Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:204,00 zł408,00 zł611,00 zł815,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Hyde Power Potion Hyde Power Potion

ProSupps Hyde Power Potion to wysokiej jakości energy drink, który skutecznie dodaje energii i pozwala utrzymać jej wysoki poziom przez wydłużony okres czasu. Napój nie zawiera kcal, a więc pozbawiony jest cukru i węglowodanów, posiada za to aminokwasy BCAA, które zapobiegają katabolizmowi mięśniowemu. Ponadto jego zaawansowane składniki wpływają na regulację gospodarki neuroprzekaźników, zwiększając pobudzenie, możliwość utrzymania skupienia oraz poziom motywacji.

W skład produktu wchodzi:
Kofeina bezwodna – najpopularniejsza substancja ergogeniczna, będąca podstawowym składnikiem wszystkich napojów energetycznych. Pobudzając organizm do uwalniania katecholamin, do których należy dopamina, adrenalina i noradrenalina, skutecznie podnosi odczuwalny poziom energii, spoczynkowy wydatek energetyczny czy tempo przemiany materii. Kofeina, poprzez strukturalne podobieństwo do adenozyny, może przyłączać się do jej receptorów, co w konsekwencji zmniejsza odczuwanie zmęczenia i znużenia.

TeaCrine® to opatentowana formuła teakryny, która podobnie jak kofeina jest alkaloidem purynowym, wykazującym zbliżone właściwości stymulujące. Teakryna skutecznie podnosi poziom motywacji i koncentracji, a także wydłuża czas pracy do wyczerpania oraz zmniejsza subiektywną ocenę trudności wysiłku fizycznego. Doskonale działa solo, jak i w synergii z kofeiną, a jej istotną cechą odróżniającą ją od kofeiny jest znacznie wydłużony czas półtrwania oraz brak wpływu na poziom ciśnienia tętniczego.

N-Acetylo-L-Tyrozyna (NALT) - acetylowana forma tyrozyny, która dzięki łatwości przenikania bariery krew-mózg, jest substratem do produkcji dopaminy oraz pozostałych katecholamin. Pozwala na utrzymanie chęci do działania, jasności umysłu oraz sprawności psychoruchowej, co skutecznie przekłada się na efektywność pracy. Dostarczając składnika budulcowego dla produkcji katecholamin, zapobiega przedwczesnemu wyczerpaniu i uszczupleniu zapasów neuroprzekaźników, które objawia się brakiem energii i chęci do działania.

Tauryna – aminokwas niebiałkowy uczestniczący w regulacji stężenia jonów wapnia i sodu w mięśniach szkieletowych, które niezbędne są do ich prawidłowej kurczliwości. Działając w obrębie receptorów GABA-ergicznych, zapobiega nadmiernemu pobudzeniu neuronów, co pozwala uzyskać efekt jasności umysłu. Posiada silny potencjał antyoksydacyjny, a także pomaga stabilizować i chronić komórki przed uszkodzeniami i programowaną śmiercią (apoptozą).

Dwuwinian cholinycholina jest niezbędnym składnikiem dla funkcjonowania układu nerwowego, bowiem buduje i stabilizuje struktury komórkowe oraz jest składową acetylocholiny. Acetylocholina to neuroprzekaźnik odpowiedzialny za procesy myślowe, pamięć i funkcję poznawcze, a także odbieranie bodźców ze środowiska zewnętrznego i wewnętrznego. Cholina wspiera również funkcjonowanie wątroby oraz zaangażowana jest w transport lipidów i ich metabolizm.

Winian L-karnitynyL-karnityna jest witaminopodobną substancją odpowiedzialną za transport długo- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych do wnętrza mitochondrium. Skutecznie wspiera możliwość generowania energii, a co za tym idzie także zdolności wysiłkowe. Ułatwia utratę zbędnej tkanki tłuszczowej, bowiem pozwala na oksydację kwasów tłuszczowych wewnątrz mitochondriów.

Koenzym Q10 - to związek niezbędny do funkcjonowania niemal każdej komórki w organizmie. Zaangażowany jest w transport elektronów do produkcji wysokoenergetycznego związku, jakim jest ATP. Koenzym Q10 pozwala utrzymać sprawność mitochondriów, wspierając tym samym proces pozbywania się wolnych rodników tlenowych. Korzystnie wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego i poziom glukozy oraz sprzyja utrzymaniu masy mięśniowej.

L-cytrulina - niebiałkowy aminokwas, którego metabolizm doprowadza do zwiększenia poziomu argininy w krwioobiegu. Ta z kolei nasila syntezę tlenku azotu (NO), która za pośrednictwem rozszerzenia światła naczyń krwionośnych usprawnia transport krwi w organizmie. Pozwala to na sprawniejszy transport tlenu i składników odżywczych do komórek, co odczuwalnie podnosi poziom energii i redukuje symptomy zmęczenia.

BCAA – czyli aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu bocznym, w których skład wchodzi: leucyna, izoleucyna i walina. Obficie występują one w mięśniach szkieletowych, gdzie pozwalają zmniejszyć uszkodzenia mięśniowe oraz ograniczyć rozkład białek na poszczególne aminokwasy (katabolizm).

Witamina B6witamina B12 - warunkują prawidłową pracę układu nerwowego, gdzie odpowiadają za syntezę neuroprzekaźników oraz utrzymanie sprawności przesyłania impulsów. Witaminy te zaangażowane są również w metabolizm energetyczny, bowiem umożliwiają wytwarzanie energii z pożywienia. 

Podsumowując, ProSupps Hyde Power Potion to zaawansowany energy drink, stworzony z myślą o osobach aktywnych fizycznie. Napój skutecznie pobudza i odsuwa w czasie pojawienie się symptomów zmęczenia. Jego synergistycznie działające składniki, wpływając na poziom poszczególnych neuroprzekaźników, ułatwiają utrzymanie koncentracji i chęci do działania oraz wspierają przebieg procesów energetycznych. Dodatek aminokwasów BCAA zapobiega katabolizmowi mięśniowemu i ogranicza uszkodzenia mięśni podczas aktywności fizycznej.

 

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Hyde Power Potion Hyde Power Potion 473 ml
Prosupps
6,90 zł

Hyde Power Potion 473 ml

ilość: 473 ml

Smak:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
duża ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2019-12
Do darmowej wysyłki brakuje: 50,00 zł
6,90 złz VAT

od 3 sztuk tylko 6,76 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Zaawansowany napój energetyczny z dodatkiem aminokwasów BCAA i witamin
  • Poprawia możliwość utrzymania skupienia i koncentracji
  • Podnosi poziom energii, motywacji i chęci do działania
  • Skutecznie redukuje symptomy zmęczenia i znużenia
  • Stworzony z myślą o osobach aktywnych fizycznie
  • Synergistyczne działanie aktywnych składników
  • Sprzyja utlenianiu kwasów tłuszczowych
  • Usprawnia metabolizm energetyczny
  • Bez cukru, glutenu oraz nabiału
  • Stymuluje syntezę tlenku azotu
  • 0 kcal!

ProSupps Hyde Power Potion to wysokiej jakości energy drink, który skutecznie dodaje energii i pozwala utrzymać jej wysoki poziom przez wydłużony okres czasu. Napój nie zawiera kcal, a więc pozbawiony jest cukru i węglowodanów, posiada za to aminokwasy BCAA, które zapobiegają katabolizmowi mięśniowemu. Ponadto jego zaawansowane składniki wpływają na regulację gospodarki neuroprzekaźników, zwiększając pobudzenie, możliwość utrzymania skupienia oraz poziom motywacji.

W skład produktu wchodzi:
Kofeina bezwodna – najpopularniejsza substancja ergogeniczna, będąca podstawowym składnikiem wszystkich napojów energetycznych. Pobudzając organizm do uwalniania katecholamin, do których należy dopamina, adrenalina i noradrenalina, skutecznie podnosi odczuwalny poziom energii, spoczynkowy wydatek energetyczny czy tempo przemiany materii. Kofeina, poprzez strukturalne podobieństwo do adenozyny, może przyłączać się do jej receptorów, co w konsekwencji zmniejsza odczuwanie zmęczenia i znużenia.

TeaCrine® to opatentowana formuła teakryny, która podobnie jak kofeina jest alkaloidem purynowym, wykazującym zbliżone właściwości stymulujące. Teakryna skutecznie podnosi poziom motywacji i koncentracji, a także wydłuża czas pracy do wyczerpania oraz zmniejsza subiektywną ocenę trudności wysiłku fizycznego. Doskonale działa solo, jak i w synergii z kofeiną, a jej istotną cechą odróżniającą ją od kofeiny jest znacznie wydłużony czas półtrwania oraz brak wpływu na poziom ciśnienia tętniczego.

N-Acetylo-L-Tyrozyna (NALT) - acetylowana forma tyrozyny, która dzięki łatwości przenikania bariery krew-mózg, jest substratem do produkcji dopaminy oraz pozostałych katecholamin. Pozwala na utrzymanie chęci do działania, jasności umysłu oraz sprawności psychoruchowej, co skutecznie przekłada się na efektywność pracy. Dostarczając składnika budulcowego dla produkcji katecholamin, zapobiega przedwczesnemu wyczerpaniu i uszczupleniu zapasów neuroprzekaźników, które objawia się brakiem energii i chęci do działania.

Tauryna – aminokwas niebiałkowy uczestniczący w regulacji stężenia jonów wapnia i sodu w mięśniach szkieletowych, które niezbędne są do ich prawidłowej kurczliwości. Działając w obrębie receptorów GABA-ergicznych, zapobiega nadmiernemu pobudzeniu neuronów, co pozwala uzyskać efekt jasności umysłu. Posiada silny potencjał antyoksydacyjny, a także pomaga stabilizować i chronić komórki przed uszkodzeniami i programowaną śmiercią (apoptozą).

Dwuwinian cholinycholina jest niezbędnym składnikiem dla funkcjonowania układu nerwowego, bowiem buduje i stabilizuje struktury komórkowe oraz jest składową acetylocholiny. Acetylocholina to neuroprzekaźnik odpowiedzialny za procesy myślowe, pamięć i funkcję poznawcze, a także odbieranie bodźców ze środowiska zewnętrznego i wewnętrznego. Cholina wspiera również funkcjonowanie wątroby oraz zaangażowana jest w transport lipidów i ich metabolizm.

Winian L-karnitynyL-karnityna jest witaminopodobną substancją odpowiedzialną za transport długo- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych do wnętrza mitochondrium. Skutecznie wspiera możliwość generowania energii, a co za tym idzie także zdolności wysiłkowe. Ułatwia utratę zbędnej tkanki tłuszczowej, bowiem pozwala na oksydację kwasów tłuszczowych wewnątrz mitochondriów.

Koenzym Q10 - to związek niezbędny do funkcjonowania niemal każdej komórki w organizmie. Zaangażowany jest w transport elektronów do produkcji wysokoenergetycznego związku, jakim jest ATP. Koenzym Q10 pozwala utrzymać sprawność mitochondriów, wspierając tym samym proces pozbywania się wolnych rodników tlenowych. Korzystnie wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego i poziom glukozy oraz sprzyja utrzymaniu masy mięśniowej.

L-cytrulina - niebiałkowy aminokwas, którego metabolizm doprowadza do zwiększenia poziomu argininy w krwioobiegu. Ta z kolei nasila syntezę tlenku azotu (NO), która za pośrednictwem rozszerzenia światła naczyń krwionośnych usprawnia transport krwi w organizmie. Pozwala to na sprawniejszy transport tlenu i składników odżywczych do komórek, co odczuwalnie podnosi poziom energii i redukuje symptomy zmęczenia.

BCAA – czyli aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu bocznym, w których skład wchodzi: leucyna, izoleucyna i walina. Obficie występują one w mięśniach szkieletowych, gdzie pozwalają zmniejszyć uszkodzenia mięśniowe oraz ograniczyć rozkład białek na poszczególne aminokwasy (katabolizm).

Witamina B6witamina B12 - warunkują prawidłową pracę układu nerwowego, gdzie odpowiadają za syntezę neuroprzekaźników oraz utrzymanie sprawności przesyłania impulsów. Witaminy te zaangażowane są również w metabolizm energetyczny, bowiem umożliwiają wytwarzanie energii z pożywienia. 

