Zapraszam Was na przepis na jagielnik czyli sernik o smaku chałwowym,
smak jest bardzo ciekawy, sezamowy, spróbujcie.
bez pieczenia
SKŁADNIKI:
- 150 g kaszy jaglanej
- 1/4 kubka mleczka kokosowego
- 50 g tahini
- erytrol/ksylitol
- 15 daktyli
- pół kubka płatków owsianych
- łyżka kakao
- pół kubka puree z dyni
- sok z połowy pomarańczy
- 20g żelatyny
- 100 ml wrzątku
PRZEPIS:
Na początku gotujemy kaszę w proporcji 2:1 z wodą, do kaszy dodajemy 5 daktyli, na koniec gotowania gdy kasza wsiąknie całość wody, dolewamy mleczko kokosowe i jeszcze chwile gotujemy do czasu aż kasza wchłonie mleczko, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia (powinna zostać ciepła).
Następnie przygotowujemy spód: płatki owsiane rozdrabniam (można użyć ekspresowych), dodaje kakao i wcześniej zalane wrzątkiem pozostałe daktyle, całość zagniatam na jednolitą, kleistą masę (można dodać trochę wody z namaczania daktyli). Powstałą masą wyklejamy spód formy (u mnie tortownica 16 cm średnicy).
Następnie blendujemy ciągle ciepłą masę jaglaną z tahini i dodajemy słodzidła (erytrol/ksylitol/miód) do smaku,następnie rozpuszczamy15 g żelatyny w 50 ml wrzątku i dodajemy do kaszy, całość przelewamy na spód i wsadzamy do lodówki na kilka godzin min 2h).
Po tym czasie w miseczce mieszamy puree z dyni z sokiem z pomarańczy i dosładzamy ksylitolem, rozpuszczamy 10 g żelatyny w 50 ml wody i łączymy z pomarańczową masą, galaretkę przelewamy na zastygniętą masę jaglaną i ponownie umieszczamy w lodówce do zastygnięcia.
smacznego! Aureliahttps://www.instagram.com/zajrzyj_mi_w_talerz/