Popularne artykuły

Najlepsze zamienniki cukru
Ciekawostki kulinarne

Najlepsze zamienniki cukru 

Nie będę rozwodzić się na temat wszystkich możliwych słodzików, bo wielu nawet u nas nie dostaniemy, ale warto według mnie wspomnieć o tych trzech, które są już od jakiegoś czasu dostępne w wielu sklepach, są smaczne, mają mniej kcal, a niektóre przydają się też przy wypiekach - nie tylko przy słodzeniu kawy z rana 🙂

3 miejsce: STEWIA

Glikozydy stewiolowe to organiczne związki chemiczne, które odpowiadają za słodki smak liści stewii. Właśnie te związki są potocznie nazywane Stewią i pod tą nazwą kupujemy ją w sklepach pod różnoraką postacią. Są słodsze od normalnego cukru nawet o 300 razy. Podopiecznym z cukrzycą polecam stewię, bo nie wywołuje ona zmiany stężenia glukozy we krwi.

+ Nie mają kcal -> nie są przyswajane przez ludzki organizm, więc nie dostarczają nam żadnych kalorii

+ Wskazane przy cukrzycy i nadciśnieniu

+ Zdrowy, ale przede wszystkim naturalny zamiennik cukru

+ Pomaga utrzymać prawidłowy apetyt i trawienie

+ Działa antyseptycznie, dlatego dodawana jest również do kosmetyków, w tym maseczek do twarzy

- Gorzki posmak, który ja na przykład bardzo wyczuwam i przeszkadza mi. Niektórzy jednak są na niego obojętni. Kwestia gustu i smaku 🙂

- Nie nadaje się do wypieków (podobno kryształki są lepsze, bo są wymieszane z erytrytolem, ale mowa tu o czystej stewii). Nie zmienia się w karmel jak zwykły cukier, nie dodaje kruchości wypiekom i nie jest pożywką dla drożdży

Cena

2 miejsce: KSYLITOL

Cukier otrzymywany z brzozy (ostatnio również z tańszej kukurydzy)

Nadaje się do wypieków

+ Ma o wiele mniej kcal niż cukier spożywczy

Smak jest dobry, nie jest gorzki jak stewia

Dobry dla diabetyków

Zwiększa przyswajanie wapnia, więc będzie dobry u osób dotkniętych osteoporozą

+ Ma działanie przeciwpróchnicze

Nie jest bezkaloryczny, jego indeks glikemiczny wynosi 8

Często wywołuje problemy trawienne w przeciwieństwie do np. erytrytolu

- Cena

1 miejsce: ERYTRYTOL

Osobiście używam tylko tego słodzika ze względu na smak i fakt, że nie ma kalorii. Wytwarzany jest on w procesie fermentacji. Występuje naturalnie między innymi w winogronach i gruszkach. Grzyby (przypominające drożdże) zamieniają glukozę w erytrytol. Po filtracji, krystalizacji i suszeniu otrzymujemy czysty produkt.

Nadaje się do wypieków, gotowania i słodzenia

+ Dobry w smaku

Równoważy również smak stewii, balansując gorycz po wymieszaniu.

+ Nie jest przyswajalny przez ludzki organizm, więc nie zawiera kcal i ma zerowy indeks glikemiczny

+ Nie powoduje próchnicy

+ Dobry dla diabetyków

Nie wywołuje efektu przeczyszczającego w przeciwieństwie do ksylitolu czy maltitolu

Cena, innych minusów nie widzę 🙂

Do kupienia TUTAJ

PODSUMOWUJĄC

Słodziki to świetna alternatywa dla cukru, szczególnie kiedy uwielbiacie wszystko co słodkie, a jesteście na redukcji, ale też kiedy chcecie po prostu wyeliminować cukier, a zwracacie uwagę na to co jecie.

Są tak samo słodkie lub nawet słodsze niż zwykły cukier spożywczy, a niektóre nawet mają właściwości prozdrowotne, przeciwdziałają próchnicy, są dobre dla diabetyków, bezpieczne podczas ciąży i jedynym minusem jest w zasadzie cena.

Powiązane artykuły

1 Comment

  1. idiabetyk

    Takich informacji szukałem

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *