Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:215,00 zł430,00 zł645,00 zł860,00 zł1 075,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-43,00 zł-54,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Dodaj do koszyka
Witamina C 1000mg Plus Witamina C 1000mg Plus 250g
Aliness
49,90 zł

Witamina C 1000mg Plus 250g

ilość: 250g

Wszystkie warianty:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
zmień
Dostępność:
mała ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2022-06
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
49,90 złz VAT

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Zdrowie układu sercowo-naczyniowego
  • Ochrona przed stresem oksydacyjnym
  • Wzmocnienie odporności organizmu
  • Uszczelnienie naczyń krwionośnych
  • Neutralizacja wolnych rodników
  • Spowalnianie starzenia się skóry
  • Optymalna synteza kolagenu
  • Lepsze wchłanianie żelaza
  • Korzystny wpływ na cerę
  • Wzrost poziomu energii

Aliness Witamina C 1000 mg Plus to suplement diety zawierający witaminę C w postaci mieszanki kwasu L-askorbinowego oraz L-askorbinianu sodu w stosunku 1:1, wzbogacony o pozyskane z ekstraktu z pomarańczy gorzkiej (Citrus aurantium) bioflawonoidy cytrusowe, hesperydynę i rutynę oraz acerolę.  Bioflawonoidy wspomagają działanie i przyswajalność witaminy C.

Proces wytwarzania obecnej w preparacie witaminy C spełnia wymogi farmakopei europejskiej (European Pharmacopoeia, Ph. Eur.), co oznacza, że substancja oznacza się najwyższą jakością i czystością.

Witamina C w postaci soli mineralnej (L-askorbinianu sodu) jest mniej kwasowa od kwasu L-askorbinowego, dzięki czemu ma mniejszy wpływ na błonę śluzową żołądka, co zmniejsza ewentualne ryzyko dolegliwości żołądkowych, towarzyszących długotrwałemu przyjmowaniu samego kwasu L-askorbinowego.

Witamina C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W organizmie człowieka synteza tej witaminy jest niemożliwa, dlatego musi być ona regularnie dostarczana z dietą. Wykazuje wielokierunkowy, pozytywny wpływ na zdrowie. Posiada silną aktywność antyoksydacyjną, jest kofaktorem w wielu reakcjach biochemicznych (m.in. w syntezie kolagenu, karnityny, adrenaliny), zwiększa wchłanianie żelaza z pokarmów roślinnych oraz działa neuroprotekcyjnie.

Acerola (Malpighia glabra) to krzew, którego owoce stanowią bogate źródło witaminy C (zawiera aż ok. 30 razy więcej witaminy C niż cytryny!) oraz związków bioflawonoidowych, m.in. należących do antocyjanów kwercetyny i malwidyny.

Bioflawonoidy to naturalne, polifenolowe związki roślinne o udowodnionych właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, antyagregacyjnych, uszczelniających naczynia krwionośne i wielu innych. Bioflawonoidy mają duże znaczenie w prewencji licznych chorób cywilizacyjnych. Istnieje wiele badań epidemiologicznych, wskazujących na związek pomiędzy spożywaniem bioflawonoidow a zmniejszeniem zachorowalności i umieralności z powodu chorób układu krążenia.

Hesperydyna to związek flawonoidowy należący do grupy flawanonów, występujący obficie w skórce i błonie cytrusów. Oprócz aktywności antyoksydacyjnej wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwbakteryjne.  Wraz z rutyną jest powszechnie stosowana w fitoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego. Uszczelnia naczynia krwionośne, zwiększa napięcie ścian żył, wspomaga walkę z obrzękami nóg wywołanymi zatrzymywaniem wody w organizmie. Wykazuje ponadto wielokierunkowe działanie przeciwmiażdżycowe - zapobiega utlenianiu LDL oraz ma zdolność do hamowania reduktazy HMG-CoA, prowadząc do obniżenia poziomu cholesterolu.

Rutyna to należący do flawonoidów glikozyd flawonolowy. Jak wyżej wspomniano, jest szczególnie stosowania w dolegliwościach układu krążenia, głównie pomocniczo w przewlekłej niewydolności żylnej, obrzękach nóg czy żylakach. Rutyna posiada udokumentowane właściwości antyoksydacyjne, przeciwzakrzepowe i wazoprotekcyjne. Podobnie jak hesperydyna, hamuje reduktazę HMG-CoA.

Indywidualne zapotrzebowanie na witaminę C
Witamina C jest witaminą, na którą dzienne zapotrzebowanie jest największe (1 mg/kg masy ciała u dorosłej osoby). Zapotrzebowanie to wzrasta m.in. u kobiet ciężarnych i karmiących, u palaczy, pod wpływem stresu, a także w różnych stanach chorobowych.

Ochrona przed wolnymi rodnikami
Witamina C jest efektywnym zmiataczem wolnych rodników - molekuł posiadających niesparowany elektron, dążących do zrównoważenia swojego ładunku, a przez to niezwykle reaktywnych chemicznie. Wolne rodniki są zdolne do odbierania elektronów od białek, lipidów i kwasów nukleinowych, czyli składników budujących struktury komórkowe. Działalność wolnych rodników może indukować uszkodzenia i skutkować rozwojem licznych chorób. Przykładowo, zaliczane do wolnych rodników reaktywne formy tlenu (RFT), jeśli występują w nadmiarze, mają działanie rakotwórcze.

Witamina C, jako antyoksydant, jest zdolna do ochrony struktur komórkowych przed działaniem wolnych rodników, redukując lub zapobiegając powstawaniu stresu oksydacyjnego i  wspomagając działanie wewnętrznych układów antyoksydacyjnych organizmu.

Optymalna synteza kolagenu i poprawa stanu skóry
Witamina C jest naturalnym remedium na wiele problemów skórnych. Działa przeciwzmarszczkowo, wpływa na zwiększenie nawilżenia skóry, jest pomocna w dolegliwościach dermatologicznych (m.in. trądzik, AZS), wpływa na szybsze gojenie się ran oraz uczestniczy w regulacji różnicowania się komórek naskórka.

Witamina C promuje syntezę kolagenu, m.in. poprzez udział w procesie hydroksylacji proliny, czyli jednego z etapów jego syntezy. Ma też zdolność hamowania metaloproteinazy-1 (MMP-1) - enzymu rozkładającego kolagen. Odpowiedni poziom kolagenu w skórze właściwej jest kluczowy dla utrzymania prawidłowej bariery skórnej, elastyczności i jędrności skóry. Wykazano, że niedobór witaminy C skutkował zmniejszeniem syntezy kolagenu i jego sieciowania.

Witamina C wpływa na ochronę i spowolnienie fotostarzenia się skóry. Chroni przed stresem oksydacyjnym wywołanym promieniowaniem UVA, zapobiegając fotouszkodzeniom keratynocytów. Promieniowanie UV jest główną składową oddziałującego na skórę stresu oksydacyjnego. Wskutek ekspozycji skóry na to promieniowanie powstają wolne rodniki i dimery pirymidynowe, które indukują uszkodzenia skóry, wpływając negatywnie na jej wygląd

Podsumowując, Aliness Witamina C 1000 mg Plus to naturalny suplement diety, wspomagający ochronę organizmu przed skutkami stresu oksydacyjnego i stanowiący element profilaktyki prozdrowotnej. Preparat polecany jest w celu poprawy stanu skóry, wzmocnienia naczyń krwionośnych, wsparcia odporności, w diecie ubogiej w antyoksydanty i diecie roślinnej (ze względu na ryzyko niedoboru żelaza) oraz w okresie nasilonego stresu fizycznego lub psychologicznego.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 250 gPorcja jednorazowa: 1/4 miarki
w 1 porcji (1/4 miarki)zawartość%ZDS
witamina C w tym1000 mg1250%
kwas L-askorbinowy500 mg-
L-askorbinian sodu500 mg-
Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium) 95%, 25:1 w tym63 mg-
Bioflawonoidy cytrusowe60 mg-
Hesperydyna48 mg-
Rutyna (Sophora japonica)40 mg-
Ekstrakt z owoców aceroli (Malpighia glabra)20 mg-

Pozostałe składniki

Brak.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
  • Popularny
Ferritin 5mg
Cardiovascular Research
89,00 zł
(5)

Bioaktywne żelazo z ferrytyny bydlęcej.

