Popularne artykuły

Własne 100 % mleko migdałowe za 6 złotych
Zdrowe Przepisy

Własne 100 % mleko migdałowe za 6 złotych 

Potrzebujecie opakowanie słupków migdałowych za około 6 złotych - ja wykorzystałam 100 g słupki KRESTO, dwie szklanki wody źródlanej lub filtrowanej. Zalewacie wodą na noc migdały (zimną - to ważne bo w gorącej migdały tracą wartości odżywcze), rano wszystko dokładnie miksujecie w blenderze kielichowym, przelewacie płyn przez sitko z założoną na nie czystą ściereczką, odsączacie mleko. Warto starannie odcisnąć ze ściereczki jak najwięcej mleka, wtedy masa migdałowa będzie zwarta i sucha. Przelejcie mleko do szklanego pojemnika (może stać w lodówce 3-4 dni), a masę przełóżcie do miski. Jeśli połączycie masę z owocami i jogurtem otrzymacie wspaniały serek migdałowy, tak jak napisałam wcześniej możecie go dodać ją również do omletów lub wypieków pół na pół z mąką - gwarantuję że się nie zawiedziecie.

Mleko możecie przygotować również bez namaczania (tzw. aktywowania migdałów), ale ma ono wówczas dużo mniejszą wartość odżywczą.

melkomz

 

Powiązane artykuły

3 Comments

  1. anias_1993

    hej 🙂 świetny pomysł z tym mlekiem, a powiedz mi czy w tych migdałach po odsączeniu jest jeszcze jakieś makro ??

    1. Kinga

      Migdały dzięki temu, że nie zostały poddane żadnej obróbce termicznej nie tracą właściwie niczego na swoich wartościach odżywczych. Unikałabym przepisów typu zalej gorącą wodą, albo włóż do piekarnika (całe migdały) by pozbyć się brązowej skórki. Takie mleko nie będzie zawierało niczego co w migdałach jest najcenniejsze i stąd pomysł na słupki i zimną wodę. Jedna uwaga, znika bardzo szybko bo jest pyszne!

  2. 44

    a ile wody?

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *