Składniki:
- 1 kg karczku bez kości
- 3 duże cebule
- sól morska
- pieprz czarny
- słodka papryka
- smalec
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry ok 1,5 cm grubości.
Pokrojone mięso przykryć folią i rozbić lekko tłuczkiem.
Następnie oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
Na rozgrzany, smalcu obsmażać mięso krótko z każdej strony.
Naczynie żaroodporne posmarować smalcem i układać w nim obsmażone kawałki karkówki. Całość podlać 5-6 łyżkami wody, przykryć i piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 °C.
Po 30 minutach przewrócić każdy kawałek mięsa na drugą stronę, podlewając w razie potrzeby dodatkowo wodą (2-3 łyżki). Przykryć i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu, który pozostał z obsmażania mięsa.
Gotową cebulę wyłożyć na mięso razem z tłuszczem, przykryć i ponownie wstawić na 15 minut do piekarnika. Dzięki cebuli, która puszcza sok karkówka mięknie i staje się jeszcze bardziej soczysta i aromatyczna.
Podawać z ulubionymi warzywami niskowęglowodanowymi w formie surówki lub gotowanych.
Powiązane artykuły
Ciekawostki
Bifidobacterium – właściwości, działanie i rodzaje
Wiele środowisk w organizmie człowieka jest zasiedlanych przez zróżnicowane mikroorganizmy. Ludzki przewód pokarmowy jest wyścielony przez około tysiąc gatunków bakterii….
Czym są prebiotyki i czy warto je stosować?
Zbilansowana dieta polega nie tylko na przyjmowaniu posiłków zawierających makroskładniki, jak węglowodany, białka i tłuszcze. Aby zapewnić odpowiednio wysokie wchłanianie…
Arabinogalaktan na poprawę odporności. Co warto o nim wiedzieć?
Naturalne immunostymulatory to środki pochodzące z bakterii, grzybów lub roślin, które wspomagają prewencję oraz leczenie chorób zakaźnych, pomagają w niedoborach…
Kuloodporna kawa – sprawdź czy robisz ją dobrze
Kawę często kojarzymy z porannym rytuałem, który rozpoczyna nasz dzień. Dla wielu osób jest to niezbędny element codziennej rutyny. Jednak…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….