Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł411,00 zł616,00 zł822,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Orange Triad + Greens Orange Triad + Greens

Controlled Labs Orange Triad + Greens to zaawansowana formuła, która łączy starannie wyselekcjonowane witaminy, minerały, substancje prozdrowotne oraz ekstrakty z owoców, warzyw i roślin. Całość uzupełnia pakiet enzymów trawiennych i probiotyków.  Preparat ma postać proszku – po rozpuszczeniu w wodzie tworzy orzeźwiający napój o owocowym smaku.

Pakiet witamin i minerałów obejmuje wszystkie najważniejsze witaminy oraz mikro- i makroelementy. Substancje te nie są naturalnie produkowane w ludzkim organizmie, dlatego systematycznie należy dostarczać je ze źródeł zewnętrznych. W suplemencie umieszczono odpowiednio duże dawki i aktywne biologicznie formy witamin oraz nowoczesne, doskonale przyswajalne formy minerałów (m.in. chelaty i cytryniany). Na uwagę zasługuje fakt, że preparat jest wolny od żelaza, którego podaż powinna być ściśle kontrolowana i każdorazowo konsultowana ze specjalistą.

Kompleks wzmacniający stawy łączy substancje, które odżywiają i wzmacniają strukturę aparatu ruchu. Ma to kluczowe znaczenie zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie, które systematycznie narażają układ kostno-stawowy na znaczne przeciążenia.

Kompleks wspomagający trawienie i odporność łączy substancje prozdrowotne i naturalne ekstrakty roślinne, znane z korzystnego wpływu na układ pokarmowy oraz immunologiczny. Takiego wsparcia wymaga zwłaszcza organizm osoby ciężko trenującej.  

Kompleks wspomagający układ sercowo-naczyniowy obfituje w wyciągi z warzyw oraz owoców, które dostarczają cennych antyoksydantów. Wymiatają one z organizmu nadmiar wolnych rodników, wzmacniają kondycję naczyń krwionośnych i chronią przed chorobami układu krążenia.

Kompleks enzymów trawiennych ułatwia prawidłowe trawienie pokarmów i umożliwia efektywne wchłanianie składników odżywczych w nich zawartych. Przydaje się zwłaszcza sportowcom, którzy z racji ogromnego wydatku energetycznego muszą też spożywać znacznie większe porcje niż przeciętna, mało aktywna osoba.   

Kompleks probiotyków pozwala zasiedlić jelita dobroczynnymi szczepami bakterii, które wspomagają pracę przewodu pokarmowego, ułatwiają trawienie, wzmacniają odporność i przyczyniają się do eliminacji patogenów z ustroju.    

Kompleks wyciągów roślinnych jest źródłem wielu rozmaitych związków aktywnych biologicznie, zapewnia szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości, korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychofizyczną.     

Podsumowując, Controlled Labs Orange Triad + Greens to suplement stanowiący kompleksowe i naturalne wsparcie dla organizmu. Został zaprojektowany głównie z myślą o sportowcach, ale sprawdzi się u każdego, zwłaszcza w okresach osłabienia kondycji, czy na przykład po chorobie.

InStock
5 8
4

Jest to jeden z moich ulubionych stacków witaminowych, dobrze działa i ma bardzo bogaty skład. Smak jest średni nie oszukujmy się. Na plus, że witamina B12 jest w formie wysokoprzyswajalnej. Ogólnie 4/5
5

w końcu znalazłam witaminy z konkretnym składem w PROSZKU. 5/5
5

Mój ulubiony produkt na tej stronie. Świetne witaminy, które po prostu czuć. Brałem różne kompleksy ale po innych tak dobrze się nie czułem. I nie trzeba łykać po 6 kapsułek dziennie co jest WIELKIM plusem dla triada. Produkt drogi, ale polecam brać 1 miarkę (pół porcji) dziennie i tak będzie ok. Na prawdę polecam te witaminy!
5

Najlepszy na rynku, wszystko inne sie chowa!Rocky
5

niby najlepszy animalpak - moze sie schować jest tu duzo lepszy i bardziej kompleksowy sklad!
5

Świetny pomysł na supel. Witaminy + prewencja dla stawów, dwa niezbędne produkty w jednym
4

Składowo bomba! chociaż mógłby być troche tańszy
5

Bardzo dobry suplement witaminowy.. posiada bardzo bogaty skład i wszystko co niezbedne do prawidlowego funjcjonowania organizmu.
Since 2005
Dodaj do koszyka
Orange Triad + Greens Orange Triad + Greens 408g
Controlled Labs
155,00 zł

Orange Triad + Greens 408g

4.75 na podstawie 8 opinii ilość: 408g

Smak:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
duża ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-08
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
155,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 151,90 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Kompletny zestaw witamin, minerałów i substancji prozdrowotnych
  • Z enzymami trawiennymi, probiotykami i ekstraktami roślinnymi
  • Wsparcie dla wszystkich organów i układów w organizmie
  • Bardzo szerokie spektrum korzystnych właściwości
  • Wygodna do stosowania forma proszku
  • Bez sztucznych barwników i cukru
  • Przyjemny orzeźwiającym smak 

Controlled Labs Orange Triad + Greens to zaawansowana formuła, która łączy starannie wyselekcjonowane witaminy, minerały, substancje prozdrowotne oraz ekstrakty z owoców, warzyw i roślin. Całość uzupełnia pakiet enzymów trawiennych i probiotyków.  Preparat ma postać proszku – po rozpuszczeniu w wodzie tworzy orzeźwiający napój o owocowym smaku.

Pakiet witamin i minerałów obejmuje wszystkie najważniejsze witaminy oraz mikro- i makroelementy. Substancje te nie są naturalnie produkowane w ludzkim organizmie, dlatego systematycznie należy dostarczać je ze źródeł zewnętrznych. W suplemencie umieszczono odpowiednio duże dawki i aktywne biologicznie formy witamin oraz nowoczesne, doskonale przyswajalne formy minerałów (m.in. chelaty i cytryniany). Na uwagę zasługuje fakt, że preparat jest wolny od żelaza, którego podaż powinna być ściśle kontrolowana i każdorazowo konsultowana ze specjalistą.

Kompleks wzmacniający stawy łączy substancje, które odżywiają i wzmacniają strukturę aparatu ruchu. Ma to kluczowe znaczenie zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie, które systematycznie narażają układ kostno-stawowy na znaczne przeciążenia.

Kompleks wspomagający trawienie i odporność łączy substancje prozdrowotne i naturalne ekstrakty roślinne, znane z korzystnego wpływu na układ pokarmowy oraz immunologiczny. Takiego wsparcia wymaga zwłaszcza organizm osoby ciężko trenującej.  

Kompleks wspomagający układ sercowo-naczyniowy obfituje w wyciągi z warzyw oraz owoców, które dostarczają cennych antyoksydantów. Wymiatają one z organizmu nadmiar wolnych rodników, wzmacniają kondycję naczyń krwionośnych i chronią przed chorobami układu krążenia.

Kompleks enzymów trawiennych ułatwia prawidłowe trawienie pokarmów i umożliwia efektywne wchłanianie składników odżywczych w nich zawartych. Przydaje się zwłaszcza sportowcom, którzy z racji ogromnego wydatku energetycznego muszą też spożywać znacznie większe porcje niż przeciętna, mało aktywna osoba.   

Kompleks probiotyków pozwala zasiedlić jelita dobroczynnymi szczepami bakterii, które wspomagają pracę przewodu pokarmowego, ułatwiają trawienie, wzmacniają odporność i przyczyniają się do eliminacji patogenów z ustroju.    

Kompleks wyciągów roślinnych jest źródłem wielu rozmaitych związków aktywnych biologicznie, zapewnia szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości, korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychofizyczną.     

Podsumowując, Controlled Labs Orange Triad + Greens to suplement stanowiący kompleksowe i naturalne wsparcie dla organizmu. Został zaprojektowany głównie z myślą o sportowcach, ale sprawdzi się u każdego, zwłaszcza w okresach osłabienia kondycji, czy na przykład po chorobie.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (8)

Skład

Wielkość opakowania: 408 gPorcja dzienna: 13,6 g (dwie miarki)Ilość porcji w opakowaniu: 30
w porcji dziennej (13,6 g)zawartość%ZDS
Kalorie 15
Kalorie z tłuszczu 5
Całkowita zawartość tłuszczu 1 g 1%
Tłuszcz nasycony 0 g 0%
Cholesterol 4 mg 1%
Sód 15 mg 1%
Całkowita zawartość węglowodanów 1 g 1%
Błonnik pokarmowy 1 g 4%
Cukry 0 g **
Białko 1 g 2%
Witamina A (jako beta-karoten i alfa-karoten) 5000 IU 100%
Witamina C (jako kwas askorbinowy) 600 mg 1000%
Witamina D (jako cholekalcyferol) 2000 IU 500%
Witamina E (jako mieszanka tokoferoli) 20 IU 67%
Witamina K (jako fitomenadion) 120 mcg 150%
Tiamina (jako tiamina HCl) 30 mg 2000%
Ryboflawina 30 mg 1,765%
Niacyna (jako heksanikotynian inozytolu) 100 mg 500%
Witamina B6 (w postaci chlorowodorku pirydoksyny) 30 mg 1,500%
Kwas foliowy 400 mcg 100%
Witamina B12 (jako metylokobalamina) 600 mcg 10 000%
Biotyna 300 mcg 100%
Kwas pantotenowy (jako D-pantotenian wapnia) 100 mg 1000%
Wapń (jako cytrynian wapnia, fosforan dwuwapniowy, D-glukaran wapnia) 150 mg 15%
Fosfor (jako fosforan dwuwapniowy) 60 mg 6%
Jod (jako jodek potas) 225 mcg 150%
Magnez (jako chelat aminokwasowy magnezu) 100 mg 25%
Cynk (jako cytrynian cynku) 30 mg 200%
Selen (jak chelat aminokwasowy selenu) 100 mcg 143%
Miedź (jako chelat aminokwasowy miedzi) 0,5 mg 25%
Mangan (jako chelat aminokwasowy manganu) 3 mg 150%
Chrom (chelat aminokwasowy chromu) 25 mcg 21%
Molibden (jako chelat aminokwasowy molibdenu) 50 mcg 67%
Potas (jako chlorek potasu) 50 mg 1%
Joint ComplexSól sodowa siarczanu glukozaminy, siarczan chondroityny2g**
Flex ComplexMSM (metylosulfonylometan), bromelaina, kwas hialuronowy1.55g**
Digestion and Immune Complex™ Jeżówka purpurowa (Echinacea Purpurea) (korzeń), ekstrakt imbiru, kwercetyna (98%), kwas R-Alfa Liponowy, Rdestowiec Sachaliński (ekstrakt korzenia), jagoda (owoc), borówka (owoc), granat (ekstrakt 80%), ekstrakt pestek winogron, malina (owoc), likopen, luteina1.27g**
Cardiovascular Complex Sproszkowany korzeń buraka, Sproszkowany korzeń marchwi, sproszkowane liście szpinaku, sproszkowany kalafior, sproszkowane liście brokułów, sproszkowane liścis jarmużu, sproszkowana natka pietruszki1.06g**
Lecytyna sojowa w proszku 900 mg **
Sproszkowana trawa jęczmienna 750 mg **
Cały otręby owsiane 750 mg **
Antioxidant Fruit & Vegetable Blend Sproszkowany owoc maliny, sproszkowany owoc wiśni, sproszkowany owoc banana, sproszkowane owoce jagodowe, sproszkowany owoc żurawiny, sproszkowany owoc truskawki, sproszkowany owoc granatu, sproszkowany owoc Acai, sproszkowane owoce mangostanu właściwego390mg**
Wyciąg z liści stewii 280 mg **
Sproszkowana chlorella (złamane ściany komórkowe) 250 mg **
Organiczna spirulina 250 mg **
Sproszkowane owoce jabłka 125 mg **
Sproszkowane otręby ryżowe 100 mg **
Sproszkowane kiełki słodu jęczmiennego 100 mg *
Enzyme Blend Complex Bromelaina, papaina, proteaza, amylaza, lipaza, celulaza, laktaza100mg**
Probiotics Blend Complex Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium Longum, Lactobacillus Casei, Lactobacillus Rhamnosus25 mg*
Dihydrat kwercetyny 51 mg **

Pozostałe składniki

Orange Triad: Maltodekstryna, Stearynian Magnezu, Sztuczne barwniki/Greens: Naturalne i sztuczne aromaty, Fosforan dwuwapnia.

Ostatnia ocena

Sebastian

Jest to jeden z moich ulubionych stacków witaminowych, dobrze działa i ma bardzo bogaty skład. Smak jest średni nie oszukujmy się. Na plus, że witamina B12 jest w formie wysokoprzyswajalnej. Ogólnie 4/5

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Life Extension
89,00 zł

Suplement o silnych właściwościach przeciwutleniających i immunomodulujących.

