PIECZONY KALAFIOR

Aurelia (@zajrzyj_mi_w_talerz)
Aromatyczny dodatek do jesiennych obiadów
PIECZONY KALAFIOR
Spróbujcie! smakuje intensywniej niż gotowany, jest lekko chrupiący i pikantny.
Nawet przeciwnicy warzyw, zajadają go z ochotą.

Składniki: 

  • główka kalafiora
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięs  https://www.muscle-zone.pl/dodatki-do-zywnosci/soncone-przyprawa-do-mies-50g
  • papryka wędzona (łyżka)
  • chilli
  • kumin

 

 

Przepis

Kalafior obieramy z liści, myjemy. Można zostawić go w wodzie z łyżką octu aby pozbyć się nieprzyjaciół pałaszujących warzywo 😉

Mieszankę przypraw łączymy z oliwą, osuszamy kalafior i powstałą marynatą naciekamy różyczki z każdej strony.

Przygotowany kalafior zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą częścią do środka) i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 stopni przez 30 minut.

Następnie otwieramy sakiewkę z kalafiorem i pieczemy kolejne 20 min w temperaturze 180 stopni, aby go przypiec (obserwujemy, aby nie spalić).

Przygotowane warzywo kroimy jak tort i serwujemy.

 

Sos:

pysznie smakuje z dodatkiem sosu: łączymy łyżkę tahini (pasty sezamowej), pół łyżeczki miodu i odrobinę wody do rozrzedzenia konsystencji.

 

 

Smacznego! Aurelia (zajrzyj mi w talerz) https://www.instagram.com/zajrzyj_mi_w_talerz/

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *