Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Super Fruits & Greens Super Fruits & Greens

Aviva Nutrition Super Fruits & Greens to produkt stanowiący zestawienie wybranych składowych oraz odpowiednich części roślin znanych od setek lat ze swojego dobroczynnego oddziaływania na organizm człowieka. Zmniejszając stres oksydacyjny, detoksykując organizm oraz wprowadzając do ustroju liczne składniki bioaktywne, Super Fruits & Greens poprawia gospodarkę energetyczną organizmu, pracę wielu układów oraz wprowadza wewnętrzną harmonię. Produkt przeznaczony jest dla osób obciążonych wysiłkiem fizycznym, stresem oraz przytłoczonych niekorzystnymi warunkami środowiska, odbiegającymi znacząco od naturalnego.

W skład Aviva Nutrition Super Fruits & Greens wchodzą:
Fruktooligosacharydy – w skrócie FOS, liniowe łańcuchy fruktozy połączonej wiązaniami beta(2-1), posiadające niejednokrotnie cząsteczkę glukozy w swojej strukturze, występujące najliczniej w: cykorii, szparagach, karczochach, cebuli, czosnku i bananach. Związki niepodatne na działanie glikozydaz jelitowych, za to metabolizowane przez niektóre mikroorganizmy do krótkołańcuchowych kwasów karboksylowych, L-mleczanu, dwutlenku węgla, wodoru i innych metabolitów. Jako substancje umożliwiające rozwój dobroczynnej flory bakteryjnej jelit, zaliczone zostały do grupy prebiotyków. Stanowiąc frakcję błonnika rozpuszczalnego, wykazują niską intensywność słodyczy, są bezkaloryczne i nie wywołują próchnicy. Poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Niwelują zaburzenia jelitowe, przeciwdziałają zaparciom i obniżają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Wspomagają absorpcję niektórych składników mineralnych, w tym wapnia i magnezu. Zmniejszają stężenie cholesterolu, triacylogliceroli i fosfolipidów w krwiobiegu. Zmieniając proporcje mikroorganizmów flory bakteryjnej jelit oraz wpływając na ilość immunoglobulin, limfocytów i makrofagów, wspomagają funkcjonowanie układu immunologicznego.

Purpurowe słodkie ziemniaki – odmiana słodkich ziemniaków o intensywnej fioletowej barwie. Swoje właściwości zawdzięczają głównie występującym w formie acylowanej (kwasem kawowym, ferulowym lub hydroksybenzoesowym) antocyjanom, które poprzez występowanie w innej formie posiadają nieco odmienne działanie od antocyjanów pochodzenia owocowego. Purpurowe słodkie ziemniaki poprzez niwelowanie wolnych rodników oraz zwiększanie aktywności peroksydazy glutationowej wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Hamują aktywację kinazy IKKβ i translokację kompleksu białek NF-κB. Działając przeciwzapalnie zmniejszają poziom inflamasomów NLRP3, ASC i kaspazy-1, redukując w rezultacie IL-1β. Za sprawą właściwości antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych ograniczają apoptozę hepatocytów oraz zmniejszają uszkodzenia wątroby wywołane przez czynniki chemiczne, w tym alkohol. Aktywując AMPK oraz ograniczając stany zapalny przeciwdziałają stłuszczeniu wątroby. Wspomagają jej funkcjonowanie w momencie niedokrwienia. Poprawiają niektóre parametry odzwierciedlające sprawność pracy wątroby i nerek. Poprzez indukcję zatrzymania cyklu komórkowego, działanie przeciwproliferacyjne oraz apoptotyczne wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Działają antymutagennie. Za sprawą właściwości przeciwutlaniających, antyagregacyjnych oraz wpływ na przetrwanie tlenku azotu, obniżają ciśnienie krwi oraz poprawiają stan zdrowia układu krążenia. Działając neuroprotekcyjnie i antyapoptycznie, wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego i poprawiają pamięć. Tłumiąc ekspresję mRNA czynników lipogenicznych oraz ograniczając stan zapalny promują działanie lipolityczne w adipocytach. Obniżają stężenie glukozy we krwi oraz poprawiają profil lipidowy. Wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała. Posiadają właściwości immunomudolujące.

Borówka wysoka i czarna – krzewy z rodziny Ericaceae, porastające tereny półkuli północnej. Za prozdrowotne uznaje się ich zasobne w antocyjany owoce, wykazujące silne właściwości antyutleniające. Poprzez zmniejszanie aktywności iNOS i NF-kB wykazują działanie przeciwzapalne. Za sprawą właściwości przeciwutleniających, niwelując uszkodzenia materiału genetycznego oraz indukując apoptozę komórek rakowych, wykazują działanie przeciwnowotworowe. Rozszerzając naczynia krwionośne wspomagają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Posiadają właściwości neuroprotekcyjne. Zwiększając ilość enzymów antyoksydacyjnych, szczególnie katalazy glutationowej, rozszerzając naczynia krwionośne i wspomagając odbudowę puryny wzrokowej, wspierają procesy widzenia. Obniżając ilość stanów zapalnych błony śluzowej, niwelując krwawienia, działając przeciwwrzodowo i przeciwbiegunkowo, usprawniają pracę układu pokarmowego. Wspierając chelatacje metali ciężkich oraz niektórych toksyn wspierają procesy detoksykacyjne organizmu. Angażując się w gospodarkę węglowodanami, obniżają poziom cukru we krwi.

Czarna malina – krzew z rodziny Rosaceae, w skład której wchodzi wiele gatunków rosnących dziko głównie w Azji, przede wszystkim Korei Południowej, Japonii i Chinach oraz uprawianych najliczniej w Ameryce Północnej. Owoce czarnej maliny stosowane są w medycynie tradycyjnej w chorobach nerek, wątroby, prostaty i układu moczowego. Swoje właściwości czarna malina zawdzięcza przede wszystkim zawartym w owocach antocyjanom i elagotaninom. Posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Zmniejszając aktywację NF-kB i p38 MAPK oraz obniżając stężenie tlenku azotu, cytokin oraz prostaglandyny E2, wykazuje działanie przeciwzapalne. Poprzez ograniczanie powstawania uszkodzeń DNA, hamowanie indukcji i progresji nowotworu wraz z nasilaniem jego apoptozy, przejawia właściwości antyrakowe. Wykazuje ochronne działanie na przewód pokarmowy. Niweluje biegunki, dolegliwości żołądkowe, wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz działa prewencyjne w nowotworach jamy ustnej, przełyku i jelita grubego. Zmniejszając ilość cytokin oraz obniżając poziom cholesterolu we krwi wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

Morwa – roślina z rodziny Moraceae, wieloletnie drzewo lub krzew pochodzące z obszaru północnych Chin, uprawiane w różnych częściach świata. Od setek lat stosowana w medycynie tradycyjnej. W terapii wykorzystywany jest niemal cały przekrój rośliny, od korzenia, przez liście, aż po owoce. Ceniona jest przede wszystkim za swoje działanie przeciwcukrzycowe. Poprzez zawartość alkaloidu DNJ, stanowiącego inhibitor α-glukozaminidazy, spowalnia rozpad skrobi do cukrów prostych. Glikoproteina moran 20K, wspomaga utrzymanie niskiego poziomu cukru we krwi. Obecna w morwie kwercytyna hamuje działanie reduktazy aldozy, enzymu umożliwiającego przekształcenie nadmiaru glukozy w sorbitol, związku który w zbyt dużym stężeniu przyczynia się do rozwoju patologii w układzie nerwowym u diabetyków. Działając antyoksydacyjnie zmniejsza ilość wolnych rodników, tworzących się w niekontrolowanym tempie u osób chorych na cukrzycę. Działając przeciwutleniająco wspomaga utrzymanie prawidłowego stanu układu krążenia. Niweluje wysokie ciśnienie tętnicze oraz obniża poziom cholesterolu. Zawarte w morwie polifenole, aktywując JNK, p38 i p53 stymulują apoptozę komórek mięśni gładkich naczyń, prowadząc do wyhamowania rozwoju miażdżycy. Morwa ingerując w gospodarkę węglowodanową i lipidową wspiera dodatkowo utrzymanie prawidłowej masy ciała. Działając przeciwutlaniająco oraz jako inhibitor enzymów COX i LOX poprzez podwójne hamowanie szlaku kwasu arachidonowego, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Posiada właściwości przeciwnowotworowe.

Marchew – Daucus carota L., roślina dwuletnia uprawiana na wielu kontynentach. Jej popularnie spożywaną część stanowi zasobny w karotenoidy, szczególnie beta-karoten, korzeń. Ze względu na swoje właściwości stosowana jest w medycynie ludowej na całym świecie. Wykazuje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zmniejsza stres oksydacyjny w ustroju. Poprawia profil lipidowy. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, w tym niektórych nowotworów oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Wspomaga profilaktykę i leczenie toksyczności wątrobowej. Jako prekursor witaminy A wspomaga procesy widzenia.

Luo Han Guo (Monk Fruit) – funkcjonujące w angielskich publikacjach określenie owoców Siraitia grosvenorii, wieloletniej rośliny z rodziny dyniowatych pochodzącej z obszaru Chin i Tajlandii. Owoce Siraitia grosvenorii zasobne są w liczne biologicznie czynne substancje, w tym glikozydy triterpenoidowe. Stosowane od stuleci jako zastępnik cukru oraz produkt przeciwkaszlowy i uśmierzający ból gardła. Posiada właściwości przeciwbakteryjne. Zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio za sprawą zawartych polisacharydów zwiększających aktywność enzymów antyoksydacyjnych (SOD, CAT i Gpx), wykazuje działanie przeciwutleniające. Wymiata wolne rodniki i hamuje procesy peroksydacji lipidów. Niwelując nadmiar wolnych rodników, reaktywnych form tlenu i azotu oraz stymulując aktywność limfocytów B i T, optymalizuje funkcjonowanie systemu obronnego organizmu. Aktywując AMPK działa przeciwhiperglikemicznie. Poprawia metabolizm glukozy, lipidów oraz zmniejsza stopień insulinooporności. Obniża poziom glukozy, insuliny, triglicerydów oraz cholesterolu ogółem we krwi. Zmniejsza zmęczenie w trakcie wysiłku fizycznego.

Camu Camu – nazwa handlowa Myrciaria dubia, nisko rosnącego krzewu z rodziny mirtowatych pochodzącego z Peru, porastającego bagniste lub okresowo zalewane tereny Amazonii. Za sprawą dużej zawartości witaminy C oraz innych związków, w tym polifenolowych, wykazuje silniejsze działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antygenotoksyczne. Zmniejsza całkowite stężenie reaktywnych form tlenu oraz markerów stanu zapalnego: hsCRP, IL-6 i IL-8. Obniża poziom glukozy, insuliny, triglicerydów, cholesterolu ogółem oraz cholesterolu LDL, zwiększając jednocześnie stężenie cholesterolu HDL. Wspomaga utratę białej tkanki tłuszczowej, a tym samym utrzymanie prawidłowej masy ciała. Poprzez działanie 1-methylmalate zmniejsza uszkodzenia wątroby. Za sprawą zawartego kwasu betulinowego, wspomaga prewencję chorób o podłożu immunologicznym.

Jagody acai – owoce Euterpe oleracea, palmy pochodzącej z terenów Ameryki Południowej, obecnie szeroko rosnącej w całej strefie międzyzwrotnikowej. Jagody acai są najbogatszym pod kontem wartości odżywczej, znanym owocem na kuli ziemskiej. Jako „superjagoda” wykorzystywana była setki lat przez rdzennych Indian celem poprawy, bądź utrzymania dobrego stanu zdrowia. Swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim dużej zawartości różnorodnych związków z grupy polifenoli oraz wysokiemu potencjałowi antyoksydacyjnemu kreowanemu poprzez samodzielne działanie, bądź też pośrednie umożliwiające regenerację innych związków przeciwutleniających. Unieczynniając wolne rodniki zmniejsza uszkodzenia DNA, działając antymutagennie. Hamuje rozwór nowotworów. Posiada potencjał przeciwmiażdżycowy i przeciwzawałowy. Reguluje ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu oraz zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej. Poprawia stan naczyń krwionośnych i usprawnia pracę serca. Reguluje poziom glukozy we krwi. Poprawia wydolność nerek. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Stymulując układ immunologiczny, wspomaga jego funkcjonowanie. Poprawia pracę układu pokarmowego. Zmniejsza nieżyt żołądka, działa przeciwwrzodowo. Wspiera utrzymanie dobrego stanu skóry. Wspomaga procesy widzenia.

Chlorella – glon należący do gromady zielenic, występujący w niemal każdym środowisku wodnym, bądź wilgotnym, charakteryzujący się dużą zawartością chlorofilu i witaminy B12. Poprzez czynnik wzrostu chlorelli oraz chlorellinę, promuje namnażanie prozdrowotnej flory jelitowej, z jednoczesnym wypieraniem mikroflory chorobotwórczej, wspierając tym samym funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego organizmu. Poprawia pracę wątroby. Za sprawą zawartej luteiny, wspiera procesy prawidłowego widzenia. Za sprawą zawartych związków polifenolowych oraz karotenoidów wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwrakowe. Wiążąc metale ciężkie usprawnia przebieg procesów detoksykacyjnych w ustroju. Ponadto obniża stężenie glukozy w krwi, zmniejsza stopień insulinooporności oraz poprawia profil lipidowy.

Ananas – roślina z rodziny bromeliowatych, pochodząca z Brazylii, obecnie uprawiana w wielu zakątkach świata. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, powodowane w głównej mierze obecnością bromelainy, ananas wykorzystywany był przez rdzenne ludy Ameryki Południowej celem przywrócenia sił witalnych. Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwobrzękowo. Poprzez zakłócanie wzrostu komórek nowotworowych przejawia potencjał antyrakowy. Hamując agregację płytek krwi oraz działając przeciwzapalnie wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego. Wspomaga pracę układu oddechowego i wątroby. Przyspieszając procesy trawienia białek odciąża układ pokarmowy, a działając przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo wspomaga zachowanie jego dobrej kondycji. Wykazuje działanie immunomodulujące.

Papaja – popularna nazwa Melonowca właściwego, drzewa z rodziny melonowcowatych, pochodzącego ze strefy tropikalnej i subtropikalnej obu Ameryk. Jego właściwości determinuje wysoka zawartość związków polifenolowych. Wykazuje silne działanie przeciwutleniajace, zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio poprzez indukcję enzymów antyoksydacyjnych. Zmniejszając ilość nadtlenku wodoru ogranicza uszkodzenia DNA. Niwelując przy tym stany zapalne ogranicza powstawanie chorób nowotworowych. Działając rozkurczowo, przeciwpłytkowo oraz promując zachowanie integralności erytrocytów, wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Wykazuje efekty antyarytmiczne i ogranicza rozległość zawału serca. Działa neuroprotekcyjnie. Posiada właściwości immunostymulujące. Poprzez hamowanie aktywności aminotransferazy asparaginianowej, aminotransferazy alaninowej, dehydrogenazy mleczanowej, fosfatazy alkalicznej, a przy tym ograniczając peroksydację lipidów i promując syntezę enzymów przeciwutleniających, zmniejsza uszkodzenia wątroby.

Papaina i bromelaina – enzymy z klasy proteaz, pochodzenia roślinnego, których to głównymi źródłami są odpowiednio papaja i ananas. Katalizując przyspieszenie reakcji trawienia białek, skraca czas ich rozpadu do mniejszych związków. Zwiększa wchłanianie składowych białek, a tym samym odżywienie ustroju. Wspomaga poprzez to pracę układu pokarmowego oraz zmniejsza dyskomfort trawienny. Ponadto bromelaina poprzez hamowanie syntezy prostaglandyn działa silnie przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Wykorzystywana jest do uśmierzania bólu w chorobach zwyrodnieniowych stawów. Posiada właściwości immunomodulujące oraz przeciwnowotworowe.

Kelp – brunatne algi morskie z rzędu Laminariales, o wysokim potencjale alkalizującym ustrój. Za sprawą wysokiej zawartości jodu wspiera syntezę hormonów tarczycy i związaną z nimi gospodarkę węglowodanami. Obniża poziom cukru i insuliny we krwi oraz zmniejsza stopień insulinooporności. Promuje zachowanie prawidłowej masy ciała. Posiada właściwości przeciwutleniające, bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Wykazując działanie przeciwestrogenowe oraz obniżając stężenie 17β-estradiolu, przejawia potencjał przeciwnowotworowy.

Brokuł – jednoroczna roślina z rodziny Brassicaceae, początkowo uprawiana w rejonie krajów północnych basenu Morza Śródziemnego. Stanowi bogate źródło glukozynolatów, związków siarkowych odpowiadających za jego specyficzny smak, które hydrolizują do aktywnych biologicznie indoli i izotiocyjanianów. Zarówno bezpośrednio jak i pośrednio poprzez aktywuję czynnika NF-κB wspomaga syntezę glutationu, wykazując właściwości przeciwutleniajace. Ograniczając uwalnianie nadmiernych ilości tlenku azotu, wyhamowując degradację IkB-α, aktywując czynnik NF-κB oraz obniżając ilość cytokin prozapalnych, przejawia właściwości przeciwzapalne. Aktywując enzymy fazy I i II detoksykacji ksenobiotyków obniża stężenie substancji kancero- i mutagennych. Działanie przeciwnowotworowe przejawia dodatkowo poprzez optymalizację ilości tlenku azotu. Ponadto posiada właściwości neuroprotekcyjne oraz bakteriostatyczne, w szczególności w stosunku do H. Pylori.

Pirolochinolin chinonowy – w skrócie PQQ, związek traktowany jako składnik odżywczy i witamina, którego mechanizmy działania u ludzi stanowią obecny priorytet jego badań. Umożliwia utrzymanie prawidłowego potencjału redoks komórki. Poprzez wpływ na Nrf2 zwiększa ilość enzymów przeciwutlenijących. Posiada silne właściwości przeciwbólowe i immunosupresyjne. Hamując wytwarzanie nadmiernych ilości tlenku azotu, prostaglandyn, COX-2, TNF-a, IL-1b, IL-6, MCP-1 i MIP- 1a, wykazuje działanie przeciwzapalne. Wyhamowując ekspresję białek katabolicznych związanych z zapaleniem kości i stawów, zmniejsza ryzyko rozwoju stanów zwyrodnieniowych. Zmiatając reaktywne formy tlenu oraz hamując szlak sygnalizacji JNK, chroni komórki śródbłonka przed uszkodzeniem, przyczyniając się do zachowania dobrej kondycji układu krwionośnego. Działa neuroprotekcyjnie. Wspiera tworzenie i zachowanie odpowiedniej ilości mitochondriów oraz niezachwiane zachodzenie procesu spalania substratów energetycznych.

Witamina A – witamina rozpuszczalna w tłuszczach, występująca obficie w królestwie zwierząt, kiedy to w jej prekursory zasobne jest królestwo roślin. Najczęściej kojarzona jest z utrzymaniem prawidłowości procesów widzenia. Umożliwia widzenie, zmniejsza suchość i pieczenie oczu. Wykazuje działanie przeciwutleniające. Obniżając poziom cholesterolu sprzyja zachowaniu dobrego stanu zdrowia układu sercowo-krwionośnego. Wspomaga wzrost kości. Wspiera zachowanie dobrego stanu skóry, włosów i paznokci.

Witaminy z grupy B – szeroka grupa witamin rozpuszczalnych w wodzie, do której zaliczają się m.in. witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, B12 i biotyna. Kojarzone są przede wszystkim z funkcjonowaniem układu nerwowego oraz gospodarowaniem składnikami energetycznymi w ustroju. Wspomagają przewodnictwo nerwowe i sprawność zachodzenia procesów myślowych. Poprawiają samopoczucie. Angażując się w gospodarkę węglowodanowo-tłuszczową, umożliwiają przekształcanie substratów energetycznych w energię. Zmniejszając poziom homocysteiny oraz wspierając tworzenie czerwonych krwinek wspomagają utrzymanie dobrej kondycji układu krwionośnego. Umożliwiają wzrost układu kostnego. Wspomagają zachowanie dobrego stanu jamy ustnej oraz skóry. Wspierają pracę układu pokarmowego.

Witamina C – witamina rozpuszczalna w wodzie, szeroko rozpowszechniona w przyrodzie, utożsamiana z kwaśnymi owocami, szczególnie cytrusowymi. Wykazuje silne działanie przeciwutleniające oraz bierze udział w regeneracji innych związków antyoksydacyjnych. Zmniejsza stres oksydacyjny. Wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Zmniejsza ilość infekcji oraz skraca czas ich trwania. Bierze udział w procesie krwiotwórczym. Wspomagając tworzenie kolagenu, wspiera utrzymanie prawidłowego stanu skóry i stawów. Wspomaga wchłanianie żelaza i manganu, zmniejszając toksyczność niektórych innych składników mineralnych oraz metali ciężkich.

Witamina D3 – powstająca z rozszczepianego pod wpływem promieni słonecznych cholesterolu witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Regulując gospodarkę wapniowo-fosforanową umożliwia budowę oraz regenerację kośćca i zębów. Wspomaga pracę układu immunologicznego. Wspiera prawidłowość odbioru bodźców słuchowych. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Regulując poziom glukozy i insuliny we krwi, wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała. Wspiera utrzymanie prawidłowego stanu układu krążenia.

Witamina E – związek rozpuszczalny w tłuszczach, kojarzona z roślinami oleistymi. Wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Ogranicza peroksydację lipidów. Zmniejsza stopień utleniania innych związków antyoksydacyjnych. Wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego. Poprawia stan skóry. Wspiera integralność struktur oka, układów krwionośnego i nerwowego. Wspomaga utrzymanie płodności oraz donoszenia ciąży.

Witamina K1 – wytwarzana w dużych ilościach przez mikroflorę jelitową witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Utożsamiana z procesami krwiotwórczymi. Umożliwiając wytwarzanie protrombiny – czynnika przeciwkrwotocznego, wspiera procesy krzepnięcia krwi.

OutOfStock
Since 2005
Super Fruits & Greens Super Fruits & Greens 360g
Aviva Nutrition
99,00 zł

Super Fruits & Greens 360g

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,44 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Stara cena: 109,00 zł
99,00 zł

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,44 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Bogactwo związków bioaktywnych
  • Silne właściwości przeciwutleniające
  • Działanie alkalizujące
  • Poprawa bariery antyoksydacyjnej
  • Działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
  • Właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne
  • Działanie przeciwnowotworowe i antymutagenne
  • Właściwości przeciwcukrzycowe
  • Poprawa funkcjonowania układu krążenia
  • Wsparcie pracy układu pokarmowego
  • Polepszenie pracy nerek, wątroby
  • Stymulacja układu immunologicznego
  • Poprawa metabolizmu węglowodanów i tłuszczy
  • Regulacja poziomu glukozy i lipidów we krwi
  • Poprawa tolerancji glukozy
  • Wsparcie utrzymania prawidłowej masy ciała

Aviva Nutrition Super Fruits & Greens to produkt stanowiący zestawienie wybranych składowych oraz odpowiednich części roślin znanych od setek lat ze swojego dobroczynnego oddziaływania na organizm człowieka. Zmniejszając stres oksydacyjny, detoksykując organizm oraz wprowadzając do ustroju liczne składniki bioaktywne, Super Fruits & Greens poprawia gospodarkę energetyczną organizmu, pracę wielu układów oraz wprowadza wewnętrzną harmonię. Produkt przeznaczony jest dla osób obciążonych wysiłkiem fizycznym, stresem oraz przytłoczonych niekorzystnymi warunkami środowiska, odbiegającymi znacząco od naturalnego.

W skład Aviva Nutrition Super Fruits & Greens wchodzą:
Fruktooligosacharydy – w skrócie FOS, liniowe łańcuchy fruktozy połączonej wiązaniami beta(2-1), posiadające niejednokrotnie cząsteczkę glukozy w swojej strukturze, występujące najliczniej w: cykorii, szparagach, karczochach, cebuli, czosnku i bananach. Związki niepodatne na działanie glikozydaz jelitowych, za to metabolizowane przez niektóre mikroorganizmy do krótkołańcuchowych kwasów karboksylowych, L-mleczanu, dwutlenku węgla, wodoru i innych metabolitów. Jako substancje umożliwiające rozwój dobroczynnej flory bakteryjnej jelit, zaliczone zostały do grupy prebiotyków. Stanowiąc frakcję błonnika rozpuszczalnego, wykazują niską intensywność słodyczy, są bezkaloryczne i nie wywołują próchnicy. Poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Niwelują zaburzenia jelitowe, przeciwdziałają zaparciom i obniżają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Wspomagają absorpcję niektórych składników mineralnych, w tym wapnia i magnezu. Zmniejszają stężenie cholesterolu, triacylogliceroli i fosfolipidów w krwiobiegu. Zmieniając proporcje mikroorganizmów flory bakteryjnej jelit oraz wpływając na ilość immunoglobulin, limfocytów i makrofagów, wspomagają funkcjonowanie układu immunologicznego.

Purpurowe słodkie ziemniaki – odmiana słodkich ziemniaków o intensywnej fioletowej barwie. Swoje właściwości zawdzięczają głównie występującym w formie acylowanej (kwasem kawowym, ferulowym lub hydroksybenzoesowym) antocyjanom, które poprzez występowanie w innej formie posiadają nieco odmienne działanie od antocyjanów pochodzenia owocowego. Purpurowe słodkie ziemniaki poprzez niwelowanie wolnych rodników oraz zwiększanie aktywności peroksydazy glutationowej wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Hamują aktywację kinazy IKKβ i translokację kompleksu białek NF-κB. Działając przeciwzapalnie zmniejszają poziom inflamasomów NLRP3, ASC i kaspazy-1, redukując w rezultacie IL-1β. Za sprawą właściwości antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych ograniczają apoptozę hepatocytów oraz zmniejszają uszkodzenia wątroby wywołane przez czynniki chemiczne, w tym alkohol. Aktywując AMPK oraz ograniczając stany zapalny przeciwdziałają stłuszczeniu wątroby. Wspomagają jej funkcjonowanie w momencie niedokrwienia. Poprawiają niektóre parametry odzwierciedlające sprawność pracy wątroby i nerek. Poprzez indukcję zatrzymania cyklu komórkowego, działanie przeciwproliferacyjne oraz apoptotyczne wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Działają antymutagennie. Za sprawą właściwości przeciwutlaniających, antyagregacyjnych oraz wpływ na przetrwanie tlenku azotu, obniżają ciśnienie krwi oraz poprawiają stan zdrowia układu krążenia. Działając neuroprotekcyjnie i antyapoptycznie, wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego i poprawiają pamięć. Tłumiąc ekspresję mRNA czynników lipogenicznych oraz ograniczając stan zapalny promują działanie lipolityczne w adipocytach. Obniżają stężenie glukozy we krwi oraz poprawiają profil lipidowy. Wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała. Posiadają właściwości immunomudolujące.

Borówka wysoka i czarna – krzewy z rodziny Ericaceae, porastające tereny półkuli północnej. Za prozdrowotne uznaje się ich zasobne w antocyjany owoce, wykazujące silne właściwości antyutleniające. Poprzez zmniejszanie aktywności iNOS i NF-kB wykazują działanie przeciwzapalne. Za sprawą właściwości przeciwutleniających, niwelując uszkodzenia materiału genetycznego oraz indukując apoptozę komórek rakowych, wykazują działanie przeciwnowotworowe. Rozszerzając naczynia krwionośne wspomagają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Posiadają właściwości neuroprotekcyjne. Zwiększając ilość enzymów antyoksydacyjnych, szczególnie katalazy glutationowej, rozszerzając naczynia krwionośne i wspomagając odbudowę puryny wzrokowej, wspierają procesy widzenia. Obniżając ilość stanów zapalnych błony śluzowej, niwelując krwawienia, działając przeciwwrzodowo i przeciwbiegunkowo, usprawniają pracę układu pokarmowego. Wspierając chelatacje metali ciężkich oraz niektórych toksyn wspierają procesy detoksykacyjne organizmu. Angażując się w gospodarkę węglowodanami, obniżają poziom cukru we krwi.

Czarna malina – krzew z rodziny Rosaceae, w skład której wchodzi wiele gatunków rosnących dziko głównie w Azji, przede wszystkim Korei Południowej, Japonii i Chinach oraz uprawianych najliczniej w Ameryce Północnej. Owoce czarnej maliny stosowane są w medycynie tradycyjnej w chorobach nerek, wątroby, prostaty i układu moczowego. Swoje właściwości czarna malina zawdzięcza przede wszystkim zawartym w owocach antocyjanom i elagotaninom. Posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Zmniejszając aktywację NF-kB i p38 MAPK oraz obniżając stężenie tlenku azotu, cytokin oraz prostaglandyny E2, wykazuje działanie przeciwzapalne. Poprzez ograniczanie powstawania uszkodzeń DNA, hamowanie indukcji i progresji nowotworu wraz z nasilaniem jego apoptozy, przejawia właściwości antyrakowe. Wykazuje ochronne działanie na przewód pokarmowy. Niweluje biegunki, dolegliwości żołądkowe, wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz działa prewencyjne w nowotworach jamy ustnej, przełyku i jelita grubego. Zmniejszając ilość cytokin oraz obniżając poziom cholesterolu we krwi wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

Morwa – roślina z rodziny Moraceae, wieloletnie drzewo lub krzew pochodzące z obszaru północnych Chin, uprawiane w różnych częściach świata. Od setek lat stosowana w medycynie tradycyjnej. W terapii wykorzystywany jest niemal cały przekrój rośliny, od korzenia, przez liście, aż po owoce. Ceniona jest przede wszystkim za swoje działanie przeciwcukrzycowe. Poprzez zawartość alkaloidu DNJ, stanowiącego inhibitor α-glukozaminidazy, spowalnia rozpad skrobi do cukrów prostych. Glikoproteina moran 20K, wspomaga utrzymanie niskiego poziomu cukru we krwi. Obecna w morwie kwercytyna hamuje działanie reduktazy aldozy, enzymu umożliwiającego przekształcenie nadmiaru glukozy w sorbitol, związku który w zbyt dużym stężeniu przyczynia się do rozwoju patologii w układzie nerwowym u diabetyków. Działając antyoksydacyjnie zmniejsza ilość wolnych rodników, tworzących się w niekontrolowanym tempie u osób chorych na cukrzycę. Działając przeciwutleniająco wspomaga utrzymanie prawidłowego stanu układu krążenia. Niweluje wysokie ciśnienie tętnicze oraz obniża poziom cholesterolu. Zawarte w morwie polifenole, aktywując JNK, p38 i p53 stymulują apoptozę komórek mięśni gładkich naczyń, prowadząc do wyhamowania rozwoju miażdżycy. Morwa ingerując w gospodarkę węglowodanową i lipidową wspiera dodatkowo utrzymanie prawidłowej masy ciała. Działając przeciwutlaniająco oraz jako inhibitor enzymów COX i LOX poprzez podwójne hamowanie szlaku kwasu arachidonowego, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Posiada właściwości przeciwnowotworowe.

Marchew – Daucus carota L., roślina dwuletnia uprawiana na wielu kontynentach. Jej popularnie spożywaną część stanowi zasobny w karotenoidy, szczególnie beta-karoten, korzeń. Ze względu na swoje właściwości stosowana jest w medycynie ludowej na całym świecie. Wykazuje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zmniejsza stres oksydacyjny w ustroju. Poprawia profil lipidowy. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, w tym niektórych nowotworów oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Wspomaga profilaktykę i leczenie toksyczności wątrobowej. Jako prekursor witaminy A wspomaga procesy widzenia.

Luo Han Guo (Monk Fruit) – funkcjonujące w angielskich publikacjach określenie owoców Siraitia grosvenorii, wieloletniej rośliny z rodziny dyniowatych pochodzącej z obszaru Chin i Tajlandii. Owoce Siraitia grosvenorii zasobne są w liczne biologicznie czynne substancje, w tym glikozydy triterpenoidowe. Stosowane od stuleci jako zastępnik cukru oraz produkt przeciwkaszlowy i uśmierzający ból gardła. Posiada właściwości przeciwbakteryjne. Zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio za sprawą zawartych polisacharydów zwiększających aktywność enzymów antyoksydacyjnych (SOD, CAT i Gpx), wykazuje działanie przeciwutleniające. Wymiata wolne rodniki i hamuje procesy peroksydacji lipidów. Niwelując nadmiar wolnych rodników, reaktywnych form tlenu i azotu oraz stymulując aktywność limfocytów B i T, optymalizuje funkcjonowanie systemu obronnego organizmu. Aktywując AMPK działa przeciwhiperglikemicznie. Poprawia metabolizm glukozy, lipidów oraz zmniejsza stopień insulinooporności. Obniża poziom glukozy, insuliny, triglicerydów oraz cholesterolu ogółem we krwi. Zmniejsza zmęczenie w trakcie wysiłku fizycznego.

Camu Camu – nazwa handlowa Myrciaria dubia, nisko rosnącego krzewu z rodziny mirtowatych pochodzącego z Peru, porastającego bagniste lub okresowo zalewane tereny Amazonii. Za sprawą dużej zawartości witaminy C oraz innych związków, w tym polifenolowych, wykazuje silniejsze działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antygenotoksyczne. Zmniejsza całkowite stężenie reaktywnych form tlenu oraz markerów stanu zapalnego: hsCRP, IL-6 i IL-8. Obniża poziom glukozy, insuliny, triglicerydów, cholesterolu ogółem oraz cholesterolu LDL, zwiększając jednocześnie stężenie cholesterolu HDL. Wspomaga utratę białej tkanki tłuszczowej, a tym samym utrzymanie prawidłowej masy ciała. Poprzez działanie 1-methylmalate zmniejsza uszkodzenia wątroby. Za sprawą zawartego kwasu betulinowego, wspomaga prewencję chorób o podłożu immunologicznym.

Jagody acai – owoce Euterpe oleracea, palmy pochodzącej z terenów Ameryki Południowej, obecnie szeroko rosnącej w całej strefie międzyzwrotnikowej. Jagody acai są najbogatszym pod kontem wartości odżywczej, znanym owocem na kuli ziemskiej. Jako „superjagoda” wykorzystywana była setki lat przez rdzennych Indian celem poprawy, bądź utrzymania dobrego stanu zdrowia. Swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim dużej zawartości różnorodnych związków z grupy polifenoli oraz wysokiemu potencjałowi antyoksydacyjnemu kreowanemu poprzez samodzielne działanie, bądź też pośrednie umożliwiające regenerację innych związków przeciwutleniających. Unieczynniając wolne rodniki zmniejsza uszkodzenia DNA, działając antymutagennie. Hamuje rozwór nowotworów. Posiada potencjał przeciwmiażdżycowy i przeciwzawałowy. Reguluje ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu oraz zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej. Poprawia stan naczyń krwionośnych i usprawnia pracę serca. Reguluje poziom glukozy we krwi. Poprawia wydolność nerek. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Stymulując układ immunologiczny, wspomaga jego funkcjonowanie. Poprawia pracę układu pokarmowego. Zmniejsza nieżyt żołądka, działa przeciwwrzodowo. Wspiera utrzymanie dobrego stanu skóry. Wspomaga procesy widzenia.

Chlorella – glon należący do gromady zielenic, występujący w niemal każdym środowisku wodnym, bądź wilgotnym, charakteryzujący się dużą zawartością chlorofilu i witaminy B12. Poprzez czynnik wzrostu chlorelli oraz chlorellinę, promuje namnażanie prozdrowotnej flory jelitowej, z jednoczesnym wypieraniem mikroflory chorobotwórczej, wspierając tym samym funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego organizmu. Poprawia pracę wątroby. Za sprawą zawartej luteiny, wspiera procesy prawidłowego widzenia. Za sprawą zawartych związków polifenolowych oraz karotenoidów wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwrakowe. Wiążąc metale ciężkie usprawnia przebieg procesów detoksykacyjnych w ustroju. Ponadto obniża stężenie glukozy w krwi, zmniejsza stopień insulinooporności oraz poprawia profil lipidowy.

Ananas – roślina z rodziny bromeliowatych, pochodząca z Brazylii, obecnie uprawiana w wielu zakątkach świata. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, powodowane w głównej mierze obecnością bromelainy, ananas wykorzystywany był przez rdzenne ludy Ameryki Południowej celem przywrócenia sił witalnych. Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwobrzękowo. Poprzez zakłócanie wzrostu komórek nowotworowych przejawia potencjał antyrakowy. Hamując agregację płytek krwi oraz działając przeciwzapalnie wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego. Wspomaga pracę układu oddechowego i wątroby. Przyspieszając procesy trawienia białek odciąża układ pokarmowy, a działając przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo wspomaga zachowanie jego dobrej kondycji. Wykazuje działanie immunomodulujące.

Papaja – popularna nazwa Melonowca właściwego, drzewa z rodziny melonowcowatych, pochodzącego ze strefy tropikalnej i subtropikalnej obu Ameryk. Jego właściwości determinuje wysoka zawartość związków polifenolowych. Wykazuje silne działanie przeciwutleniajace, zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio poprzez indukcję enzymów antyoksydacyjnych. Zmniejszając ilość nadtlenku wodoru ogranicza uszkodzenia DNA. Niwelując przy tym stany zapalne ogranicza powstawanie chorób nowotworowych. Działając rozkurczowo, przeciwpłytkowo oraz promując zachowanie integralności erytrocytów, wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Wykazuje efekty antyarytmiczne i ogranicza rozległość zawału serca. Działa neuroprotekcyjnie. Posiada właściwości immunostymulujące. Poprzez hamowanie aktywności aminotransferazy asparaginianowej, aminotransferazy alaninowej, dehydrogenazy mleczanowej, fosfatazy alkalicznej, a przy tym ograniczając peroksydację lipidów i promując syntezę enzymów przeciwutleniających, zmniejsza uszkodzenia wątroby.

Papaina i bromelaina – enzymy z klasy proteaz, pochodzenia roślinnego, których to głównymi źródłami są odpowiednio papaja i ananas. Katalizując przyspieszenie reakcji trawienia białek, skraca czas ich rozpadu do mniejszych związków. Zwiększa wchłanianie składowych białek, a tym samym odżywienie ustroju. Wspomaga poprzez to pracę układu pokarmowego oraz zmniejsza dyskomfort trawienny. Ponadto bromelaina poprzez hamowanie syntezy prostaglandyn działa silnie przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Wykorzystywana jest do uśmierzania bólu w chorobach zwyrodnieniowych stawów. Posiada właściwości immunomodulujące oraz przeciwnowotworowe.

Kelp – brunatne algi morskie z rzędu Laminariales, o wysokim potencjale alkalizującym ustrój. Za sprawą wysokiej zawartości jodu wspiera syntezę hormonów tarczycy i związaną z nimi gospodarkę węglowodanami. Obniża poziom cukru i insuliny we krwi oraz zmniejsza stopień insulinooporności. Promuje zachowanie prawidłowej masy ciała. Posiada właściwości przeciwutleniające, bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Wykazując działanie przeciwestrogenowe oraz obniżając stężenie 17β-estradiolu, przejawia potencjał przeciwnowotworowy.

Brokuł – jednoroczna roślina z rodziny Brassicaceae, początkowo uprawiana w rejonie krajów północnych basenu Morza Śródziemnego. Stanowi bogate źródło glukozynolatów, związków siarkowych odpowiadających za jego specyficzny smak, które hydrolizują do aktywnych biologicznie indoli i izotiocyjanianów. Zarówno bezpośrednio jak i pośrednio poprzez aktywuję czynnika NF-κB wspomaga syntezę glutationu, wykazując właściwości przeciwutleniajace. Ograniczając uwalnianie nadmiernych ilości tlenku azotu, wyhamowując degradację IkB-α, aktywując czynnik NF-κB oraz obniżając ilość cytokin prozapalnych, przejawia właściwości przeciwzapalne. Aktywując enzymy fazy I i II detoksykacji ksenobiotyków obniża stężenie substancji kancero- i mutagennych. Działanie przeciwnowotworowe przejawia dodatkowo poprzez optymalizację ilości tlenku azotu. Ponadto posiada właściwości neuroprotekcyjne oraz bakteriostatyczne, w szczególności w stosunku do H. Pylori.

Pirolochinolin chinonowy – w skrócie PQQ, związek traktowany jako składnik odżywczy i witamina, którego mechanizmy działania u ludzi stanowią obecny priorytet jego badań. Umożliwia utrzymanie prawidłowego potencjału redoks komórki. Poprzez wpływ na Nrf2 zwiększa ilość enzymów przeciwutlenijących. Posiada silne właściwości przeciwbólowe i immunosupresyjne. Hamując wytwarzanie nadmiernych ilości tlenku azotu, prostaglandyn, COX-2, TNF-a, IL-1b, IL-6, MCP-1 i MIP- 1a, wykazuje działanie przeciwzapalne. Wyhamowując ekspresję białek katabolicznych związanych z zapaleniem kości i stawów, zmniejsza ryzyko rozwoju stanów zwyrodnieniowych. Zmiatając reaktywne formy tlenu oraz hamując szlak sygnalizacji JNK, chroni komórki śródbłonka przed uszkodzeniem, przyczyniając się do zachowania dobrej kondycji układu krwionośnego. Działa neuroprotekcyjnie. Wspiera tworzenie i zachowanie odpowiedniej ilości mitochondriów oraz niezachwiane zachodzenie procesu spalania substratów energetycznych.

Witamina A – witamina rozpuszczalna w tłuszczach, występująca obficie w królestwie zwierząt, kiedy to w jej prekursory zasobne jest królestwo roślin. Najczęściej kojarzona jest z utrzymaniem prawidłowości procesów widzenia. Umożliwia widzenie, zmniejsza suchość i pieczenie oczu. Wykazuje działanie przeciwutleniające. Obniżając poziom cholesterolu sprzyja zachowaniu dobrego stanu zdrowia układu sercowo-krwionośnego. Wspomaga wzrost kości. Wspiera zachowanie dobrego stanu skóry, włosów i paznokci.

Witaminy z grupy B – szeroka grupa witamin rozpuszczalnych w wodzie, do której zaliczają się m.in. witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, B12 i biotyna. Kojarzone są przede wszystkim z funkcjonowaniem układu nerwowego oraz gospodarowaniem składnikami energetycznymi w ustroju. Wspomagają przewodnictwo nerwowe i sprawność zachodzenia procesów myślowych. Poprawiają samopoczucie. Angażując się w gospodarkę węglowodanowo-tłuszczową, umożliwiają przekształcanie substratów energetycznych w energię. Zmniejszając poziom homocysteiny oraz wspierając tworzenie czerwonych krwinek wspomagają utrzymanie dobrej kondycji układu krwionośnego. Umożliwiają wzrost układu kostnego. Wspomagają zachowanie dobrego stanu jamy ustnej oraz skóry. Wspierają pracę układu pokarmowego.

Witamina C – witamina rozpuszczalna w wodzie, szeroko rozpowszechniona w przyrodzie, utożsamiana z kwaśnymi owocami, szczególnie cytrusowymi. Wykazuje silne działanie przeciwutleniające oraz bierze udział w regeneracji innych związków antyoksydacyjnych. Zmniejsza stres oksydacyjny. Wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Zmniejsza ilość infekcji oraz skraca czas ich trwania. Bierze udział w procesie krwiotwórczym. Wspomagając tworzenie kolagenu, wspiera utrzymanie prawidłowego stanu skóry i stawów. Wspomaga wchłanianie żelaza i manganu, zmniejszając toksyczność niektórych innych składników mineralnych oraz metali ciężkich.

Witamina D3 – powstająca z rozszczepianego pod wpływem promieni słonecznych cholesterolu witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Regulując gospodarkę wapniowo-fosforanową umożliwia budowę oraz regenerację kośćca i zębów. Wspomaga pracę układu immunologicznego. Wspiera prawidłowość odbioru bodźców słuchowych. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Regulując poziom glukozy i insuliny we krwi, wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała. Wspiera utrzymanie prawidłowego stanu układu krążenia.

Witamina E – związek rozpuszczalny w tłuszczach, kojarzona z roślinami oleistymi. Wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Ogranicza peroksydację lipidów. Zmniejsza stopień utleniania innych związków antyoksydacyjnych. Wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego. Poprawia stan skóry. Wspiera integralność struktur oka, układów krwionośnego i nerwowego. Wspomaga utrzymanie płodności oraz donoszenia ciąży.

Witamina K1 – wytwarzana w dużych ilościach przez mikroflorę jelitową witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Utożsamiana z procesami krwiotwórczymi. Umożliwiając wytwarzanie protrombiny – czynnika przeciwkrwotocznego, wspiera procesy krzepnięcia krwi.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 360 gPorcja jednorazowa: 12 g (jedna miarka)Ilość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (12 g)zawartość%ZDS
Witamina A5000 IU50%
Witamina B11,5 mg50%
Witamina B21,7 mg50%
Witamina B320 mg50%
Witamina B510 mg50%
Witamina B62 mg50%
Witamina B126 mcg50%
Witamina C60 mg50%
Witamina D3400 IU50%
Witamina E30 IU50%
Witamina K180 mcg50%
Biotyna300 mcg50%
Super Fruits & Greens Blend:Fructooligosaccharides, Purple Sweet Potato, Blueberry, Black Raspberry, Mulberry, Carrot, Luo Han Guo (Monk Fruit), Camu Camu, Acai Berry, Chlorella, Pineapple, Papaya, Bilberry, Papain, Kelp, Bromelain, Broccoli, PQQ11 g-

Pozostałe składniki

Naturalne i sztuczne aromaty i słodziki, kwas cytrynowy

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Olimp
21,00 zł

Suplement diety zawierający kwas hialuronowy. Poprawia stan włosów, skóry oraz paznokci.

Kupuję
Source Naturals
59,00 zł

Suplement L-proliny wspomagający utrzymać zdrowe stawy i zdrowy układ mięśniowo-szkieletowy.

Kupuję
Trec
38,00 zł

Witaminy, minerały i aktywatory metaboliczne. Przeznaczone dla mężczyzn w trakcie zwiększonego wysiłku.

Kupuję
Source Naturals
99,00 zł

Produkt wspiera witalność, produkcję energii, pracę serca, mózgu, układu immunologicznego oraz działanie wątroby.

Kupuję
BetterYou
29,00 zł

Wysoce biodostępna i łatwa w stosowaniu formuła dla dzieci, zawierająca optymalną dawkę witaminy D3.

Kupuję
Source Naturals
135,00 zł

Preparat zawierający kombinację witamin, minerałów i ekstraktów roślinnych, w tym pełnowartościowe żelazo.

Kupuję

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina K

Informacja

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Greens

Informacja

Greens (od ang. green = zielony) – „zielenina” pod tą nazwą kryją się matrixy z komponentów pochodzenia roślinnego w postaci sproszkowanych koncentratów (mające zastąpić świeże owoce i warzywa): owoców, warzyw i niektórych ziół, zawierających aktywne składniki biologiczne, takie jak: bioflawonoidy, mikroelementy i witaminy, mogące uzupełniać dietę skąpą w nieprzetworzone produkty roślinne. Koncentraty owocowo-warzywno-ziołowe stasować należy stosując niskokaloryczne diety odchudzające, w okresie dużego wysiłku sportowego (ciężkie treningi) i jako uzupełnienie niedoborów świeżych owoców i warzyw. Działają wzmacniająco i witaminizująco.

Acai

Informacja

Acai (Euterpe oleracea Mart.) to mały, ciemnofioletowy owoc pestkowy, przypominający jagodę. Rośnie na drzewach palmowych porastających amazońskie lasy tropikalne. Z uwagi na niespotykaną wartość odżywczą i bogactwo składników biologicznie czynnych jest zaliczany do grupy produktów określanych mianem „superfood”. W suplementacji zwykle stosuje się wyciąg ze sproszkowanych owoców acai. Najczęściej są one uprzednio poddawane procesowi liofilizacji, dzięki czemu zachowują wszystkie wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne.

Jagody acai dostarczają bardzo wiele składników bioaktywnych. Zawierają sporo białka o modelowym profilu aminokwasowym, są zasobne w błonnik pokarmowy, witaminy (A, C, E, witaminy z grupy B) oraz minerały (wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, chrom, mangan, selen, potas, molibden). Można w nich znaleźć również lipidy, sterole roślinne (β-sitosterol, kampesterol i sigmasterol) oraz potężną dawkę przeciwutleniaczy (flawonoidy, antocyjany, kwasy fenolowe).

Preparaty z owocami acai są rekomendowane w ramach ogólnej profilaktyki zdrowotnej. Poleca się je zwłaszcza osobom, które nie dbają o prawidłowe odżywianie, są narażone na przewlekły stres, często chorują. Sprawdzą się również jako element profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu 2.

 

Chlorella

Informacja

Chlorella (zielenica) - jednokomórkowy glon żyjący w słodkich wodach i w środowisku wilgotnym, zawiera wiele składników odżywczych: alkohole cukrowe, fitosterole, karagen, karotenoidy, sole mineralne (magnezu, potasu i sodu), laminarynę, terpentoidy oraz witaminy (z grupy B, C, E). Jest skutecznym przeciwutleniaczem. Składniki aktywne posiadają właściwości antybakteryjne, odpornościowe, przeciwzapalne oraz wzmacniające. Sole mineralne (alginiany) pobudzają syntezę kolagenu, a fitosterole współuczestniczą w wytwarzaniu elastyny. Ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz preparatach kategorii „zdrowie i uroda”, jest składnikiem suplementów diety wpływających na różne funkcje organizmu.

Kelp

Informacja

Kelp glony morskie należące do brunatnic z rzędu listownic, będące cennym źródłem jodu, niezbędnego do funkcjonowania tarczycy i redukcji tkanki tłuszczowej, wpływającego na tempo przemian metabolicznych oraz uczestniczącego w detoksykacji organizmu. Jest źródłem alkinianów, minerałów i witamin. Wpływa korzystnie na wygląd skóry, paznokci i zębów oraz włosów. Dostępny w suplementacji diety sportowej i w kategorii „zdrowie i uroda” w postaci monoprepatów  oraz wieloskładnikowych suplementów witamino-mineralizujących, spalaczy tłuszczu i innych środków o działaniu termogenicznym, wspomagających odchudzanie, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: w przeliczeniu na czysty jod 150 – 250mcg/24h. Wyższe dawki przy wcześniejszym uzgodnieniu z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.

Ostatnio na blogu

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

O tym, że źle przemyślane odchudzanie prowadzić może do zaburzeń cyklu menstruacyjnego przekonało się dotkliwie wiele kobiet. Co ciekawe w powszechnym...

czytaj więcej
Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

„Ciąża to nie choroba” to stwierdzenie, które powtarzane jest jak mantra przez wielu specjalistów i jeszcze więcej kobiet w ciąży. Ciąża to...

czytaj więcej
Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

W tym tygodniu projektu zgodnie z obietnicą już ostatni artykuł o wyprawce z trzech części serii artykułów na ten temat. W pierwszej części opisałam...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną...

czytaj więcej
Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027