Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Two-Per-Day Capsules Two-Per-Day Capsules

Life Extension Two-Per-Day to wysokiej jakości preparat witaminowo-mineralny, oparty na przebadanych kliniczne, opatentowanych i biologicznie aktywnych formach zarówno witamin, minerałów, jak również pozostałych składników prozdrowotnych. W porównaniu do konwencjonalnych produktów, preparat ten ma do 50 razy większą siłę oddziaływania poszczególnych substancji odżywczych.

W skład produktu Life Extension Two-Per-Day wchodzą następujące składniki:

Witamina A (w postaci beta karotenu i octanu retinolu) - zbiorcza nazwa grupy rozpuszczalnych w tłuszczach retinoidów (retinolu, retinalu i kwasu retinowego), z których najważniejszy jest retinol wykazujący najwyższą aktywność biologiczną. Związki te pobudzają wzrost i różnicowanie się komórek nabłonkowych, jak również zwiększają syntezę glikoprotein błonowych.

Witamina A odgrywa istotną rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka, odpowiada za integralność błon komórkowych, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci oraz zapewnia odpowiedni wzrost kości i zębów.

Witamina C (w postaci kwasu askorbinowego i askorbinianu wapnia) – niezbędna witamina rozpuszczalna w wodzie, która musi być dostarczana z pożywieniem, ponieważ istota ludzka nie potrafi jej syntezować. Neutralizuje wolne rodniki tlenowe i pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Ponadto uczestniczy w reakcjach przemiany tyrozyny, w produkcji steroidów nadnerczowych, noradrenaliny, kwasów żółciowych, karnityny, erytrocytów oraz pełni funkcję koenzymu w procesie dojrzewania kolagenu.

Witamina D3 (cholekalcyferol) to organiczny związek o budowie steroidowej, tradycyjnie zaliczany do witamin, jednakże w organizmie człowieka spełnia funkcje prohormonu. Powstaje z cholesterolu w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych UV-B. Główną jego funkcją jest zwiększenie wchłaniania wapnia w jelitach oraz zmniejszenie wydalania go przez nerki, przez co reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową i wpływa na strukturę kości.

Co więcej, witamina D wykazuje właściwości immunomodulujące i pośrednio przeciwbakteryjne. Witamina D wspiera odporność wrodzoną, jednocześnie działając supresyjnie na odporność nabytą – przez co hamuje reakcje autoimmunologiczne. Naukowcy udowodnili również, iż przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 1, poprawia wydzielanie insuliny i tolerancję glukozy, chroni geny przed mutacjami i zmniejsza ryzyko powstania niektórych nowotworów.

Witamina E (w postaci naturalnej mieszanki tokoferoli) - grupa ośmiu związków o właściwościach przeciwutleniających: tokoferoli i tokotrienoli, z których każda forma wykazuje nieco inną aktywność biologiczną; jest głównym antyoksydantem w organizmie chroniącym komórki przed nadmiarem wolnych rodników. Uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przedłuża żywotność erytrocytów, leczy niepłodność męską, przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca.

Tiamina (witamina B1) – odgrywa kluczową rolę w przemianach energetycznych, w szczególności w przemianach węglowodanów i aminokwasów w procesie oddychania komórkowego. Po dostaniu się do organizmu ulega konwersji do bioaktywnej formy – pirofosforanu tiaminy. Wpływa na układ nerwowy i pracę mózgu jako niezbędny element wielu szlaków metabolicznych i biochemicznych.

Warunkując prawidłowy metabolizm glukozy i węglowodanów, umożliwia dostarczenie odpowiedniej ilości energii dla komórek nerwowych, co wpływa na prawidłową koncentrację i optymizm. Ponadto, jako trifosforan tiaminy uczestniczy w przewodnictwie impulsów nerwowych. Fosforylując kanał chlorkowy w błonie nerwów, jednocześnie pełni funkcję jego aktywatora. Niedobór tiaminy powoduje zaburzenia neurologiczne.

Ryboflawina (witamina B2) - niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i przebiegu utleniania biologicznego w komórkach. Pełni doniosłą rolę w procesie wytworzenia energii w warunkach tlenowych, gdzie jest prekursorem dwóch zasadniczych koenzymów-nukleotydów: FMN i FAD, które to są zarazem jej aktywną formą. Umożliwia wytwarzanie energii z węglowodanów i tłuszczów, stanowi składnik enzymów oddechowych, jest niezbędna do wzrostu organizmu i produkcji czerwonych krwinek. Niedobór prowadzi m.in. do zawrotów głowy i braku koncentracji.

FMN (mononukleotyd flawinowy) jest estrem kwasu fosforowego i ryboflawiny. Uczestniczy w wielu reakcjach redoks organizmów żywych, np. w reakcji wytworzenia FAD. Pełni ważną w funkcje w oddychaniu komórkowym na etapie łańcucha oddechowego, gdzie wchodzi w skład dużego kompleksu białkowego (dehydrogenazy NADH), który przyjmuje elektrony z NADH i przekazuje je dalej, aż do atomów tlenu. Funkcją transportu elektronów i fosforylacji oksydacyjnej jest utlenianie NADH i FADH2 oraz zatrzymywanie uwolnionej energii w cząsteczce ATP. Proces ten zachodzi w wewnętrznej błonie mitochondrialnej.

Niacyna (Witamina B3) – nazywana również witaminą PP – występuje w dwóch formach aktywnych biologicznie: kwasu nikotynowego (nikotynianu) i nikotynamidu/niacynamidu (amidu kwasu nikotynowego). Bioaktywność tych związków jest związana z pierścieniem nikotynamidowym koenzymów NAD+ i NADP+, uczestniczących w reakcjach utleniania i redukcji (redoks). Witamina ta jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obwodowego układu nerwowego, syntezę hormonów płciowych, kortyzolu, insuliny i tyroksyny (T4).

Witamina B6 (w postaci pirydoksyny i P-5-P) – grupa sześciu związków (pirydoksyna, pirydoksal i pirydoksamina oraz ich 5’-fosforanów), z których aktywną biologicznie formą jest 5’-fosforan pirydoksalu, w skrócie P-5-P. Witamina ta uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych jako koenzym, głównie w przemianach aminokwasów (transaminacji i dekarboksylacji) oraz glikogenu mięśniowego (fosforylaza glikogenowa). Ponadto ma znaczenie w mechanizmie działania hormonów steroidowych – rozrywa wiązanie kompleksu hormon-receptor z DNA, przerywając ich działanie.

Co więcej, witamina b6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny, stymuluje zaopatrywanie neuronów w glukozę, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, przyczynia się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny, jest niezbędna do syntezy przeciwciał i krwinek czerwonych, a wiele dowodów przemawia za skutecznością jej stosowania w leczeniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS).

Metylowany folian (jako 5-Metylo-THF) – inaczej witamina B9 lub B11; bioaktywna forma kwasu foliowego, który w organizmie spełnia funkcję koenzymu w reakcjach przenoszenia aktywnych grup jednowęglowych (metylowych, formylowych, formiminowych, metylenowych, metenylowych). Zalecany dla osób z zaburzeniami metylacji, wysokim poziomem homocysteiny i kobiet w ciąży. Wspiera funkcje poznawcze i pracę układu sercowo-naczyniowego.

Witamina B12 (jako metylokobalamina) - biologicznie aktywna forma witaminy B12 (metylokobalamina), która wpływa korzystnie na funkcje układu nerwowego i mózgu, usprawnia procesy metylacji, obniża poziom homocysteiny, a ponadto ma kluczowe znaczenie w procesie wzrostu i replikacji komórek.

Biotyna (witamina B7, witamina H) – jest koenzymem enzymu karboksylazy, co oznacza, że bierze udział w przenoszeniu grupy karboksylowej na różne związki organiczne – m.in. w procesie glukoneogenezy, cyklu Krebsa oraz syntezie kwasów tłuszczowych. Wspiera funkcjonowanie tarczycy oraz wpływa na właściwości skóry i włosów.