Kupuję
Quicksilver
199,00 zł

Witaminy D3 i K2 pod postacią liposomalnej nanoemulsji. Zapewnia prawidłowe wchłanianie wapnia.

Kupuję
Now Foods
25,00 zł

Kapsułki zawierające witaminę D. Wzmacniają kości oraz zęby, a także wspomagają wchłanianie wapnia.

Kupuję
Aliness
84,90 zł

Kompleks opatentowanych składników wspierających regenerację stawów. Redukuje stany zapalne, sztywność i ból.

Kupuję
Swanson
62,00 zł

Selen w najlepszej formie l-selenometioniny; korzystny wpływ na funkcjonowanie tarczycy.

Kupuję
Controlled Labs
149,00 zł
(4)

Kompleks witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Askorbinian sodu

Informacja

Askorbinian sodu to organiczny związek chemiczny będący solą kwasu askorbinowego oraz sodu. Inaczej mówiąc, jest to buforowana witamina C. Cechuje się znacznie mniejszą kwasowością niż kwas L-askorbinowy, a dzięki temu nie wywiera aż tak silnego wpływu na błonę śluzą żołądka. Dobrze sprawdza się u osób z wrażliwym układem pokarmowym, które po przyjęciu witaminy C w tradycyjnej postaci cierpią na problemy żołądkowo-jelitowe. Nie jest natomiast wskazany dla osób na diecie niskosodowej.

W suplementacji askorbinian sodu jest stosowany w celu uzupełnienia poziomu witaminy C. Stanowi ona element układów oksydacyjno-redukcyjnych, chroni przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Ponadto jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu produkcji kolagenu, pełni rolę kofaktora w syntezie karnityny i adrenaliny, wpływa na metabolizm pochodzącego z roślin żelaza niehemowego.

Dawkowanie: dobowe zapotrzebowanie na witaminę C wynosi minimum 60-80mg, ale w przypadku palaczy, kobiet w ciąży, osób narażonych na stres albo intensywny wysiłek fizyczny jest znacznie wyższe. Przyjmuje się, że 1g askorbinianu sodu odpowiada 0,889g kwasu L-askorbinowego. 

 

Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy

Informacja

Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy jest szeroko stosowany w procesie redukcji masy ciała, zarówno wśród sportowców, osób aktywnych, jak i prowadzących tzw. „siedzący tryb życia”. Jest źródłem synefryny i oktopaminy, które w połączeniu z kofeiną i polifenolami zawartymi w zielonej herbacie wpływają na lipolizę, uwalniając kwasy tłuszczowe z adipocydów, powodując poprzez zwiększony wydatek energetyczny, ich spalanie w źródłach energii życiowej komórki (mitochondriach). Cieszy się popularnością po zdelegalizowaniu przez WADA efedryny (niebezpiecznej dla organizmu).

Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy wchodzi w skład preparatów odchudzających (tzw. termogeników), przedtreningowy stacków kreatynowych i boosterów azotowych.

Dawkowanie: Brak określonych norm dobowego spożycia. Przy wysokim nadciśnieniu tętniczym oraz przyjmowaniu leków zawierających statynę nie powinno się używać ekstraktu z gorzkiej pomarańczy.

Bioflawonoidy cytrusowe

Informacja

Flawonoidy cytrusowe (Flawanony) - występują w owocach cytrusowych (gorzkich pomarańczach i grapefruicie) i zawierają naryngeninę oraz hespertynę o działaniu silnie przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, a także wspomagają metabolizm wielu substancji. Zwiększają odporność organizmu i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Zmniejszają wydzielanie kortyzolu, przy równoczesnym zwiększaniu hormonu noradrenaliny pozwalając na redukcje tkanki tłuszczowej. Flawonoidy cytrusowe są składnikiem suplementów w kategorii „zdrowie i uroda”, preparatach witaminizujących, termogenikach, mieszanek ziołowych wspomagających funkcjonowanie układu hormonalnego.

Hesperydyna

Informacja

Hesperydyna (hesperidine) - bioflawonoid występujący w postaci naturalnej w roślinach (owocach, warzywach i ziołach), Jest antyoksydantem wiążącym wolne rodniki tlenowe, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia (wzmocnienie naczyń krwionośnych, poprawa krążenia). Podnosi skuteczność działania kwasu askorbinowego oraz utrzymując właściwą strukturę kolagenu wpływa na stan tkanki łącznej. Posiada również potencjał przeciwzapalny i przeciwalergiczny (zmniejszający uwalnianie histydyny) oraz zwiększa odporność organizmu. W suplementacji brak monopreparatów hesperydyny. Zarówno w postaci naturalnej, jak i syntetycznej, występuje w połączeniu z kwercetyną, rutyną i kwasem askorbinowym. Dostępny w preparatach prozdrowotnych wspomagających odporność organizmu, a także w niektórych stackach kreatynowych i boosterach azotowych.

Dawkowanie: Zalecane w suplementacji sportowej 20–100mg na dobę.

Acerola

Informacja

Acerola (wiśnia z Barbados) jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego (witaminy C), zawiera również witaminy z grupy B, witaminę A, bioflawonoidy oraz karotenoidy. Witamina C zawarta w aceroli stymuluje produkcję kolagenu mającego znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządów ruchu, przyśpieszając ich odnowę w okresie rekonwalescencji po przebytych urazach i kontuzjach. . Wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny (poprawiając stan naczyń krwionośnych), jest silnym antyoksydantem. Wykazuje nieznaczne działanie moczopędne oraz łagodzi zaburzenia układu pokarmowego i trawiennego. Jest nieodzowna w syntezie hormonów i transmiterów, nautralizuje wolne rodniki i zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego. Wchodzi w skład kompleksów wielowitaminowych, suplementów wspomagających układ odpornościowy i odżywkach, jako składnik ceniony ze względu na wysoką aktywność biologiczną dostępnych na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: W przeliczeniu na witaminę C: 30–500 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Błędne założenia o diecie keto

Błędne założenia o diecie keto

Dieta ketogeniczna jest wciąż na czasie. Tuż obok diety high carb, która charakteryzuje się niskim udziałem tłuszczy, jest jedną z najczęściej...

czytaj więcej
Co jeść na ketozie?

Co jeść na ketozie?

Co jeść na diecie keto? To pytanie zadaje sobie każdy początkujący adept. Ciężko wymyślić zupełnie nowe potrawy, gdy do tej pory jedliśmy w zupełnie...

czytaj więcej
Naturalne źródła magnezu

Naturalne źródła magnezu

Magnez o niezwykle ważny minerał, którego nigdy nie powinno zabraknąć z naszej diecie. Jest on elementem wielu reakcji chemicznych w organizmie i pomaga...

czytaj więcej
Fukoksantyna a pigmentacja

Fukoksantyna a pigmentacja

Fukoksantyna to substancja naturalnie występująca w algach. Znana jest przede wszystkim jako wsparcie odchudzania. Badania wykazują, że może być ona pomocna...

czytaj więcej
Suplementacja witaminy D latem

Suplementacja witaminy D latem

Witamina D to nieodłączny element naszego żywienia i suplementacji. Jest ona odpowiedzialna za poprawną pracę naszego organizmu, jak np....

czytaj więcej
Berberyna vs metformina – co wybrać?

Berberyna vs metformina – co wybrać?

Metformina to lek powszechnie stosowany przy leczeniu insulinooporności, cukrzycy typu 2 czy PCOS. Istnieje na rynku od wielu lat. Przede wszystkim zmniejsza...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027