Kupuję
Cibdol
149,00 zł

Suplement diety w skład którego wchodzi olej konopny z zawartością 4% CBD. Wszechstronnie wspomaga zdrowie.

Kupuję
Jarrow Formulas
79,00 zł

Połączenie białka serwatkowego i aromatycznych przypraw według tradycyjnej, indyjskiej receptury.

Kupuję
Now Foods
25,00 zł

Suplement diety zawierający kompleks aminokwasowy selenu. Wspomaga odporność, usuwa wolne rodniki.

Kupuję
Jarrow Formulas
139,00 zł

Opatentowany glutation klasy farmaceutycznej. Wysoka przyswajalność i biodostępność.

Kupuję
Jarrow Formulas
199,00 zł

Doustna formuła probiotyczna zaprojektowana dla kobiet. Wspiera zdrowie układu moczowo-płciowego.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Alfa-karoten

Informacja

Alfa-karoten jest pigmentem pochodzenia roślinnego, związek chemiczny należący do karotenoidów. Źródłem pozyskania alfa-karotenu są m.in.: brokuły, bataty (słodkie ziemniaki), marchew, szpinak, zielona fasola. Posiada potencjał antyoksydacyjny oraz zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów (np. raka płuc).

W suplementacji stosowany często z innymi karotenami (likopen, beta-karoten, luteina) jako składnik suplementów funkcjonalnych, odżywczych, witaminowo-mineralnych i witaminowych.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Cholekalcyferol

Informacja

Cholekalcyferol, czyli witamina D3, to organiczny związek chemiczny przynależący do rodziny witamin D. Naturalnie występuje w tłustych rybach, oleju rybim, żółtkach jaj, mleku i produktach mlecznych. Jest także syntetyzowany w organizmie człowieka. Powstaje z obecnego w keratynocytach warstwy kolczystej i podstawnej naskórka 7-dehydrocholesterolu, a warunkiem koniecznym do zainicjowania tego procesu jest działanie na skórę promieni UVB o długości fali 290-315 nm.

Cholekalcyferol jest związkiem nieaktywnym biologicznie. W ustroju ulega hydroksylacji enzymatycznej – raz w wątrobie, przy udziale 25-hydroksylazy, kiedy to powstaje kalcydiol i drugi raz w nerkach, gdzie pod wpływem 1-α-hydroksylazy kalcydiol zostaje przekształcony w finalną, aktywną postać, jaką jest kalcytriol. 

Najważniejszą rolą witaminy D3 w ustroju jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej, co bezpośrednio łączy się z prawidłową mineralizacją kośćca. Ponadto jest ona zaangażowana w proliferację i różnicowanie komórek, sekrecję insuliny, niektóre funkcje układu nerwowego, hormonalnego oraz immunologicznego.

Cholekalcyferol jest najpopularniejszą formą witaminy D, dostępną w suplementach diety. Z badań wynika, że suplementacja witaminą D w tej formie najskuteczniej i najszybciej podnosi poziom 25(OH)D3 – metabolitu będącego markerem poziomu witaminy D w organizmie.

Dawkowanie: zgodnie z normami ZDS (zalecane dzienne spożycie) dla poszczególnych grup wiekowych.  

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Mieszanka tokoferoli

Informacja

Mieszanka tokoferoli – powszechnie stosowana w suplementacji metoda uzupełniania podaży witaminy E, obejmującej swoją nazwą tokoferole oraz tokotrienole. Związki z grupy witaminy E należą do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym wraz z nimi powinny być przyjmowane.

Główną aktywnością witaminy E w ustroju jest jej efektywność jako przeciwutleniacz. Wykazuje zdolność do neutralizacji wolnych rodników, a w konsekwencji redukcji stresu oksydacyjnego. Wpływa w ten sposób korzystnie na stan tkanek organizmu, suplementacja przeciwutleniaczmi wskazywana jest jako efektywna metoda opóźniania oznak starzenia się, może też wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Poza tym, suplementacja witaminą E dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom wpływa korzystnie na absorpcję niektórych innych substancji aktywnych biologicznie.

Suplementacja witaminą E wykazuje też właściwości kardioprotekcyjne. Jej odpowiednie stężenie w ustroju zapobiega patologicznemu rozpadowi erytrocytów, zwiększa wytrzymałość ścian naczyń krwionośnych oraz zmniejsza ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych.

Dla maksymalnej absorpcji i efektywności, witamina E nie powinna być stosowana wraz z witaminą K oraz z suplementami zawierającymi żelazo.

 

Witamina K

Informacja

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Fosforan dwuwapniowy

Informacja

Fosforan dwuwapniowy - stanowi połączenie fosforu i wapnia (zaliczanych do makroelementów) w pojedynczą molekułę. Wapń jest budulcem kości, zębów i aktywatorem enzymów, m.in. ATP-zów uwalniających energię ATP. Wpływa na krzepnięcie krwi i przewodnictwo mięśniowo-nerwowe. Fosfor, poza wspólną cechą z wapniem – budową kości, warunkuje prawidłowy ich rozwój i kondycję, a ponadto wpływa na tworzenie się kwasów nukleinowych i tkanki mózgowej. Stymuluje gospodarkę kwasowo-zasadową. Bierze udział w procesach energetycznych (fosforylacja) oraz do syntezy fosfokreatyny. Fosforan dwuwapniowy stosowany w suplementacji w składzie preparatów mineralizujących, witaminowo-mineralnych i okołotreningowych.

D-glukaran wapnia

Informacja

D-glukaran wapnia – związek kwasu glukarowego z wapniem, który poza efektywnym zwiększaniem stężenia tego minerału w organizmie, wykazuje autonomiczne zalety nie notowane pośród innych form wapnia. Związek ten promuje aktywność procesu glukuronidacji, przez co wspiera detoksykację organizmu.

Ponadto, wskazuje się, że D-glukaran wapnia może wspomagać utrzymanie w ryzach estrogenów, optymalizując gospodarkę hormonalną. Wynika z tego m.in. jego aktywność antykancerogenna, wykazująca szczególne powinowactwo do guzów powstających w wyniku zaburzeń endokrynnych. Inna teoria wskazuje, że suplementacja tym związkiem ogranicza aktywność czynników promujących kancerogenezę.

Suplementację D-glukaranem wapnia stosuję się również ze względu na profilaktykę zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Wykazuje on zdolność do optymalizacji profilu lipidowego poprzez obniżanie poziomu cholesterolu całkowitego oraz regulację stosunku lipoprotein HDL i LDL.

Fosfor

Informacja

Fosfor (pierwiastek chemiczny z grupy azotowców, występujący w kilku odmianach kolorystycznych: biały [trujący], czerwony, fioletowy i czarny). Jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach fizjologicznych organizmu. Jest czynnikiem prawidłowej struktury kości i zębów, magazynując ok. 85 % pierwiastka, w postaci hydroksyapatytu. Reguluje kwasowość w organizmie zwiększając pH. Jest składnikiem kwasów nukleinowych. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca oraz nerwy (przenoszenie impulsów). Naturalnym źródłem pozyskiwania fosforu są zarówno produkty roślinne (jaja, nasiona, orzechy, pełne ziarno), jak i pochodzenia zwierzęcego (drób, różne rodzaje mięsa, ryby). Niedobór fosforu i wzmocnienie struktury kości można wyrównać poprzez stosowanie odpowiednich odżywek i suplementów.

Niedobór fosforu wywołuje chorobę kości (krzywicę) i ropowicę.

Nadmiar fosforu (aczkolwiek wydalany jest przez nerki) wywołać może naruszenie równowagi mineralnej (szczególnie obniżenia poziomu wapnia, aż do jego całkowitej utraty).  Szczególną ostrożność spożywania produktów i specyfików zawierających fosfor zaleca się osobom chorym przewlekle na nerki i osobom w podeszłym wieku. Nadmiar potasu należy równoważyć wówczas zwiększonym przyjmowaniem wapnia.

Dawkowanie: 800-1200 mg na dobę. Górną granicę dawkowania powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Chelat aminokwasowy magnezu

Informacja

Chelat aminokwasowi magnezu należy do kompleksów kleszczowych tworzonych przez ligandy (addedenty – jony ujemne) lub cząstkowe związane koordynacyjnie z jonem centralnym przynajmniej w dwóch miejscach cząsteczki, rozpuszczane w rozpuszczalnikach organicznych (w tym przypadku w aminokwasach; alternatywnie w słabych kwasach). Wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie przy leczeniu ciężkich zatruć metalami ciężkimi. Łączenie się w związki magnezu poprzez chelatowanie wpływa na biodostępność w pełni wykorzystującą właściwości pierwiastka, utrzymują równowagę kwasowo-zasadową (odporne na zmiany czynnika pH), w procesach energetycznych zaopatrują mięśnie w ATP. Wypłukiwany przy nadmiernym wydzielaniu potu powinien być uzupełniany w organizmie. W suplementacji sportowej chelat aminokwasowi magnezu zalecany jest przy odnowie biologicznej po intensywnych treningach. Pozwala na utrzymanie struktury kostnej i poprawia jej funkcjonowanie. Utrzymuje w równowadze poziom chromosomów i kwasów nukleinowych. Bierze udział w syntezie białka i przemianach energetycznych węglowodanów i tłuszczy (jako aktywator enzymów). Jest stosowany w postaci monopreparatów, stacków kreatynowych, boosterów azotowych, wchodzi w skład suplementów: obniżających napięcie nerwowe i zaburzenia ze snem (ZMA), witaminowych, witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór magnezu w organizmie: arytmia, drętwienie kończyn, skurcze mięśni, obniżona odporność na stres, problemy ze snem.

Dawkowanie: 100–500 mg dziennie w przeliczeniu na jony.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Cytrynian cynku

Informacja

Cytrynian cynku – organiczna forma cynku o bardzo dobrej przyswajalności i biodostępności. W jednej cząsteczce cytrynianu cynku jony cynkowe stanowią 34% masy związku. Zatem 100 mg substancji związku dostarczy 34 mg jonów cynkowych. Należy mieć to na uwadze przy zakupie suplementów diety, gdzie podana jest wyłącznie masa całego związku w porcji. Suplementacja cynku w postaci cytrynianu u niektórych osób może powodować dolegliwości przewodu pokarmowego – nudności, spadek apetytu lub ból brzucha. Cynk w postaci cytrynianu cynku najlepiej przyjmować w odstępach między posiłkami, ze względu na fakt, iż wiele pokarmów może ograniczyć wchłanianie tego pierwiastka, zwłaszcza produkty bogate w fityniany, nabiał czy błonnik.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Joint Complex

Informacja

Joint Complex  jest kompleksem zawierającym siarczan glukozaminy i siarczan chondroityny. Siarczan glukozaminy jest budulcem glikozaminoglikanów i proteoglikanów, związków niezbędnych do funkcjonowania stawów i budowy tkanki chrzęstnej i zwiększających jej odporność na przeciążenia oraz pobudzających syntezę chrząstki kostnej. Siarczan chondroityny bierze udział (wraz z białkami) w syntezie proteoglikanów, zapewnia elastyczność stawom.

Joint Complex jest wieloskładnikowym multipreparatem firmy Controlled Labs zawartym w produkcie Orange Triad.

 

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Siarczan chondroityny

Informacja

Siarczan chondroityny zawiera w swym składzie należącą do glukozaminoglikanów chondroitynę, wpływającą na utrzymanie stabilizacji i wytrzymałość stawów (składnik budowy chrząstki stawowej). Siarczan chondroityny uczestniczy wraz z białkami w syntezie proteoglikanów. Jest syntezowany w organizmie lub dostarczany w pokarmach pochodzenia zwierzęcego (m.in. zawierających tkankę łączną). Znajduje zastosowanie u sportowców w dyscyplinach znacznie obciążających wysiłkiem fizycznym aparat ruchu, a także w leczeniu kontuzji sportowych stawów i rekonwalescencji i rehabilitacji po urazach, zwiększone zapotrzebowanie występuje również u osób zaawansowanych wiekowo. W suplementacji sportowej jest składnikiem wieloskładnikowych preparatów skojarzonych, często zawierających kwas hialuronowy, glukozaminę i hydrolizat kolagenu, wspomagających funkcjonowanie aparatu ruchu.

Dawkowanie: 500-1500 mg na dobę.

Flex Complex

Informacja

Flex Complex – kompleks składników pozwalających na funkcjonowanie aparatu ruchu odpowiadających za odporność chrząstki oraz lepkość płynu wewnątrzstawowego, o właściwościach przeciwzapalnych. Składnikami są: dimetylosulfon (MSM) będący źródłem organicznej siarki, niezbędnych do syntezy mukopolisacharydów; kwas hialuronowy wytwarzający agregaty preteogilanowe wchłaniające wodę i zapewniające prawidłowość funkcjonowania aparatu ruchu,  oraz bromelina (bromelaina) enzym o właściwościach przeciwzapalnych. Flex Complex współtworzy formułę Orange Triad firmy Controlled Labs oraz uzupełnia formułę Joint Complex.

