Popularne artykuły

proteinowy piernik z fasoli :)
Ciekawostki kulinarne

proteinowy piernik z fasoli :) 

IMG_4567

Mam dla Was prosty przepis na piernik 🙂

Potrzebujemy:

1 puszkę fasoli czerwonej,

2 łyżki śmietanki z puszki mleka kokosowego (najlepiej by postało minimum dobę w lodówce)

3 żółtka + oddzielnie 3 białka

syrop bez cukru (opcjonalnie) lub troszkę wody niegazowanej

50g odżywki białkowej czekoladowej, u mnie TA

ok 40g mąki konopnej lub innej bezglutenowej (raczej nie kokosowa)

2 łyżki kakao lub karobu

przyprawy do piernika- 2 łyżki

ksylitol/erytrol dla smaku

IMG_4576 IMG_4580

Co robimy?

  1. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni góra-dół.
  2. Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą, po czym blendujemy wraz z żółtkami, syropem.
  3.  W drugiej misce łączymy wszystkie sypkie produkty.
  4.  Masę fasolową przelewamy do suchych i miksujemy.
  5. Ubijamy na sztywno białka, po czym dodajemy do reszty i mieszamy łyżką aż powstanie jednolita gęsta masa.

IMG_4580

IMG_4575 IMG_4574

6. Przelewamy wszystko do formy silikonowej.

7.Pieczemy 40 minut.

W kuchni pięknie pachnie piernikiem.

Polecam ciasto przełożyć powidłami bez cukru lub fit "nutellą" zrobioną samemu lub kupną Venchi, na bazie oliwy z oliwek i orzechów laskowych, słodzoną poliolami:)

Smacznego!!

Karola Kocięda <3

IMG_4573

IMG_4572

A tak Wam życzę byście spędzali te święta:

4444

Powiązane artykuły

2 Comments

  1. Ola

    Mam pytanie, czy da się kupić mniejsze ilości odżywek białkowych na polecanym sklepie? Lub czymś ją zastąpić w przepisie?
    Taka puszka tylko do tego ciasta ( i innych Twoich ciast) to niestety nie przejdzie u mnie, a nie stosuję odżywek białkowych jak na razie.

  2. Ola

    nie wyszło mi takie puszyste:/ jakieś takie ciężkie, przyklapnięte:/ zrobiłam na mące amarantusowej i nie dodałam tego syropu bez cukru/wody, to przez to jak myślisz?

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *