Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Orange Triad Orange Triad

Controlled Labs Orange Triad to suplement diety będący wielofunkcyjnym preparatem witaminowo-mineralnym, zawierającym dodatkowo opatentowane mieszanki wyciągów roślinnych, wspierających układ immunologiczny, zdrowie stawów i prawidłową pracę układu trawiennego. Obecne w preparacie minerały występują w wysoko przyswajalnych formach chelatowanych. Produkt zawiera 270 tabletek.

Witaminy A, CE to witaminy antyoksydacyjne. Profilaktyczna suplementacja tych witamin wpływa na wzmocnienie nieenzymatycznej bariery antyoksydacyjnej organizmu i może obniżać ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych. Wspólną cechą tych witamin jest zdolność do inaktywacji reaktywnych form tlenu (RFT), których nadmiar prowadzi do stanu stresu oksydacyjnego. RFT powodują niekorzystne zmiany w strukturze materiału genetycznego, białek, lipidów i węglowodanów, co w konsekwencji może spowodować zaburzenia metabolizmu komórkowego i zapoczątkować rozwój licznych chorób.

Witamina A jest ponadto niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, tworząc rodopsynę; warunkuje integralność błon komórkowych i wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu, ułatwia przyswajanie żelaza niehemowego i uczestniczy w syntezie m.in. karnityny, hormonów czy katecholamin. Witamina E chroni witaminę A i wrażliwie nienasycone kwasy tłuszczowe przed niekorzystnym utlenianiem oraz uczestniczy w naprawie uszkodzonych błon komórkowych.

Witamina DK są niezbędne do optymalnej mineralizacji kości. Najprawdopodobniej wykazują synergizm działania w licznych procesach metabolicznych, zachodzących m.in. w kościach i układzie nerwowym. Witamina K, hamując aktywność osteoklastów, zmniejsza resorpcję tkanki kostnej. Witamina D pełni ważną rolę w procesie wchłaniania wapnia i reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową. Istnieje korelacja między poziomem witaminy D a obecnością zwapnień naczyń obserwowanych m.in. w osteoporozie czy miażdżycy. Sugeruje się też związek między niedoborami witaminy K a większym ryzykiem zwapnienia naczyń i rozwoju chorób układu krążenia.

Witaminy z grupy B to grupa związków, których podstawową funkcją jest regulacja przemian energetycznych zachodzących w organizmie i wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego. Optymalny poziom tych witamin jest niezbędny dla zachowania równowagi i zdrowia psychicznego. Wspierają funkcję kognitywne, pamięć i koncentrację oraz dobry nastrój. Niektóre z witamin z grupy B wpływają też korzystnie na profil lipidowy, warunkują prawidłowy rozwój płodu, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci oraz umożliwiają optymalny metabolizm homocysteiny. Witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie, a ich ewentualny nadmiar jest łatwo wydalany z moczem.

Dużą zaletą preparatu jest obecność witaminy B12 w formie metylokobalaminy. Postać zmetylowana jest bioaktywną, koenzymatyczną i dobrze przyswajalną postacią witaminy B12. Wraz z folianami witamina ta bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, umożliwia remetylację homocysteiny, prowadząc do obniżenia jej poziomu oraz jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju erytrocytów, a objawem jej poważnego niedoboru jest anemia megaloblastyczna. Na niedobory witaminy B12 narażone są szczególnie osoby będące na diecie roślinnej.

Makroelementy (wapń, fosfor, potas, magnez,) i mikroelementy (miedź, cynk, mangan, molibden, jod, selenchrom) pełnią w organizmie różnorodne funkcje i są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Wpływają na optymalny rozwój organizmu, regulują metabolizm i wspierają układ odpornościowy. Sole mineralne są ważnymi składnikami płynów ustrojowych, uczestnicząc w przekazywaniu impulsów nerwowych i w utrzymaniu równowagi gospodarki wodno-elektrolitowej. Każdy związek mineralny wpływa na inne, ważne dla organizmu procesy, a ich niedobór prowadzi do rozwoju wielu zaburzeń i schorzeń.

Magnez jest jednym z najważniejszych makroelementów, należącym wraz z potasem do głównych kationów wewnątrzkomórkowych. Jako aktywator kilkuset enzymów, magnez jest zaangażowany w wiele ważnych procesów. Uczestniczy w metabolizmie wapnia, fosforu, potasu czy witaminy C, wpływa na prawidłowy rozwój kości, jest niezbędny do skurczu mięśnia oraz działa tonizująco na układ nerwowy. Szybsze męczenie się, drżenie mięśni, drganie powiek, kołatanie serca czy trudności z koncentracją to tylko kilka z wielu objawów niedoboru magnezu.

Selen jest mikroelementem wchodzącym w skład tzw. selenozależnych enzymów i białek selenowych i w tej postaci wpływa na równowagę red-ox organizmu, prawidłową pracę układu odpornościowego czy metabolizm tkanki mięśniowej. Wraz z witaminą E chroni struktury komórkowe przed działaniem wolnych rodników. Selen wspiera zwiększenie poziomu glutationu, jest składnikiem selenozależnej peroksydazy glutationowej oraz jako składnik dejodynaz, przekształcających tyroksynę do trójjodotyroniny – jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy.

Joint Complex zawierający siarczan glukozaminysiarczan chondroityny efektywnie wspiera zdrowie i regenerację chrząstki stawowej, łagodzi stany zapalne w tym obszarze oraz może przynieść korzyści w dolegliwościach bólowych stawów. Siarczan glukozaminy jest naturalnym elementem substancji międzykomórkowej chrząstki, gdzie uczestniczy w syntezie proteoglikanów i polisacharydów mazi stawowej.

Siarczan chondroityny wchodzi w skład substancji podstawowej chrząstki stawowej i płynu stawowego, nadając chrząstce odporność na ucisk. Wykazuje ponadto działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, porównywalne z niektórymi lekami z grupy NLPZ. Siarczan chondroityny tworzy proteoglikany, które ulegając agregacji z kwasem hialuronowym, wiążą duże ilości wody, umożliwiając amortyzację stawów.

Flex Complex™, zawierający MSM, bromelainękwas hialuronowy, wspiera zdrowie tkanki łącznej. MSM, czyli metylosulfonylometan, to organiczny związek siarki. Siarka wchodzi w skład struktur tkanki łącznej, m.in. chrząstki, wpływając na ich optymalną sprężystość i wytrzymałość mechaniczną.

Bromelaina jest enzymem pozyskiwanym z ananasa. Wykazuje zdolność do łagodzenia stanów zapalnych m.in. w urazach stawów, przyspiesza gojenie się ran, może działać przeciwbólowo oraz ułatwia trawienie białek. Kwas hialuronowy jest podstawowym polimerem wchodzącym w skład mazi stawowej i chrząstki szklistej.  Sprzyja utrzymaniu prawidłowej lepkości mazi stawowej, wpływa na poprawę ruchomości stawów i amortyzację wstrząsów oraz działa ochronnie na chondrocyty.

Digestion And Immune Complex™ to wyselekcjonowana mieszanka ekstraktów z roślin o aktywności antyoksydacyjnej, bogatych w związki polifenolowe, działających przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Obecne w mieszance składniki aktywne efektywnie wspierają pracę układu odpornościowego, wspomagają redukcję stresu oksydacyjnego oraz łagodzą dolegliwości trawienne. Wspierają aktywność obecnych w preparacie witamin antyoksydacyjnych.

Podsumowując, Controlled Labs Orange Triad to kompleksowe wsparcie zdrowia organizmu i skuteczne uzupełnienie niedoborów pokarmowych. Preparat polecany jest szczególnie jako element codziennej profilaktyki niedoborów, osobom aktywnym fizycznie, sportowcom, w celu wzmocnienia odporności, zdrowia układu ruchu, wsparcia funkcji kognitywnych oraz jako uzupełnienie diety ubogiej w witaminy, mikro- i makroelementy.

Magazyn UK
5 3
5

zdecydowanie najlepsze witaminy jakie stosowalem
5

orange triad to najlepsze witaminy na rynku!
5

Wszystko w jednym witaminy minerały i preparaty na stawy używam w stałej suplementacji
Since 2005
Dodaj do koszyka
Orange Triad Orange Triad 270 tab.
CONTROLLED LABS
129,00 zł

Orange Triad

5 na podstawie 3 opinii
Magazyn UE

Wszystkie warianty

270 tab.
129,00 zł
60 tab.
39,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
129,00 zł
1 szt.
Dużo osób kupuje ten produkt

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,53 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Porcja niezbędnych witamin i minerałów
  • Wzmocnienie układu immunologicznego
  • Kompleksowe wsparcie zdrowia stawów
  • Witamina B12 w formie zmetylowanej
  • Optymalny metabolizm homocysteiny
  • Profilaktyka chorób cywilizacyjnych
  • Wsparcie pracy układu trawiennego
  • Poprawa funkcji kognitywnych
  • Naturalne ekstrakty roślinne
  • Aktywność antyoksydacyjna
  • Zdrowie aparatu ruchu

Controlled Labs Orange Triad to suplement diety będący wielofunkcyjnym preparatem witaminowo-mineralnym, zawierającym dodatkowo opatentowane mieszanki wyciągów roślinnych, wspierających układ immunologiczny, zdrowie stawów i prawidłową pracę układu trawiennego. Obecne w preparacie minerały występują w wysoko przyswajalnych formach chelatowanych. Produkt zawiera 270 tabletek.

Witaminy A, CE to witaminy antyoksydacyjne. Profilaktyczna suplementacja tych witamin wpływa na wzmocnienie nieenzymatycznej bariery antyoksydacyjnej organizmu i może obniżać ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych. Wspólną cechą tych witamin jest zdolność do inaktywacji reaktywnych form tlenu (RFT), których nadmiar prowadzi do stanu stresu oksydacyjnego. RFT powodują niekorzystne zmiany w strukturze materiału genetycznego, białek, lipidów i węglowodanów, co w konsekwencji może spowodować zaburzenia metabolizmu komórkowego i zapoczątkować rozwój licznych chorób.

Witamina A jest ponadto niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, tworząc rodopsynę; warunkuje integralność błon komórkowych i wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu, ułatwia przyswajanie żelaza niehemowego i uczestniczy w syntezie m.in. karnityny, hormonów czy katecholamin. Witamina E chroni witaminę A i wrażliwie nienasycone kwasy tłuszczowe przed niekorzystnym utlenianiem oraz uczestniczy w naprawie uszkodzonych błon komórkowych.

Witamina DK są niezbędne do optymalnej mineralizacji kości. Najprawdopodobniej wykazują synergizm działania w licznych procesach metabolicznych, zachodzących m.in. w kościach i układzie nerwowym. Witamina K, hamując aktywność osteoklastów, zmniejsza resorpcję tkanki kostnej. Witamina D pełni ważną rolę w procesie wchłaniania wapnia i reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową. Istnieje korelacja między poziomem witaminy D a obecnością zwapnień naczyń obserwowanych m.in. w osteoporozie czy miażdżycy. Sugeruje się też związek między niedoborami witaminy K a większym ryzykiem zwapnienia naczyń i rozwoju chorób układu krążenia.

Witaminy z grupy B to grupa związków, których podstawową funkcją jest regulacja przemian energetycznych zachodzących w organizmie i wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego. Optymalny poziom tych witamin jest niezbędny dla zachowania równowagi i zdrowia psychicznego. Wspierają funkcję kognitywne, pamięć i koncentrację oraz dobry nastrój. Niektóre z witamin z grupy B wpływają też korzystnie na profil lipidowy, warunkują prawidłowy rozwój płodu, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci oraz umożliwiają optymalny metabolizm homocysteiny. Witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie, a ich ewentualny nadmiar jest łatwo wydalany z moczem.

Dużą zaletą preparatu jest obecność witaminy B12 w formie metylokobalaminy. Postać zmetylowana jest bioaktywną, koenzymatyczną i dobrze przyswajalną postacią witaminy B12. Wraz z folianami witamina ta bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, umożliwia remetylację homocysteiny, prowadząc do obniżenia jej poziomu oraz jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju erytrocytów, a objawem jej poważnego niedoboru jest anemia megaloblastyczna. Na niedobory witaminy B12 narażone są szczególnie osoby będące na diecie roślinnej.

Makroelementy (wapń, fosfor, potas, magnez,) i mikroelementy (miedź, cynk, mangan, molibden, jod, selenchrom) pełnią w organizmie różnorodne funkcje i są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Wpływają na optymalny rozwój organizmu, regulują metabolizm i wspierają układ odpornościowy. Sole mineralne są ważnymi składnikami płynów ustrojowych, uczestnicząc w przekazywaniu impulsów nerwowych i w utrzymaniu równowagi gospodarki wodno-elektrolitowej. Każdy związek mineralny wpływa na inne, ważne dla organizmu procesy, a ich niedobór prowadzi do rozwoju wielu zaburzeń i schorzeń.

Magnez jest jednym z najważniejszych makroelementów, należącym wraz z potasem do głównych kationów wewnątrzkomórkowych. Jako aktywator kilkuset enzymów, magnez jest zaangażowany w wiele ważnych procesów. Uczestniczy w metabolizmie wapnia, fosforu, potasu czy witaminy C, wpływa na prawidłowy rozwój kości, jest niezbędny do skurczu mięśnia oraz działa tonizująco na układ nerwowy. Szybsze męczenie się, drżenie mięśni, drganie powiek, kołatanie serca czy trudności z koncentracją to tylko kilka z wielu objawów niedoboru magnezu.

Selen jest mikroelementem wchodzącym w skład tzw. selenozależnych enzymów i białek selenowych i w tej postaci wpływa na równowagę red-ox organizmu, prawidłową pracę układu odpornościowego czy metabolizm tkanki mięśniowej. Wraz z witaminą E chroni struktury komórkowe przed działaniem wolnych rodników. Selen wspiera zwiększenie poziomu glutationu, jest składnikiem selenozależnej peroksydazy glutationowej oraz jako składnik dejodynaz, przekształcających tyroksynę do trójjodotyroniny – jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy.

Joint Complex zawierający siarczan glukozaminysiarczan chondroityny efektywnie wspiera zdrowie i regenerację chrząstki stawowej, łagodzi stany zapalne w tym obszarze oraz może przynieść korzyści w dolegliwościach bólowych stawów. Siarczan glukozaminy jest naturalnym elementem substancji międzykomórkowej chrząstki, gdzie uczestniczy w syntezie proteoglikanów i polisacharydów mazi stawowej.

Siarczan chondroityny wchodzi w skład substancji podstawowej chrząstki stawowej i płynu stawowego, nadając chrząstce odporność na ucisk. Wykazuje ponadto działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, porównywalne z niektórymi lekami z grupy NLPZ. Siarczan chondroityny tworzy proteoglikany, które ulegając agregacji z kwasem hialuronowym, wiążą duże ilości wody, umożliwiając amortyzację stawów.

Flex Complex™, zawierający MSM, bromelainękwas hialuronowy, wspiera zdrowie tkanki łącznej. MSM, czyli metylosulfonylometan, to organiczny związek siarki. Siarka wchodzi w skład struktur tkanki łącznej, m.in. chrząstki, wpływając na ich optymalną sprężystość i wytrzymałość mechaniczną.

Bromelaina jest enzymem pozyskiwanym z ananasa. Wykazuje zdolność do łagodzenia stanów zapalnych m.in. w urazach stawów, przyspiesza gojenie się ran, może działać przeciwbólowo oraz ułatwia trawienie białek. Kwas hialuronowy jest podstawowym polimerem wchodzącym w skład mazi stawowej i chrząstki szklistej.  Sprzyja utrzymaniu prawidłowej lepkości mazi stawowej, wpływa na poprawę ruchomości stawów i amortyzację wstrząsów oraz działa ochronnie na chondrocyty.

Digestion And Immune Complex™ to wyselekcjonowana mieszanka ekstraktów z roślin o aktywności antyoksydacyjnej, bogatych w związki polifenolowe, działających przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Obecne w mieszance składniki aktywne efektywnie wspierają pracę układu odpornościowego, wspomagają redukcję stresu oksydacyjnego oraz łagodzą dolegliwości trawienne. Wspierają aktywność obecnych w preparacie witamin antyoksydacyjnych.

Podsumowując, Controlled Labs Orange Triad to kompleksowe wsparcie zdrowia organizmu i skuteczne uzupełnienie niedoborów pokarmowych. Preparat polecany jest szczególnie jako element codziennej profilaktyki niedoborów, osobom aktywnym fizycznie, sportowcom, w celu wzmocnienia odporności, zdrowia układu ruchu, wsparcia funkcji kognitywnych oraz jako uzupełnienie diety ubogiej w witaminy, mikro- i makroelementy.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (3)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 270 tabletekPorcja dzienna: 6 tabletekIlość porcji w opakowaniu: 45
w porcji dziennej (6 tabletek)zawartość%ZDS
Witamina A (jako alfa oraz beta-karoten)5000 IU100%
Witamina C (kwas askorbinowy)600 mg1000%
Witamina D (cholekalcyferol)2000 IU500%
Witamina E (D-alfa, D-beta, D-gamma, D-delta tokoferole i tokotrienole)20 IU37%
Witamina K (fitomenadion)120 mcg150%
Tiamina (chlorowodorek tiaminy)30 mg2000%
Ryboflawina30 mg1765%
Niacyna (heksanikotynian inozytolu)100 mg500%
Witamina B6 (pirydoksyna)30 mg1500%
Kwas foliowy400 mcg100%
Witamina B12 (metylokobalamina)600 mcg10000%
Biotyna300 mcg100%
Kwas pantotenowy (pantotenian d-wapnia )100 mg1000%
Wapń (węglan wapnia, D-glukaran wapnia , fosforan diwapnia)150 mg15%
Fosfor (difosforan wapnia)60 mg6%
Jod (jodek potasu)150 mcg100%
Magnez (chelat magnezowy)100 mg25%
Cynk (cytrynian cynku )30 mg200%
Selen (chelat selenowy)100 mcg143%
Miedź (chelat miedzi)500 mcg25%
Mangan (chelat manganu)3 mg150%
Chrom (chelat chromu)25 mcg21%
Molibden (chelat molibdenu)50 mcg67%
Potas (chlorek potasu)50 mg1%
Joint Compex™:2000 mg-
Siarczan glukozaminy, Siarczan chondroityny
Flex Complex™:1550 mg-
MSM (Metylosulfonylometan), Bromelaina, Kwas hialuronowy
Digestion And Immune Complex™:1275 mg-
Jeżówka purpurowa (Echinacea Purpurea), ekstrakt z korzenia imbiru, kwercetyna, kwas R-alfa-liponowy, ekstrakt z korzenia rdestowca sachalińskiego (Fallopia Sachalinensis), sproszkowany owoc borówki, sproszkowany owoc jagody, ekstrakt z granatowca, ekstrakt z pestek winogron, sproszkowany owoc maliny, likopen, luteina
Wanad (cytrynian wanadu)10 mcg-
Bor (cytrynian boru)500 mcg-

Pozostałe składniki

Kwas stearynowy, stearynian magnezu, kroskarmeloza sodowa, celuloza mikrokrystaliczna, ditlenek krzemu, hydroksypropylometyloceluloza, glikol polietylenowy.

 

Ostatnia ocena

bobone

zdecydowanie najlepsze witaminy jakie stosowalem

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Cascara Sagrada
Cascara Sagrada
NOW FOODS

Ułatwia wypróżnianie i wpływa na regularną prace przewodu pokarmowego.

29,00 zł
więcej
Moradyn
Moradyn
HEPATICA

Opatentowany ekstrakt z owoców kukurydzy fioletowej; profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

53,00 zł
więcej
High Absorption Curcumin
High Absorption Curcumin
DOCTOR'S BEST

Kurkumina wykazuje właściwości antynowotworowe, wspomaga pracę wątroby, woreczka żółciowego i stawów

169,00 zł
więcej
Vitamin B-12 + Folic Acid 1000mcg
Vitamin B-12 + Folic Acid 1000mcg
NOW FOODS

Suplement dostarczający wysokiej dawki witaminy B12 z dodatkiem kwasu foliowego w postaci pastylek do ssania.

55,00 zł
więcej
Best Ubiquinol
Best Ubiquinol
DOCTOR'S BEST

Silniejsza postać Koenzymu Q10. Opóźnia procesy starzenia się organizmu, pozytywnie wpływa na układ krwionośny

119,00 zł
więcej
CoQ10
CoQ10
NOW FOODS

Suplement diety zawierający koenzym Q10. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga pracę serca.

119,00 zł
więcej

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Alfa-karoten

Informacja

Alfa-karoten jest pigmentem pochodzenia roślinnego, związek chemiczny należący do karotenoidów. Źródłem pozyskania alfa-karotenu są m.in.: brokuły, bataty (słodkie ziemniaki), marchew, szpinak, zielona fasola. Posiada potencjał antyoksydacyjny oraz zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów (np. raka płuc).

W suplementacji stosowany często z innymi karotenami (likopen, beta-karoten, luteina) jako składnik suplementów funkcjonalnych, odżywczych, witaminowo-mineralnych i witaminowych.

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina D3

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

D-alfa tokoferol

Informacja

D-alfa tokoferol - naturalna forma witaminy E wskazywana jako najbardziej optymalna do stosowania w suplementacji. Pozwala na efektywne uzupełnianie niedoborów tego niezwykle istotnego dla organizmu człowieka związku.

Witamina E jest niezwykle istotną substancją aktywną biologiczną obecną w wielu tkankach organizmu człowieka i niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania. Jej niedobory objawiać się mogą w osłabieniu zdolności kognitywnych, zaburzeniach widzenia, osłabieniu mięśniowym, bezpłodności. Bierze też udział w erytropoezie, przez co jej zbyt niska podaż może prowadzić do niedokrwistości.

Poza tym, witamina E pełni istotna rolę w organizmie człowieka jako przeciwutleniacz. Jest zdolna do obniżania ilości wolnych rodników, redukując negatywny stres oksydacyjny.

Podczas suplementacji d-alfa-tokoferolem należy pamiętać, że wraz z witaminą A, D i K należy on do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym suplementy zawierające witaminę E należy przyjmować wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze.

Witamina K

Informacja

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Chlorowodorek tiaminy

Informacja

Chlorowodorek tiaminy – wysoko biodostępna postać tiaminy, zwanej również witaminą B1. Ze względu na istotną rolę, jaką odgrywa w metabolizmie węglowodanów, jej zwiększona podaż wskazana jest dla osób notujących zbyt wysokie stężenia cukru we krwi. Ułatwia ich przetwarzanie w organizmie oraz wspomaga działania mające na celu przywrócenie optymalnego poziomu glikemii. Istotną rolę w metabolizmie składników odżywczych odgrywa także jako integralny składnik koenzymu karboksylazy – pirofosforanu tiaminy.

Niektóre źródła wskazują, że efektywność tiaminy wobec zdrowia układu sercowo-naczyniowego poza wspieraniem obniżania poziomu glukozy we krwi wyraża się również poprzez optymalizację ciśnienia tętniczego. Choć ten aspekt efektywności witaminy B1 wymaga kolejnych badań, to jest kolejnym argumentem wskazującym na szczególną potrzebę dbania o odpowiednią podaż tiaminy przez osób z grupy ryzyka chorób układu krwionośnego.

Wśród osób szczególnie narażonych na niedobory witaminy B1 podaje się również osoby walczące z nadwagą oraz często spożywające alkohol.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Heksanikotynian inozytolu (HNI)

Informacja

Heksanikotynian inozytolu (HNI), znany także jako heksaniacynian inozytolu, to poddany estryfikacji z niacyną inozytol.

HNI ulega w organizmie hydrolizie, stopniowo uwalniając kwas nikotynowy oraz inozytol. Takie właściwości sprawiają, że forma ta jest nie tylko bardzo skuteczna, ale również nie wywołuje skutku ubocznego w postaci rumienia, tzw. efektu "flush” (zaczerwienienie głównie na twarzy, przedramionach, szyi), który towarzyszy standardowym postaciom niacyny i dla wielu osób jest bardzo uciążliwy.

Heksanikotynian inozytolu jest składnikiem suplementów diety zawierających niacynę. Sugeruje się, że heksanikotynian inozytolu jest równie skuteczny jak sama niacyna (może mieć wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu), a dzięki zmniejszonemu ryzyku pojawienia się objawów, takich jak zaczerwienienie skóry, uczucie świądu i mrowienia, może być świetnym rozwiązaniem dla osób, które w związku z nieprzyjemnymi objawami rezygnują z suplementacji tradycyjną witaminą B3.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Węglan wapnia

Informacja

Węglan wapnia - sól kwasu węglowego i wapnia stosowana w suplementach jako jedna z form wapnia ze względu na swoją wysoką biodostępność. Ma charakter alkaliczny, w związku z czym może być używany do zobojętniania środowiska panującego w żołądku.

Wapń jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest materiałem budulcowym dla kości i zębów, warunkuje ich wytrzymałość mechaniczną. Odpowiednia podaż wapnia zapobiega osteoporozie u osób starszych oraz umożliwia prawidłowy rozwój układu kostnego u dzieci. Jest aktywatorem wielu enzymów, bierze udział w procesach zapalnych, reguluje sekrecję niektórych hormonów. Jest również niezbędny do powstania skurczu mięśnia, warunkuje także proces krzepnięcia krwi. Ponadto, jony wapnia umożliwiają przekazywanie impulsu nerwowego przez synapsy, regulując w ten sposób prawidłowe neuroprzewodnictwo.

Zapotrzebowanie na wapń zwiększa się wraz z rosnącym obciążeniem treningowym organizmu, w związku z czym zalecana jest zwiększona podaż wapnia u sportowców. Zwiększony ubytek wapnia może też być spowodowany stosowaniem diety wysoko proteinowej.

D-glukaran wapnia

Informacja

D-glukaran wapnia – związek kwasu glukarowego z wapniem, który poza efektywnym zwiększaniem stężenia tego minerału w organizmie, wykazuje autonomiczne zalety nie notowane pośród innych form wapnia. Związek ten promuje aktywność procesu glukuronidacji, przez co wspiera detoksykację organizmu.

Ponadto, wskazuje się, że D-glukaran wapnia może wspomagać utrzymanie w ryzach estrogenów, optymalizując gospodarkę hormonalną. Wynika z tego m.in. jego aktywność antykancerogenna, wykazująca szczególne powinowactwo do guzów powstających w wyniku zaburzeń endokrynnych. Inna teoria wskazuje, że suplementacja tym związkiem ogranicza aktywność czynników promujących kancerogenezę.

Suplementację D-glukaranem wapnia stosuję się również ze względu na profilaktykę zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Wykazuje on zdolność do optymalizacji profilu lipidowego poprzez obniżanie poziomu cholesterolu całkowitego oraz regulację stosunku lipoprotein HDL i LDL.

Fosfor

Informacja

Fosfor (pierwiastek chemiczny z grupy azotowców, występujący w kilku odmianach kolorystycznych: biały [trujący], czerwony, fioletowy i czarny). Jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach fizjologicznych organizmu. Jest czynnikiem prawidłowej struktury kości i zębów, magazynując ok. 85 % pierwiastka, w postaci hydroksyapatytu. Reguluje kwasowość w organizmie zwiększając pH. Jest składnikiem kwasów nukleinowych. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca oraz nerwy (przenoszenie impulsów). Naturalnym źródłem pozyskiwania fosforu są zarówno produkty roślinne (jaja, nasiona, orzechy, pełne ziarno), jak i pochodzenia zwierzęcego (drób, różne rodzaje mięsa, ryby). Niedobór fosforu i wzmocnienie struktury kości można wyrównać poprzez stosowanie odpowiednich odżywek i suplementów.

Niedobór fosforu wywołuje chorobę kości (krzywicę) i ropowicę.

Nadmiar fosforu (aczkolwiek wydalany jest przez nerki) wywołać może naruszenie równowagi mineralnej (szczególnie obniżenia poziomu wapnia, aż do jego całkowitej utraty).  Szczególną ostrożność spożywania produktów i specyfików zawierających fosfor zaleca się osobom chorym przewlekle na nerki i osobom w podeszłym wieku. Nadmiar potasu należy równoważyć wówczas zwiększonym przyjmowaniem wapnia.

Dawkowanie: 800-1200 mg na dobę. Górną granicę dawkowania powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Cytrynian cynku

Informacja

Cytrynian cynku – organiczna forma cynku o bardzo dobrej przyswajalności i biodostępności. W jednej cząsteczce cytrynianu cynku jony cynkowe stanowią 34% masy związku. Zatem 100 mg substancji związku dostarczy 34 mg jonów cynkowych. Należy mieć to na uwadze przy zakupie suplementów diety, gdzie podana jest wyłącznie masa całego związku w porcji. Suplementacja cynku w postaci cytrynianu u niektórych osób może powodować dolegliwości przewodu pokarmowego – nudności, spadek apetytu lub ból brzucha. Cynk w postaci cytrynianu cynku najlepiej przyjmować w odstępach między posiłkami, ze względu na fakt, iż wiele pokarmów może ograniczyć wchłanianie tego pierwiastka, zwłaszcza produkty bogate w fityniany, nabiał czy błonnik.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Siarczan glukozaminy

Informacja

Siarczan Glukozaminy (glukozamina) jest aminocukrem występującym w macierzy chrząstki stawowej; związek niezbędny do budowy glikozaminoglikanów i proteoglikanów, wpływających na jej strukturę  i elastyczność, zwiększający odporność na przeciążenia. Glukozamina jest syntetyzowana w organizmie ludzkim, może być dostarczana z zewnątrz (jest składnikiem muszli skorupiaków morskich oraz w powłokach grzybów) w postaci suplementów. Zwiększone zapotrzebowanie na glukozaminę występuje w treningu sportowym (sportowców narażanych na przeciążenia aparatu ruchu), podczas rekonwalescencji po urazach i kontuzjach, ponadto w przypadku osób starszych w profilaktyce leczniczej oraz zmianach zwyrodnieniowych aparatu ruchu . Glukozamina występuje w postaci monoprepoaratu lub wieloskładnikowych preparatów (zawierających m.in. kwas hialuronowy i chondroitynę, hydrolizat kolageny oraz kwas askorbinowy) w suplementacji wspomagającej funkcjonowanie aparatu ruchu, takich jak d-siarcza glukozaminy 2KCl; HCL, Poly NAG.

Dawkowanie: 500-1500 mg na dobę.

Siarczan chondroityny

Informacja

Siarczan chondroityny zawiera w swym składzie należącą do glukozaminoglikanów chondroitynę, wpływającą na utrzymanie stabilizacji i wytrzymałość stawów (składnik budowy chrząstki stawowej). Siarczan chondroityny uczestniczy wraz z białkami w syntezie proteoglikanów. Jest syntezowany w organizmie lub dostarczany w pokarmach pochodzenia zwierzęcego (m.in. zawierających tkankę łączną). Znajduje zastosowanie u sportowców w dyscyplinach znacznie obciążających wysiłkiem fizycznym aparat ruchu, a także w leczeniu kontuzji sportowych stawów i rekonwalescencji i rehabilitacji po urazach, zwiększone zapotrzebowanie występuje również u osób zaawansowanych wiekowo. W suplementacji sportowej jest składnikiem wieloskładnikowych preparatów skojarzonych, często zawierających kwas hialuronowy, glukozaminę i hydrolizat kolagenu, wspomagających funkcjonowanie aparatu ruchu.

Dawkowanie: 500-1500 mg na dobę.

Flex Complex

Informacja

Flex Complex – kompleks składników pozwalających na funkcjonowanie aparatu ruchu odpowiadających za odporność chrząstki oraz lepkość płynu wewnątrzstawowego, o właściwościach przeciwzapalnych. Składnikami są: dimetylosulfon (MSM) będący źródłem organicznej siarki, niezbędnych do syntezy mukopolisacharydów; kwas hialuronowy wytwarzający agregaty preteogilanowe wchłaniające wodę i zapewniające prawidłowość funkcjonowania aparatu ruchu,  oraz bromelina (bromelaina) enzym o właściwościach przeciwzapalnych. Flex Complex współtworzy formułę Orange Triad firmy Controlled Labs oraz uzupełnia formułę Joint Complex.

MSM (Metylosulfonylometan)

Informacja

MSM (Metylosulfonylometan) - pochodna dimetylosulfotlenku, w którym zawartość siarki ma znaczenie strukturalne poprzez tworzenie wiązań sylfhydrylowych stabilizując cząsteczki białek oraz zapewniając prawidłowe funkcjonowanie tkanki łącznej, a także jej odnowę biologiczną. MSM ma działanie przeciwzapalne (w obrębie tkanki łącznej, błon śluzowych oraz zaburzeń trawiennych). W suplementacji sportowej zalecane osobom o szczególnej aktywności fizycznej oraz w okresie rekonwalescenji po urazach. Stosowany również w profilaktyce leczenia chorób wieku starczego. Dostępny w postaci preparatów wieloskładnikowych, zawierających również chondroitynę, hydrolizat kolagenu, kwas hialurowy, wyciągi z barwników roślinnych (kurkumy), ekstrakty z korzenia imbiru,kwas askorbinowy i składniki mineralne, wspomagających funkcjonowanie aparatu ruchu.

Dawkowanie: 250–1000 mg na dobę (zwyczajowo przyjmowane w suplementacji sportowej).

Bromelina (Bromelaina)

Informacja

Bromelina - enzym z grupy proteaz. Surowcem jest owoc ananasa (Fructus ananas sativi) i liście ananasa, zawierające bromelinę stanowiącą mieszaninę enzymów zbliżonych do pepsyny i papainy odpowiadających za hydrolizę wiązań peptydowych białka. . Bromelina w pierwszym rzędzie, w supremacji sportowej, zwiększa strawność białek, szczególnie w przypadku stosowania diet wysokobiałkowych oraz działa przeciwzapalnie i likwiduje obrzęki. Zapobiega nadmiernemu obciążeniu układu pokarmowego oraz biegunkom.

Jest składnikiem odżywek dla sportowców i suplementów wspomagających narządy ruchu.

Kwas hialuronowy

Informacja

Kwas hialuronowy (hialuronian sodu) należy do glikozoaminoglikanów, nie tworzących wiązań kowalencyjnych z białkami oraz nie zawiera dodatkowej grupy siarczanowej. Tworzy tzw. agregaty proteogilanów wchłaniające wodę i odpowiadające za odporność chrząstki. Jest jednym ze składników odpowiadających za lepkość płynu wewnątrzstawowego. Bierze udział w regeneracji tkanek skórnych. Jest syntezowany w organizmie zapewniając pełne zapotrzebowanie dobowe. Suplementacja ma zastosowanie w przypadku sportowców narażonych na przeciążenia narządów ruchu; jest składnikiem preparatów wspomagających regenerację stawów i ścięgien oraz środków kosmetycznych wspomagających kondycję włosów, skóry i paznokci.

Digestion and Immune Complex

Informacja

Digestion and Immune Complex – kompleks wspierający funkcjonowanie układu immunologicznego i układu trawiennego, zawierający w składzie: jerzówkę purpurową (Echinacea Purpurae), korzeń imbiru oraz kwercetynę. Jerzówka ma własności immunologiczne, korzeń imbiru działa przeciwzapalnie, żółciopędnie, stymulująco na pracę układu trawiennego, flawonoid kwercetyna spowalnia aktywność hialuronidazy zabezpieczając kwas hialuronowy przed degradacją, zabezpiecza ścianki naczyń krwionośnych przed rozprzestrzenianiem się bakterii chorobotwórczych, jest przeciwutleniaczem usprawniającym krążenie krwi. Digestion and Immune Complex wsprółtwoprzy formułe Controlled Labs – Orange Triad.

Echinacea Purpurea

Informacja

Echinacea Purpurea (Jeżówka) - stosowana w medycynie ludowej jako środek wzmacniający, uodparniający i przyśpieszający rekonwalescencję. Jest źródłem związków aktywnych: flawonoidów (m.in. kwercetyna, rutozyd), glikozydu fenolowego oraz kwasu chlorogeneowego. Jest silnym przeciwutleniaczem. Zwiększa łaknienie, przyspieszając możliwości zwiększenia masy ciała (np. w sportach wagowych). Ma działanie przeciwgorączkowe. Stosowana zewnętrznie goi rany i zadrapania. Jest składnikiem preparatów ziołowych i ziołowo-witaminizujących poprawiających odporność organizmu, wspomagających zdolności wysiłkowe (szczególnie w sportach walki).

Dawkowanie: wg różnych źródeł może być stosowana codziennie, lub co dwa a nawet trzy dni.

Ekstrakt z korzenia imbiru

Informacja

Wyciąg z korzenia imbiru jest ekstraktem z imbiru – rośliny występującej w strefach tropikalnych Azji i Australii, w gatunku imbirowatych (do imbirowatych należą również kurkuma i kardamon stanowiące podobnie jak imbir cenną przyprawę kuchenną). Cechuje się wysoką zawartością gingeroli (pochodne fenylopropanu), działających przeciwzapalnie, napotnie, nagrzewająco, przeciwutleniająco ograniczając utlenianie cholesterolu LDL i odkładanie się blaszek miażdżycowych na ścianach naczyń krwionośnych. Stosowany w preparatach redukujących tkankę tłuszczową. W połączeniu z glukozaminą i kurkuminą wpływa na regenerację stawów, leczenie kontuzji układu ruchu i jego regenerację. W suplementacji sportowej wykorzystywany jest potencjał prozdrowotny i termogeniczny korzenia imbiru.

Dawkowanie: 50–200 mg na dobę.

Kwercetyna

Informacja

Kwercetyna (Quercetin) flawonoid glikozydowy, będący naturalnym pigmentem, występującym w produktach roślinnych (owocach, warzywach i ziołach). Szczególnie bogatym źródłem kwercetyny są jabłka, cebula i herbata. Hamując aktywność enzymu hialuronidazy zabezpiecza kwas hialuronowy przed  powrotem do postaci monomeru. Wpływa korzystnie na układ krwionośny, wzmacniająco na ścianki naczyń krwionośnych. Jest przeciwutleniaczem. Powoduje zmniejszenie uwalniania histaminy wykazując działanie przeciwalergiczne. Posiada potencjał przeciwzapalny. Jest stosowana w leczeniu astmy, cukrzycy oraz przy odchudzaniu. W suplementacji występuje jedynie w połączeniu z hesperydyną, rutyną i kwasem askorbinowym, w programach prozdrowotnych, wspomagających odporność organizmu w postaci stacków kreatynowych i no-boosterów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, zalecane : zwyczajowo przyjmowane w sporcie

Kwas R-alfa-liponowy (R-ALA)

Informacja

R-ALA (kwas R-alfa-liponowy) aktywna postać, wykazującą korzystniejsze właściwości oraz  potencjał bioaktywny, kwasu liponowego (ALA). Jego potencjał bioaktywny wykorzystywany jest w medycynie w profilaktyce neuropatii cukrzycowej oraz układu krążenia (spowalnia powstawanie zmian miażdżycowych). W suplementacji sportowej wykorzystuje się właściwości stymulacji gospodarki insulinowej (uwrażliwienie na działanie insuliny i poziom glukozy we krwi) i potencjał przeciwutleniający R-ALA oraz przyswajalność składników odżywczych, usprawnienie transportu kreatyny, magazynowanie glikogenu i aminokwasów w tkance mięśniowej. Kwas R-ALA dostępny jest w postaci monopreparatów i zaawansowanych preparatów aminokwasowych, kreatynowych, no-boosterów oraz witaminizujących w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm dobowego spożycia  

Rdest sachaliński

Informacja

Rdest sachaliński ( Reynoutria sachalinensis) jest rośliną azjatycką, z rodziny rdestowatych. Jej surowcem są kwiaty i liście będące źródłem flawonoidów. Wpływa na profil lipidowy, działając hamująco na utlenianie cholesterolu LDL i opóźniając powstawanie blaszek miażdżycowych. W suplementacji sportowej stosowany wyłącznie w postaci preparatu zwiększającego łaknienie, dostępnego na www.muscle-zone.pl.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, stosowanie wg zaleceń producenta.

Borówka czarna

Informacja

Borówka czarna (Vaccinum myrtillus), dla barwy owoców nazywana czarną jagodą, jest rośliną polskich lasów iglastych, zawierającą surowce lecznicze: liście borówki czernicy (Folium Vaccinum myrtillusae) oraz owoce borówki czernicy (Fructus Vaccinum myrttillusae). Owoce zawierają znacznie ilości garbników katechionowych, a ponadto antocyjany, kwasy organiczne, karotenoidy, pektyny i witaminy (A, B2 i C, P), składniki mineralne (fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo), posiadają znaczną wartość odżywczą oraz znaczący wpływ na regulację procesów trawiennych. Preparaty z liści borówki czernicy działają moczopędnie i odkażająco na drogi moczowe, pobudzają procesy trawienia i metabolizm, zawierają flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, składniki mineralne (m.in. mangan), trójterpeny. Mają zastosowanie jako insulinomimetyk. Ponadto owoce mają działanie dezynfekujące, przeciwkrwotoczne, zapobiegające rozwojowi robaków. Karotenoidy poprawiają zdolność widzenia, szczególnie w okresie nocy oraz wykazują potencjał antytoksyczny, wiążący toksyny w przewodzie pokarmowym i ich wydalanie poza organizm.

Jagoda (Vaccinium myrtillus L.)

Informacja

Jagoda (Vaccinium myrtillus) - znana również pod nazwą borówka czarna. Surowcem produkcyjnym są owoce jagody (borówki czarnej – Fructus Myrtylli) oraz liście (Folium Myrtylli). Jej owoce stanowią bogate źródło witamin: kwasu askorbinowego (wit. C), witamin z grupy B, prowitaminy D, PP; mikroelementów (cynk, fosfor, magnez, miedź, wapń i żelazo). Zawierają od 7 – 15 % garbników katechinowe, myrtyllinę, kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy). Liście zawierają: antocyjany,  cukry, glikozydy flawonowe i fenolowe, kwasy wielofenolowe, olejek eteryczny, sole mineralne i pierwiastki śladowe. Do najważniejszych składników liści glukokinina obniżająca poziom cukru we krwi i inozytol, wspierający redukcję tkanki tłuszczowej oraz wpływając na usunięcie zaburzeń w układzie pokarmowym i trawiennym (działanie przeciwbiegunkowe). Jagody są silnym przeciwutleniaczem wspomagającym układ odpornościowy. Liście stosowane w wyciągach poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego. Jest składnikiem odżywczym suplementów o działaniu wzmacniającym, oczyszczającym i witaminizującym.

