Wegańskie babeczki snickers

Agata

Hej!
Dzisiaj przychodzę z kolejnym przepisem na coś słodkiego, ale tym razem ten deser jest również w 100% roślinny. Wegańskie babeczki snickers na zimno! Co powiecie na to? Czekolada, karmel, masło orzechowe i chrupiące orzeszki, to brzmi obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej!

 

SKŁADNIKI:

(proporcje na 6 babeczek)

  • 120g suszonych daktyli
  • 40g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 150 ml mleka sojowego
  • 15g budyniu śmietankowego bez cukru
  • kilka pastylek słodzika lub erytrytol
  • 1 łyżka masła orzechowego Soncone
  • 4-5 łyżek mleka kokosowego Real Thai
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • garść orzechów ziemnych

 

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy je na gładko. Karmel rozdzielamy na dwie połowy, do jednej dodajmy płatki owsiane i kakao, a następnie blendujemy i wylepiamy spód foremek. Do drugiej połowy dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe i dokładnie razem mieszamy. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, w trakcie dodajemy słodzidło i wykładamy na spód każdej z babeczek. Następnie wykładamy warstwę karmelu. Czekoladę roztapiamy z olejem, polewamy wierzch i posypujemy orzeszkami. Chowamy do zamrażarki na 3-4 godziny, a po tym czasie przechowujemy w lodówce.

Tagi: fit, fit słodycze, masło orzechowe, przepis, zdrowe odżywianie

Jeden komentarz

  1. Avatar

    Ja bardzo lubię batoniki snickers, dlatego bardzo chętnie wypróbuję ten przepis. Babeczki wyglądają naprawdę pysznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *