Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Coenzymated B-2 Coenzymated B-2

Source Natural Coenzymated B-2 to suplement diety w skład którego wchodzi optymalna dawka witaminy B2 pod postacią mononukleotydu flawinowego (FMN). Jest to aktywna biologicznie forma witaminy B2, która nie musi przechodzić procesu konwersji, a po dostaniu się do organizmu od razu spełnia właściwe sobie funkcje. 

Preparat ma postać wygodnych do stosowania pastylek podjęzykowych. Taki sposób podania gwarantuje najwyższą możliwą absorpcję i bioprzyswajalność substancji czynnej.

Preparat jest rekomendowany w celu wyrównania poziomu witaminy B2 i zapobiegania ewentualnym niedoborom. Wskazaniem do suplementacji są okresy zwiększonego zapotrzebowania na ryboflawinę, a więc czas intensywnego wzrostu, ciąża i laktacja, przedłużający się stres lub nadmierny wysiłek fizyczny. O odpowiednią podaż ryboflawiny powinni zadbać również seniorzy i osoby przebywające na ubogoenergetycznych dietach odchudzających.

Witamina B2 (ryboflawina) jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i bierze udział we wszystkich najistotniejszych reakcjach biochemicznych. Najlepszym jej źródłem są migdały, drożdże piwowarskie, mięso, jaja, mleko i jego przetwory, rośliny strączkowe oraz produkty pełnoziarniste. Duże ilości pochodzącej z pożywienia ryboflawiny są tracone pod wpływem światła oraz w trakcie procesów obróbki. O ile ciepło jej nie niszczy, to jest ona tracona w wodzie, np. podczas gotowania.

Aby ryboflawina mogła być wykorzystana na potrzeby ustroju musi przejść proces konwersji do aktywnych form, czyli mononukleotydu flawinowego (FMN) i dwunukleotydu flawinoadeninowego (FAD). Jej przemiany są regulowane m.in. przez hormony tarczycy.

Wytwarzanie energii
Ryboflawina jest niezbędna dla utrzymania odpowiedniego poziomu energii. Odpowiada za przemiany składników odżywczych (białek, tłuszczy i węglowodanów), katalizując procesy utleniania glukozy, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Uczestniczy w  szlaku metabolicznym zwanym fosforylacją oksydacyjną, czyli produkcji energii podczas oddychania. Niedobory ryboflawiny mogą objawiać się brakiem sił witalnych, uczuciem zmęczenia i znużenia. 

Ochrona przed wolnymi rodnikami
Ryboflawina działa jak przeciwutleniacz i aktywnie chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jej fosforanowa postać (FMN i FAD) wchodzi w skład enzymów flawoproteidowych, które odpowiadają za prawidłowy przebieg procesów oksydacyjno – redukcyjnych.  Ponadto odpowiednia podaż witaminy B2 jest konieczna dla utrzymania prawidłowego poziomu glutationu, czyli najistotniejszego endogennego przeciwutleniacza w organizmie. W licznych badaniach potwierdzono korelację pomiędzy niedoborem ryboflawiny i obniżeniem poziomu glutationu.  

Prawidłowe widzenie 
Badania wykazały, że niedobór ryboflawiny zwiększa ryzyko wystąpienia niektórych schorzeń narządu wzroku, zwłaszcza katarakty i jaskry. Prawdopodobnie wiąże się to z obniżeniem stężenia glutationu w soczewce oka, gdyż zbyt niska podaż ryboflawiny zmniejsza aktywność enzymu reduktazy glutationowej, od którego zależy konwersja glutationu do jego zredukowanej formy. Niedobory glutationu prowadzą do utraty ochrony przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a w konsekwencji uszkodzeń delikatnych struktur oka.

Prewenc​ja niedokrwistości
Odpowiednia podaż witaminy B2 przekłada się na prawidłową ilość hemoglobiny i jest niezbędna dla zapobiegania anemii. Ryboflawina odgrywa ważną rolę w erytropoezie (proces namnażania i różnicowania czerwonych krwinek), usprawnia wchłanianie i wykorzystanie żelaza, a także zwiększa aktywność ferrytyny.

