Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł411,00 zł616,00 zł822,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Whey Protein Complex 100% Whey Protein Complex 100%

Olimp Whey Protein Complex to wysokiej jakości matrix białkowy, stanowiący połączenie koncentratu białek serwatkowych (WPC) oraz izolatu białek serwatki (WPI). Odżywka charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów egzogennych oraz rozgałęzionych (BCAA), a także dodatkiem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT). Preparat doskonale uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na proteiny oraz przyczynia się do wzrostu jakościowej masy mięśniowej.

Dwa źródła białka
Odżywka zawiera koncentrat białek serwatkowych poddany procesowi ultrafiltracji, który pozwala wydobyć z serwatki wysoką zawartość białka, ograniczając zawartość tłuszczy i węglowodanów. Dzięki temu WPC charakteryzuje się zawartością około 80% protein w 100 gramach produktu. Izolat białek serwatkowych posiada jeszcze większą procentową zawartość protein, a dodatkowo został poddany jednemu z najbardziej zaawansowanych procesów produkcji, czyli mikrofiltracji przepływu krzyżowego (CFM), dzięki któremu zawartość protein wynosić może nawet 95%!

Wysoka biodostępność
O możliwości przyswojenia i wykorzystania protein świadczy indeks BV (biological value), a białkiem wzorcowym jest białko jaja kurzego, które posiada BV = 100. Dzięki optymalnej zawartości i proporcji poszczególnych aminokwasów, zarówno WPC jak i WPI charakteryzują się wysokim indeksem BV. Dla koncentratu indeks BV = 104, natomiast dla izolatu BV = 159. Oznacza to, że organizm może z łatwością wykorzystać zawarte w białku aminokwasy do odnowy, regeneracji czy syntezy nowych białek mięśniowych.

Szybki czas wchłaniania
Czas wchłaniania białka z przewodu pokarmowego do krwioobiegu zależny jest od zawartości węglowodanów i tłuszczy, a także wielkości cząsteczek białka. WPI dzięki zawartości około 95% protein, cechuje się niezwykle szybkim czasem wchłaniania wynoszącym około godziny. WPC natomiast wchłania się nieco dłużej, a dokładniej około 2-3 godzin. Takie połączenie sprawia, że odżywka jest w stanie niemal natychmiast dostarczyć porcję aminokwasów do mięśni szkieletowych, a następnie podtrzymać wysoki poziom ich stężenia do trzech godzin. Dzięki temu, odżywka idealnie sprawdzi się jako źródło białka stosowane okołotreningowo lub podczas przerw między posiłkami.

Dodatek oleju MCT
Odżywka jest źródłem oleju zawierającego średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (ang. Medium Chain Triglycerides, MCT). Ze względu na swoją budowę, MCT nie są poddawane procesowi trawienia i rozbijania na krótsze kwasy, tylko natychmiast przedostają się do krwioobiegu i mogą być wykorzystywane w celach energetycznych. Wykazano, że MCT mogą być używane przez mięśnie szkieletowe podczas wysiłku i przyczyniać się do poprawy ich wydajności i wytrzymałości. Ponadto spożywanie MCT skorelowane jest z większą utratą tkanki tłuszczowej, co w połączeniu z odżywką białkową zapobiegającą rozpadowi tkanki mięśniowej, korzystnie wpłynie na kompozycję sylwetki.

Korzyści płynące z przyjmowania odżywki białkowej
Białko jest podstawowym budulcem mięśni szkieletowych, a przyjmowanie jego odpowiedniej ilości sprzyja budowie masy mięśniowej i zapobiega przed nadmierną aktywnością procesów proteolitycznych, rozkładających białka mięśniowe. Stosowanie białka podnosi aktywność hormonów anabolicznych, takich jak insulina czy insulinopodobny czynnik wzrostu, które intensyfikują tempo syntezy nowych białek mięśniowych.

Ponadto białko jest niezbędnym makroskładnikiem, jeśli chodzi o regenerację mięśni po wysiłku fizycznym, podczas którego powstają mikrourazy. Białko oraz aminokwasy mogą skrócić czas naprawy uszkodzonych włókien mięśniowych i zmniejszyć dolegliwości bólowe związane z mikrourazami. W kontekście kształtowania sylwetki, białko ogranicza straty mięśni podczas redukcji tkanki tłuszczowej, zapobiegając procesom katabolicznym. Dodatkowo jest makroskładnikiem zapewniającym wysoki poziom sytości, co korzystnie wpłynie na możliwość utrzymania założeń dietetycznych.

Podsumowując, Olimp Whey Protein Complex to powstała dzięki zaawansowanym procesom produkcyjnym odżywka białkowa, zapewniająca wysoką biodostępność oraz szybki czas wchłaniania. Połączenie koncentratu oraz izolatu białek serwatkowych stanowi idealne źródło białka przeznaczone do spożycia okołotreningowo lub jako uzupełnienie protein w ciągu dnia. Dodatek oleju MCT pomoże z kolei podnieść wydajność pracy mięśni szkieletowych i wydłużyć czas ich pracy, bez obaw o katabolizm mięśniowy.

 

InStock
5 1
5

Smak czekoladowy mogę przyznać solidne 10/10. Jeżeli chodzi o słony karmel tutaj niestety nie przypadł w moje gusta i 6/10 ciężko było mi je dokończyć. Oczywiście kwestia indywidualna co do smaków. Rozpuszczalność nie stanowi żadnego problemu.
Since 2005
Dodaj do koszyka
Whey Protein Complex 100% Whey Protein Complex 100% 35g
Olimp
4,50 zł

Whey Protein Complex 100%

5 na podstawie 1 opinii ilość: 35g

Wszystkie gramatury:

Smak:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
duża ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2022-06
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
4,50 złz VAT

od 3 sztuk tylko 4,41 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Zaawansowany matrix protein, połączenie koncentratu i izolatu białek serwatkowych
  • Skutecznie uzupełnia zapotrzebowanie na proteiny
  • Wysoka biodostępność i szybki czas wchłaniania
  • Odżywka białkowa wzbogacona o olej MCT
  • Idealne źródło białka przed lub po treningu
  • Wysoka zawartość aminokwasów BCAA
  • Innowacyjne metody produkcji (CFM)
  • Dobra rozpuszczalność i pyszne smaki
  • Zapobiega procesom katabolicznym
  • Promuje budowę masy mięśniowej

Olimp Whey Protein Complex to wysokiej jakości matrix białkowy, stanowiący połączenie koncentratu białek serwatkowych (WPC) oraz izolatu białek serwatki (WPI). Odżywka charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów egzogennych oraz rozgałęzionych (BCAA), a także dodatkiem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT). Preparat doskonale uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na proteiny oraz przyczynia się do wzrostu jakościowej masy mięśniowej.

Dwa źródła białka
Odżywka zawiera koncentrat białek serwatkowych poddany procesowi ultrafiltracji, który pozwala wydobyć z serwatki wysoką zawartość białka, ograniczając zawartość tłuszczy i węglowodanów. Dzięki temu WPC charakteryzuje się zawartością około 80% protein w 100 gramach produktu. Izolat białek serwatkowych posiada jeszcze większą procentową zawartość protein, a dodatkowo został poddany jednemu z najbardziej zaawansowanych procesów produkcji, czyli mikrofiltracji przepływu krzyżowego (CFM), dzięki któremu zawartość protein wynosić może nawet 95%!

Wysoka biodostępność
O możliwości przyswojenia i wykorzystania protein świadczy indeks BV (biological value), a białkiem wzorcowym jest białko jaja kurzego, które posiada BV = 100. Dzięki optymalnej zawartości i proporcji poszczególnych aminokwasów, zarówno WPC jak i WPI charakteryzują się wysokim indeksem BV. Dla koncentratu indeks BV = 104, natomiast dla izolatu BV = 159. Oznacza to, że organizm może z łatwością wykorzystać zawarte w białku aminokwasy do odnowy, regeneracji czy syntezy nowych białek mięśniowych.

