażdżyca jest przewlekłym stanem zapalnym dotyczącym aorty i tętnic średniej wielkości, jak wieńcowe, szyjne, nerkowe, czy biodrowe. Proces ten polega na...

czytaj więcej
Klata na szybko

Klata na szybko

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Zastosowanie produktów z konopi indyjskich w sporcie

Zastosowanie produktów z konopi indyjskich w sporcie

Sportowcy wyczynowi relatywnie często odczuwają ostry i przewlekły ból spowodowany urazami, przetrenowaniem oraz zbyt małą ilością odpoczynku [1]....

czytaj więcej
Wpływ kwercetyny na zdrowie kardiometaboliczne – część II

Wpływ kwercetyny na zdrowie kardiometaboliczne – część II

W pierwszej części artykułu omówione zostały właściwości prozdrowotne kwercetyny oraz wpływ jej dodatkowej suplementacji na biomarkery stanu zapalnego,...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027