Tak jak mogliśmy się domyślić, te smaczne, słodzone cukrem napoje, które zwiększają ryzyko cukrzycy i innych chorób przewlekłych, mogą być uzależniające. Młodzież w wieku od 13 do 18 lat pozbawiona słodkich napojów przez zaledwie trzy dni zgłosiła bóle głowy, głód i inne objawy odstawienia, zgodnie z badaniem University of California przeprowadzonym z naukowcami z kampusów Davis i Berkeley.
Wszystkich 25 uczestników tego badania eksploracyjnego zgłosiło, że normalnie spożywa co najmniej trzy napoje słodzone cukrem na dzień przed badaniem i powiedziano im, że biorą udział w badaniu badającym "jak słodzone napoje wpływają na zdrowie nastolatków".
Młodzież zgłosiła następujące specyficzne objawy podczas trzydniowego okresu odstawienia od napojów zawierających cukier: zwiększone bóle głowy, zmniejszona motywacja do pracy, brak zadowolenia i zdolności do koncentracji, apetyt na słodkie napoje i niższą ocenę ogólnego samopoczucia.
Odkrycia opublikowano w artykule "Potencjalnie uzależniające właściwości napojów słodzonych cukrem wśród nastolatków", zamieszczonym w czasopiśmie Appetite.
"Wiele badań wskazuje na napoje zawierające cukier, które przyczyniają się do wielu chorób przewlekłych, a nasze odkrycia - że te napoje mogą mieć uzależniające właściwości - sprawiają, że ich dostępność i reklama stają się coraz bardziej aktualne dla młodzieży" - powiedziała Jennifer Falbe , adiunkt w Katedrze Ekologii Człowieka w Kolegium Nauk Rolniczych i Środowiskowych UC Davis oraz główny autor artykułu.
Nastolatkom, z nadwagą, polecono spożywać normalne napoje przez pięć dni, a następnie przez trzy dni później spożywać tylko wodę lub zwykłe mleko. Zostały zwrócone im koszty za podróż i otrzymały do 160 USD za udział.
Uczestnicy, zróżnicowana populacja mieszkająca w okolicach Zatoki San Francisco, prowadzili dzienniki napojów i kilkakrotnie zgłosili się do badaczy podczas badania. Trzy czwarte uczestników to kobiety. Przekazali także próbki śliny, aby przetestować spożycie kofeiny, co może wpłynąć na wyniki. Większość uczestników przed badaniem nie była konsumentami o wysokiej zawartości kofeiny, co zmniejszyło prawdopodobieństwo, że uczestnicy cierpią z powodu odstawienia kofeiny, utrwalonego zaburzenia, a nie zmniejszonego spożycia cukru.
Wśród dziewięciu uczestników było kilka uchybień w zgodności, zwykle z powodu picia mleka smakowego zamiast zwykłego mleka.
W badaniu zauważono, że wyniki były zgodne z poprzednimi badaniami, które doniosły o uzależniającym potencjale cukru, stosunkowo nowym, ale rozrastającym się obszarze, który ma podobieństwo do nadużywania substancji. Dodatkowo naukowcy stwierdzili, że badanie było potrzebne, ponieważ spożycie cukru przez nastolatków wzrosło pięciokrotnie od lat 50. XX wieku, a okres dojrzewania jest czasem zwiększonej podatności na uzależnienia. Młodzi ludzie, według raportu, konsumują największe ilości słodkich napojów i doświadczyli największego względnego przyrostu otyłości w ciągu ostatnich kilku dekad.
Badanie może mieć ważne implikacje dla zdrowia publicznego i powinno zostać powtórzone przy większej próbie, stwierdzili naukowcy.
"Wyniki te, w połączeniu z obecnymi i przyszłymi potwierdzającymi dowodami, mogą informować praktykę kliniczną o pomaganiu nastolatkom w zmniejszaniu spożycia słodkiego napoju, mają ważne implikacje dla komunikacji w kampaniach zdrowia publicznego i informują o konieczności podjęcia wysiłków w celu ograniczenia reklamy napojów słodzonych do młodzieży i dostępności tych napojów w szkołach i okolicach "- czytamy w raporcie.
Sylwia Lelonek
Related posts
Bezdech senny a zespół metaboliczny
Suplementy na migrenę
Poronienie a poronienia nawykowe
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….