Zapraszam Was na iście jesienny przepis
ZUPA KREM DYNIOWA Z POMARAŃCZA I MLECZKIEM KOKOSOWYM
jako dodatek świetnie spisują się skwarki z boczku
SKŁADNIKI:
- średniej wielkości dynia bądź pół dużej
- 2 średnie bataty
- łyżka oliwy
- mleczko kokosowe pół szklanki
- cała pomarańcza
- czosnek - 3 ząbki
- cebula
- 1 cm startego imbiru
- przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, anyż, sól, pieprz, chilli
PRZEPIS:
Dynie obieramy ze skóry (chyba że mamy odmianę hokkaido, wtedy można ze skórą), kroimy w kostkę, obieramy bataty i także kroimy w kostkę.
W nagrzanym garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszając podgrzewamy całość z czosnkiem i cebulą, chwilę podsmażamy.
Następnie dodajemy dynie i bataty, wszystko razem mieszamy i przesmażamy kilka minut.
Całość zalewamy przegotowaną wodą lekko poniżej poziom warzyw i gotujemy bez przykrycia. Po 15 minutach turlamy pomarańcze po blacie aby puściła więcej soku i wyciskamy całość do zupy.
Gotujemy nadal do miękkości warzyw, aż zaczną się rozpadać, następnie odkładamy do przestygnięcia (nie blendujemy gorących potraw, tępią się wtedy noże).
Całość blendujemy i dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku według upodobań (chilli, sól, itp)
Aureliahttps://www.instagram.com/zajrzyj_mi_w_talerz/