Wsparcie dla układu krążenia
Ryboflawina poprawia stan układu sercowo-naczyniowego. Jest niezbędna dla utrzymania odpowiedniego poziomu homocysteiny, która negatywnie oddziałuje na układ krwionośny, uszkadza naczynia krwionośne, prowadzi do rozwoju miażdżycy, zwiększa ryzyko zawału i udaru. Regulacja poziomu homocysteiny przebiega dwutorowo i polega na przekształcaniu homocysteiny w cysteinę lub metioninę w procesach transsulfracji oraz remetylacji. Oba procesy są pośrednio lub bezpośrednio zależne od obecności ryboflawiny.

Zdrowe włosy i skóra
Ryboflawina odgrywa istotną rolę w utrzymaniu właściwych funkcji kolagenu, dzięki czemu poprawia strukturę włosów i skóry. Zapobiega tworzeniu się drobnych zmarszczek, skraca czas gojenia się ran, wzmacnia włosy. Niedobory witaminy B2 często objawiają się stanami zapalnymi skóry, łojotokiem, pęknięciami w kącikach warg.

Działanie przeciwbólowe
Ryboflawina działa przeciwbólowo i jest sprawdzoną metoda na pozbycie się migreny. W wielu badaniach udowodniono, że nie tylko łagodzi ból, ale również niweluje inne objawy towarzyszące migrenie (mdłości, nadwrażliwość na światło), skraca czas jej trwania i redukuje częstotliwość ataków migrenowych. Może być również stosowana również dla złagodzenia dolegliwości bólowych związanych z cieśnią nadgarstka.

Interakcje z innymi związkami
Ryboflawina w swoich dwóch metabolicznie aktywnych formach (FAD i FMN) jest zaangażowana w przemiany, jakim muszą zostać poddane inne ważne substancje, zanim spełnią swoją rolę w ustroju. Witamina B2 warunkuje konwersję retinolu do kwasu retinowego, uczestniczy w aktywacji pirydoksyny i kwasu foliowego, bierze udział w przemianach alfa-aminokwasów do ketokwasów. Jest niezbędna dla syntezy witaminy B12. Ryboflawinę wykorzystuje również hydroksylaza kinureninowa – enzym odpowiedzialny za przekształcenie tryptofanu w witaminę B3.

Podsumowując, Coenzymated B-2 to idealny element profilaktyki niedoborów ryboflawiny. Zawiera wzorcową dawkę witaminy B2 w koenzymatycznej formie, co gwarantuje szybkość i skuteczność działania. Nadmiar witaminy B2 jest szybko wydalany wraz z moczem, dlatego raczej trudno ją przedawkować. 

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Coenzymated B-2 Coenzymated B-2 60 tab.
Source Naturals
75,00 zł

Coenzymated B-2 60 tab.

ilość: 60 tab.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
średnia ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-12
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
75,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 73,50 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Witamina B2 w aktywnej biologicznie postaci FMN (!)
  • Utrzymuje prawidłowe funkcje błon śluzowych
  • Niezbędna dla produkcji czerwonych krwinek
  • Niweluje uczucie zmęczenia i znużenia
  • Zapobiega problemom ze wzrokiem
  • Bierze udział w produkcji energii  
  • Redukuje poziom homocysteiny
  • Łagodzi migrenowe bóle głowy
  • Wzmacnia układ nerwowy
  • Silny przeciwutleniacz

Source Natural Coenzymated B-2 to suplement diety w skład którego wchodzi optymalna dawka witaminy B2 pod postacią mononukleotydu flawinowego (FMN). Jest to aktywna biologicznie forma witaminy B2, która nie musi przechodzić procesu konwersji, a po dostaniu się do organizmu od razu spełnia właściwe sobie funkcje. 

Preparat ma postać wygodnych do stosowania pastylek podjęzykowych. Taki sposób podania gwarantuje najwyższą możliwą absorpcję i bioprzyswajalność substancji czynnej.

Preparat jest rekomendowany w celu wyrównania poziomu witaminy B2 i zapobiegania ewentualnym niedoborom. Wskazaniem do suplementacji są okresy zwiększonego zapotrzebowania na ryboflawinę, a więc czas intensywnego wzrostu, ciąża i laktacja, przedłużający się stres lub nadmierny wysiłek fizyczny. O odpowiednią podaż ryboflawiny powinni zadbać również seniorzy i osoby przebywające na ubogoenergetycznych dietach odchudzających.

Witamina B2 (ryboflawina) jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i bierze udział we wszystkich najistotniejszych reakcjach biochemicznych. Najlepszym jej źródłem są migdały, drożdże piwowarskie, mięso, jaja, mleko i jego przetwory, rośliny strączkowe oraz produkty pełnoziarniste. Duże ilości pochodzącej z pożywienia ryboflawiny są tracone pod wpływem światła oraz w trakcie procesów obróbki. O ile ciepło jej nie niszczy, to jest ona tracona w wodzie, np. podczas gotowania.

Aby ryboflawina mogła być wykorzystana na potrzeby ustroju musi przejść proces konwersji do aktywnych form, czyli mononukleotydu flawinowego (FMN) i dwunukleotydu flawinoadeninowego (FAD). Jej przemiany są regulowane m.in. przez hormony tarczycy.

Wytwarzanie energii
Ryboflawina jest niezbędna dla utrzymania odpowiedniego poziomu energii. Odpowiada za przemiany składników odżywczych (białek, tłuszczy i węglowodanów), katalizując procesy utleniania glukozy, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Uczestniczy w  szlaku metabolicznym zwanym fosforylacją oksydacyjną, czyli produkcji energii podczas oddychania. Niedobory ryboflawiny mogą objawiać się brakiem sił witalnych, uczuciem zmęczenia i znużenia. 

Ochrona przed wolnymi rodnikami
Ryboflawina działa jak przeciwutleniacz i aktywnie chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jej fosforanowa postać (FMN i FAD) wchodzi w skład enzymów flawoproteidowych, które odpowiadają za prawidłowy przebieg procesów oksydacyjno – redukcyjnych.  Ponadto odpowiednia podaż witaminy B2 jest konieczna dla utrzymania prawidłowego poziomu glutationu, czyli najistotniejszego endogennego przeciwutleniacza w organizmie. W licznych badaniach potwierdzono korelację pomiędzy niedoborem ryboflawiny i obniżeniem poziomu glutationu.  

Prawidłowe widzenie 
Badania wykazały, że niedobór ryboflawiny zwiększa ryzyko wystąpienia niektórych schorzeń narządu wzroku, zwłaszcza katarakty i jaskry. Prawdopodobnie wiąże się to z obniżeniem stężenia glutationu w soczewce oka, gdyż zbyt niska podaż ryboflawiny zmniejsza aktywność enzymu reduktazy glutationowej, od którego zależy konwersja glutationu do jego zredukowanej formy. Niedobory glutationu prowadzą do utraty ochrony przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a w konsekwencji uszkodzeń delikatnych struktur oka.

Prewenc​ja niedokrwistości
Odpowiednia podaż witaminy B2 przekłada się na prawidłową ilość hemoglobiny i jest niezbędna dla zapobiegania anemii. Ryboflawina odgrywa ważną rolę w erytropoezie (proces namnażania i różnicowania czerwonych krwinek), usprawnia wchłanianie i wykorzystanie żelaza, a także zwiększa aktywność ferrytyny.

Wsparcie dla układu krążenia
Ryboflawina poprawia stan układu sercowo-naczyniowego. Jest niezbędna dla utrzymania odpowiedniego poziomu homocysteiny, która negatywnie oddziałuje na układ krwionośny, uszkadza naczynia krwionośne, prowadzi do rozwoju miażdżycy, zwiększa ryzyko zawału i udaru. Regulacja poziomu homocysteiny przebiega dwutorowo i polega na przekształcaniu homocysteiny w cysteinę lub metioninę w procesach transsulfracji oraz remetylacji. Oba procesy są pośrednio lub bezpośrednio zależne od obecności ryboflawiny.

Zdrowe włosy i skóra
Ryboflawina odgrywa istotną rolę w utrzymaniu właściwych funkcji kolagenu, dzięki czemu poprawia strukturę włosów i skóry. Zapobiega tworzeniu się drobnych zmarszczek, skraca czas gojenia się ran, wzmacnia włosy. Niedobory witaminy B2 często objawiają się stanami zapalnymi skóry, łojotokiem, pęknięciami w kącikach warg.

Działanie przeciwbólowe
Ryboflawina działa przeciwbólowo i jest sprawdzoną metoda na pozbycie się migreny. W wielu badaniach udowodniono, że nie tylko łagodzi ból, ale również niweluje inne objawy towarzyszące migrenie (mdłości, nadwrażliwość na światło), skraca czas jej trwania i redukuje częstotliwość ataków migrenowych. Może być również stosowana również dla złagodzenia dolegliwości bólowych związanych z cieśnią nadgarstka.

Interakcje z innymi związkami
Ryboflawina w swoich dwóch metabolicznie aktywnych formach (FAD i FMN) jest zaangażowana w przemiany, jakim muszą zostać poddane inne ważne substancje, zanim spełnią swoją rolę w ustroju. Witamina B2 warunkuje konwersję retinolu do kwasu retinowego, uczestniczy w aktywacji pirydoksyny i kwasu foliowego, bierze udział w przemianach alfa-aminokwasów do ketokwasów. Jest niezbędna dla syntezy witaminy B12. Ryboflawinę wykorzystuje również hydroksylaza kinureninowa – enzym odpowiedzialny za przekształcenie tryptofanu w witaminę B3.

Podsumowując, Coenzymated B-2 to idealny element profilaktyki niedoborów ryboflawiny. Zawiera wzorcową dawkę witaminy B2 w koenzymatycznej formie, co gwarantuje szybkość i skuteczność działania. Nadmiar witaminy B2 jest szybko wydalany wraz z moczem, dlatego raczej trudno ją przedawkować. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 60 tabletekPorcja jednorazowa: 1 tabletkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w 1 tabletcezawartość%ZDS
Witamina B2 (Ryboflawina) (z 25 mg mononukleotydu flawinowego [koenzymatyczny])18 mg1,060%

Pozostałe składniki

Sorbitol, mannitol, naturalny aromat miętowy, stearynian magnezu

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Life Extension
129,00 zł

Olej rybi oczyszczony bezstratną metodą pozyskiwany z dziko żyjących w Morzu Beringa mintajów.

Kupuję
Hepatica
29,00 zł
(1)

Tulsi chroni układ immunologiczny i zwiększa odporność na stres.

Kupuję
Alter Medica
49,00 zł

Ekstrakt z pestek gorzkiej moreli przejawia właściwości antykancyrogenne i przeciwzapalne.

Kupuję
Seeking Health
159,00 zł

Starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii Bifidobacterium. Odpowiedni dla osób z nietolerancją histaminy

Kupuję
Apollo's Hegemony
39,00 zł

Suplement diety zawierający kwasy omega-3, witaminy D3, E oraz K2, w optymalnie dobranych proporcjach.

Kupuję
  • Promocja
Orthobolic
Blackstone Labs
179,00 zł 159,00 zł

Zaawansowana formuła wspierająca wytrzymałość kości i stawów. Przyspiesza regenerację tkanek.

Kupuję

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

W poprzednich dwóch częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności zarówno diety o niskiej...

czytaj więcej
Fit pierniczki

Fit pierniczki

Hej! Do świąt zostały już niecałe 3 tygodnie, co oznacza, że już powoli można zacząć pierwsze przygotowania. To idealny czas, żeby zabrać się na...

czytaj więcej
Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Zapotrzebowanie na mikroelementy zwiększa się u osób aktywnych fizycznie. Wysiłek fizyczny wyzwala szereg przemian biochemicznych, do których prawidłowego...

czytaj więcej
Soja a gospodarka hormonalna mężczyzny

Soja a gospodarka hormonalna mężczyzny

Soja, zawierająca w swoim składzie fitoestrogeny, ma przypisaną metkę produktu spożywczego, który czyni mężczyznę mniej męskim. Przejęło się tak...

czytaj więcej
PTSD nie tylko w głowie

PTSD nie tylko w głowie

Problemy natury psychicznej nie są związane wyłącznie z dobrym samopoczuciem, a mają swoje odbicie w wielu dziedzinach życia. Mówi się, że zdrowie...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne wynikające z stosowania policosanolu

Korzyści zdrowotne wynikające z stosowania policosanolu

Polikosanol/ polikozanol, jest mieszaniną alkoholi izolowanych z wosku z trzciny cukrowej pochodzącej z Kuby. Zawiera on około 60 procent oktakozanolu. Inne...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027