Granatowiec właściwy

Informacja

Granatowiec właściwy jest owocem Punica Granatum krzewu lub niskiego drzewa z regionu Morza Śródziemnego, będącego źródłem licznych substancji aktywnych (m.in. antocyjanów, beta-sitosteroli, kwasu askorbinowego [witamina C], kwasu ursolowego, triterpenów itd.). Jest silnym przeciwutleniaczem, wspomaga również układ immunologiczny, poprzez detoksykację organizmu i krwionośny (stosowany w profilaktyce chorób krążenia), znajduje zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych stawów. Stosowany również w przemyśle kosmetycznym ze względu na korzystne oddziaływanie na wygląd skóry. W suplementacji sportowej jest składnikiem suplementów o działaniu przeciwutleniającym, detoksykacyjnym, odżywczym oraz preparatów witaminowo-mineralnych oraz w postaci orzeźwiających napojów.

Ekstrakt z pestek winogron

Informacja

Ekstrakt z pestek winogron jest cennym źródłem składników aktywnych: flawonoidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, proantycyjanidów i witaminy E, przeciwutleniacz, wiążący wolne rodniki tlenowe,  o działaniu przeciwzapalnym i antyagregacyjnym. Stanowi składnik suplementów o charakterze prozdrowotnym wspomagających profilaktykę leczenia chorób układu krwionośnego. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik preparatów odżywczych (stacków kreatynowych i boosterów azotowych), witaminowych, ziołowych, oczyszczających.

Dawkowanie: 50–100 mg na dobę.

Malina właściwa

Informacja

Malina właściwa (Rubus idaeus) – krzew rosnący dziko lub w ogrodach na terenach piaszczystych na półkuli północnej. Składnikami spożywczymi są owoce maliny (Fructus Rubi idaei) oraz liście (Folium Rubi idaei). Owoce zawierają kwasy organiczne (przede wszystkim kwas askorbinowy czyli witaminę C), cukry i pektyny, witaminy A, B1, B2 oraz mikroelementy (fosfor, magnez, potas, sód i żelazo). Napary ze świeżych lub suszonych owoców stosuje się przy przeziębieniach i gorączce oraz w zaburzeniach trawiennych u dzieci i młodzieży. Liście działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie  oraz rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, naczyń krwionośnych i macicy. Skuteczniejsze działanie mają maliny rosnące dziko, na obrzeżach lasów. Z malin można produkować soki i syropy, dżemy i nalewki.

Likopen

Informacja

Likopen, związek organiczny, karotenoid z grupy ksantofilów, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwiący na kolor jasnoczerwony, występujący m.in. w pomidorach i marchwi. Posiada najsilniejszy potencjał przeciwutleniający (w stosunku do pojedynczych atomów tlenu) z wszystkich karotenów. Nie uczestniczy, w odróżnieniu do innych karotenów, w przekształceniach na witaminę A. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia Jest składnikiem preparatów odżywczych, witamininizujących, witaminowo-mineralizujących i funkcjonalnych (często w połączeniu beta-karotenem, luteiną) wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiających karnację skóry, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 1 – 3 g/24h 

Luteina

Informacja

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Wanad

Informacja

Wanad (pierwiastek chem. o symbolu V, la. 23, z podgrupy wanadowców) jest mikroelementem (pierwiastkiem   śladowym) nie do końca rozeznanie. Z przeprowadzonych na zwierzętach badań wynika, że hamuje powstawanie złego cholesterolu we krwi, zapobiegając chorobom sercowym. Aktywuje receptory insuliny pozwalające na obniżenie glukozy we krwi. Wykazuje działanie insulinopodobne i pozwala na transport składników odżywczych do tkanki mięśniowej. Prawidłowe odżywianie zabezpiecza zapotrzebowanie organizmu na wanad, co powoduje, że nie wymaga uzupełniania środkami syntetycznymi. Źródłem pozyskiwania tego mikroelementu są ryby.

Bor

Informacja

Bor - pierwiastek z grupy borowców, symbol B, la 5, zaliczany do grupy mikroelementów. W organizmie jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, oraz zapobiega uwalnianiu się nadmiaru wapnia z kości. Jest aktywatorem enzymów w przemianach metabolicznych. Występuje w naturze w owocach cytrusowych (grapefruit, gorzka pomarańcza), roślinach strączkowych, winogronach, w słodzie piwnym. W suplementacji stosowany rzadko, przeważnie w preparatach witaminizujących i witamino-mineralizujących.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia. Nadmiar boru działa toksycznie w organizmie.

Cytrynian Boru

Informacja

Co to jest za składnik Cytrynian Boru?

Cytrynian Boru to połączenie kwasu cytrynowego i boru, pierwiastka śladowego, którego najciekawszą i najbardziej docenianą właściwością jest stymulacja syntezy testosteronu.

Badania naukowe wskazują, że suplementacja borem może pozytywnie wpływać nie tylko na wzrost testosteronu całkowitego u mężczyzn, ale może także jednocześnie obniżać poziom globuliny wiążącej hormony płciowe (SHBG), podnosząc tym samym poziom bioaktywnego, wolnego testosteronu. Uzupełnianie boru w diecie może także zabezpieczać kobiety po menopauzie przed naturalnym spadkiem androgenów i estrogenów. Dzięki temu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka osteoporozy, gdyż hormonu płciowe, takie jak testosteron i estradiol odgrywają znaczącą rolę w utrzymywaniu wysokiej gęstości mineralnej kości.

Niedobór boru może wywoływać objawy neurologiczne podobne do tych indukowanych brakiem magnezu, czyli spłyceniem aktywność fal delta, przez znacznie ciężej przychodzi relaksacja i odprężenie. Deficyt boru wpływa także na pogorszenie funkcji kognitywnych.

Cytrynian boru znaleźć można w kompleksowych preparatach dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>