Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:214,00 zł427,00 zł641,00 zł855,00 zł1 068,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-43,00 zł-54,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Dodaj do koszyka
Whey Protein Complex 100% Whey Protein Complex 100% 700g
Olimp
59,00 zł

Whey Protein Complex 100%

4.83 na podstawie 6 opinii ilość: 700g

Wszystkie gramatury:

Smak:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
średnia ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2023-02
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
59,00 złz VAT
2,95 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 57,82 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Zaawansowany matrix protein, połączenie koncentratu i izolatu białek serwatkowych
  • Skutecznie uzupełnia zapotrzebowanie na proteiny
  • Wysoka biodostępność i szybki czas wchłaniania
  • Odżywka białkowa wzbogacona o olej MCT
  • Idealne źródło białka przed lub po treningu
  • Wysoka zawartość aminokwasów BCAA
  • Innowacyjne metody produkcji (CFM)
  • Dobra rozpuszczalność i pyszne smaki
  • Zapobiega procesom katabolicznym
  • Promuje budowę masy mięśniowej

Olimp Whey Protein Complex to wysokiej jakości matrix białkowy, stanowiący połączenie koncentratu białek serwatkowych (WPC) oraz izolatu białek serwatki (WPI). Odżywka charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów egzogennych oraz rozgałęzionych (BCAA), a także dodatkiem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT). Preparat doskonale uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na proteiny oraz przyczynia się do wzrostu jakościowej masy mięśniowej.

Dwa źródła białka
Odżywka zawiera koncentrat białek serwatkowych poddany procesowi ultrafiltracji, który pozwala wydobyć z serwatki wysoką zawartość białka, ograniczając zawartość tłuszczy i węglowodanów. Dzięki temu WPC charakteryzuje się zawartością około 80% protein w 100 gramach produktu. Izolat białek serwatkowych posiada jeszcze większą procentową zawartość protein, a dodatkowo został poddany jednemu z najbardziej zaawansowanych procesów produkcji, czyli mikrofiltracji przepływu krzyżowego (CFM), dzięki któremu zawartość protein wynosić może nawet 95%!

Wysoka biodostępność
O możliwości przyswojenia i wykorzystania protein świadczy indeks BV (biological value), a białkiem wzorcowym jest białko jaja kurzego, które posiada BV = 100. Dzięki optymalnej zawartości i proporcji poszczególnych aminokwasów, zarówno WPC jak i WPI charakteryzują się wysokim indeksem BV. Dla koncentratu indeks BV = 104, natomiast dla izolatu BV = 159. Oznacza to, że organizm może z łatwością wykorzystać zawarte w białku aminokwasy do odnowy, regeneracji czy syntezy nowych białek mięśniowych.

Szybki czas wchłaniania
Czas wchłaniania białka z przewodu pokarmowego do krwioobiegu zależny jest od zawartości węglowodanów i tłuszczy, a także wielkości cząsteczek białka. WPI dzięki zawartości około 95% protein, cechuje się niezwykle szybkim czasem wchłaniania wynoszącym około godziny. WPC natomiast wchłania się nieco dłużej, a dokładniej około 2-3 godzin. Takie połączenie sprawia, że odżywka jest w stanie niemal natychmiast dostarczyć porcję aminokwasów do mięśni szkieletowych, a następnie podtrzymać wysoki poziom ich stężenia do trzech godzin. Dzięki temu, odżywka idealnie sprawdzi się jako źródło białka stosowane okołotreningowo lub podczas przerw między posiłkami.

Dodatek oleju MCT
Odżywka jest źródłem oleju zawierającego średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (ang. Medium Chain Triglycerides, MCT). Ze względu na swoją budowę, MCT nie są poddawane procesowi trawienia i rozbijania na krótsze kwasy, tylko natychmiast przedostają się do krwioobiegu i mogą być wykorzystywane w celach energetycznych. Wykazano, że MCT mogą być używane przez mięśnie szkieletowe podczas wysiłku i przyczyniać się do poprawy ich wydajności i wytrzymałości. Ponadto spożywanie MCT skorelowane jest z większą utratą tkanki tłuszczowej, co w połączeniu z odżywką białkową zapobiegającą rozpadowi tkanki mięśniowej, korzystnie wpłynie na kompozycję sylwetki.

Korzyści płynące z przyjmowania odżywki białkowej
Białko jest podstawowym budulcem mięśni szkieletowych, a przyjmowanie jego odpowiedniej ilości sprzyja budowie masy mięśniowej i zapobiega przed nadmierną aktywnością procesów proteolitycznych, rozkładających białka mięśniowe. Stosowanie białka podnosi aktywność hormonów anabolicznych, takich jak insulina czy insulinopodobny czynnik wzrostu, które intensyfikują tempo syntezy nowych białek mięśniowych.

Ponadto białko jest niezbędnym makroskładnikiem, jeśli chodzi o regenerację mięśni po wysiłku fizycznym, podczas którego powstają mikrourazy. Białko oraz aminokwasy mogą skrócić czas naprawy uszkodzonych włókien mięśniowych i zmniejszyć dolegliwości bólowe związane z mikrourazami. W kontekście kształtowania sylwetki, białko ogranicza straty mięśni podczas redukcji tkanki tłuszczowej, zapobiegając procesom katabolicznym. Dodatkowo jest makroskładnikiem zapewniającym wysoki poziom sytości, co korzystnie wpłynie na możliwość utrzymania założeń dietetycznych.

Podsumowując, Olimp Whey Protein Complex to powstała dzięki zaawansowanym procesom produkcyjnym odżywka białkowa, zapewniająca wysoką biodostępność oraz szybki czas wchłaniania. Połączenie koncentratu oraz izolatu białek serwatkowych stanowi idealne źródło białka przeznaczone do spożycia okołotreningowo lub jako uzupełnienie protein w ciągu dnia. Dodatek oleju MCT pomoże z kolei podnieść wydajność pracy mięśni szkieletowych i wydłużyć czas ich pracy, bez obaw o katabolizm mięśniowy.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (6)

Skład

Wielkość opakowania: 700 gPorcja jednorazowa: 35 gIlość porcji w opakowaniu: 20
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna1624 kJ/382 kcal*
Białko75 g*
Węglowodany11 g*
w tym cukry4,0 g*
Tłuszcz4,2 g*
w tym nasycone kwasy tłuszczowe0,7 g*
Sód0,86 g*

Pozostałe składniki

95% preparaty białkowe (ultrafiltrowany koncentrat białek serwatkowych WPC (z mleka), izolat białek serwatkowych WPI – CFM® (z mleka)), aromaty, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (olej MCT), fruktoza, regulatory kwasowości - kwas jabłkowy, kwas cytrynowy (dla wszystkich rodzajów smaków truskawkowych), regulatory kwasowości – cytryniany sodu; substancje zagęszczające – guma arabska, guma ksantanowa, sól sodowa karboksymetylocelulozy; substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza, cyklaminiany; emulgator – lecytyna sojowa; sól (dla wszystkich rodzajów smaków czekoladowych), barwniki: koszenila (dla wszystkich rodzajów smaków: truskawkowych, truskawkowo-kiwi, wiśniowych i wiśniowo-bananowych), E 150c (dla wszystkich rodzajów smaków: cookies cream, toffi, czekoladowych, ice coffee, kawowych, capucino, tiramisu, orzechów laskowych), ryboflawina, E 133 (dla wszystkich rodzajów smaków pistacjowych).

Ostatnia ocena

Mike

Podwójna czekolada ta najlepsze białko jakie piłem. Piłem z mlekiem i wodą oraz dodawałem do owsianek itp. W każdej postaci tak samo dobrze smakuje, aż chce się je pić. Innych smaków nie próbowałem, ale podwójną czekoladę polecam.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
69,00 zł

Suplement diety zawierający 5-hydroksytryptofan. Poprawia samopoczucie, ułatwia sen i zwiększa koncentrację.

Kupuję
  • Popularny
Carb Killa Bar
Grenade
8,90 zł

Baton z wysoką zawartością białka. Słodzony poliolami, o niskiej zawartości cukrów prostych.

Kupuję
Natrol
79,00 zł

Suplement diety wspomagający kontrolę apetytu oraz wspierający zdrowy sen.

Kupuję
Now Foods
219,00 zł
(1)

Suplement diety zawierający 5-hydroksytryptofan. Poprawia samopoczucie, ułatwia sen i zwiększa koncentrację.

Kupuję
Apollo's Hegemony
59,00 zł

Wieloskładnikowy kompleks witamin i minerałów. Dba o metabolizm, odporność i chroni przed wolnymi rodnikami.

Kupuję
Now Foods
119,00 zł
(1)

Suplement diety zawierający 5-hydroksytryptofan. Poprawia samopoczucie, ułatwia sen i zwiększa koncentrację.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Ostatnio na blogu

HMB – cała prawda o kontrowersyjnym suplemencie

HMB – cała prawda o kontrowersyjnym suplemencie

HMB dzieli społeczność sportową na dwa skrajne obozy – zdecydowanych przeciwników i zadeklarowanych zwolenników. Osoby, które miały styczność z HMB...

czytaj więcej
Jak geny wpływają na nasze preferencje żywieniowe

Jak geny wpływają na nasze preferencje żywieniowe

Hiszpańscy naukowcy dowiedli, na podstawie złożonych badań, że geny będące odpowiedzialne za nasze cechy psychiczne oraz zachowanie mają niebagatelny...

czytaj więcej
Clear Skin – czyli jak wygrać z trądzikiem!

Clear Skin – czyli jak wygrać z trądzikiem!

Dawniej uważano trądzik za chorobę czysto młodzieńczą, związaną z dorastaniem, burzą hormonów. Pryszcze miały zanikać po ustabilizowaniu się...

czytaj więcej
Porównanie najpopularniejszych suplementów z berberyną!

Porównanie najpopularniejszych suplementów z berberyną!

Berberyna czyli suplement wykazujący wiele korzyści dla naszego organizmu. Najważniejsze z nich to obniżanie poziomu cukru we krwi i...

czytaj więcej
6 prostych, potwierdzonych naukowo metod na zrzucenie tłuszczu z brzucha!

6 prostych, potwierdzonych naukowo metod na zrzucenie tłuszczu z brzucha!

Nadwaga niekoniecznie musi oznaczać problemy zdrowotne. Istnieje wiele osób z nadwagą, które cieszą się doskonałym zdrowiem i kondycją (1). Z drugiej...

czytaj więcej
Odchudzanie po 40stce, czyli jak poprawić metabolizm tłuszczu u mężczyzn w średnim wieku

Odchudzanie po 40stce, czyli jak poprawić metabolizm tłuszczu u mężczyzn w średnim wieku

Sflaczałe, ociężałe ciało? Nie możesz schudnąć, stosując te same metody, które sprawdzały się rewelacyjnie, kiedy miałeś w 20, 30 lat? Nadszedł...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027