Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Elite Casein Elite Casein

Dymatize Elite Casein to wysokiej jakości odżywka białkowa w formie długo uwalnianej kazeiny micelarnej. Odżywka charakteryzuje się wysoką zawartością białka w porcji oraz dużą zawartością aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu bocznym (BCAA). Białko idealnie sprawdzi się jako ostatni posiłek przed nocnym postem lub długotrwałą przerwą w dostawie pożywienia, ponieważ czas wchłaniania kazeiny z przewodu pokarmowego wynosi ponad sześć godzin.

Kazeina micelarna – poprzez mikrofiltracje miceli znajdujących się w mleku krowim, jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, witamin oraz składników mineralnych. Kazeina stanowić może nawet 80% białek zawartych w mleku, które jest dobrze wchłanialnym i wykorzystywanym źródłem protein dla człowieka. Ponadto wysoka zawartość aminokwasów egzogennych sprawia, że cechuje się ona wysokim wskaźnikiem wartości biologicznej (bilogical value, BV), który wynosi aż 77.

Długi czas absorbcji
Czas wchłaniania kazeiny z przewodu pokarmowego wynosi około 6 godzin, co zapewnia rozłożoną w czasie dostawę aminokwasów niezbędnych do odbudowy włókien mięśniowych i procesów anabolicznych. Poprzez reakcje z sokami żołądkowymi kazeina znacznie zwiększa swoją gęstość, tworząc coś na podobieństwo żelu, który przebywając w żołądku zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Może być to niezwykle korzystne u osób przebywających na deficycie kalorycznym, które chciałyby zmniejszyć odczuwanie łaknienia.

Budowa masy mięśniowej
Odpowiednia podaż białka umożliwia prawidłowy przebieg procesów anabolicznych. W zależności od poziomu aktywności fizycznej, zaleca się przyjmować od 1,6 do nawet 2,2 grama białka na kilogram masy ciała. W kontekście budowy masy mięśniowej istotne znaczenia ma także dystrybucja białka w ciągu dnia, tak aby zapewnić dostawę niezbędnych aminokwasów co 3-4 godziny. Jeśli przerwy między posiłkami są dłuższe, pomocne może być stosowanie kazeiny, która zapewni stałą dostawę aminokwasów do mięśni. Ponadto odżywka bogata jest w aminokwasy BCAA - w tym leucynę - która silnie stymuluje proces syntezy nowych białek mięśniowych, niezbędny podczas wzrostu muskulatury.

Redukcja tkanki tłuszczowej
Oprócz wspomnianych aspektów zwiększenia odczuwania sytości po posiłku bogatym w kazeinę, warto wspomnieć o badaniu, w którym przyjmowanie kazeiny przed treningiem aerobowym zwiększało utlenianie kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że grupa przyjmująca zaledwie 25 gram białka w postaci kazeiny spalała więcej kwasów tłuszczowych podczas sesji aerobowej trwającej 30 minut z intensywnością 55-60% HRmax. Jak widać, kazeina może być pomocna nie tylko podczas budowy masy mięśniowej, ale potrafi także korzystnie wpłynąć na kompozycję ciała podczas redukcji tkanki tłuszczowej.

Ochrona przed katabolizmem
Długotrwałe przerwy w dostawie aminokwasów mogą zwiększać rozpad białek zawartych w mięśniach szkieletowych, w celu pozyskania z nich energii. Proces ten zauważalny jest podczas nocnego postu oraz gdy przerwy między posiłkami są dłuższe niż 4-5 godzin. Kazeina skutecznie może zapobiec katabolizmowi mięśniowemu, ponieważ stopniowo uwalniane aminokwasy mogą być wykorzystywane na aktualne potrzeby organizmu, bez konieczności korzystania z magazynu aminokwasów, jakim są mięsnie szkieletowe.

