Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Ferritin 5mg Ferritin 5mg

Cardiovascular Research Ferritin to suplement diety zawierający bioaktywne, naturalne i organiczne żelazo hemowe pozyskiwane z ferrytyny bydlęcej. Dla maksymalnej skuteczności zastosowano obydwie formy tego pierwiastka, tj. naturalną w postaci ferrytyny oraz w postaci asparaginianu żelaza. Preparat zawiera 5 mg żelaza w jednej kapsułce.

Żelazo – niezbędny mikroelement dla funkcjonowania organizmu człowieka. Jest składnikiem złożonych białek hemowych - hemoglobiny i mioglobiny – pośredniczących w dostarczaniu tlenu, który jest niezbędny do metabolizmu zachodzącego w warunkach tlenowych. Ponadto wchodzi w skład wielu enzymów, m.in. cytochromów, katalazy i peroksydazy, które odgrywają ważną rolę w metabolizmie komórkowym.

Funkcje i rola biologiczna
Funkcją mioglobiny (białka mięśni czerwonych) jest magazynowanie tlenu jako rezerwy wykorzystywanej w warunkach jego niedoboru. Hemoglobina z kolei jest białkiem erytrocytów (czerwonych krwinek), przenoszącym tlen do tkanek i dwutlenek węgla oraz protony do płuc. Cytochromy natomiast uczestniczą w procesie oddychania komórkowego na etapie łańcucha oddechowego, a ich funkcja biologiczna jako przenośników elektronów wynika z utleniania i redukcji żelaza.

Wchłanianie żelaza – wydajność i ograniczenia
Żelazo jest przyjmowane z pokarmem jako żelazo hemowe lub niehemowe. Wykazano, że obie te formy są przyswajane odrębnymi szlakami, a żelazo hemowe zawarte w mięsie przejawia dużo większą biodostępność. Wchłanianie żelaza zachodzi w bliższym odcinku dwunastnicy i jest precyzyjnie regulowane, ponieważ nie ma fizjologicznej drogi wydalania tego pierwiastka z organizmu.

Żelazo w postaci nieorganicznej wchłania się tylko pod postacią jonów Fe2+, które w komórkach błony śluzowej jelita są magazynowane w postaci ferrytyny. Białko to zapobiega toksycznemu stężeniu jonów Fe2+ w komórkach, a jej syntezę pobudza żelazo. Po całkowitym wysyceniu ferrytyny żelazem, dalsze wnikanie tego pierwiastka do komórki zostaje zablokowane. Wskutek istnienia tej śluzówkowej bariery zaledwie ok. 10% żelaza zawartego w pokarmach ulega absorpcji, w tym tylko 1-5% pochodzi z pokarmów roślinnych.

Wchłanianie żelaza zwiększa się pod wpływem witaminy C. Spożycie już 25-50 mg witaminy C w czasie jednego posiłku zwiększa w dostatecznym stopniu wchłanianie żelaza, szczególnie u osób leczonych z powodu niedokrwistości. Natomiast upośledzenie wchłaniania żelaza następuje po spożyciu wapnia – wystarczy wypicie szklanki mleka, by proces ten znaczne zmniejszył swoją wydajność.

W czasie zwiększonej syntezy hemoglobiny jony żelaza są uwalniane z nabłonka jelita do krwi, jednak mogą one opuścić komórkę tylko wtedy, kiedy zwiąże go transferryna osocza krwi. Transferryna jest białkiem, które odgrywa główną rolę w transporcie żelaza do każdego miejsca, w którym jest ono potrzebne, m.in. z jelita do szpiku i innych narządów.

Niedobór żelaza – przyczyny i skutki zdrowotne
Niedobory żelaza są powszechnym problemem społecznym, szczególnie u osób stosujących dietę wegetariańską oraz nadużywających alkoholu, który powoduje nieprawidłowości w glikozylacji transferryny. W dodatku, dorosłe kobiety są bardziej podatne na niedobór żelaza, ponieważ tracą go więcej podczas krwawień miesiączkowych.

W czasie ciąży kobieta traci 500-1000 mg żelaza, a w okresie karmienia piersią ok. 1 mg/24 h. Zwykła dieta nie pokrywa zapotrzebowania na ten pierwiastek w powyższych sytuacjach, jak również u niemowląt, zwłaszcza wcześniaków i dzieci z ciąż bliźniaczych oraz urodzonych cięciem cesarskim, i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu.

Niedokrwistość, czyli zmniejszenie liczby krwinek czerwonych lub stężenia hemoglobiny we krwi, z niedoboru żelaza stanowi najczęstszą postać niedokrwistości. Niedobór żelaza może być spowodowany nadmierną utratą, zwiększonym zapotrzebowaniem, zmniejszonym wchłanianiem lub zmniejszoną podażą. Objawia się osłabieniem, bólami głowy, arytmią serca, zakłóceniem procesu oddychania oraz zaburzeniami wchłaniania witamin z grupy B.

Podsumowując, Cardiovascular Research Ferritin to specjalistyczny preparat przeznaczony w celu uzupełnienia niedoboru żelaza w ustroju. Polecany szczególnie dla osób będących w stanach zwiększonego ryzyka, tj. kobiet w ciąży lub karmiących, młodzieży w okresie intensywnego wzrostu oraz osób nadużywających alkoholu. Zaleca się, aby suplementacja była kontrolowana przez specjalistę w zakresie żywienia klinicznego lub lekarza. 

Brak na magazynie
5 2
5

Miałam niedobór ferrytyny, poprawa nastąpiła już po miesiącu.
5

miałem problem z niedokrwistością, znaczna poprawa morfologii pojawiła się po 3 tyg od rozpoczęcia kuracji
Since 2005
Dodaj do koszyka
Ferritin 5mg Ferritin 5mg 60 kaps.
Cardiovascular Research
89,00 zł

Ferritin 5mg 60 kaps.

5 na podstawie 2 opinii

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

89,00 zł
1 szt.
Dużo osób kupuje ten produkt

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Bioaktywne żelazo hemowe z ferrytyny bydlęcej (!)
  • Skuteczność i bezpieczeństwo w jednym
  • Utrzymuje prawidłowe funkcje poznawcze
  • Usprawnia metabolizm energetyczny
  • Składnik hemoglobiny i erytrocytów
  • Uczestniczy w transporcie tlenu do komórek
  • Wspiera układ odpornościowy
  • Przeciwdziała niedokrwistości
  • Szczególnie wskazany u kobiet
  • Polecany w sportach wytrzymałościowych

Cardiovascular Research Ferritin to suplement diety zawierający bioaktywne, naturalne i organiczne żelazo hemowe pozyskiwane z ferrytyny bydlęcej. Dla maksymalnej skuteczności zastosowano obydwie formy tego pierwiastka, tj. naturalną w postaci ferrytyny oraz w postaci asparaginianu żelaza. Preparat zawiera 5 mg żelaza w jednej kapsułce.

Żelazo – niezbędny mikroelement dla funkcjonowania organizmu człowieka. Jest składnikiem złożonych białek hemowych - hemoglobiny i mioglobiny – pośredniczących w dostarczaniu tlenu, który jest niezbędny do metabolizmu zachodzącego w warunkach tlenowych. Ponadto wchodzi w skład wielu enzymów, m.in. cytochromów, katalazy i peroksydazy, które odgrywają ważną rolę w metabolizmie komórkowym.

Funkcje i rola biologiczna
Funkcją mioglobiny (białka mięśni czerwonych) jest magazynowanie tlenu jako rezerwy wykorzystywanej w warunkach jego niedoboru. Hemoglobina z kolei jest białkiem erytrocytów (czerwonych krwinek), przenoszącym tlen do tkanek i dwutlenek węgla oraz protony do płuc. Cytochromy natomiast uczestniczą w procesie oddychania komórkowego na etapie łańcucha oddechowego, a ich funkcja biologiczna jako przenośników elektronów wynika z utleniania i redukcji żelaza.

Wchłanianie żelaza – wydajność i ograniczenia
Żelazo jest przyjmowane z pokarmem jako żelazo hemowe lub niehemowe. Wykazano, że obie te formy są przyswajane odrębnymi szlakami, a żelazo hemowe zawarte w mięsie przejawia dużo większą biodostępność. Wchłanianie żelaza zachodzi w bliższym odcinku dwunastnicy i jest precyzyjnie regulowane, ponieważ nie ma fizjologicznej drogi wydalania tego pierwiastka z organizmu.

Żelazo w postaci nieorganicznej wchłania się tylko pod postacią jonów Fe2+, które w komórkach błony śluzowej jelita są magazynowane w postaci ferrytyny. Białko to zapobiega toksycznemu stężeniu jonów Fe2+ w komórkach, a jej syntezę pobudza żelazo. Po całkowitym wysyceniu ferrytyny żelazem, dalsze wnikanie tego pierwiastka do komórki zostaje zablokowane. Wskutek istnienia tej śluzówkowej bariery zaledwie ok. 10% żelaza zawartego w pokarmach ulega absorpcji, w tym tylko 1-5% pochodzi z pokarmów roślinnych.

Wchłanianie żelaza zwiększa się pod wpływem witaminy C. Spożycie już 25-50 mg witaminy C w czasie jednego posiłku zwiększa w dostatecznym stopniu wchłanianie żelaza, szczególnie u osób leczonych z powodu niedokrwistości. Natomiast upośledzenie wchłaniania żelaza następuje po spożyciu wapnia – wystarczy wypicie szklanki mleka, by proces ten znaczne zmniejszył swoją wydajność.

W czasie zwiększonej syntezy hemoglobiny jony żelaza są uwalniane z nabłonka jelita do krwi, jednak mogą one opuścić komórkę tylko wtedy, kiedy zwiąże go transferryna osocza krwi. Transferryna jest białkiem, które odgrywa główną rolę w transporcie żelaza do każdego miejsca, w którym jest ono potrzebne, m.in. z jelita do szpiku i innych narządów.

Niedobór żelaza – przyczyny i skutki zdrowotne
Niedobory żelaza są powszechnym problemem społecznym, szczególnie u osób stosujących dietę wegetariańską oraz nadużywających alkoholu, który powoduje nieprawidłowości w glikozylacji transferryny. W dodatku, dorosłe kobiety są bardziej podatne na niedobór żelaza, ponieważ tracą go więcej podczas krwawień miesiączkowych.

W czasie ciąży kobieta traci 500-1000 mg żelaza, a w okresie karmienia piersią ok. 1 mg/24 h. Zwykła dieta nie pokrywa zapotrzebowania na ten pierwiastek w powyższych sytuacjach, jak również u niemowląt, zwłaszcza wcześniaków i dzieci z ciąż bliźniaczych oraz urodzonych cięciem cesarskim, i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu.

Niedokrwistość, czyli zmniejszenie liczby krwinek czerwonych lub stężenia hemoglobiny we krwi, z niedoboru żelaza stanowi najczęstszą postać niedokrwistości. Niedobór żelaza może być spowodowany nadmierną utratą, zwiększonym zapotrzebowaniem, zmniejszonym wchłanianiem lub zmniejszoną podażą. Objawia się osłabieniem, bólami głowy, arytmią serca, zakłóceniem procesu oddychania oraz zaburzeniami wchłaniania witamin z grupy B.

Podsumowując, Cardiovascular Research Ferritin to specjalistyczny preparat przeznaczony w celu uzupełnienia niedoboru żelaza w ustroju. Polecany szczególnie dla osób będących w stanach zwiększonego ryzyka, tj. kobiet w ciąży lub karmiących, młodzieży w okresie intensywnego wzrostu oraz osób nadużywających alkoholu. Zaleca się, aby suplementacja była kontrolowana przez specjalistę w zakresie żywienia klinicznego lub lekarza. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (2)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Żelazo (z ferrytyny bydlęcej oraz w formie asparaginianu)5 mg30%

Pozostałe składniki

Celuloza, żelatyna, stearynian magnezu, dwutlenek krzemu

Ostatnia ocena

Joanna

Miałam niedobór ferrytyny, poprawa nastąpiła już po miesiącu.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
75,00 zł

Suplement z naturalną zawartością NNKT dla wsparcia układu sercowo-naczyniowego.

Kupuję
Now Foods
65,00 zł

Przyspiesza metabolizm; stymuluje termogenezę; stabilizuje glikemię.

Kupuję
Medicaline
9,90 zł

Suplement zawierający kwasy omega-3 (EPA i DHA). Dba o wzrok oraz zdrowie układu krwionośnego i nerwowego.

Kupuję
Now Foods
25,00 zł

Suplement diety, który wzbogaca dietę o bor. Korzystnie wpływa na kondycję kości i stawów.

Kupuję
Now Foods
45,00 zł

Najwyższej jakości ekstrakt z korzenia imbiru. Wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.

Kupuję
Now Foods
75,00 zł

Kurkumina wykazuje właściwości antynowotworowe, wspomaga pracę wątroby, woreczka żółciowego i stawów.

Kupuję

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

W poprzedniej części omówiliśmy jakie substancje (w nieodpowiednich dawkach) mogą szkodzić gruczołowi tarczowemu – wiecie już, że nawet składniki...

czytaj więcej
Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Wraz z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych coraz to więcej ludzi próbuje budować mase mięśniowa bez węglowodanów tłumacząc, że za tym...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 1

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 1

Cykl dotyczący wpływu żywienia ( a w sumie to i stylu życia) na funkcjonowanie gruczołu tarczowego doczekał się aż 11 części, dzisiejsza, 12 (podwójna...

czytaj więcej
Beta-alanina – dla kogo najbardziej pomocna?

Beta-alanina – dla kogo najbardziej pomocna?

Beta-alanina to suplement nie mający szczególnej renomy, lecz posiadający pewne nietuzinkowe cechy mogące w sposób istotny rzutować na poprawę zdolności...

czytaj więcej
L-karnityna a redukcja tkanki tłuszczowej

L-karnityna a redukcja tkanki tłuszczowej

L-karnityna jest prawdopodobnie jednym z najpowszechniej stosowanych dodatków do suplementów diety z grupy tzw. spalaczy tłuszczu. Wynika to z jej...

czytaj więcej
Cholina – charakterystyka poszczególnych form

Cholina – charakterystyka poszczególnych form

Ten składnik odżywczy ważny jest szczególnie dla zdrowia wątroby, jednak coraz szerszym zainteresowaniem cieszy się wśród osób pragnących wesprzeć...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027