PRALINKI KOKOSOWO-MIGDAŁOWE (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru)

AleksandraLCHF

Oto jedna z wersji uwielbianych przeze mnie i moją rodzinkę keto pralinek, które idealnie sprawdzają się na dietach wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych jak ketogeniczna czy LCHF. Tym razem kokosowo-migdałowe ale jeśli chodzi o smak to ogranicza Was jak zwykle tylko Wasza wyobraźnia oraz makro 😉

Składniki na ok 18 pralinek:

240 g serka mascarpone (patrz na skład!)

50 g śmietanki kokosowej

20 g mąki kokosowej

wanilia w proszku lub aromat waniliowy

10 g chipsów kokosowych

10 g płatków migdałowych

 

Składniki na polewę czekoladową:

45 g czekolady gorzkiej 81%

30 g oleju kokosowego

5 g kakao

opcjonalnie 3 g agaru lub żelatyny

 

Serek mascarpone dokładnie wymieszać ze śmietanka kokosową lub stałą częścią mleczka kokosowego.

Dodać mąkę kokosową, wanilię lub aromat oraz migdały i rozdrobnione chipsy kokosowe lub wiórki.

Z masy formować rękoma małe kuleczki.

Pralinki umieścić w pojemniku i schłodzić w lodówce lub zamrażarce aż stwardnieją.

W tym czasie przygotować polewę czekoladową.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą).

Dodać rozpuszczony olej kokosowy, kakao oraz opcjonalnie agar lub żelatynę aby szybciej gęstniała.

Schłodzone pralinki obtaczać w lekko przestudzonej polewie. Można obtoczyć je dodatkowo w wiórkach lub płatkach migdałowych dla lepszego efektu wizualnego ?

Pralinki ułożyć w pojemniku i ponownie umieścić w lodówce lub zamrażarce.

Gotowe pralinki można przełożyć do papilotek na czekoladki by jeszcze ładniej się prezentowały ?

Smacznego! ?

BTW całości: waga 413 g, 1803 kcal, B 24 g T 177 g W 24 g. W 100g: 437 kcal, B 6 g, T 43 g, W 6 g.

2 komentarze

  1. Avatar

    Świetna przekąska, nie trzeba sięgać po słodycze – można samemu stworzyć. Makro bardzo zacne, aż pokuszę się dodać przepis do ulubionych.

  2. AleksandraLCHF

    Z tymi pralinkami mamy przyjemne z pożytecznym bo i makro świetne, i energii masa a i deser zaliczony 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *