Cukier brzozowy, zwany również ksylitolem to prawdopodobnie najzdrowsza alternatywa dla białego cukru. Pozyskiwany w całkowicie naturalny sposób z kory brzozy posiada liczne zalety i zdrowotne właściwości. Zmianę nawyków żywieniowych rozpocząłem właśnie od całkowitego wyeliminowania białego cukru z mojego menu. Dotyczyło to zarówno kolorowych gazowanych napojów, słodzenia kawy i podjadania słodyczy. Kolejne kroki to oczywiście zbilansowanie diety, usunięcie glutenu, wprowadzenie odpowiednich witamin oraz suplementów.
Osobiście najchętniej jako zamiennik cukru stosuję stewię, która jest znacznie słodsza od cukru, nie posiada w ogóle kalorii i jest bardzo ekonomiczna w stosowaniu. Niemniej jednak nie każdemu odpowiada jest gorzkawy posmak – dla tych właśnie osób najlepszym wyborem wydaje się cukier z kory brzozy. Nie posiada on gorzkiego posmaku i dodaje potrawom wyrazistego słodkiego smaku. Co więcej jest odporny na obróbkę termiczną więc doskonale nadaje się do pieczenia. Co najważniejsze ksylitol nie w przeciwieństwie do cukru nie ma właściwości uzależniających ani nie osłabia organizmu. W przypadku przedawkowania najgorszą opcją może być jedynie biegunka.
Liczby
- ksylitol ma ok. 40% mniej kalorii i o 75% mniej węglowodanów niż biały cukier;
- ok. 30% spożywanego ksylitolu absorbowane jest przez wątrobę a pozostała jego część rozkładana jest w przewodzie pokarmowym przez bakterie żołądkowe na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe;
- jego indeks glikemiczny to IG 8;
Dlaczego właśnie ksylitol?
- to zdrowy zamiennik białego cukru – cukier z brzozy ma kilkakrotnie niższy indeks glikemiczny i jest posiada zdecydowanie mniej kalorii od białego cukru;
- jest doskonałym wyborem dla diabetyków oraz osób dokładniej liczących kalorie ale nie zamierzających całkowicie rezygnować ze słodyczy, mogą go stosować osoby chore na cukrzycę oraz walczące z otyłością ponieważ minimalizuje on ochotę na słodkie a organizm przetwarza go przy znikomym udziale insuliny;
- ksylitol jest bezpieczny dla zębów ponieważ posiada właściwości bakteriobójcze zapobiegające powstawaniu próchnicy;
- jest naturalny i ekologiczny – ksylitol to cukier wytwarzany z brzóz i innych drzew liściastych rosnących w Finlandii, przy czym drzewa wykorzystywane w procesie produkcji oryginalnego cukru brzozowego pochodzą wyłącznie z ekologicznych i wyselekcjonowanych nasadzeń.
Certyfikaty i oryginalny fiński Ksylitol
W dzisiejszych czasach z dalekiej Azji dopływają już nie tylko podrabiane buty, odzież i elektronika ale także i żywność. Niestety dotyczy to również ksylitolu produkowanego w Chinach a produkowanego z kolb często genetycznie modyfikowanej kukurydzy. Oryginalny cukier brzozowy produkowany jest wyłącznie przez firmę Danisco Sweeteners- jedynego producenta oryginalnego ksylitolu w Europie.
Powiązane artykuły
Ciekawostki
Właściwości pokrzywy zwyczajnej – krążenie krwi, zdrowie skóry, anemia
Napar z pokrzywy, czy też herbatka z pokrzywy to tradycyjny sposób na wiele dolegliwości. Obecnie nadal wiele osób korzysta z…
Tart Cherry – cierpka wiśnia na lepszy sen i mniejszą bolesność mięśni
Suplementy Tart cherry, czyli po prostu ekstrakty cierpkiej wiśni mają świetną renomę wśród sportowców. Soki i koncentraty z tego owocu…
Bifidobacterium – właściwości, działanie i rodzaje
Wiele środowisk w organizmie człowieka jest zasiedlanych przez zróżnicowane mikroorganizmy. Ludzki przewód pokarmowy jest wyścielony przez około tysiąc gatunków bakterii….
Czym są prebiotyki i czy warto je stosować?
Zbilansowana dieta polega nie tylko na przyjmowaniu posiłków zawierających makroskładniki, jak węglowodany, białka i tłuszcze. Aby zapewnić odpowiednio wysokie wchłanianie…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….