Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
KetoForce KetoForce

KetoSports KetoForce to suplement diety zawierający mieszankę soli sodowych i potasowych beta-hydroksymaślanu (BHB) w formie płynnej.

Beta-hydroksymaślan – znany też jako 3-hydroksymaślan, jest jednym z ciał ketonowych produkowanych przez wątrobę w stanach niedoboru glukozy – podczas intensywnych treningów, głodówek i mocnych restrykcji kalorycznych oraz w czasie diety ketogenicznej. Beta-hydroksymaślan wytwarzany jest z acetooctanu z udziałem enzymu dehydrogenazy beta-hydroksymaślanu.

Wspomaganie zdolności wysiłkowych
Przyjęcie porcji KetoForce powoduje wzrost ciał ketonowych we krwi przez okres 2,5 do 3 godzin, co stwarza idealne warunki by przyjmować go przed planowanym treningiem, co jest chętnie praktykowane przez wielu adeptów sportu, szczególnie dyscyplin wytrzymałościowych. Korzyści BHB w ujęciu treningowym wynikają nie tylko z dostarczenia dodatkowego substratu energetycznego, ale też ze zmniejszenia zapotrzebowania na tlen. Większa efektywność pracy mitochondriów i wzrost dostępnych zasobów ATP oznaczają większą wydolność mięśni i możliwość ich dłuższej pracy bez zmęczenia.

Potencjał nootropowy ciał ketonowych
Poza wspomaganiem zdolności wysiłkowych, BHB przyczyniać się może także do sprawniejszej pracy mózgu. Po raz kolejny jest to zasługą łatwej dostępności do energii, która jest szybko wykorzystywana w neuronach ze względu na sprawne przekraczanie bariery krew-mózg.

Ze względu na właściwość inhibicji deacetylaz histonowych, beta-hydroksymaślan może podnosić poziom neurotropowego czynnika BDNF (brain-derived neurotrophic factor) w hipokampie, szczególnie gdy jest połączony z treningiem siłowym. Z tego względu przyczynia się do sprawniejszej neurogenezy. Aktywność BDNF wiązana jest także z działaniem przeciwdepresyjnym. Stymulacja czynników neurotropowych przynosi znaczne korzyści również w zaburzeniach zdolności kognitywnych. Poprawę funkcji poznawczych wywołaną wzrostem stężenia BHB we krwi stwierdzono w testach przeprowadzanych na osobach zmagających się z chorobą Alzheimera. Neuroprotekcyjne działanie suplementów z solami beta-hydroksymaślanu polega także na zmniejszaniu ekscytotoksyczności neuronów, czyli ich śmierci spowodowanej nadmiernym pobudzeniem.

Bardzo ciekawym efektem diet ketogenicznych, wynikającym z działania BHB jest poprawa transmisji układu gabaergicznego. Właśnie ta właściwość diet wysokotłuszczowych z mocnym ograniczeniem węglowodanów odpowiada za redukcję częstotliwości ataków w epilepsji. W praktycznym ujęciu wzrost stężenia GABA oznacza zmniejszenie lęków, redukcję stresu, większy spokój ducha i mniej dręczących myśli. Pozwala się także wyciszyć i poprawić jakość snu.

Poprawa ogólnej kondycji zdrowotnej
Okazuje się, że ciała ketonowe mają korzystny wpływ na regulację procesów zapalnych, które w dłuższej perspektywie mogą przynosić opłakane skutki. Otóż BHB hamuje aktywność kompleksów białkowych NLRP3, które uwalniają prozapalne cytokiny. BHB wpływa także na większą aktywność kinazy AMPK, która aktywna jest podczas niedoboru energii, a odpowiada za znaczną część prozdrowotnych właściwości postów leczniczych.

Za dobre zdrowie i długowieczność w dużej mierze odpowiada także dobra kondycja mitochondriów. Również w tym aspekcie zdrowia sole BHB mogą przynieść nam korzyści. Regularne stosowanie może się przyczyniać do wzrostu biogenezy mitochondriów, czyli zagęszczenia ich ilości w komórkach. Dodatkowym plusem jest zwiększenie produkcji NADPH i ograniczenie stresu oksydacyjnego w mitochondriach. Poprawę oddychania mitochondrialnego i syntezy ATP stwierdzono nawet w modelu choroby Parkinsona, co w połączeniu z działaniem ochronnym na neurony dopaminergiczne pozwala na poprawę stanu pacjentów.

Sprawniejsza adaptacja do diety ketogenicznej
Proces adaptacji do tego protokołu żywieniowego często bywa ciężko znoszony, ze względu na tymczasową niską dostępność energii, która do tej pory była czerpana głównie z glukozy. Objawiać się to może lekkim bólem głowy, zmęczeniem i spadkiem ogólnej kondycji organizmu. Niektórzy raportują objawy podobne do tych towarzyszącym grypie, co określa się mianem keto flu.

Dostarczenie egzogennych ciał ketonowych pozwala na pominięcie etapu ograniczonego dostępu energii, pozwalając na szybszą adaptację i ograniczenie nieprzyjemnych symptomów. Dodatkowa obecność sodu i potasu pozwala uzupełnić deficytowe na tej diecie elektrolity, co również sprzyja utrzymaniu dobrej kondycji. Dzięki temu nie ma również potrzeby zmniejszania intensywności treningów, gdyż przy podaży egzogennych ciał ketonowych mięśnie mogą nadal pracować na wysokich obrotach.

KetoSports KetoForce polecany jest osobom pragnącym podnieść poziom energii, zwłaszcza podczas diet z restrykcją węglowodanową. Szczególnie dobrze sprawdza się w trakcie adaptacji do diety ketogenicznej, w celu przyspieszenia tego procesu oraz zmniejszenia intensywności potencjalnych dolegliwości temu towarzyszących. Znaczne korzyści przynosi także jako wspomaganie efektywności treningów i pracy umysłowej.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
KetoForce KetoForce 480 ml
Keto Sports
299,00 zł

KetoForce 480 ml

ilość: 480 ml
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Zakup tego produktu zapewnia:
Darmową wysyłkę całego zamowienia
299,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 293,02 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Egzogenne źródło ciał ketonowych
  • Ogranicza konsumpcję tlenu podczas treningu
  • Ochrania neurony przed degeneracją
  • Redukuje stany zapalne i stres oksydacyjny
  • Poprawia funkcje poznawcze
  • Może hamować nadmierny apetyt
  • Zwiększa biogenezę mitochondriów
  • Wspiera adaptację do diety ketogenicznej
  • Mieszanka soli potasowej i sodowej BHB
  • Wygodna, płynna forma

KetoSports KetoForce to suplement diety zawierający mieszankę soli sodowych i potasowych beta-hydroksymaślanu (BHB) w formie płynnej.

Beta-hydroksymaślan – znany też jako 3-hydroksymaślan, jest jednym z ciał ketonowych produkowanych przez wątrobę w stanach niedoboru glukozy – podczas intensywnych treningów, głodówek i mocnych restrykcji kalorycznych oraz w czasie diety ketogenicznej. Beta-hydroksymaślan wytwarzany jest z acetooctanu z udziałem enzymu dehydrogenazy beta-hydroksymaślanu.

Wspomaganie zdolności wysiłkowych
Przyjęcie porcji KetoForce powoduje wzrost ciał ketonowych we krwi przez okres 2,5 do 3 godzin, co stwarza idealne warunki by przyjmować go przed planowanym treningiem, co jest chętnie praktykowane przez wielu adeptów sportu, szczególnie dyscyplin wytrzymałościowych. Korzyści BHB w ujęciu treningowym wynikają nie tylko z dostarczenia dodatkowego substratu energetycznego, ale też ze zmniejszenia zapotrzebowania na tlen. Większa efektywność pracy mitochondriów i wzrost dostępnych zasobów ATP oznaczają większą wydolność mięśni i możliwość ich dłuższej pracy bez zmęczenia.

Potencjał nootropowy ciał ketonowych
Poza wspomaganiem zdolności wysiłkowych, BHB przyczyniać się może także do sprawniejszej pracy mózgu. Po raz kolejny jest to zasługą łatwej dostępności do energii, która jest szybko wykorzystywana w neuronach ze względu na sprawne przekraczanie bariery krew-mózg.

Ze względu na właściwość inhibicji deacetylaz histonowych, beta-hydroksymaślan może podnosić poziom neurotropowego czynnika BDNF (brain-derived neurotrophic factor) w hipokampie, szczególnie gdy jest połączony z treningiem siłowym. Z tego względu przyczynia się do sprawniejszej neurogenezy. Aktywność BDNF wiązana jest także z działaniem przeciwdepresyjnym. Stymulacja czynników neurotropowych przynosi znaczne korzyści również w zaburzeniach zdolności kognitywnych. Poprawę funkcji poznawczych wywołaną wzrostem stężenia BHB we krwi stwierdzono w testach przeprowadzanych na osobach zmagających się z chorobą Alzheimera. Neuroprotekcyjne działanie suplementów z solami beta-hydroksymaślanu polega także na zmniejszaniu ekscytotoksyczności neuronów, czyli ich śmierci spowodowanej nadmiernym pobudzeniem.