Podsumowując, Dymatize Elite Casein to wysokiej jakości odżywka białkowa o przedłużonym czasie wchłaniania. Zapewnia ona długotrwałe uwalnianie aminokwasów do krwioobiegu, sprzyjając tym samym regeneracji oraz procesom anabolicznym. Przyjmowanie kazeiny skutecznie hamuje proces katabolizmu mięśniowego podczas długich przerw między posiłkami, pozwalając utrzymać pożądany poziom masy mięśniowej. Odżywka może sprawdzić się także podczas redukcji tkanki tłuszczowej, gdzie zwiększy uczucie sytości po posiłku, a przyjmowana przed treningiem aerobowym nasili utlenianie kwasów tłuszczowych.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Elite Casein Elite Casein 1800g
Dymatize
219,00 zł

Elite Casein 1800g

ilość: 1800g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
219,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 214,62 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wysokiej jakości kazeina micelarna charakteryzująca się wysoką zawartością BCAA
  • Wspiera proces budowy masy mięśniowej oraz redukcji tkanki tłuszczowej
  • Idealnie sprawdzi się podczas długotrwałych przerw między posiłkami
  • Zapewnia stałą dostawę aminokwasów przez ponad sześć godzin!
  • Sprzyja utrzymaniu anabolicznego środowiska
  • Zapobiega katabolizmowi mięśniowemu
  • Zwiększa uczucie sytości 

Dymatize Elite Casein to wysokiej jakości odżywka białkowa w formie długo uwalnianej kazeiny micelarnej. Odżywka charakteryzuje się wysoką zawartością białka w porcji oraz dużą zawartością aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu bocznym (BCAA). Białko idealnie sprawdzi się jako ostatni posiłek przed nocnym postem lub długotrwałą przerwą w dostawie pożywienia, ponieważ czas wchłaniania kazeiny z przewodu pokarmowego wynosi ponad sześć godzin.

Kazeina micelarna – poprzez mikrofiltracje miceli znajdujących się w mleku krowim, jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, witamin oraz składników mineralnych. Kazeina stanowić może nawet 80% białek zawartych w mleku, które jest dobrze wchłanialnym i wykorzystywanym źródłem protein dla człowieka. Ponadto wysoka zawartość aminokwasów egzogennych sprawia, że cechuje się ona wysokim wskaźnikiem wartości biologicznej (bilogical value, BV), który wynosi aż 77.

Długi czas absorbcji
Czas wchłaniania kazeiny z przewodu pokarmowego wynosi około 6 godzin, co zapewnia rozłożoną w czasie dostawę aminokwasów niezbędnych do odbudowy włókien mięśniowych i procesów anabolicznych. Poprzez reakcje z sokami żołądkowymi kazeina znacznie zwiększa swoją gęstość, tworząc coś na podobieństwo żelu, który przebywając w żołądku zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Może być to niezwykle korzystne u osób przebywających na deficycie kalorycznym, które chciałyby zmniejszyć odczuwanie łaknienia.

Budowa masy mięśniowej
Odpowiednia podaż białka umożliwia prawidłowy przebieg procesów anabolicznych. W zależności od poziomu aktywności fizycznej, zaleca się przyjmować od 1,6 do nawet 2,2 grama białka na kilogram masy ciała. W kontekście budowy masy mięśniowej istotne znaczenia ma także dystrybucja białka w ciągu dnia, tak aby zapewnić dostawę niezbędnych aminokwasów co 3-4 godziny. Jeśli przerwy między posiłkami są dłuższe, pomocne może być stosowanie kazeiny, która zapewni stałą dostawę aminokwasów do mięśni. Ponadto odżywka bogata jest w aminokwasy BCAA - w tym leucynę - która silnie stymuluje proces syntezy nowych białek mięśniowych, niezbędny podczas wzrostu muskulatury.

Redukcja tkanki tłuszczowej
Oprócz wspomnianych aspektów zwiększenia odczuwania sytości po posiłku bogatym w kazeinę, warto wspomnieć o badaniu, w którym przyjmowanie kazeiny przed treningiem aerobowym zwiększało utlenianie kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że grupa przyjmująca zaledwie 25 gram białka w postaci kazeiny spalała więcej kwasów tłuszczowych podczas sesji aerobowej trwającej 30 minut z intensywnością 55-60% HRmax. Jak widać, kazeina może być pomocna nie tylko podczas budowy masy mięśniowej, ale potrafi także korzystnie wpłynąć na kompozycję ciała podczas redukcji tkanki tłuszczowej.

Ochrona przed katabolizmem
Długotrwałe przerwy w dostawie aminokwasów mogą zwiększać rozpad białek zawartych w mięśniach szkieletowych, w celu pozyskania z nich energii. Proces ten zauważalny jest podczas nocnego postu oraz gdy przerwy między posiłkami są dłuższe niż 4-5 godzin. Kazeina skutecznie może zapobiec katabolizmowi mięśniowemu, ponieważ stopniowo uwalniane aminokwasy mogą być wykorzystywane na aktualne potrzeby organizmu, bez konieczności korzystania z magazynu aminokwasów, jakim są mięsnie szkieletowe.

Podsumowując, Dymatize Elite Casein to wysokiej jakości odżywka białkowa o przedłużonym czasie wchłaniania. Zapewnia ona długotrwałe uwalnianie aminokwasów do krwioobiegu, sprzyjając tym samym regeneracji oraz procesom anabolicznym. Przyjmowanie kazeiny skutecznie hamuje proces katabolizmu mięśniowego podczas długich przerw między posiłkami, pozwalając utrzymać pożądany poziom masy mięśniowej. Odżywka może sprawdzić się także podczas redukcji tkanki tłuszczowej, gdzie zwiększy uczucie sytości po posiłku, a przyjmowana przed treningiem aerobowym nasili utlenianie kwasów tłuszczowych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 1800 gPorcja jednorazowa: 34 g (jedna miarka)Ilość porcji w opakowaniu: ok. 53
w porcji (34 g)zawartość%ZDS
Kalorie130 kcal-
Kalorie z tłuszczu15 kcal-
Całkowita zawartość tłuszczu2 g3%
- w tym tłuszcze nasycone0 g0%
- w tym tłuszcze trans0 g-
Cholesterol20 mg7%
Sód210 mg9%
Potas170 mg5%
Węglowodany2 g1%
- w tym błonnik0 g0%
- w tym cukry0 g-
Białko25 g50%

Pozostałe składniki

Mieszanka białek (100% kazeina micelarna, koncentrat białka mlecznego), Naturalne oraz sztuczne aromaty, olej sojowy, sól, lecytyna, sukraloza, chlorek potasu, guma guar, guma ksantanowa, guma celulozowa. Zawiera mleko oraz soję.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Trec
46,00 zł

Kompleks łatwowchłanialnych form L-Glutaminy. Wspomaga regenerację mięśni i ogranicza katabolizm.

Kupuję
Olimp
39,00 zł

Preparat ułatwiający utratę masy ciała i tkanki tłuszczowej na bazie CLA, zielonej herbaty i L-karnityny.

Kupuję
Body Attack
11,90 zł

Smaczny baton niskowęglowodanowy, zawierający 45 g białka. Nadaje się do spożycia w trakcie diet ketogenn

Kupuję
Trec
6,90 zł
(1)

Wysokoenergetyczny baton białkowy dostępny w wielu smakach. Wyprodukowany na bazie białka serwatki.

Kupuję
Apollo's Hegemony
79,00 zł
(1)

Forskolina wspiera odchudzanie, budowę suchej masy mięśniowej oraz produkcję testosteronu.

Kupuję
Scitec
115,00 zł
(4)

Suplement diety złożony z trzech zaawansowanych form glutaminy z dodatkiem substancji pomocniczych.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027