Hej!
Dzisiaj przychodzę z kolejnym przepisem na coś słodkiego, ale tym razem ten deser jest również w 100% roślinny. Wegańskie babeczki snickers na zimno! Co powiecie na to? Czekolada, karmel, masło orzechowe i chrupiące orzeszki, to brzmi obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej!
SKŁADNIKI:
(proporcje na 6 babeczek)
- 120g suszonych daktyli
- 40g płatków owsianych
- 1 łyżeczka kakao
- 150 ml mleka sojowego
- 15g budyniu śmietankowego bez cukru
- kilka pastylek słodzika lub erytrytol
- 1 łyżka masła orzechowego Soncone
- 4-5 łyżek mleka kokosowego Real Thai
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- garść orzechów ziemnych
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy je na gładko. Karmel rozdzielamy na dwie połowy, do jednej dodajmy płatki owsiane i kakao, a następnie blendujemy i wylepiamy spód foremek. Do drugiej połowy dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe i dokładnie razem mieszamy. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, w trakcie dodajemy słodzidło i wykładamy na spód każdej z babeczek. Następnie wykładamy warstwę karmelu. Czekoladę roztapiamy z olejem, polewamy wierzch i posypujemy orzeszkami. Chowamy do zamrażarki na 3-4 godziny, a po tym czasie przechowujemy w lodówce.
Tagi: fit, fit słodycze, masło orzechowe, przepis, zdrowe odżywianie
Jeden komentarz