Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł614,00 zł819,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
IronSorb + Lactoferrin IronSorb + Lactoferrin

Jarrow Formulas Ironsorb + Lactoferrin to suplement diety uzupełniający poziom żelaza w organizmie. W jego skład wchodzi proteinianobursztynian żelaza – unikalny kompleks, w którym trójwartościowe żelazo jest połączone z sukcynylowanymi białkami mleka. Taka forma żelaza nie podrażnia przewodu pokarmowego i doskonale się przyswaja. Obecna w preparacie laktoferyna nie tylko zwiększa bioretencję żelaza, ale dodatkowo poprawia odporność, tłumi stany zapalne i działa antybakteryjnie.

Preparat jest polecany szczególnie w stanach zmęczenia i osłabienia wynikającego z niedoborów żelaza. Suplementację rekomenduje się zwłaszcza kobietom, które potrzebują więcej żelaza niż mężczyźni dla wyrównania strat powstających w czasie menstruacji. Produkt jest odpowiedni również dla sportowców – w badaniach udowodniono, że zwiększenie podaży żelaza u osób intensywnie trenujących przekłada się na lepsze wyniki sportowe. Dodatkowo zawarta w składzie laktoferyna skutecznie wzmacnia układ kostny, który w przypadku sportowców jest narażony na wyjątkowo duże obciążenia.

Żelazo (Fe) to minerał o ogromnym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania ustroju. Szacuje się, że organizm człowieka zawiera ok. 5 g żelaza. Żelazo musi być dostarczone z zewnątrz, gdyż organizm nie jest zdolny do jego samodzielnej syntezy. Podstawowym źródłem żelaza jest mięso (żelazo hemowe) i niektóre warzywa (żelazo niehemowe), jednak to pochodzące z pożywienia dość trudno się przyswaja. Niedobory żelaza prowadzą m.in. do groźnego schorzenia zwanego anemią.

Laktoferyna jest naturalną substancją, którą można znaleźć w mleku i siarze oraz płynach ustrojowych ssaków. Ma niezwykle szeroki wachlarz zastosowań z uwagi na ogromny potencjał prozdrowotny. Tworzy odwracalne kompleksy z jonami żelaza, dzięki czemu zdecydowanie poprawia absorpcję tego pierwiastka.

Optymalizacja wchłaniania żelaza
Niedobory żelaza są powszechnym problem i często pojawiają się nawet przy właściwej podaży z diety. Odpowiada za to niespotykanie trudne wchłanianie żelaza. Szacuje się, że jego przyswajalność z pożywienia jest na poziomie ok. 10%. Nie bez znaczenia są również formy żelaza stosowane w suplementacji.

Za najlepiej przyswajalną formę żelaza uznaje się proteinobursztynian żelaza łączący trójwartościowe żelazo i sukcynylowane białka mleka. Jego charakterystyczną cechą jest zmienna, zależna od pH rozpuszczalność. Tak przygotowany kompleks żelaza ulega wytrąceniu w kwaśnym środowisku żołądka, ale samo żelazo nadal pozostaje związane. W dwunastnicy panuje środowisko zasadowe – część białkowa jest trawiona, co uwalnia jony żelaza i umożliwia jego skuteczne wchłanianie.

Co ważne – proteinobursztynian żelaza jest bezpieczny dla przewodu pokarmowego. Nie podrażnia żołądka, nie wywołuje nudności ani zaparć, co jest powszechnym problemem przy stosowaniu innych form dostępnych w suplementacji.

W licznych badaniach udowodniono, że bioretencja żelaza zdecydowanie poprawia się w obecności laktoferyny. Substancja ta ten pełni rolę donora żelaza. Wykazuje zdolność wiązania jego jonów, które następnie transportuje do wnętrza komórek, gdzie zostają wchłonięte i wykorzystane na potrzeby ustroju.

Producent preparatu Ironsorb + Lactoferrin wykorzystał obie te rzeczy i zawarł w suplemencie żelazo w najlepiej przyswajalnej formie w połączeniu z laktoferyną. Dzięki temu powstał jedyny w swoim rodzaju produkt gwarantującą niespotykaną przyswajalność żelaza i wyjątkową skuteczność działania.

Znaczenie żelaza dla organizmu     
Żelazo jest najistotniejszą składową hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika krwi. Stanowi również istotną część zlokalizowanej w mięśniach mioglobiny. Od obecności żelaza zależy sprawność zachodzącego w szpiku kostnym procesu namnażania i różnicowania erytrocytów (czerwonych krwinek).

Podstawową rolą żelaza w ustroju jest transport i magazynowanie tlenu. To właśnie dlatego pierwszymi objawami niedoborów tego pierwiastka jest osłabienie i uczucie zmęczenia, spowodowane niedotlenieniem.

Żelazo występuje w różnych stopniach utlenienia, z których najczęściej spotykane są dwa:  Fe2+ i Fe3+. Dzięki temu warunkuje przebieg licznych reakcji enzymatycznych, przebiegających w oparciu o wymianę elektronów.

Żelazo pełni rolę kofaktora i jest kluczowe dla replikacji DNA oraz regeneracji jego uszkodzonych struktur. Zakłócenie homeostazy żelaza hamuje funkcje dużej grupy białek wymagających obecności żelaza (białka klastrowe żelaza i siarki, hemoproteidy, reduktory rybonukleinowe), zaangażowanych w utrzymanie stabilności DNA i kontrolę cyklu komórkowego. Może to doprowadzić do rozwoju wielu chorób charakteryzujących się wadami w kodzie DNA.

Deficyt żelaza często prowadzi do upośledzenia funkcji poznawczych i problemów neurologicznych. Naukowcy udowodnili, że bez wystarczającej ilości żelaza dochodzi do zaburzeń w syntezie neuroprzekaźników i zakłócenia sygnalizacji międzykomórkowej.

Obszary aktywności laktoferyny
Laktoferyna poprawia odporność. Aktywizuje główne komórki układu immunologicznego (limfocyty B i T, komórki NK) i stymuluje zasadnicze procesy odpowiedzialne za niszczenie patogenów (np. fagocytozę).

Laktoferyna działa przeciwdrobnoustrojowo. Dzięki zdolności do wiązania jonów żelaza ogranicza dostęp do tego pierwiastka bakteriom. Pozbawione żelaza chorobotwórcze mikroorganizmy tracą zdolność replikacji i namnażania się. Dodatkowo laktoferyna oddziałuje na podstawowy mechanizm obronny bakterii, czyli biofilm. Uniemożliwia jego tworzenie i degraduje już istniejący, dzięki czemu bakterie tracą swoją odporność i łatwiej jest je o zwalczenia.

Laktoferyna poprawia pracę układu pokarmowego. Sprzyja utrzymaniu prawidłowego mikrobiomu, przyczynia się do uszczelnienia nabłonka jelitowego. Wspiera trawienie laktozy i zmniejsza objawy alergii na produkty mleczne.

Preparat idealny dla sportowców
Niedobór żelaza jest powszechnym problemem u osób prowadzących aktywny tryb życia. Podobnie jak większość minerałów, również i żelazo jest tracone wraz z potem. W czasie intensywnych treningów (zwłaszcza biegów długodystansowych) dochodzi również do hemolizy wysiłkowej, czyli uszkodzeń czerwonych krwinek.

Żelazo zapewnia sprawny transport tlenu w organizmie. Pierwiastek ten wchodzi w skład mioglobiny – obecnego w mięśniach białka, które odpowiada za magazynowanie tlenu w komórkach mięśniowych. Szacuje się, że nawet niewielkie niedobory żelaza powodują spadek kondycji i obniżenie wydolności fizycznej.

Żelazo jest obecne w cytochromach, mających niezwykle istotne znaczenie dla metabolizmu komórkowego i odpowiedzialnych za oddychanie komórkowego. Niedobór tego pierwiastka prowadzi do zmniejszenia wytwarzania ATP, czyli podstawowego nośnika energii dla organizmu.

W badaniach prowadzonych z udziałem biegaczek udowodniono, że 8-tygodniowa suplementacja preparatem łączącym żelazo i laktoferynę pozwoliła na utrzymanie optymalnego poziomu żelaza w organizmach kobiet. Ponadto wykazały one zdecydowaną poprawę funkcji poznawczych i fizycznych. Cała grupa odnotowała lepsze osiągi biegowe.

Osoby intensywnie trenujące muszą szczególnie dbać o zdrowie kośćca. Dzięki laktoferynie następuje uregulowanie aktywności osteoblastów (komórki kościotwórcze) i osteoklastów (komórki kościogubne), co przekłada się na wzmocnienie tkanki kostnej i przeciwdziała demineralizacji kości.

Podsumowując, Ironsorb + Lactoferrin to najlepszy sposób na wyrównanie poziomu żelaza w organizmie. Zapewnia optymalną dawkę w najlepiej przyswajalnej formie, bez ryzyka podrażnień żołądka. Unikalne połączenie z laktoferyną pozwala na czerpanie dodatkowych korzyści z suplementacji. Zaowocuje ona wzmocnieniem odporności i poprawą kondycji zdrowotnej. Produkt śmiało można polecić sportowcom, którzy powinni szczególnie dbać o właściwą podaż żelaza. Po preparat powinny sięgnąć również kobiety, których problemem są bardzo obfite miesiączki. 

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
IronSorb + Lactoferrin IronSorb + Lactoferrin 60 kaps.
Jarrow Formulas
139,00 zł

IronSorb + Lactoferrin 60 kaps.

ilość: 60 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
duża ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-07
Do darmowej wysyłki brakuje: 50,00 zł
139,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 136,22 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Biodostępne żelazo w połączeniu z laktoferyną (!)
  • W szczególności rekomendowany kobietom
  • Idealna przyswajalność dzięki laktoferynie
  • Zmniejsza uczucie znużenia i zmęczenia
  • Nie podrażnia przewodu pokarmowego
  • Najważniejszy składnik hemoglobiny
  • Poprawia metabolizm energetyczny
  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Synergia działania składników
  • Poprawia wydolność fizyczną
  • Wspiera funkcje poznawcze
  • Wskazany dla sportowców
  • Działa antybakteryjnie
  • Unikalna forma żelaza      
  • Tłumi stany zapalne  
  • Zapobiega anemii

Jarrow Formulas Ironsorb + Lactoferrin to suplement diety uzupełniający poziom żelaza w organizmie. W jego skład wchodzi proteinianobursztynian żelaza – unikalny kompleks, w którym trójwartościowe żelazo jest połączone z sukcynylowanymi białkami mleka. Taka forma żelaza nie podrażnia przewodu pokarmowego i doskonale się przyswaja. Obecna w preparacie laktoferyna nie tylko zwiększa bioretencję żelaza, ale dodatkowo poprawia odporność, tłumi stany zapalne i działa antybakteryjnie.

Preparat jest polecany szczególnie w stanach zmęczenia i osłabienia wynikającego z niedoborów żelaza. Suplementację rekomenduje się zwłaszcza kobietom, które potrzebują więcej żelaza niż mężczyźni dla wyrównania strat powstających w czasie menstruacji. Produkt jest odpowiedni również dla sportowców – w badaniach udowodniono, że zwiększenie podaży żelaza u osób intensywnie trenujących przekłada się na lepsze wyniki sportowe. Dodatkowo zawarta w składzie laktoferyna skutecznie wzmacnia układ kostny, który w przypadku sportowców jest narażony na wyjątkowo duże obciążenia.

Żelazo (Fe) to minerał o ogromnym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania ustroju. Szacuje się, że organizm człowieka zawiera ok. 5 g żelaza. Żelazo musi być dostarczone z zewnątrz, gdyż organizm nie jest zdolny do jego samodzielnej syntezy. Podstawowym źródłem żelaza jest mięso (żelazo hemowe) i niektóre warzywa (żelazo niehemowe), jednak to pochodzące z pożywienia dość trudno się przyswaja. Niedobory żelaza prowadzą m.in. do groźnego schorzenia zwanego anemią.

Laktoferyna jest naturalną substancją, którą można znaleźć w mleku i siarze oraz płynach ustrojowych ssaków. Ma niezwykle szeroki wachlarz zastosowań z uwagi na ogromny potencjał prozdrowotny. Tworzy odwracalne kompleksy z jonami żelaza, dzięki czemu zdecydowanie poprawia absorpcję tego pierwiastka.

Optymalizacja wchłaniania żelaza
Niedobory żelaza są powszechnym problem i często pojawiają się nawet przy właściwej podaży z diety. Odpowiada za to niespotykanie trudne wchłanianie żelaza. Szacuje się, że jego przyswajalność z pożywienia jest na poziomie ok. 10%. Nie bez znaczenia są również formy żelaza stosowane w suplementacji.

Za najlepiej przyswajalną formę żelaza uznaje się proteinobursztynian żelaza łączący trójwartościowe żelazo i sukcynylowane białka mleka. Jego charakterystyczną cechą jest zmienna, zależna od pH rozpuszczalność. Tak przygotowany kompleks żelaza ulega wytrąceniu w kwaśnym środowisku żołądka, ale samo żelazo nadal pozostaje związane. W dwunastnicy panuje środowisko zasadowe – część białkowa jest trawiona, co uwalnia jony żelaza i umożliwia jego skuteczne wchłanianie.

Co ważne – proteinobursztynian żelaza jest bezpieczny dla przewodu pokarmowego. Nie podrażnia żołądka, nie wywołuje nudności ani zaparć, co jest powszechnym problemem przy stosowaniu innych form dostępnych w suplementacji.

W licznych badaniach udowodniono, że bioretencja żelaza zdecydowanie poprawia się w obecności laktoferyny. Substancja ta ten pełni rolę donora żelaza. Wykazuje zdolność wiązania jego jonów, które następnie transportuje do wnętrza komórek, gdzie zostają wchłonięte i wykorzystane na potrzeby ustroju.

Producent preparatu Ironsorb + Lactoferrin wykorzystał obie te rzeczy i zawarł w suplemencie żelazo w najlepiej przyswajalnej formie w połączeniu z laktoferyną. Dzięki temu powstał jedyny w swoim rodzaju produkt gwarantującą niespotykaną przyswajalność żelaza i wyjątkową skuteczność działania.

Znaczenie żelaza dla organizmu     
Żelazo jest najistotniejszą składową hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika krwi. Stanowi również istotną część zlokalizowanej w mięśniach mioglobiny. Od obecności żelaza zależy sprawność zachodzącego w szpiku kostnym procesu namnażania i różnicowania erytrocytów (czerwonych krwinek).

Podstawową rolą żelaza w ustroju jest transport i magazynowanie tlenu. To właśnie dlatego pierwszymi objawami niedoborów tego pierwiastka jest osłabienie i uczucie zmęczenia, spowodowane niedotlenieniem.

Żelazo występuje w różnych stopniach utlenienia, z których najczęściej spotykane są dwa:  Fe2+ i Fe3+. Dzięki temu warunkuje przebieg licznych reakcji enzymatycznych, przebiegających w oparciu o wymianę elektronów.

Żelazo pełni rolę kofaktora i jest kluczowe dla replikacji DNA oraz regeneracji jego uszkodzonych struktur. Zakłócenie homeostazy żelaza hamuje funkcje dużej grupy białek wymagających obecności żelaza (białka klastrowe żelaza i siarki, hemoproteidy, reduktory rybonukleinowe), zaangażowanych w utrzymanie stabilności DNA i kontrolę cyklu komórkowego. Może to doprowadzić do rozwoju wielu chorób charakteryzujących się wadami w kodzie DNA.

Deficyt żelaza często prowadzi do upośledzenia funkcji poznawczych i problemów neurologicznych. Naukowcy udowodnili, że bez wystarczającej ilości żelaza dochodzi do zaburzeń w syntezie neuroprzekaźników i zakłócenia sygnalizacji międzykomórkowej.

Obszary aktywności laktoferyny
Laktoferyna poprawia odporność. Aktywizuje główne komórki układu immunologicznego (limfocyty B i T, komórki NK) i stymuluje zasadnicze procesy odpowiedzialne za niszczenie patogenów (np. fagocytozę).

Laktoferyna działa przeciwdrobnoustrojowo. Dzięki zdolności do wiązania jonów żelaza ogranicza dostęp do tego pierwiastka bakteriom. Pozbawione żelaza chorobotwórcze mikroorganizmy tracą zdolność replikacji i namnażania się. Dodatkowo laktoferyna oddziałuje na podstawowy mechanizm obronny bakterii, czyli biofilm. Uniemożliwia jego tworzenie i degraduje już istniejący, dzięki czemu bakterie tracą swoją odporność i łatwiej jest je o zwalczenia.

Laktoferyna poprawia pracę układu pokarmowego. Sprzyja utrzymaniu prawidłowego mikrobiomu, przyczynia się do uszczelnienia nabłonka jelitowego. Wspiera trawienie laktozy i zmniejsza objawy alergii na produkty mleczne.

Preparat idealny dla sportowców
Niedobór żelaza jest powszechnym problemem u osób prowadzących aktywny tryb życia. Podobnie jak większość minerałów, również i żelazo jest tracone wraz z potem. W czasie intensywnych treningów (zwłaszcza biegów długodystansowych) dochodzi również do hemolizy wysiłkowej, czyli uszkodzeń czerwonych krwinek.

Żelazo zapewnia sprawny transport tlenu w organizmie. Pierwiastek ten wchodzi w skład mioglobiny – obecnego w mięśniach białka, które odpowiada za magazynowanie tlenu w komórkach mięśniowych. Szacuje się, że nawet niewielkie niedobory żelaza powodują spadek kondycji i obniżenie wydolności fizycznej.

Żelazo jest obecne w cytochromach, mających niezwykle istotne znaczenie dla metabolizmu komórkowego i odpowiedzialnych za oddychanie komórkowego. Niedobór tego pierwiastka prowadzi do zmniejszenia wytwarzania ATP, czyli podstawowego nośnika energii dla organizmu.

W badaniach prowadzonych z udziałem biegaczek udowodniono, że 8-tygodniowa suplementacja preparatem łączącym żelazo i laktoferynę pozwoliła na utrzymanie optymalnego poziomu żelaza w organizmach kobiet. Ponadto wykazały one zdecydowaną poprawę funkcji poznawczych i fizycznych. Cała grupa odnotowała lepsze osiągi biegowe.

Osoby intensywnie trenujące muszą szczególnie dbać o zdrowie kośćca. Dzięki laktoferynie następuje uregulowanie aktywności osteoblastów (komórki kościotwórcze) i osteoklastów (komórki kościogubne), co przekłada się na wzmocnienie tkanki kostnej i przeciwdziała demineralizacji kości.

Podsumowując, Ironsorb + Lactoferrin to najlepszy sposób na wyrównanie poziomu żelaza w organizmie. Zapewnia optymalną dawkę w najlepiej przyswajalnej formie, bez ryzyka podrażnień żołądka. Unikalne połączenie z laktoferyną pozwala na czerpanie dodatkowych korzyści z suplementacji. Zaowocuje ona wzmocnieniem odporności i poprawą kondycji zdrowotnej. Produkt śmiało można polecić sportowcom, którzy powinni szczególnie dbać o właściwą podaż żelaza. Po preparat powinny sięgnąć również kobiety, których problemem są bardzo obfite miesiączki. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Żelazo (pierwiastek) (sukcynian białka żelaza)18 mg100 %
Laktoferyna200 mg*

Pozostałe składniki

Celuloza, Stearynian Magnezu (Źródło Roślinne) I Ditlenek Krzemu, Hydroksypropylometyloceluloza (Kapsułka)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Medicaline
44,90 zł

Suplement dla mężczyzn. Dodaje energii oraz sił witalnych, wzmacnia libido i promuje sprawność seksualną.

Kupuję
Smarty Pants Vitamins
109,00 zł

Kompleksowy preparat synbiotyczny zaprojektowany dla dzieci, które ukończyły 3 lata.

Kupuję
Now Foods
109,00 zł

Suplement diety zawierający koenzym Q10. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga pracę serca.

Kupuję
  • Popularny
Yohimbine HCL
Apollo's Hegemony
89,00 zł
(32)

Suplement diety wspomagający spalanie tkanki tłuszczowej. Zawiera chlorowodorek johimbiny.

Kupuję
Pharmabest
40,90 zł

Poli-probiotyk zawierający wyjątkowo dużą dawkę bakterii probiotycznych.

Kupuję
Biotech Usa
59,00 zł

Wysokoskoncentrowany ekstrakt tribulus terrestris. Powoduje wzrost anabolicznych hormonów.

Kupuję

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Laktoferyna

Informacja

Laktoferyna – białko zaliczane do grupy transferyn naturalnie występujące w wydzielinach gruczołowych, tak jak ślina czy mleko. Jej szczególnie wysokie stężenia notuje się w siarze (colostrum) oraz mleku matki. Bierze udział w wykształcaniu się odporności nieswoistej. Wykazuje szeroki zakres funkcji odpornościowych, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze oraz przeciwzapalne.

Właściwości laktoferyny notowane są nie tylko wobec płynów ustrojowych je zawierających, ale także w przypadku jej suplementacji. W związku z tym suplementy z laktoferyną stosowane są w celu wsparcia funkcji odpornościowych organizmu. Szczególną aktywność białka notuje się w konfrontacji z infekcjami wirusowymi.

Ponadto, laktoferyna wykazuje zdolność do chelatowania jonów żelaza, co również wykazuje korzystny wpływ względem funkcji immunologicznych. Wzmaga ona też fagocytozę oraz działa immunotropowo.

 

Ostatnio na blogu

Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

W poprzednim tygodniu projektu opisałam, jak rozpoznać czy poród już się zaczął oraz jak w ogóle wygląda właściwy przebieg porodu naturalnego. Biorąc...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

W poprzednich trzech częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności następujących interwencji...

czytaj więcej
Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Znacie czarne, skandynawskie żelki? Ze względu na swój specyficzny smak „słodycz“ ta ma chyba tyle samo zwolenników, co wrogów. Wszystko za sprawą...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

W poprzednich dwóch częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności zarówno diety o niskiej...

czytaj więcej
Fit pierniczki

Fit pierniczki

Hej! Do świąt zostały już niecałe 3 tygodnie, co oznacza, że już powoli można zacząć pierwsze przygotowania. To idealny czas, żeby zabrać się na...

czytaj więcej
Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Zapotrzebowanie na mikroelementy zwiększa się u osób aktywnych fizycznie. Wysiłek fizyczny wyzwala szereg przemian biochemicznych, do których prawidłowego...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027