Kwas pantotenowy (witamina B5) – jako Koenzym A (CoA) pełni funkcję przenośnika grup acylowych w wielu ważnych procesach metabolicznych m.in. w cyklu Krebsa. Ponadto przyspiesza gojenie ran, zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów.

Wapń - zasadniczy minerał (makroelement) dla prawidłowego funkcjonowania ustroju, a przede wszystkim dla utrzymania odpowiedniej struktury kości i zębów. Jony wapnia biorą udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz w komunikacji nerwowo-mięśniowej.

Jod – mikroelement magazynowany w tarczycy, wchodzi w skład produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu.

Magnez – jest aktywatorem wielu enzymów, wpływając bezpośrednio lub pośrednio na szlaki metaboliczne. Ponad połowa magnezu znajduje się w kościach, 25% tego pierwiastka jest usytuowane w mięśniach szkieletowych, a reszta rozmieszczona jest przeważnie w układzie nerwowym i w narządach o dużej aktywności metabolicznej tj. mięśniu sercowym, wątrobie, przewodzie pokarmowym, nerkach, gruczołach wydzielania wewnętrznego i zewnętrznego oraz w układzie limfatycznym.

Bor – pełni ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych i utrzymaniu właściwej gospodarki wapniowej organizmu; wpływa na aktywność komórek mózgowych

Chrom – jest obecny w centrach aktywnych różnych enzymów, gdzie uczestniczy m.in. w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Jego niedobór zmniejsza wrażliwość komórek na działanie insuliny, powoduje spadek odporności i wydolności organizmu, zaburza mechanizmy kontroli łaknienia i może przyczyniać się do występowania cukrzycy typu drugiego.

Cynk – odgrywa istotną rolę w reakcjach metabolicznych na poziomie komórkowym i współuczestniczy w stabilizacji błon komórkowych. Jest składnikiem około 200 enzymów uczestniczących w różnych przemianach metabolicznych, gdzie jest obecny w ich centrach aktywnych umożliwiając prawidłowe łączenie enzymu z substratem.

Mangan – jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu.

Molibden – stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.

Potas – niezbędny minerał (makroelement) dla organizmu człowieka. Chociaż znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych to zdarzają się jego niedobory. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni i dobrą koncentrację Uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych przez neurony, zapewnia odpowiednie nawodnienie w ustroju, jest aktywatorem wielu enzymów.

Selen – reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy, wpływa na wzrost i rozwój, w tym płciowy, na elastyczność tkanek; usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe.

Kwas alfa-liponowy (ALA) – inaczej kwas tiooktanowy lub liponowy – pełni funkcje koenzymu przenoszącego protony i elektrony, współdziałając z oksydoreduktazami (klasą enzymów katalizujących reakcje utleniania i redukcji). Zaliczany do zmiataczy (akceptorów) wolnych rodników, czyli substancji łatwo wchodzących w reakcję z wolnymi rodnikami, w której wyniku powstają związki o mniejszej reaktywności. Poza tym posiada zdolność do regeneracji zredukowanych postaci innych przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i E, odtwarzając ich potencjał antyoksydacyjny.

Likopen należy do karotenoidów, które posiadają właściwości przeciwutleniające. Przeciwutleniacze wiążą reaktywne formy tlenu (wolne rodniki), które uważane są za przyczynę chorób nowotworowych i chorób układu sercowo-naczyniowego (choroba wieńcowa serca, miażdżyca, nadciśnienie). Ważne jest, że likopen nie tylko neutralizuje wolne rodniki, lecz także ma zdolności odbudowania innych składników o charakterze przeciwutleniaczy, np. luteiny.

Rybozyd nikotynamidu - pochodna niacyny (witaminy B3), która po wprowadzeniu do organizmu staje się prekursorem do syntezy koenzymu NAD+ (dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego). Obniżone stężenie NAD+, spowodowane między innymi starzeniem się organizmu lub niedoborem prekursorów, prowadzi do upośledzenia metabolizmu komórkowego, a w konsekwencji pojawiają się oznaki zmęczenia i braku motywacji. Ponadto, koenzym ten odgrywa doniosłą rolę w regulacji genów kontrolujących proces starzenia się.

Podsumowując, Life Extension Two-Per-Day to maksymalnie „dopieszczony” kompleks witamin, minerałów i substancji prozdrowotnych, który zawiera aktywne biologicznie formy tych składników. Przeznaczony w celu uzupełnienia codziennej diety, dla sportowców oraz w ramach profilaktyki zdrowotnej. 

Magazyn UK
Since 2005
Dodaj do koszyka
Two-Per-Day Capsules Two-Per-Day Capsules 120 kaps.
LIFE EXTENSION
105,00 zł

Two-Per-Day Capsules 120 kaps.

Magazyn UE

Cechy

Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Nasza Rekomendacja:
Regeneracja:
105,00 zł
1 szt.
Dużo osób kupuje ten produkt

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,55 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Zaawansowany kompleks witaminowo-mineralny
  • Zawiera rybozyd nikotynamidu (prekursor NAD+)
  • Wspomaga zdrowie mitochondrialne
  • Usprawnia przebieg oddychania komórkowego
  • Podwójne lub potrójne formy witamin dla lepszej biodostępności
  • Zawiera aktywną formę witaminy B6 (P-5-P)
  • Połączenie folianu i wit. B12 w formie zmetylowanej
  • Wzbogacony kwasem alfa-liponowym, luteiną, zeakstantyną i likopenem

Life Extension Two-Per-Day to wysokiej jakości preparat witaminowo-mineralny, oparty na przebadanych kliniczne, opatentowanych i biologicznie aktywnych formach zarówno witamin, minerałów, jak również pozostałych składników prozdrowotnych. W porównaniu do konwencjonalnych produktów, preparat ten ma do 50 razy większą siłę oddziaływania poszczególnych substancji odżywczych.

W skład produktu Life Extension Two-Per-Day wchodzą następujące składniki:

Witamina A (w postaci beta karotenu i octanu retinolu) - zbiorcza nazwa grupy rozpuszczalnych w tłuszczach retinoidów (retinolu, retinalu i kwasu retinowego), z których najważniejszy jest retinol wykazujący najwyższą aktywność biologiczną. Związki te pobudzają wzrost i różnicowanie się komórek nabłonkowych, jak również zwiększają syntezę glikoprotein błonowych.

Witamina A odgrywa istotną rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka, odpowiada za integralność błon komórkowych, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci oraz zapewnia odpowiedni wzrost kości i zębów.

Witamina C (w postaci kwasu askorbinowego i askorbinianu wapnia) – niezbędna witamina rozpuszczalna w wodzie, która musi być dostarczana z pożywieniem, ponieważ istota ludzka nie potrafi jej syntezować. Neutralizuje wolne rodniki tlenowe i pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Ponadto uczestniczy w reakcjach przemiany tyrozyny, w produkcji steroidów nadnerczowych, noradrenaliny, kwasów żółciowych, karnityny, erytrocytów oraz pełni funkcję koenzymu w procesie dojrzewania kolagenu.

Witamina D3 (cholekalcyferol) to organiczny związek o budowie steroidowej, tradycyjnie zaliczany do witamin, jednakże w organizmie człowieka spełnia funkcje prohormonu. Powstaje z cholesterolu w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych UV-B. Główną jego funkcją jest zwiększenie wchłaniania wapnia w jelitach oraz zmniejszenie wydalania go przez nerki, przez co reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową i wpływa na strukturę kości.

Co więcej, witamina D wykazuje właściwości immunomodulujące i pośrednio przeciwbakteryjne. Witamina D wspiera odporność wrodzoną, jednocześnie działając supresyjnie na odporność nabytą – przez co hamuje reakcje autoimmunologiczne. Naukowcy udowodnili również, iż przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 1, poprawia wydzielanie insuliny i tolerancję glukozy, chroni geny przed mutacjami i zmniejsza ryzyko powstania niektórych nowotworów.

Witamina E (w postaci naturalnej mieszanki tokoferoli) - grupa ośmiu związków o właściwościach przeciwutleniających: tokoferoli i tokotrienoli, z których każda forma wykazuje nieco inną aktywność biologiczną; jest głównym antyoksydantem w organizmie chroniącym komórki przed nadmiarem wolnych rodników. Uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przedłuża żywotność erytrocytów, leczy niepłodność męską, przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca.

Tiamina (witamina B1) – odgrywa kluczową rolę w przemianach energetycznych, w szczególności w przemianach węglowodanów i aminokwasów w procesie oddychania komórkowego. Po dostaniu się do organizmu ulega konwersji do bioaktywnej formy – pirofosforanu tiaminy. Wpływa na układ nerwowy i pracę mózgu jako niezbędny element wielu szlaków metabolicznych i biochemicznych.

Warunkując prawidłowy metabolizm glukozy i węglowodanów, umożliwia dostarczenie odpowiedniej ilości energii dla komórek nerwowych, co wpływa na prawidłową koncentrację i optymizm. Ponadto, jako trifosforan tiaminy uczestniczy w przewodnictwie impulsów nerwowych. Fosforylując kanał chlorkowy w błonie nerwów, jednocześnie pełni funkcję jego aktywatora. Niedobór tiaminy powoduje zaburzenia neurologiczne.

Ryboflawina (witamina B2) - niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i przebiegu utleniania biologicznego w komórkach. Pełni doniosłą rolę w procesie wytworzenia energii w warunkach tlenowych, gdzie jest prekursorem dwóch zasadniczych koenzymów-nukleotydów: FMN i FAD, które to są zarazem jej aktywną formą. Umożliwia wytwarzanie energii z węglowodanów i tłuszczów, stanowi składnik enzymów oddechowych, jest niezbędna do wzrostu organizmu i produkcji czerwonych krwinek. Niedobór prowadzi m.in. do zawrotów głowy i braku koncentracji.

FMN (mononukleotyd flawinowy) jest estrem kwasu fosforowego i ryboflawiny. Uczestniczy w wielu reakcjach redoks organizmów żywych, np. w reakcji wytworzenia FAD. Pełni ważną w funkcje w oddychaniu komórkowym na etapie łańcucha oddechowego, gdzie wchodzi w skład dużego kompleksu białkowego (dehydrogenazy NADH), który przyjmuje elektrony z NADH i przekazuje je dalej, aż do atomów tlenu. Funkcją transportu elektronów i fosforylacji oksydacyjnej jest utlenianie NADH i FADH2 oraz zatrzymywanie uwolnionej energii w cząsteczce ATP. Proces ten zachodzi w wewnętrznej błonie mitochondrialnej.

Niacyna (Witamina B3) – nazywana również witaminą PP – występuje w dwóch formach aktywnych biologicznie: kwasu nikotynowego (nikotynianu) i nikotynamidu/niacynamidu (amidu kwasu nikotynowego). Bioaktywność tych związków jest związana z pierścieniem nikotynamidowym koenzymów NAD+ i NADP+, uczestniczących w reakcjach utleniania i redukcji (redoks). Witamina ta jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obwodowego układu nerwowego, syntezę hormonów płciowych, kortyzolu, insuliny i tyroksyny (T4).

Witamina B6 (w postaci pirydoksyny i P-5-P) – grupa sześciu związków (pirydoksyna, pirydoksal i pirydoksamina oraz ich 5’-fosforanów), z których aktywną biologicznie formą jest 5’-fosforan pirydoksalu, w skrócie P-5-P. Witamina ta uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych jako koenzym, głównie w przemianach aminokwasów (transaminacji i dekarboksylacji) oraz glikogenu mięśniowego (fosforylaza glikogenowa). Ponadto ma znaczenie w mechanizmie działania hormonów steroidowych – rozrywa wiązanie kompleksu hormon-receptor z DNA, przerywając ich działanie.

Co więcej, witamina b6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny, stymuluje zaopatrywanie neuronów w glukozę, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, przyczynia się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny, jest niezbędna do syntezy przeciwciał i krwinek czerwonych, a wiele dowodów przemawia za skutecznością jej stosowania w leczeniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS).

Metylowany folian (jako 5-Metylo-THF) – inaczej witamina B9 lub B11; bioaktywna forma kwasu foliowego, który w organizmie spełnia funkcję koenzymu w reakcjach przenoszenia aktywnych grup jednowęglowych (metylowych, formylowych, formiminowych, metylenowych, metenylowych). Zalecany dla osób z zaburzeniami metylacji, wysokim poziomem homocysteiny i kobiet w ciąży. Wspiera funkcje poznawcze i pracę układu sercowo-naczyniowego.

Witamina B12 (jako metylokobalamina) - biologicznie aktywna forma witaminy B12 (metylokobalamina), która wpływa korzystnie na funkcje układu nerwowego i mózgu, usprawnia procesy metylacji, obniża poziom homocysteiny, a ponadto ma kluczowe znaczenie w procesie wzrostu i replikacji komórek.

Biotyna (witamina B7, witamina H) – jest koenzymem enzymu karboksylazy, co oznacza, że bierze udział w przenoszeniu grupy karboksylowej na różne związki organiczne – m.in. w procesie glukoneogenezy, cyklu Krebsa oraz syntezie kwasów tłuszczowych. Wspiera funkcjonowanie tarczycy oraz wpływa na właściwości skóry i włosów.

Kwas pantotenowy (witamina B5) – jako Koenzym A (CoA) pełni funkcję przenośnika grup acylowych w wielu ważnych procesach metabolicznych m.in. w cyklu Krebsa. Ponadto przyspiesza gojenie ran, zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów.

Wapń - zasadniczy minerał (makroelement) dla prawidłowego funkcjonowania ustroju, a przede wszystkim dla utrzymania odpowiedniej struktury kości i zębów. Jony wapnia biorą udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz w komunikacji nerwowo-mięśniowej.

Jod – mikroelement magazynowany w tarczycy, wchodzi w skład produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu.

Magnez – jest aktywatorem wielu enzymów, wpływając bezpośrednio lub pośrednio na szlaki metaboliczne. Ponad połowa magnezu znajduje się w kościach, 25% tego pierwiastka jest usytuowane w mięśniach szkieletowych, a reszta rozmieszczona jest przeważnie w układzie nerwowym i w narządach o dużej aktywności metabolicznej tj. mięśniu sercowym, wątrobie, przewodzie pokarmowym, nerkach, gruczołach wydzielania wewnętrznego i zewnętrznego oraz w układzie limfatycznym.

Bor – pełni ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych i utrzymaniu właściwej gospodarki wapniowej organizmu; wpływa na aktywność komórek mózgowych

Chrom – jest obecny w centrach aktywnych różnych enzymów, gdzie uczestniczy m.in. w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Jego niedobór zmniejsza wrażliwość komórek na działanie insuliny, powoduje spadek odporności i wydolności organizmu, zaburza mechanizmy kontroli łaknienia i może przyczyniać się do występowania cukrzycy typu drugiego.

Cynk – odgrywa istotną rolę w reakcjach metabolicznych na poziomie komórkowym i współuczestniczy w stabilizacji błon komórkowych. Jest składnikiem około 200 enzymów uczestniczących w różnych przemianach metabolicznych, gdzie jest obecny w ich centrach aktywnych umożliwiając prawidłowe łączenie enzymu z substratem.

Mangan – jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu.

Molibden – stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.

Potas – niezbędny minerał (makroelement) dla organizmu człowieka. Chociaż znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych to zdarzają się jego niedobory. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni i dobrą koncentrację Uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych przez neurony, zapewnia odpowiednie nawodnienie w ustroju, jest aktywatorem wielu enzymów.

Selen – reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy, wpływa na wzrost i rozwój, w tym płciowy, na elastyczność tkanek; usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe.

Kwas alfa-liponowy (ALA) – inaczej kwas tiooktanowy lub liponowy – pełni funkcje koenzymu przenoszącego protony i elektrony, współdziałając z oksydoreduktazami (klasą enzymów katalizujących reakcje utleniania i redukcji). Zaliczany do zmiataczy (akceptorów) wolnych rodników, czyli substancji łatwo wchodzących w reakcję z wolnymi rodnikami, w której wyniku powstają związki o mniejszej reaktywności. Poza tym posiada zdolność do regeneracji zredukowanych postaci innych przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i E, odtwarzając ich potencjał antyoksydacyjny.

Likopen należy do karotenoidów, które posiadają właściwości przeciwutleniające. Przeciwutleniacze wiążą reaktywne formy tlenu (wolne rodniki), które uważane są za przyczynę chorób nowotworowych i chorób układu sercowo-naczyniowego (choroba wieńcowa serca, miażdżyca, nadciśnienie). Ważne jest, że likopen nie tylko neutralizuje wolne rodniki, lecz także ma zdolności odbudowania innych składników o charakterze przeciwutleniaczy, np. luteiny.

Rybozyd nikotynamidu - pochodna niacyny (witaminy B3), która po wprowadzeniu do organizmu staje się prekursorem do syntezy koenzymu NAD+ (dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego). Obniżone stężenie NAD+, spowodowane między innymi starzeniem się organizmu lub niedoborem prekursorów, prowadzi do upośledzenia metabolizmu komórkowego, a w konsekwencji pojawiają się oznaki zmęczenia i braku motywacji. Ponadto, koenzym ten odgrywa doniosłą rolę w regulacji genów kontrolujących proces starzenia się.

Podsumowując, Life Extension Two-Per-Day to maksymalnie „dopieszczony” kompleks witamin, minerałów i substancji prozdrowotnych, który zawiera aktywne biologicznie formy tych składników. Przeznaczony w celu uzupełnienia codziennej diety, dla sportowców oraz w ramach profilaktyki zdrowotnej. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 120 kapsułekPorcja dzienna: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 60
w porcji dziennej (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Witamina A (as beta-carotene, acetate)1500 mcg167%
Witamina C (as ascorbic acid, niacinamide and calcium ascorbates)500 mg556%
Witamina D (as cholecalciferol)50 mcg250%
Witamina E (as D-alpha tocopheryl succinate, D-alpha tocopherol)67 mg447%
Witamina B1 (Tiamina) (as thiamine HCI)75 mg6250%
Witamina B2 (Ryboflawina) (as riboflavin, riboflavin 5’-phosphate)50 mg3846%
Witamina B3 (Niacyna) (as niacinamide, niacinamide ascorbate)50 mg313%
Witamina B6 (as pyridoxine HCI, pyridoxal 5’-phosphate)75 mg4412%
Witamina B9 (Kwas foliowy) (as L-5-methyltetrahydrofolate calcium salt)400 mcg100%
Witamina B12 (Kobalamina) (as methylcobalamin)300 mcg12500%
Biotyna300 mcg1000%
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) (as D-calcium pantothenate)50 mg1000%
Jod (as potassium iodide)150 mcg100%
Magnez (as magnesium oxide)100 mg24%
Cynk (as zinc citrate, OptiZinc® zinc monomethionine)25 mg227%
Selen [as L-selenomethionine (yeast free) (SelenoPureTM), Se-Methyl L-Selenocysteine, sodium selenite]200 mcg364%
Mangan (as manganese citrate, gluconate)2 mg87%
Chrom [as Crominex® 3+ chromium stabilized with Capros® amla extract (fruit) and PrimaVie® Shilajit]200 mcg571%
Molibden (as molybdenum amino acid chelate)100 mcg222%
Inozytol50 mg-
ALA (Kwas alfa-liponowy)25 mg-
Natural mixed tocopherols (providing gamma, delta, alpha, beta)20 mg-
Marigold extract (flowers) [std. to 5 mg trans-lutein and 155 mcg trans-zeaxanthin]11,12 mg-
Apigenin5 mg-
Bor (as Albion® bororganic glycine)3 mg-
Likopen [from LycoBeads® natural tomato extract (fruit)]1 mg-

Pozostałe składniki

celuloza roślinna (kapsułka), celuloza mikrokrystaliczna, stearynian roślinny, mąka ryżowa, krzemionka, maltodekstryna, chlorofilina.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
100% Casein Complex
100% Casein Complex
SCITEC
409,00 zł
więcej
Collagen Types 1 & 3
Collagen Types 1 & 3
DOCTOR'S BEST
79,00 zł
więcej
UC-II
UC-II Promocja
NOW FOODS
159,00 zł 119,00 zł
więcej
Witamina D3 Forte
Witamina D3 Forte
AVITALE
27,00 zł
więcej
Kapsułki konopne 4% CBD Softgels
Kapsułki konopne 4% CBD Softgels
CIBDOL
149,00 zł
więcej
Jarro-Dophilus EPS
Jarro-Dophilus EPS
JARROW FORMULAS
159,00 zł
więcej

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina D3

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Salt

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

ALA (Kwas alfa-liponowy)

Informacja

ALA (kwas alfa-liponowy) jest substancją witaminopodobną, metabolitem katecholamin o właściwościach silnie antyoksydacyjnych, poprzez potęgowanie działania antyrodnikowego niektórych witamin (E i A). ALA w niskim stopniu jest syntezowana przez organizm. Jest składnikiem produktów takich jak: brokuły, drożdże, wątróbka drobiowa, szpinak. W medycynie stosowana w profilaktyce neuropatii diabetycznej (wykazuje uwrażliwienie tkanek na działanie hormonu insuliny i stymuluje poziom cukru we krwi). Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca dzięki działaniu przeciwmiażdżycowemu. Usprawnia transport kreatyny. Wpływa na magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie.

Właściwości antyoksydacyjne ALA wykorzystuje się w suplementacji sportowej, na równi z przyswajalnością substancji odżywczych. ALA występuje w postaci monopreparatu oraz wchodzi w skład preparatów wieloskładnikowych: aminokwasowych, kreatynowych, boosterów azotowych, a także insulinopodobnych (insulinomimetyków).

Bor

Informacja

Bor - pierwiastek z grupy borowców, symbol B, la 5, zaliczany do grupy mikroelementów. W organizmie jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, oraz zapobiega uwalnianiu się nadmiaru wapnia z kości. Jest aktywatorem enzymów w przemianach metabolicznych. Występuje w naturze w owocach cytrusowych (grapefruit, gorzka pomarańcza), roślinach strączkowych, winogronach, w słodzie piwnym. W suplementacji stosowany rzadko, przeważnie w preparatach witaminizujących i witamino-mineralizujących.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia. Nadmiar boru działa toksycznie w organizmie.

Likopen

Informacja

Likopen, związek organiczny, karotenoid z grupy ksantofilów, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwiący na kolor jasnoczerwony, występujący m.in. w pomidorach i marchwi. Posiada najsilniejszy potencjał przeciwutleniający (w stosunku do pojedynczych atomów tlenu) z wszystkich karotenów. Nie uczestniczy, w odróżnieniu do innych karotenów, w przekształceniach na witaminę A. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia Jest składnikiem preparatów odżywczych, witamininizujących, witaminowo-mineralizujących i funkcjonalnych (często w połączeniu beta-karotenem, luteiną) wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiających karnację skóry, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 1 – 3 g/24h 

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Biotin 100mg

189,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Z-Balance

79,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>