MSM (Metylosulfonylometan)

Informacja

MSM (Metylosulfonylometan) - pochodna dimetylosulfotlenku, w którym zawartość siarki ma znaczenie strukturalne poprzez tworzenie wiązań sylfhydrylowych stabilizując cząsteczki białek oraz zapewniając prawidłowe funkcjonowanie tkanki łącznej, a także jej odnowę biologiczną. MSM ma działanie przeciwzapalne (w obrębie tkanki łącznej, błon śluzowych oraz zaburzeń trawiennych). W suplementacji sportowej zalecane osobom o szczególnej aktywności fizycznej oraz w okresie rekonwalescenji po urazach. Stosowany również w profilaktyce leczenia chorób wieku starczego. Dostępny w postaci preparatów wieloskładnikowych, zawierających również chondroitynę, hydrolizat kolagenu, kwas hialurowy, wyciągi z barwników roślinnych (kurkumy), ekstrakty z korzenia imbiru,kwas askorbinowy i składniki mineralne, wspomagających funkcjonowanie aparatu ruchu.

Dawkowanie: 250–1000 mg na dobę (zwyczajowo przyjmowane w suplementacji sportowej).

Kwas hialuronowy

Informacja

Kwas hialuronowy (hialuronian sodu) należy do glikozoaminoglikanów, nie tworzących wiązań kowalencyjnych z białkami oraz nie zawiera dodatkowej grupy siarczanowej. Tworzy tzw. agregaty proteogilanów wchłaniające wodę i odpowiadające za odporność chrząstki. Jest jednym ze składników odpowiadających za lepkość płynu wewnątrzstawowego. Bierze udział w regeneracji tkanek skórnych. Jest syntezowany w organizmie zapewniając pełne zapotrzebowanie dobowe. Suplementacja ma zastosowanie w przypadku sportowców narażonych na przeciążenia narządów ruchu; jest składnikiem preparatów wspomagających regenerację stawów i ścięgien oraz środków kosmetycznych wspomagających kondycję włosów, skóry i paznokci.

Digestion and Immune Complex

Informacja

Digestion and Immune Complex – kompleks wspierający funkcjonowanie układu immunologicznego i układu trawiennego, zawierający w składzie: jerzówkę purpurową (Echinacea Purpurae), korzeń imbiru oraz kwercetynę. Jerzówka ma własności immunologiczne, korzeń imbiru działa przeciwzapalnie, żółciopędnie, stymulująco na pracę układu trawiennego, flawonoid kwercetyna spowalnia aktywność hialuronidazy zabezpieczając kwas hialuronowy przed degradacją, zabezpiecza ścianki naczyń krwionośnych przed rozprzestrzenianiem się bakterii chorobotwórczych, jest przeciwutleniaczem usprawniającym krążenie krwi. Digestion and Immune Complex wsprółtwoprzy formułe Controlled Labs – Orange Triad.

Echinacea Purpurea

Informacja

Echinacea Purpurea (Jeżówka) - stosowana w medycynie ludowej jako środek wzmacniający, uodparniający i przyśpieszający rekonwalescencję. Jest źródłem związków aktywnych: flawonoidów (m.in. kwercetyna, rutozyd), glikozydu fenolowego oraz kwasu chlorogeneowego. Jest silnym przeciwutleniaczem. Zwiększa łaknienie, przyspieszając możliwości zwiększenia masy ciała (np. w sportach wagowych). Ma działanie przeciwgorączkowe. Stosowana zewnętrznie goi rany i zadrapania. Jest składnikiem preparatów ziołowych i ziołowo-witaminizujących poprawiających odporność organizmu, wspomagających zdolności wysiłkowe (szczególnie w sportach walki).

Dawkowanie: wg różnych źródeł może być stosowana codziennie, lub co dwa a nawet trzy dni.

Kwercetyna

Informacja

Kwercetyna (Quercetin) flawonoid glikozydowy, będący naturalnym pigmentem, występującym w produktach roślinnych (owocach, warzywach i ziołach). Szczególnie bogatym źródłem kwercetyny są jabłka, cebula i herbata. Hamując aktywność enzymu hialuronidazy zabezpiecza kwas hialuronowy przed  powrotem do postaci monomeru. Wpływa korzystnie na układ krwionośny, wzmacniająco na ścianki naczyń krwionośnych. Jest przeciwutleniaczem. Powoduje zmniejszenie uwalniania histaminy wykazując działanie przeciwalergiczne. Posiada potencjał przeciwzapalny. Jest stosowana w leczeniu astmy, cukrzycy oraz przy odchudzaniu. W suplementacji występuje jedynie w połączeniu z hesperydyną, rutyną i kwasem askorbinowym, w programach prozdrowotnych, wspomagających odporność organizmu w postaci stacków kreatynowych i no-boosterów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, zalecane : zwyczajowo przyjmowane w sporcie

Bor

Informacja

Bor - pierwiastek z grupy borowców, symbol B, la 5, zaliczany do grupy mikroelementów. W organizmie jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, oraz zapobiega uwalnianiu się nadmiaru wapnia z kości. Jest aktywatorem enzymów w przemianach metabolicznych. Występuje w naturze w owocach cytrusowych (grapefruit, gorzka pomarańcza), roślinach strączkowych, winogronach, w słodzie piwnym. W suplementacji stosowany rzadko, przeważnie w preparatach witaminizujących i witamino-mineralizujących.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia. Nadmiar boru działa toksycznie w organizmie.

Likopen

Informacja

Likopen, związek organiczny, karotenoid z grupy ksantofilów, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwiący na kolor jasnoczerwony, występujący m.in. w pomidorach i marchwi. Posiada najsilniejszy potencjał przeciwutleniający (w stosunku do pojedynczych atomów tlenu) z wszystkich karotenów. Nie uczestniczy, w odróżnieniu do innych karotenów, w przekształceniach na witaminę A. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia Jest składnikiem preparatów odżywczych, witamininizujących, witaminowo-mineralizujących i funkcjonalnych (często w połączeniu beta-karotenem, luteiną) wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiających karnację skóry, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 1 – 3 g/24h 

Luteina

Informacja

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Kalafior

Informacja

Kalafior (Brasicca cauliflora) powszechnie uprawiana roślina z rodziny kapustowatych, której surowcem spożywczym jest kwiatostan. Bogato wyposażony w białko, witaminy C, A, B1 i B2, K oraz sole mineralne (cynku, fosforu, jodu, magnezu, potasu, siarki, wapnia i żelaza). Zawiera również karotenoidy oraz szereg związków o działaniu prozdrowotnym. Badania wskazują na coraz częstsze znaczenie kalafiora w profilaktyce leczenia nowotworów.  Ma działanie wzmacniające, witaminizujące i mineralizujące. W formie sproszkowanej wchodzi w skład odżywek i suplementów w kategorii zdrowie i uroda, dostępnych na www.muscle-zone.pl.

