Popularne artykuły

Czy słodzone napoje są szkodliwe?
Beverage soft and energy drinks vector flat icons. Drink bottle and can set. Bottle with beverage and drink water in glass bottle illustration
Healthy Lifestyle

Czy słodzone napoje są szkodliwe? 

Tak jak mogliśmy się domyślić, te smaczne, słodzone cukrem napoje, które zwiększają ryzyko cukrzycy i innych chorób przewlekłych, mogą być uzależniające. Młodzież w wieku od 13 do 18 lat pozbawiona słodkich napojów przez zaledwie trzy dni zgłosiła bóle głowy, głód i inne objawy odstawienia, zgodnie z badaniem University of California przeprowadzonym z naukowcami z kampusów Davis i Berkeley.

Wszystkich 25 uczestników tego badania eksploracyjnego zgłosiło, że normalnie spożywa co najmniej trzy napoje słodzone cukrem na dzień przed badaniem i powiedziano im, że biorą udział w badaniu badającym "jak słodzone napoje wpływają na zdrowie nastolatków".

Młodzież zgłosiła następujące specyficzne objawy podczas trzydniowego okresu odstawienia od napojów zawierających cukier: zwiększone bóle głowy, zmniejszona motywacja do pracy, brak zadowolenia i zdolności do koncentracji, apetyt na słodkie napoje i niższą ocenę ogólnego samopoczucia.

Odkrycia opublikowano w artykule "Potencjalnie uzależniające właściwości napojów słodzonych cukrem wśród nastolatków", zamieszczonym w czasopiśmie Appetite.

    "Wiele badań wskazuje na napoje zawierające cukier, które przyczyniają się do wielu chorób przewlekłych, a nasze odkrycia - że te napoje mogą mieć uzależniające właściwości - sprawiają, że ich dostępność i reklama stają się coraz bardziej aktualne dla młodzieży" - powiedziała Jennifer Falbe , adiunkt w Katedrze Ekologii Człowieka w Kolegium Nauk Rolniczych i Środowiskowych UC Davis oraz główny autor artykułu.

    Nastolatkom, z nadwagą, polecono spożywać normalne napoje przez pięć dni, a następnie przez trzy dni później spożywać tylko wodę lub zwykłe mleko. Zostały zwrócone im koszty za podróż i otrzymały do ​​160 USD za udział.

    Uczestnicy, zróżnicowana populacja mieszkająca w okolicach Zatoki San Francisco, prowadzili dzienniki napojów i kilkakrotnie zgłosili się do badaczy podczas badania. Trzy czwarte uczestników to kobiety. Przekazali także próbki śliny, aby przetestować spożycie kofeiny, co może wpłynąć na wyniki. Większość uczestników przed badaniem nie była konsumentami o wysokiej zawartości kofeiny, co zmniejszyło prawdopodobieństwo, że uczestnicy cierpią z powodu odstawienia kofeiny, utrwalonego zaburzenia, a nie zmniejszonego spożycia cukru.

    Wśród dziewięciu uczestników było kilka uchybień w zgodności, zwykle z powodu picia mleka smakowego zamiast zwykłego mleka.

    W badaniu zauważono, że wyniki były zgodne z poprzednimi badaniami, które doniosły o uzależniającym potencjale cukru, stosunkowo nowym, ale rozrastającym się obszarze, który ma podobieństwo do nadużywania substancji. Dodatkowo naukowcy stwierdzili, że badanie było potrzebne, ponieważ spożycie cukru przez nastolatków wzrosło pięciokrotnie od lat 50. XX wieku, a okres dojrzewania jest czasem zwiększonej podatności na uzależnienia. Młodzi ludzie, według raportu, konsumują największe ilości słodkich napojów i doświadczyli największego względnego przyrostu otyłości w ciągu ostatnich kilku dekad.

    Badanie może mieć ważne implikacje dla zdrowia publicznego i powinno zostać powtórzone przy większej próbie, stwierdzili naukowcy.

    "Wyniki te, w połączeniu z obecnymi i przyszłymi potwierdzającymi dowodami, mogą informować praktykę kliniczną o pomaganiu nastolatkom w zmniejszaniu spożycia słodkiego napoju, mają ważne implikacje dla komunikacji w kampaniach zdrowia publicznego i informują o konieczności podjęcia wysiłków w celu ograniczenia reklamy napojów słodzonych do młodzieży i dostępności tych napojów w szkołach i okolicach "- czytamy w raporcie.

    Powiązane artykuły

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są zaznaczone *