Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Bang Bang

VPX Bang Energy Drink to nowa odsłona popularnego napoju energetycznego o unikalnej, udoskonalonej formule. Odznacza się znaczną zawartością kofeiny – 160 mg w puszcze, obecnością BCAA, L-argininy i witamin z grupy B oraz znikomą ilością kalorii (zaledwie 6 kCal w puszce). Połączenie kofeiny i BCAA skutecznie dodaje energii i niweluje uczucie zmęczenia, jednocześnie wspomagając regenerację mięśni.                                                                      

Kofeina to roślinny alkaloid purynowy, działający pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy. Działanie kofeiny opiera się na kilku mechanizmach. Jednym z nich jest nieselektywne blokowanie receptorów adenozynowych, czego skutkiem jest pobudzenie, zniesienie uczucia zmęczenia i jasność umysłu oraz nasilenie lipolizy w adipocytach. W ten sposób kofeina wspiera wydajność fizyczną i umysłową. Kofeina hamuje też fosfodiesterazę, powodując zwiększenie poziomu cAMP w komórkach, co również nasila procesy lipolizy i pobudza metabolizm. Wzrost stężenia cAMP wpływa na dłuższy czas działania amin katecholowych, m.in. adrenaliny.

BCAA to aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych, do których należą L-leucyna, L-izoleucynaL-walina. Aminokwasy te wykazują działanie antykataboliczne i wspierają syntezę białek, dzięki zdolności do aktywacji szlaku mTOR. Mają korzystny wpływ na bilans azotowy oraz uczestniczą w regeneracji glikogenu. Stanowią też źródło energii dla pracujących mięśni, zmniejszając uczucie zmęczenia, w wspierając siłę i wytrzymałość. Są więc idealnym rozwiązaniem dla każdej trenującej osoby.  

L-arginina jest aminokwasem zasadowym, z którego w organizmie powstaje tlenek azotu (NO). Tlenek azotu jest biologicznie aktywną cząsteczką mającą ogromne znaczenie dla pracy serca i układu krążenia. Zmniejsza napięcie naczyń krwionośnych, regulując ciśnienie tętnicze oraz działa przeciwagregacyjnie. To właśnie tlenek azotu odpowiada za zjawisko pompy mięśniowej. Ponadto L-arginina wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Neutralizuje anionorodniki ponadtlenkowe i chroni lipidy przed szkodliwą peroksydacją.

Witamina B3 (niacyna) jest niezbędna do syntezy NAD+ i NADP+, koenzymów warunkujących wiele procesów metabolicznych, m.in. oddychanie komórkowe. Niacyna i inne formy witaminy B3 działają normalizująco na profil lipidowy. Obniżają poziom trójglicerydów oraz cholesterolu VLDL i LDL, jednocześnie zwiększając poziom frakcji HDL. Niacyna pobudza wytwarzanie przeciwmiażdżycowej adiponektyny. Wykazuje też właściwości antyoksydacyjne, poprzez pośredni wpływ na aktywność reduktazy glutationowej. 

Witamina B6 jest kofaktorem w ponad 140 reakcjach biochemicznych, zachodzących przede wszystkim w metabolizmie aminokwasów. Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.  Wykazano, że wskutek niedoboru witaminy B6 następuje przyspieszone starzenie się neuronów i poważne zaburzenia neurologiczne. Witamina ta wpływa na funkcje poznawcze, gdyż uczestniczy w syntezie neuroprzekaźników, m.in. serotoniny. Umożliwia tez optymalne zużytkowanie dostarczonej z pożywieniem energii, uczestnicząc w glukoneogenezie i glikogenolizie. 

Witamina B12 jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego – warunkuje prawidłowe wytwarzanie erytrocytów. Umożliwia konwersję homocysteiny do metioniny, powodując obniżenie jej poziomu w organizmie. Uzyskana w tym procesie metionina jest przekształcana w niezbędny donor w reakcjach metylacji. Uczestnicząc w syntezie choliny i wchodzących w skład DNA kwasów nukleinowych, witamina B12 jest konieczna dla prawidłowej mielinizacji neuronów, optymalnego funkcjonowania układu nerwowego i usprawniania procesów energetycznych w organizmie.

Podsumowując, VPX BANG to produkt wyróżniający się swoim zaawansowanym składem na tle innych napojów energetycznych. Oprócz naturalnej kofeiny zawiera także szereg związków wspomagających optymalne wykorzystywanie i wytwarzanie energii przez organizm. Polecany jest w sytuacjach wymagających wydatkowania większej porcji energii, zarówno fizycznej, jak i umysłowej. Świetnie sprawdzi się też przed treningiem.

 
Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Bang Bang 500 ml
VPX
7,90 zł

Bang 500 ml

Smak

7,90 zł
1 szt.
Zwiększa się zainteresowanie tym produktem

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,49 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Wzbogacony o BCAA, L-argininę i witaminy
  • Wspomaga regenerację mięśni
  • Silny zastrzyk energii w płynie
  • Właściwości antykataboliczne
  • Aż 160 mg kofeiny w puszcze
  • Zaledwie 6 kCal w puszcze
  • Idealny przed treningiem
  • Nie zawiera cukru
  • Atrakcyjny smak

VPX Bang Energy Drink to nowa odsłona popularnego napoju energetycznego o unikalnej, udoskonalonej formule. Odznacza się znaczną zawartością kofeiny – 160 mg w puszcze, obecnością BCAA, L-argininy i witamin z grupy B oraz znikomą ilością kalorii (zaledwie 6 kCal w puszce). Połączenie kofeiny i BCAA skutecznie dodaje energii i niweluje uczucie zmęczenia, jednocześnie wspomagając regenerację mięśni.                                                                      

Kofeina to roślinny alkaloid purynowy, działający pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy. Działanie kofeiny opiera się na kilku mechanizmach. Jednym z nich jest nieselektywne blokowanie receptorów adenozynowych, czego skutkiem jest pobudzenie, zniesienie uczucia zmęczenia i jasność umysłu oraz nasilenie lipolizy w adipocytach. W ten sposób kofeina wspiera wydajność fizyczną i umysłową. Kofeina hamuje też fosfodiesterazę, powodując zwiększenie poziomu cAMP w komórkach, co również nasila procesy lipolizy i pobudza metabolizm. Wzrost stężenia cAMP wpływa na dłuższy czas działania amin katecholowych, m.in. adrenaliny.

BCAA to aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych, do których należą L-leucyna, L-izoleucynaL-walina. Aminokwasy te wykazują działanie antykataboliczne i wspierają syntezę białek, dzięki zdolności do aktywacji szlaku mTOR. Mają korzystny wpływ na bilans azotowy oraz uczestniczą w regeneracji glikogenu. Stanowią też źródło energii dla pracujących mięśni, zmniejszając uczucie zmęczenia, w wspierając siłę i wytrzymałość. Są więc idealnym rozwiązaniem dla każdej trenującej osoby.  

L-arginina jest aminokwasem zasadowym, z którego w organizmie powstaje tlenek azotu (NO). Tlenek azotu jest biologicznie aktywną cząsteczką mającą ogromne znaczenie dla pracy serca i układu krążenia. Zmniejsza napięcie naczyń krwionośnych, regulując ciśnienie tętnicze oraz działa przeciwagregacyjnie. To właśnie tlenek azotu odpowiada za zjawisko pompy mięśniowej. Ponadto L-arginina wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Neutralizuje anionorodniki ponadtlenkowe i chroni lipidy przed szkodliwą peroksydacją.

Witamina B3 (niacyna) jest niezbędna do syntezy NAD+ i NADP+, koenzymów warunkujących wiele procesów metabolicznych, m.in. oddychanie komórkowe. Niacyna i inne formy witaminy B3 działają normalizująco na profil lipidowy. Obniżają poziom trójglicerydów oraz cholesterolu VLDL i LDL, jednocześnie zwiększając poziom frakcji HDL. Niacyna pobudza wytwarzanie przeciwmiażdżycowej adiponektyny. Wykazuje też właściwości antyoksydacyjne, poprzez pośredni wpływ na aktywność reduktazy glutationowej. 

Witamina B6 jest kofaktorem w ponad 140 reakcjach biochemicznych, zachodzących przede wszystkim w metabolizmie aminokwasów. Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.  Wykazano, że wskutek niedoboru witaminy B6 następuje przyspieszone starzenie się neuronów i poważne zaburzenia neurologiczne. Witamina ta wpływa na funkcje poznawcze, gdyż uczestniczy w syntezie neuroprzekaźników, m.in. serotoniny. Umożliwia tez optymalne zużytkowanie dostarczonej z pożywieniem energii, uczestnicząc w glukoneogenezie i glikogenolizie. 

Witamina B12 jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego – warunkuje prawidłowe wytwarzanie erytrocytów. Umożliwia konwersję homocysteiny do metioniny, powodując obniżenie jej poziomu w organizmie. Uzyskana w tym procesie metionina jest przekształcana w niezbędny donor w reakcjach metylacji. Uczestnicząc w syntezie choliny i wchodzących w skład DNA kwasów nukleinowych, witamina B12 jest konieczna dla prawidłowej mielinizacji neuronów, optymalnego funkcjonowania układu nerwowego i usprawniania procesów energetycznych w organizmie.

Podsumowując, VPX BANG to produkt wyróżniający się swoim zaawansowanym składem na tle innych napojów energetycznych. Oprócz naturalnej kofeiny zawiera także szereg związków wspomagających optymalne wykorzystywanie i wytwarzanie energii przez organizm. Polecany jest w sytuacjach wymagających wydatkowania większej porcji energii, zarówno fizycznej, jak i umysłowej. Świetnie sprawdzi się też przed treningiem.

 
Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 500 ml
w porcji (1 puszka)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna [kCal]6 kCal
Tłuszcz0 g*
Tłuszcze nasycone0 g*
Węglowodany0 g*
Cukry0 g*
Białko0 g*
Sól0 g*
L-Leucyna
L-Izoleucyna
L-Walina
L-Arginina
Niacyna 8 mg*
Witamina B60,7 mg*
Witamina B122,5 mcg*
Kofeina160 mg*

Pozostałe składniki

Woda gazowana, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), regulatory kwasowości (cytrynian potasu, fosforan potasu, chlorek magnezu, chlorek wapnia), substancje słodzące (sukraloza, acesulfam K), substancje konserwujące (sorbinian potasu, benzoesan sodu), aromaty.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Avena Sativa for Men
Avena Sativa for Men
PLANETARY HERBALS

Kompleks ekstraktów roślinnych. Wspiera zdrowie mężczyzn.

89,00 zł
więcej
Life Force Green Multi
Life Force Green Multi
SOURCE NATURALS

Produkt wspiera witalność, produkcję energii, pracę serca, mózgu, układu immunologicznego oraz działanie wątroby.

199,00 zł
więcej
Ultra Amino
Ultra Amino Promocja
SCITEC

Suplement zawierający 25,6% aminokwasów BCAA. Zwiększa wytrzymałość i przyśpiesza regenerację.

119,00 zł 109,00 zł
więcej
Two-Per-Day Tablets
Two-Per-Day Tablets
LIFE EXTENSION

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

99,00 zł
więcej
Anabolic Amino
Anabolic Amino
OLIMP

Suplement zawierający zestaw peptydów i wolnych aminokwasów. Zwiększa wytrzymałość i wspomaga regenerację.

89,00 zł
więcej
Vitamin Code Men
Vitamin Code Men
GARDEN OF LIFE

Kompozycja ekstraktów z organicznych warzyw i owoców. Kompleksowe wsparcie dla męskiego organizmu.

149,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Kofeina

Informacja

Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.

Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>