Lecytyna

Informacja

Lecytyna należy do fosfolipidów (tłuszczy złożonych) wpływających korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia i profil lipidowy krwi oraz metabolizm tłuszczu. Jest źródłem choliny, będącej prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnik) wpływającej na funkcjonowanie układu nerwowego, także inozytolu (stabilizatora równowagi miedzi i cynku w organizmie). Wpływa na poprawę koncentracji, kojarzenia i zapamiętywania. Tworzy koloidalną zawiesinę tłuszczu w cieczy (emulgacja) pozwalającą na wykorzystanie w przemyśle spożywczym. Jest składnikiem suplementów diety wspomagających pracę ośrodkowego układu nerwowego, krwionośnego, przyśpieszających odchudzanie oraz odżywkach białkowych, węglowodanowo-białkowych jako emulgator, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: z przepisu lekarza zwyczajowo 1 – 10 g/24h

Otręby owsiane

Informacja

Otręby owsiane powstają z warstwy owocowo-nasiennej podczas procesu obróbki technologicznej ziaren owsa. Zawierają rozpuszczalne frakcje błonnika polisacharyd (beta-glukan), który stanowi pożywkę dla bakterii rozmnażających się w jelicie człowieka. Beta-glukan wpływa w sposób stymulujący na odporność organizmu , obniża poziom cholesterolu, zmniejsza zagrożenie chorób układu naczyniowego i serca. Spowalnia przyswajalność składników pokarmowych, szczególnie tłuszczów oraz wywołuje poczucie sytości.

Otręby owsiane zalecane są jako uzupełnienie diety w błonnik, mikroelementy i witaminy, głównie z grupy B. Profilaktycznie używane zapobiegają rozwojowi miażdżycy i hiperlipidemii.

Owoce

Informacja

Owoce – w botanicznym znaczeniu słowa – są organem roślinnym powstającym z ovarium słupka lub dna kwiatowego wytwarzającym nasiona i stanowiącym ich naturalną osłonę. W większości są to produkty drzew i krzewów (za wyjątkiem owoców roślin zielnych takich jak jagoda, truskawka, poziomka ananasowa). W znaczeniu kulinarnym, jest to jadalna część rośliny. Do najbardziej popularnych owoców należą jabłka, śliwy, pomarańcze, banany, truskawki, jagody, i cały szereg innych owoców. Większość z nich nadaje się do spożycia w stanie surowym, charakteryzują się smakiem słodkawym, a nawet słodkim, także kwaśnym. Niektóre można spożywać przez cały rok (np. w postaci mrożonek), lub wykonywać z nich przetwory: soki, kompoty, powidła i dżemy. Owoce są źródłem witamin, w szczególności kwasu askorbinowego i beta-karotenu. W ich składzie znajdują się flawonoidy, błonnik oraz składniki mineralne. W większości są niskokaloryczne. Zawierają łatwo przyswajalne cukry.

Ekstrakty ze sproszkowanych owoców, w kompleksach witaminowych, dostępne na www.muscle-zone.pl

Acai

Informacja

Acai (Euterpe oleracea Mart.) to mały, ciemnofioletowy owoc pestkowy, przypominający jagodę. Rośnie na drzewach palmowych porastających amazońskie lasy tropikalne. Z uwagi na niespotykaną wartość odżywczą i bogactwo składników biologicznie czynnych jest zaliczany do grupy produktów określanych mianem „superfood”. W suplementacji zwykle stosuje się wyciąg ze sproszkowanych owoców acai. Najczęściej są one uprzednio poddawane procesowi liofilizacji, dzięki czemu zachowują wszystkie wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne.

Jagody acai dostarczają bardzo wiele składników bioaktywnych. Zawierają sporo białka o modelowym profilu aminokwasowym, są zasobne w błonnik pokarmowy, witaminy (A, C, E, witaminy z grupy B) oraz minerały (wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, chrom, mangan, selen, potas, molibden). Można w nich znaleźć również lipidy, sterole roślinne (β-sitosterol, kampesterol i sigmasterol) oraz potężną dawkę przeciwutleniaczy (flawonoidy, antocyjany, kwasy fenolowe).

Preparaty z owocami acai są rekomendowane w ramach ogólnej profilaktyki zdrowotnej. Poleca się je zwłaszcza osobom, które nie dbają o prawidłowe odżywianie, są narażone na przewlekły stres, często chorują. Sprawdzą się również jako element profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu 2.

 

Chlorella

Informacja

Chlorella (zielenica) - jednokomórkowy glon żyjący w słodkich wodach i w środowisku wilgotnym, zawiera wiele składników odżywczych: alkohole cukrowe, fitosterole, karagen, karotenoidy, sole mineralne (magnezu, potasu i sodu), laminarynę, terpentoidy oraz witaminy (z grupy B, C, E). Jest skutecznym przeciwutleniaczem. Składniki aktywne posiadają właściwości antybakteryjne, odpornościowe, przeciwzapalne oraz wzmacniające. Sole mineralne (alginiany) pobudzają syntezę kolagenu, a fitosterole współuczestniczą w wytwarzaniu elastyny. Ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz preparatach kategorii „zdrowie i uroda”, jest składnikiem suplementów diety wpływających na różne funkcje organizmu.

Spirulina

Informacja

 Spirulina jest suplementem diety zawierającym dwa gatunki glonów (sinice): Arthrospira platensis  i Arthrospira maxima, występujących na obszarze jezior w klimacie tropikalnym, zawierającym BCAA [ 3 aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny  (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych], kwasy organiczne (GLA, ALA, kwas linolowy oraz inne) oraz witaminy z grupy B oraz C, D, E. Spirulina poprawia funkcjonowanie układu nerwowego (zwiększa zdolność koncentracji i zapamiętywania), wpływa na obniżenie cholesterolu całkowitego i poziomu trójglicerydów, należy do grupy przeciwutleniaczy. W suplementacji chętnie wykorzystywana przez osoby w podeszłym wieku, dostępna w postaci preparatów odżywczych i funkcjonalnych oraz ze względu na działanie termogeniczne odchudzających, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Otręby ryżowe

Informacja

Otręby ryżowe są produktem przemian chemicznych podczas obróbki technologicznej ryżu brązowego lub białego (proces konwersji). Stanowią bogaty zasób składników spożywczych: błonnika , pektyny i glukany, tokotrienole (postaci witaminy E), beta-sisterol, gamma-oryzanol i kwas felurowy.

Otręby ryżowe wpływają na właściwe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, posiadają właściwości odżywcze i są antyutleniaczem. Pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi i wpływają profilaktycznie przeciwmiażdżycowo. Stanowią cenny składnik preparatów uzupełniających diety sportowej odżywczych i błonnikowych dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo. Dostępne w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: od kilku do kilkunastu g/24h

Enzyme blend

Informacja

Enzyme blend zawiera wyselekcjonowany zestaw enzymów trawiennych, pochodzenia roślinnego, takich jak: bromelina występująca w świeżych ananasach, papaina (liście i owoce papai); amylazy i laktazy (enzymy trawienne węglowodanów), lipazy (enzymy trawienne tłuszczu) oraz celulazę (rozkładającą w organizmie nietrafioną celulozę), ułatwiających procesy trawienne i przyswajanie składników pokarmowych (cukrów, protein, tłuszczy). Szczególnie przydatne podczas stosowania diet wysokokalorycznych oraz po wysiłku treningowym, dla ułatwienia trawienia protein. Enzyme blend jest składnikiem OrangeOxiMega Combo Greens & Fish Oil, kompleksowego preparatu firmy Controlled Labs.

Papaina

Informacja

Papaina jest enzymem trawiennym uzyskiwanym z owocu papai, powodującym wstępny rozkład białka zwierzęcego w wyniku hydrolizy, zwiększa przyswajalność aminokwasów, wspomaga procesy trawienne, przez wpływ na błonę śluzową żołądka zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej, wg niepotwierdzonych do końca badań wpływa na zwiększenie odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana w składzie odżywek białkowych, preparatów witaminowych oraz kompleksów enzymatycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: od kilkudziesięciu do kilkuset mg/24h

Proteaza

Informacja

Proteaza (proteinaza, peptydaza) to enzym proteolityczny. Odpowiada za hydrolizę wiązań peptydowych występujących między poszczególnymi aminokwasami w białkach. Proteza jest uwalniana w postaci nieczynnego biologicznie proenzymu, który zyskuje aktywność w świetle przewodu pokarmowego.

Proteaza nie jest jednym, konkretnym związkiem. Jest to duża grupa, obejmująca ponad 500 różnych proteaz. Można je podzielić uwzględniając na przykład pH, w którym są aktywne (proteazy kwaśne, zasadowe i obojętne) albo biorąc pod uwagę mechanizm katalizy (proteazy serynowe, treoninowe, cysteinowe, asparaginowe, glutaminianowe, metaloproteinazy).

Rola proteaz w życiu człowieka nie ogranicza się jedynie do procesów trawiennych. Uczestniczą one również w procesie wzrostu, dojrzewania i starzenia się organizmu. Pełnią ważną funkcję w namnażaniu i rozprzestrzenianiu się chorobotwórczych mikroorganizmów, dlatego w leczeniu wielu chorób dobrze sprawdzają się inhibitory konkretnych proteaz.

W suplementacji proteazy najczęściej wykorzystuje się w celu usprawnienia trawienia produktów białkowych. Dodaje się je do preparatów zawierających zestawy enzymów trawiennych, albo wzbogaca nimi odżywki wysokoproteinowe. Ponadto enzymy tego typu są popularnym składnikiem preparatów ukierunkowanych na walkę z patologicznym biofilmem, tworzonym w organizmie przez chorobotwórcze bakterie.

Amylaza

Informacja

Amylazy (diastazy), należą do grupy enzymów trawiennych (z klasy hydrolaz) katalizujących rozkład wielocukrów (skrobi i glikogenu) na cukry proste. Występują w ślinie, soku trzustkowym wydzielanym do jelita cienkiego kontynuując procesy trawienne. W naturze występują w słodzie, ziarnach zbóż. Wchodzą w skład suplementów diety, w połączeniu ze składnikami rozkładającymi cukier mleczny (laktozę), lipazami (enzymami katalizującymi hydrolityczny rozpad wiązania estrowego w tłuszczach) oraz protezami (enzymami katalizującymi rozpad wiązań peptydowych i biorącymi udział w procesie trawienia białka). Preparaty zawierające lipazy zalecane są dla osób aktywnych stosujących diety wysokowęglowodanowe i spożywających obfite posiłki.

Lipaza

Informacja

Lipazy, enzymy trawienne, z klasy hydrolaz, wydzielane przez trzustkę i ściany jelita cienkiego, powodujące rozpad hydrolityczny tłuszczy pokarmowych, aktywowane przez kwasy żółciowe rozkładają  triacyloglicerole do monoacyloglicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. Szczególne zastosowanie związków zawierających lipazy wskazane jako uzupełnienie diety osób o wysokiej aktywności fizycznej w przypadku spożywania pokarmów ciężkostrawnych. Lipazy wchodzą w skład preparatów wspomagających procesy trawienne, dostępnych na www.muscle-zone.pl .

Celulaza

Informacja

Celulaza to enzym przynależący do klasy hydrolaz. Jest odpowiedzialny za katalizowanie reakcji hydrolizy wiązań β-1,4-glikozydowych, łączących cząsteczki glukozy w celulozie (budulec ścian komórkowych roślin). Efektem tej reakcji jest powstanie specyficznej jednostki dwucukrowej, tzw. celobiozy, która następnie zostaje przekształcona w glukozę.

Organizm ludzki jest pozbawiony możliwości endogennej syntezy celulazy, dlatego włókna pokarmowe nie są trawione, a błonnik nie jest wykorzystywany jako źródło energii. Nie mniej jednak błonnik korzystnie wpływa na zdrowie, ma istotne znaczenie dla utrzymania prawidłowych funkcji układu pokarmowego i może zapobiegać wielu chorobom. Z tego względu nie wolno wykluczać go z diety.

W suplementacji celulaza najczęściej jest składnikiem mieszanek enzymów trawiennych. Można ją spotkać również w preparatach prozdrowotnych zawierających wyciągi z warzyw i owoców. Jest szczególnie polecana osobom, które cierpią na dyskomfort trawienny po spożyciu produktów bogatych w błonnik. 

Laktaza

Informacja

Laktaza (enzym trawienny) uczestniczący w trawieniu cukru mlecznego (laktozy) i poprawie jego przyswajalności, sztucznie pozyskiwany z drożdży. W suplementacji jest składnikiem preparatów odżywczych  zawierających w składzie białka pochodzenia mlecznego (kazeinowe, serwatkowe), węglowodanowych, zamiennikach posiłku typu MRP oraz jako dodatek w kompleksach aminokwasowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego spożycia

Lactobacillus acidophilus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus acidophilus?

Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii o kształcie pałeczki potrafiący produkować korzystny dla zdrowia kwas mlekowy. Głównym miejscem bytowania tych bakterii jest śluzówka jelita cienkiego. Podobnie do reszty szczepów probiotycznych z łatwością wytrzymuje niekorzystne warunki istniejące na poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, dzięki czemu po podaniu doustnym przechodzi do jelita cienkiego i ulega adhezji do komórek nabłonka tworząc liczne kolonie. Ponadto obecność tego szczepu zaobserwowano w pochwie, szyjce macicy oraz w cewce moczowej, dzięki czemu konkurując z patogennymi mikroorganizmami, pozwala zwalczyć liczne choroby i utrzymać zarówno układ pokarmowy oraz moczowo-płciowy we właściwej kondycji.

Poza produkcją kwasu mlekowego, ten szczep bakterii potrafi syntetyzować również inne organiczne kwasy, które mają zdolność hamowania przylegania oraz namnażania patogenów takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Candida albicans, Shigella, Clostridium, Listeria oraz Helicobacter. Zapewniając odpowiednie pH na obszarze jelit wspomaga trawienie jedzenia oraz wchłanianie mikro- oraz makroelementów.

Odnotowano, że szczep ten posiada właściwość syntezy witaminy K, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz dodatnio wpływa na strukturę kości.

Produkując laktazę, pozwala wspomóc trawienie laktozy, czym redukuje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu nabiału. Do walki z patogenami wykorzystuje również bakteriocyny takie jak acidolina, acidofilina, laktobakcylina, laktocyna i wiele innych. 

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zatruć pokarmowych, poprawie odporności organizmu oraz w leczeniu chorób antybiotykami. Są składnikiem preparatów prebiotycznych, probiotycznych i funkcjonalnych oraz jako składnik różnego rodzaju odżywek, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium longum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium longum?

Bifidobacterium longum to jeden z bardziej poznanych szczepów bakterii probiotycznych naturalnie bytujących w ludzkim organizmie. Podobnie jak reszta bakterii tego typu wspomaga trawienie laktozy oraz innych składników pokarmowych, dzięki czemu pozwala na właściwe wchłanianie witamin oraz składników pokarmowych na poszczególnych poziomach układu pokarmowego.

Bifidobacterium longum poprzez syntezę kwasu mlekowego, lizozymu oraz innych substancji o charakterze kwasowym wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz hamuje rozwój patogenów, w tym tych bytujących w pochwie u kobiet. Pośrednio redukuje stany zapalne oraz obniża poziom kortyzolu. Posiada również zdolność produkcji witamin z grupy B.

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń pracy układu pokarmowego, takich jak nudności, zaparcia oraz biegunki. Ze względu na obecność tego prozdrowotnego szczepu w mleku karmiącej matki, zaleca się suplementację w celu osiągnięcie pozytywnego wpływu na rozwój oraz zdrowie dziecka.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus casei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus casei?

Lactobacillus casei należy do bakterii fermentujących kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus. Substratem do produkcji kwasu mlekowego są związki cukru takie jak glukoza, czy laktoza. Dzięki możliwości rozbicia dwucukru - laktozy do prostszych węglowodanów, pozwala to na redukcję nietolerancji nabiału. Bakteria ta obecna jest na terenie pęcherza moczowego, dzięki czemu współzawodniczy z patogenami układu moczowego i redukuje ilość zakażeń oraz częstotliwość występowania nowotworu.

Lactobacillus casei wspomaga leczenie dolegliwości związanych z wrzodami żołądka wywołanymi Helicobacter pylori oraz redukuje ilość biegunek zależnych od Clostridium difficile. Obiecujące wyniki badań osiągnięto nad wpływem tego probiotycznego szczepu na występowanie alergii. Dlatego też wykazano jej pozytywny wpływ podczas trądziku, zapalenia skóry, infekcji dróg oddechowych, problemów z jamą ustną oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wpływając na trawienie, wspiera utrzymanie prawidłowego stosunku poszczególnych frakcji cholesterolu.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus rhamnosus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus rhamnosus?

Lactobacillus rhamnosus to rodzaj bakterii fermentacji mlekowej mających zdolność do syntezy enzymu rozkładającego laktozę, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu dyskomfortu po spożyciu nabiału. Z drugiej strony, poprzez kolonizację śluzówki jelita, konkuruje z bakteriami patogennymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Prawidłowy stan jelit odpowiada za sprawne trawienie pokarmu, prawidłową odporność immunologiczną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, ale również przyczynia się do redukcji stanów zapalnych i alergicznych w ustroju.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Czy mięso jest pronowotworowe?

Czy mięso jest pronowotworowe?

26 października 2015 roku WHO wydało raport nr 240 na temat rakotwórczości czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego. Podkreśla w nim, że są jednoznaczne...

czytaj więcej
BPC-157 w formie stabilnych soli – garść informacji

BPC-157 w formie stabilnych soli – garść informacji

Ten peptyd zyskał sobie w ostatnich latach sławę ze względu na rewelacyjne właściwości regenerujące, jednak znany był głównie pod postacią proszku w...

czytaj więcej
Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Nie od dziś toczą się dyskusje nad wpływem sposobu żywienia i przyjmowanych pokarmów na męskość. Cóż oznacza owa męskość? W powszechnym rozumieniu...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – woda i nawodnienie

Żywieniowy elementarz sportowca – woda i nawodnienie

Mamy już za sobą podstawowe „stałe” składniki diety. W poprzednich częściach miałem możliwość przybliżyć Wam jak wygląda rola podstawowych...

czytaj więcej
Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

O otyłości mówi się coraz więcej. Sam miałem okazję postąpić parę tekstów dotyczących nadmiernej masy ciała. Problem eskaluje, ponad połowa naszego...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Zespół jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome – IBS) jest obecnie najczęściej spotykanym funkcjonalnym zaburzeniem żołądkowo-jelitowym z...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027