Szybki czas wchłaniania
Czas wchłaniania białka z przewodu pokarmowego do krwioobiegu zależny jest od zawartości węglowodanów i tłuszczy, a także wielkości cząsteczek białka. WPI dzięki zawartości około 95% protein, cechuje się niezwykle szybkim czasem wchłaniania wynoszącym około godziny. WPC natomiast wchłania się nieco dłużej, a dokładniej około 2-3 godzin. Takie połączenie sprawia, że odżywka jest w stanie niemal natychmiast dostarczyć porcję aminokwasów do mięśni szkieletowych, a następnie podtrzymać wysoki poziom ich stężenia do trzech godzin. Dzięki temu, odżywka idealnie sprawdzi się jako źródło białka stosowane okołotreningowo lub podczas przerw między posiłkami.

Dodatek oleju MCT
Odżywka jest źródłem oleju zawierającego średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (ang. Medium Chain Triglycerides, MCT). Ze względu na swoją budowę, MCT nie są poddawane procesowi trawienia i rozbijania na krótsze kwasy, tylko natychmiast przedostają się do krwioobiegu i mogą być wykorzystywane w celach energetycznych. Wykazano, że MCT mogą być używane przez mięśnie szkieletowe podczas wysiłku i przyczyniać się do poprawy ich wydajności i wytrzymałości. Ponadto spożywanie MCT skorelowane jest z większą utratą tkanki tłuszczowej, co w połączeniu z odżywką białkową zapobiegającą rozpadowi tkanki mięśniowej, korzystnie wpłynie na kompozycję sylwetki.

Korzyści płynące z przyjmowania odżywki białkowej
Białko jest podstawowym budulcem mięśni szkieletowych, a przyjmowanie jego odpowiedniej ilości sprzyja budowie masy mięśniowej i zapobiega przed nadmierną aktywnością procesów proteolitycznych, rozkładających białka mięśniowe. Stosowanie białka podnosi aktywność hormonów anabolicznych, takich jak insulina czy insulinopodobny czynnik wzrostu, które intensyfikują tempo syntezy nowych białek mięśniowych.

Ponadto białko jest niezbędnym makroskładnikiem, jeśli chodzi o regenerację mięśni po wysiłku fizycznym, podczas którego powstają mikrourazy. Białko oraz aminokwasy mogą skrócić czas naprawy uszkodzonych włókien mięśniowych i zmniejszyć dolegliwości bólowe związane z mikrourazami. W kontekście kształtowania sylwetki, białko ogranicza straty mięśni podczas redukcji tkanki tłuszczowej, zapobiegając procesom katabolicznym. Dodatkowo jest makroskładnikiem zapewniającym wysoki poziom sytości, co korzystnie wpłynie na możliwość utrzymania założeń dietetycznych.

Podsumowując, Olimp Whey Protein Complex to powstała dzięki zaawansowanym procesom produkcyjnym odżywka białkowa, zapewniająca wysoką biodostępność oraz szybki czas wchłaniania. Połączenie koncentratu oraz izolatu białek serwatkowych stanowi idealne źródło białka przeznaczone do spożycia okołotreningowo lub jako uzupełnienie protein w ciągu dnia. Dodatek oleju MCT pomoże z kolei podnieść wydajność pracy mięśni szkieletowych i wydłużyć czas ich pracy, bez obaw o katabolizm mięśniowy.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Wielkość opakowania: 35 gPorcja jednorazowa: 35 gIlość porcji w opakowaniu: 1
na 35 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna566 kJ/134 kcal*
Białko26 g*
Węglowodany3,9 g*
w tym cukry1,4 g*
Tłuszcz1,5 g*
w tym nasycone kwasy tłuszczowe0,2 g*
Sód0,30 g*

Pozostałe składniki

95% preparaty białkowe (ultrafiltrowany koncentrat białek serwatkowych WPC (z mleka), izolat białek serwatkowych WPI – CFM® (z mleka)), aromaty, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (olej MCT), fruktoza, regulatory kwasowości - kwas jabłkowy, kwas cytrynowy (dla wszystkich rodzajów smaków truskawkowych), regulatory kwasowości – cytryniany sodu; substancje zagęszczające – guma arabska, guma ksantanowa, sól sodowa karboksymetylocelulozy; substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza, cyklaminiany; emulgator – lecytyna sojowa; sól (dla wszystkich rodzajów smaków czekoladowych), barwniki: koszenila (dla wszystkich rodzajów smaków: truskawkowych, truskawkowo-kiwi, wiśniowych i wiśniowo-bananowych), E 150c (dla wszystkich rodzajów smaków: cookies cream, toffi, czekoladowych, ice coffee, kawowych, capucino, tiramisu, orzechów laskowych), ryboflawina, E 133 (dla wszystkich rodzajów smaków pistacjowych).

Ostatnia ocena

Mike

Smak czekoladowy mogę przyznać solidne 10/10. Jeżeli chodzi o słony karmel tutaj niestety nie przypadł w moje gusta i 6/10 ciężko było mi je dokończyć. Oczywiście kwestia indywidualna co do smaków. Rozpuszczalność nie stanowi żadnego problemu.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Life Extension
229,00 zł

Korzystnie wpływa na samopoczucie psychiczne; wspiera zdrowie układu kostno-stawowego.

Kupuję
Now Foods
139,00 zł

Muliwitaminowy preparat dla kobiet ciężarnych wzbogacony o substancje dodatkowe, potęgujące jego działanie.

Kupuję
Swanson
10,90 zł

Silnie stężony ekstrakt z Garcinia Cambogia. Wspiera proces odchudzania i sprzyja zmniejszeniu apetytu.

Kupuję
Nutrend
69,00 zł

Suplement diety wspomagający stawy. Przeciwdziała odwapnianiu kości, regeneruje i chroni wiązadła.

Kupuję
Seeking Health
119,00 zł

Doskonałe uzupełnienie codziennej diety dla dzieci i młodzieży. Aż 28 składników w łatwo przyswajalnych formach.

Kupuję
Now Foods
129,00 zł

Suplement witaminowy-mineralny dla mężczyzn. Zwiększa odporność, poprawia samopoczucie i anabolizm.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Ostatnio na blogu

Czy mięso jest pronowotworowe?

Czy mięso jest pronowotworowe?

26 października 2015 roku WHO wydało raport nr 240 na temat rakotwórczości czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego. Podkreśla w nim, że są jednoznaczne...

czytaj więcej
BPC-157 w formie stabilnych soli – garść informacji

BPC-157 w formie stabilnych soli – garść informacji

Ten peptyd zyskał sobie w ostatnich latach sławę ze względu na rewelacyjne właściwości regenerujące, jednak znany był głównie pod postacią proszku w...

czytaj więcej
Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Nie od dziś toczą się dyskusje nad wpływem sposobu żywienia i przyjmowanych pokarmów na męskość. Cóż oznacza owa męskość? W powszechnym rozumieniu...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – woda i nawodnienie

Żywieniowy elementarz sportowca – woda i nawodnienie

Mamy już za sobą podstawowe „stałe” składniki diety. W poprzednich częściach miałem możliwość przybliżyć Wam jak wygląda rola podstawowych...

czytaj więcej
Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

O otyłości mówi się coraz więcej. Sam miałem okazję postąpić parę tekstów dotyczących nadmiernej masy ciała. Problem eskaluje, ponad połowa naszego...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Zespół jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome – IBS) jest obecnie najczęściej spotykanym funkcjonalnym zaburzeniem żołądkowo-jelitowym z...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027