od 3 sztuk tylko: 195,02 zł / szt. -2%
Glycolog jest nowoczesnym i rewolucyjnym produktem Blackstone Labs. Dzięki nowej mieszance składników, takich jak gorzki melon, chrom, kwas R-alfa-liponowy, kwas gymnemowy oraz ekstrakt cynamonu, Glycolog sprawia, że twoja trzustka pracuje dla Ciebie i zachęca twoje ciało do używania insuliny jako hormonu anabolicznego, a nie tylko spichrzowego. Ponadto zawartości bioperyny i cyklodekstryn wpływają na lepszą biodostępność i działanie innych składowych suplementu czyniąc ten produkt kompletnym.
Często osoby pasjonujące się fitnessem lub dążące do osiągnięcia wymarzonej sylwetki uważają węglowodany za „niebezpieczny”, ale ważny składnik diety. Istnieje wiele sposobów używania węglowodanów w celach sportowych i sylwetkowych (low- carb, ładowania, rotacje) i dużo się o tym mówi. Jaki jest ich wpływ na wygląd i wydajność naszych ciał?
Gdy spożywasz węglowodany, komórki β trzustki produkują i wydzielają insulinę, która jest hormonem odpowiedzialnym za magazynowanie. Skok insuliny w organizmie może być wykorzystany na twoją korzyść, ponieważ hormon ten jest uważany za najbardziej anaboliczny w organizmie. Jest ona odpowiedzialna za wychwyt glukozy i aminokwasów, co z kolei przyczynia się do tworzenia glikogenu i tkanki mięśni szkieletowych (tj. GAINZ). Tutaj z pomocą przychodzi Glycolog, który może wspomagać kontrolę enzymów odpowiedzialnych za ilość glikogenu i aminokwasów dodanych do istniejącej już tkanki mięśniowej.
Polinikotynian chromu jest połączeniem chromu z witaminą B3. Udowodnionym znaczeniem biologicznym chromu jest zdolność do utrzymywania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Pierwiastek ten wpływa na metabolizm glukozy oraz tłuszczów i może być pomocny w kontrolowaniu wagi ciała. W kilku badaniach dowiedziono, że suplementacja chromem przyczyniła się do obniżenia zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie i poprawiła skład ciała.
Ekstrakt z zioła Gymnema Sylvestre zawiera w swoim składzie kwas gymnemowy. Badania sugerują, że kwas ten posiada właściwości hipoglikemiczne, które działają poprzez kilka możliwych mechanizmów, w tym zmniejszenie wychwytu glukozy w jelicie cienkim, poprawa glikolizy, syntezy glikogenu, glukoneogenezy oraz stymulacji wydzielania insuliny.
Gorzki melon jest stosowany we wspomaganiu leczenia cukrzycy typu II. Zawarte w nim charantyna, alkaloidy i proteiny posiadają potencjał do regulacji poziomu glukozy we krwi. Przypisuje im się działanie podobne do insuliny, które polega na magazynowaniu zapasów glikogenu w mięśniach i wątrobie oraz wpływ na zwiększenie aktywności i wydzielania tego hormonu. Ponadto wyciąg z owocu gorzkiego melona może wpływać na zwiększenie wydolności fizycznej ludzi aktywnych ruchowo oraz aktywację różnicowania się komórek mięśniowych.
Badania pokazują, że związki zawarte w tej roślinie aktywują enzym AMPK, który stymuluje wychwyt glukozy, oksydację kwasów tłuszczowych w mięśniach oraz sekrecję insuliny przez komórki trzustki.
Substancje zawarte w ekstrakcie z kory cynamonu mogą pobudzać receptory insulinowe oraz hamować enzym, który je wyłącza. Dzięki temu, możliwe jest zwiększenie zdolności do wykorzystywania glukozy przez komórki oraz poprawienie wrażliwości na działanie insuliny. Najnowsze badania pokazują, że spożywanie pół łyżeczki cynamonu dziennie znacząco obniża poziom glukozy we krwi cukrzyków.
R-ALA (kwas R-alfa liponowy) jest to forma kwasu liponowego (ALA) naturalnie wytwarzana przez organizm człowieka. Jego sól sodowa jest znacznie bardziej biodostępna i szybciej podnosi jego stężenie we krwi nawet od 10 do 30 razy więcej niż w przypadku czystej formy tego kwasu. W licznych badaniach wykazano skuteczność R-ALA, które sugerują, że:
- zwiększa transport glukozy i jej metabolizm w komórkach mięśniowych;
- zwiększa tempo przemiany materii i obniża związany z wiekiem wzrost masy tkanki tłuszczowej;
- naśladuje działanie insuliny na wchłanianie glukozy w komórkach z insulinoopornością i może przyczynić się do przywrócenia dostępności glukozy w tkankach takich jak mięśnie szkieletowe;
- zapobiega hiperglikemii i obniża poziom insuliny;
- może zapobiegać i leczyć cukrzycę oraz niektóre z jej powikłań
Bioperyna to standaryzowany wyciąg z pieprzu czarnego, który jest źródłem piperyny. W badaniach udowodniono, że wpływa na biologiczną dostępność substancji odżywczych (witaminy, składniki mineralne, substancje roślinne) poprzez wzmożenie wydzielania soków trawiennych. Dzięki temu wszystkie spożyte składniki żywnościowe mogą być wykorzystane optymalniej.
Berberynie przypisuje się liczne właściwości wspierające odchudzanie. Zaobserwowano, że jej spożywanie może powodować: poprawienie wrażliwości na insulinę i na zwiększenie jej wydzielania, spadek wytwarzania glukozy w wątrobie oraz przyspieszenie lipolizy. Badania na ludziach potwierdzają jej korzystny wpływ na profil lipidowy krwi i utratę wagi.
Skompleksowane z berberyną cyklodekstryny ułatwiają wchłanianie z przewodu pokarmowego leków nierozpuszczalnych w wodzie, które są podawane doustnie. Zwiększają ich biodostępność oraz uodparniają substancję leczniczą przed działaniem soków żołądkowych.
Suplement jest przeznaczony dla wszystkich pragnących zmienić swój wygląd z przysłowiowego słonia na masywną górę, twardych mięśni. Może być również stosowany w profilaktyce i leczeniu lekkiej postaci cukrzycy typu II oraz wśród osób pragnących poprawić wrażliwość tkanek na działanie insuliny.
w porcji (3 kapsułki) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Chrom (jako Pikolinian chromu) | 300 mcg | 250% |
10:1 Gymnema ekstrakt z liści (Gurmar) (Std. to 25% Gymnemic Acids) | 1000 mg | - |
Bitter Melon (Std. to 10% bitters) | 500 mg | - |
Super Berberine (Berberine-Cyclodextrin Complex) | 300 mg | - |
25:1 Sproszkowany cynamon ekstrakt z kory (Cinnamomum Cassia) (30% Polyphenols) | 250 mg | - |
R-ALA | 150 mg | - |
Bioperyna (Ekstrakt) (Std. to 95% Piperine) | 5 mg | - |
Stearynian magnezu, dwutlenek krzemu
Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.
Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.
Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.
Pikolinian chromu jest kompleksem zawierającym chrom trójwartościowy i kwas pikolinowy, zapewniający większą przyswajalność ma właściwości chelatujące oraz działa przeciwzapalnie. Chrom trójwartościowy wchodzi w skład czynnika tolerancji glukozy (GTF), wspomagając działanie anaboliczne insuliny w procesie transportu kreatyny do komórek mięśniowych. Chrom znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, wraz z insuliną uczestniczy w metabolizmie glukozy w transporcie białka. Jest aktywatorem enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Pikolinian chromu jest stosowany przez osoby aktywne poza sportem i w suplementacji sportowej w charakterze spalaczy tłuszcz, wpływających na redukcję tkanki tłuszczowej, odchudzanie, a także jako związek ułatwiający wychwyt substancji odżywczych przez komórki mięśniowe oraz suplementów witaminowo-mineralizujących, dostępnych na www.muscle-zone.pl
Gurmar (Gymnema sylvestre) jest rośliną tropikalną regulującą poziom glukozy we krwi, posiadającą wiele substancji aktywnych: alkaloidy, flawonoidy, chlorofile, saponiny triterpenowe i stigmasterol. Stosowana jest jako środek odchudzający (także przy otyłości i nadwadze) zmniejszający łaknienie i blokowanie receptorów smaku (zwłaszcza słodkiego). Obniża poziom trójglicerydów we krwi. Jest dostępny w postaci monopreparatów oraz suplementów wieloskładnikowych odchudzających, insulinowo aktywnych.
Dawkowanie: Przed posiłkami, w dawkach dzielonych, minimum 200 mg na dobę w przeliczeniu na kwas gymnemowy.
Sproszkowany cynamon jest nie tylko znaną przyprawą kuchenną, lecz przede wszystkim źródłem składników aktywnych wykazujących potencjał przeciwutleniający i przeciwzapalny. Stosowanie cynamonu poprawia profil lipidowy krwi, obniża poziom glukozy. Stosowanie sproszkowanego cynamonu w suplementacji sportowej wpływa z jednej strony na redukcję tkanki tłuszczowej, z drugiej na przyrost tkanki mięśniowej, gospodarkę insulinową oraz intensyfikuje transport składników odżywczych (glukozy, kreatyny, aminokwasów) do komórek mięśniowych. Jest składnikiem wielu suplementów (m.in. spalaczy tłuszczu, stacków kreatynowych), o potencjalne przeciwutleniającym.
Dawkowanie: od 0,5g do 5g nadobę
R-ALA (kwas R-alfa-liponowy) aktywna postać, wykazującą korzystniejsze właściwości oraz potencjał bioaktywny, kwasu liponowego (ALA). Jego potencjał bioaktywny wykorzystywany jest w medycynie w profilaktyce neuropatii cukrzycowej oraz układu krążenia (spowalnia powstawanie zmian miażdżycowych). W suplementacji sportowej wykorzystuje się właściwości stymulacji gospodarki insulinowej (uwrażliwienie na działanie insuliny i poziom glukozy we krwi) i potencjał przeciwutleniający R-ALA oraz przyswajalność składników odżywczych, usprawnienie transportu kreatyny, magazynowanie glikogenu i aminokwasów w tkance mięśniowej. Kwas R-ALA dostępny jest w postaci monopreparatów i zaawansowanych preparatów aminokwasowych, kreatynowych, no-boosterów oraz witaminizujących w sprzedaży na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: Brak norm dobowego spożycia
Bioperyna - wyciąg z czarnego pieprzu, będącym źródłem alkaloidu roślinnego piperyny (l-piperoylpiperydinyna), zmagającego wydzielanie soków trawiennych i wpływającego na zwiększenie dostępności pokarmów (a także innych związków chemicznych) oraz regulującego pracę przewodu pokarmowego. Poprzez dostępność pokarmów i środków chemicznych wpływa pośrednio na rozbudowę tkanki mięśniowej oraz zwiększa zdolności wysiłkowe (psychofizyczne). Odnotowano pozytywne działanie na układ odpornościowy oraz nasilanie procesów lipolizy. Dostępna w postaci monopreparatów i jako składnik suplementów i odżywek.
Dawkowanie: od 5-10 mg na dobę.