Bardzo ciekawym efektem diet ketogenicznych, wynikającym z działania BHB jest poprawa transmisji układu gabaergicznego. Właśnie ta właściwość diet wysokotłuszczowych z mocnym ograniczeniem węglowodanów odpowiada za redukcję częstotliwości ataków w epilepsji. W praktycznym ujęciu wzrost stężenia GABA oznacza zmniejszenie lęków, redukcję stresu, większy spokój ducha i mniej dręczących myśli. Pozwala się także wyciszyć i poprawić jakość snu.

Poprawa ogólnej kondycji zdrowotnej
Okazuje się, że ciała ketonowe mają korzystny wpływ na regulację procesów zapalnych, które w dłuższej perspektywie mogą przynosić opłakane skutki. Otóż BHB hamuje aktywność kompleksów białkowych NLRP3, które uwalniają prozapalne cytokiny. BHB wpływa także na większą aktywność kinazy AMPK, która aktywna jest podczas niedoboru energii, a odpowiada za znaczną część prozdrowotnych właściwości postów leczniczych.

Za dobre zdrowie i długowieczność w dużej mierze odpowiada także dobra kondycja mitochondriów. Również w tym aspekcie zdrowia sole BHB mogą przynieść nam korzyści. Regularne stosowanie może się przyczyniać do wzrostu biogenezy mitochondriów, czyli zagęszczenia ich ilości w komórkach. Dodatkowym plusem jest zwiększenie produkcji NADPH i ograniczenie stresu oksydacyjnego w mitochondriach. Poprawę oddychania mitochondrialnego i syntezy ATP stwierdzono nawet w modelu choroby Parkinsona, co w połączeniu z działaniem ochronnym na neurony dopaminergiczne pozwala na poprawę stanu pacjentów.

Sprawniejsza adaptacja do diety ketogenicznej
Proces adaptacji do tego protokołu żywieniowego często bywa ciężko znoszony, ze względu na tymczasową niską dostępność energii, która do tej pory była czerpana głównie z glukozy. Objawiać się to może lekkim bólem głowy, zmęczeniem i spadkiem ogólnej kondycji organizmu. Niektórzy raportują objawy podobne do tych towarzyszącym grypie, co określa się mianem keto flu.

Dostarczenie egzogennych ciał ketonowych pozwala na pominięcie etapu ograniczonego dostępu energii, pozwalając na szybszą adaptację i ograniczenie nieprzyjemnych symptomów. Dodatkowa obecność sodu i potasu pozwala uzupełnić deficytowe na tej diecie elektrolity, co również sprzyja utrzymaniu dobrej kondycji. Dzięki temu nie ma również potrzeby zmniejszania intensywności treningów, gdyż przy podaży egzogennych ciał ketonowych mięśnie mogą nadal pracować na wysokich obrotach.

KetoSports KetoForce polecany jest osobom pragnącym podnieść poziom energii, zwłaszcza podczas diet z restrykcją węglowodanową. Szczególnie dobrze sprawdza się w trakcie adaptacji do diety ketogenicznej, w celu przyspieszenia tego procesu oraz zmniejszenia intensywności potencjalnych dolegliwości temu towarzyszących. Znaczne korzyści przynosi także jako wspomaganie efektywności treningów i pracy umysłowej.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 480 mlPorcja jednorazowa: 3 pełne nakrętki (30 ml)
w porcji (30 ml)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna55 kcal-
Całkowita zawartość tłuszczu0 g0%
Cholesterol0 g0%
Sód1,6 g67%
Węglowodany0 g0%
Białko0 g0%
Beta-hydroksymaślan (BHB)11,7 g-
Potas1,6 g46%

Pozostałe składniki

Woda, Kwas Cytrynowy i/lub Wodorotlenek Sodu

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Seeking Health
119,00 zł
(1)

Suplement dostarczający witamin, minerałów i związków prozdrowotnych. Nie zawiera form metylowanych.

Kupuję
Hepatica
43,00 zł

Naturalny preparat zwiększający odporność na stres i wspierający funkcjonowanie układu nerwowego.

Kupuję
Source Naturals
159,00 zł

Suplement diety poprawiający samopoczucie. Zmniejsza napięcie nerwowe oraz wspomaga pamięć.

Kupuję
Now Foods
129,00 zł
(1)

Kompleksowy preparat witaminowo-mineralny dla kobiet, wzbogacony o naturalne, prozdrowotne składniki aktywne.

Kupuję
Olimp
18,90 zł

Kapsułki z ekstraktem z żeń-szenia i witaminami. Wzmacnia odporność i anabolizm, poprawia samopoczucie.

Kupuję
Trec
122,00 zł
(1)

Suplement zawierający aminokwasy rozgałęzione i L-glutaminę. Zwiększa siłę i wydolność podczas treningów.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027