Zauważyłam, że niektórzy mają problem ze spożywaniem wystarczającej ilości warzyw albo zwyczajnie ich nie lubią jeść. Warzywa w formie sałatki czy jako dodatek do kanapki wydaje się im być absolutnie niezjadliwy - no, ale spoko, jest z tego wyjście 😉
Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na to jak można przemycić warzywo w posiłku tak, aby było praktycznie niewyczuwalne!
Proteinowa Czeko Owsianka 356kcal; 22gB; 47gW; 7gT
składniki:
-50g płatków owsianych
-100ml wody
-100ml mleka 1,5%
-50g banana
-100g cukinii
-łyżka kakao ciemnego
-10g odżywki białkowej
-szczypta soli
-ulubione dodatki
wykonanie: Do rondelka wrzucamy płatki, startą cukinię, kakao, szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu, o chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy odżywkę białkową i rozgniecionego widelcem banana, dokładnie mieszamy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Owsianka z marchewką 339kcal; 11gB; 47gW; 9,5gT
składniki:
-50g płatków owsianych
-100ml wody
-50ml mleka
-60g marchewki
-40g jabłka
-płaska łyżeczka cynamonu
-10g żurawiny suszonej
-10g orzechów lub masła orzechowego
wykonanie: Marchewkę i jabłko zetrzyj na małych oczkach tarki, przełóż do rondelka, dosyp płatki i cynamon, zalej mlekiem oraz wodą i gotuj do zgęstnienia. Gotową owsiankę podaj z żurawiną i orzechami.
Smoothie z Mango i Selera Naciowego 344kcal; 8gB; 65gW; 5gT
składniki:
-300g mango
-50g łodygi selera naciowego
-pół banana
-150g jogurtu naturalnego
-1 szklana soku z pomarańczy
wykonanie: Poprostu wszystko razem dokładnie zblendować.
A po więcej przepisów na zdrowe jedzonko zapraszam Was na mojego instagrama oraz na profil na YT 😉
Jeden komentarz