Podsumowując, ProSupps Hyde Power Potion to zaawansowany energy drink, stworzony z myślą o osobach aktywnych fizycznie. Napój skutecznie pobudza i odsuwa w czasie pojawienie się symptomów zmęczenia. Jego synergistycznie działające składniki, wpływając na poziom poszczególnych neuroprzekaźników, ułatwiają utrzymanie koncentracji i chęci do działania oraz wspierają przebieg procesów energetycznych. Dodatek aminokwasów BCAA zapobiega katabolizmowi mięśniowemu i ogranicza uszkodzenia mięśni podczas aktywności fizycznej.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 473 ml
w porcji (1 puszka)zawartość%ZDS
Kilokalorie0 kcal0%
Tłuszcze0 g0%
Tłuszcze nasycone0 g0%
Tłuszcze trans0 g0%
Cholesterol0 g 0%
Sód45 mg2%
Węglowodany0 g0%
Błonnik0 g0%
Cukry0 g0%
-w tym cukry dodane0 g0%
Białko0 g0%
Potas48 mg1%
Niacyna4 mg25%
Witamina B6 (jako chlorowodorek pirydoksyny)0,5 mg25%
Witamina B12 (jako metylokobalamina)2 mcg33%
L-cytrulina**
Kofeina bezwodna350 mg*
N-Acetylo-L-Tyrozyna**
Tauryna**
BCAA blend (leucyna, walina, izoleucyna)**
Dwuwinian Choliny**
Teakryna (jako TheaCrine®)**
Winian L-karnityny**
CoQ10 (koenzym Q10)**

Pozostałe składniki

Oczyszczona woda gazowana, sukraloza, kwas fosforowy, naturalne aromaty, benzoesan sodu (utrzymuje świeżość).

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Olimp
2,80 zł

Koncentrat do przygotowania smacznego napoju izotonicznego. Zwiększa siłę oraz wspomaga regenerację.

Kupuję
Life Extension
59,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Gaspari
169,00 zł

Produkt typu „all in one” przeznaczony dla sportowców. Wzmocniony winianem l-karnityny i beta-alaniną.

Kupuję
Now Foods
119,00 zł
(7)

Kompleks witamin i minerałów dla mężczyzn. Wspomaga anabolizm, zwiększa odporność i poprawia samopoczucie.

Kupuję
Trec
76,00 zł

Aminokwasy z tauryną, glutaminą, witaminami C i B6. Zwiększają wytrzymałość i wspomagają regenerację.

Kupuję
Seeking Health
129,00 zł

Kompleks witamin i minerałów. Zawiera aktywne metylowane formy wit. B12 i folianu.

Kupuję

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

L-Cytrulina

Informacja

Co to jest za składnik L-Cytrulina?

L-Cytrulina jest α-aminokwasem pochodnym od ornityny. Po raz pierwszy została wyizolowana z arbuza i temu zawdzięcza swoją nazwę, gdyż citrullus z łacińskiego oznacza właśnie arbuza. Cytrulina bierze udział w tlenowych procesach produkcji energii podczas wysiłku, dzięki czemu jest szczególnie atrakcyjna dla sportowców dyscyplin wytrzymałościowych. Bierze także udział w cyklu mocznikowym, zwanym też cyklem ornitynowym, przez co pomaga w pozbyciu się nadmiernych ilości amoniaku z ustroju.

W nerkach konwertuje do l-argininy, a badania naukowe sugerują, że podnosi jej poziom nawet efektywniej, niż w przypadku podawania samej argininy. Ponadto wzrost poziomu argininy wynikający z podaży cytruliny jest dłuższy i bardziej stabilny. Dzięki temu przyczynia się do wzrostu tlenku azotu i rozszerzenia światła naczyń krwionośnych. Ta właściwość sprawia, że cytrulina jest przydatna w prewencji incydentów kardiologicznych. Korzystny wpływ na układ krążenia wykorzystywany jest także w przypadku zaburzeń erekcji, gdyż podniesiony tlenek azotu może inicjować sprawniejszy napływ krwi do narządów płciowych.

L-Cytrulina zawarta jest w składzie wielu suplementów przedtreningowych i NO-Boosterów ukierunkowanych na poprawę możliwości sportowych organizmu, które można znaleźć w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Kofeina

Informacja

Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.

Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.

N-acetyl-L-tyrozyna

Informacja

N-acetyl-L-tyrozyna - acetylowana postać tyrozyny (aminokwasu endogennego) poprawiająca rozpuszczalność i biodostępność substancji aktywnych. Może być stosowana w dawkach mniejszych niż przyjmowane w postaci wolnej tyrozyny. Posiada wyższą dostępność dla tkanki nerwowej, zmniejsza odczucie zmęczenia, poprawia zdolności wysiłkowe psychofizyczne (psychostymulant) oraz stanowi dodatek do preparatów o działaniu termogenicznym. Znajduje zastosowanie w medycynie (zwiększa poziom neuroprzekaźników m.in. dopaminy i noradrenaliny) i suplementacji diety sportowej w preparatach około treningowych, a także w spalaczach tłuszczu, no-boosterach i stackach kreatynowych przedtreningowych oraz w suplementach i napojach energizujących.

Dawkowanie: W dawkach dzielonych, od 100-300 mg na dobę.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

BCAA

Informacja

BCAA to trzy aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych,   dostępne są w postaci monopreparatów, a także zaawansowanych suplementach aminokwasowych, kreatynowych, stackach przed- i po- treningowych, oraz w napojach izotonicznych.

Dawkowanie: zazwyczaj 1–2 gramy BCAA na każde 10kg masy ciała w ciągu doby. Głownie przed i po treningu.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Dwuwinian Choliny

Informacja

Dwuwinian choliny stanowi połączenie w jedną molekułę kwasu winowego i choliny, i w tej postaci jest prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnika). Organizm ludzki ma możliwość wewnątrzkomórkowej syntezy choliny, przy wykorzystaniu aminokwasów i witaminy B12. Ze względu na możliwość niedoborów w/w składników konieczne jest uzupełnianie ich w suplementacji. Cholina jest składnikiem lecytyny będącej budulcem komórek warunkującym prawidłowość działania układu nerwowego oraz sfingomieliny pełniąc rolę izolatora tkanki nerwowej. Dwuwinian wpływa na przebieg metabolizmu tłuszczy. W suplementacji sportowej dwuwinian choliny wykorzystywany jest w preparatach o działaniu pobudzającym, wpływających na koncentrację oraz w programach kontroli masy ciała (redukcji tkanki tłuszczowej).

Dawkowanie: 1–3 gramy na dobę.

Teakryna

Informacja

Teakryna to alkaloid purynowy, który naturalnie występuje w owocach kakaowca cupuacu  (Theobroma grandiflorum) i liściach Camellia assamica. Pod względem struktury przypomina kofeinę, od której różni się dodatkową grupą ketonową i metylową. Podobnie jak kofeina pobudza, podnosi zdolność koncentracji, niweluje senność i zmęczenie. Jednak w przeciwieństwie do niej działa dłużej i raczej nie wykazuje wpływu na ciśnienie tętnicze. Zaobserwowano również, że tolerancja na teakrynę rozwija się bardzo powoli, a dzięki temu nie trzeba sięgać po coraz wyższe dawki dla osiągnięcia tego samego efektu działania. 

Teakryna, podobnie jak kofeina, jest zdolna do wiązania się z receptorami adenozyny, bez ich aktywacji. Ostateczny efekt jej działania zależy jednak od przyjętej dawki - w wysokich dawkach blokuje receptory adenozyny, w niskich wręcz przeciwnie – zwiększa poziom adenozyny w obrębie hipokampa i prawdopodobnie dzięki temu może przeciwdziałać negatywnym skutkom przyjęcia zbyt wysokiej dawki kofeiny. Oprócz tego teakryna wywiera wpływ na receptory dopaminowe. Ich aktywacja skutkuje wzrostem poziomu motywacji oraz poprawą zdolności poznawczych. Przypisuje się jej również działanie przeciwbólowe i przeciwutleniające.

W suplementacji teakryna jest traktowana jako stymulant. Stosuje się w celu zniwelowania senności i zmęczenia oraz zwiększenia wydajności umysłowej. Często łączy się ją z kofeiną po to, by wzmocnić i wydłużyć jej działanie oraz uchronić przed przykrymi konsekwencjami nadmiaru kofeiny.

Teakrynę najczęściej spotyka się w preparatach przedtreningowych i spalaczach tłuszczu bazujących na stymulantach. Na rynku są dostępne również monopreparaty zawierające czystą teakrynę, bez żadnych domieszek.  

Dawkowanie: brak norm jednostkowego spożycia.

Najczęściej stosuje się dawki od 50 do 300 mg na dobę. Dawki poniżej 50 g dają efekt relaksujący, a zbliżone do 300 mg - stymulujący. 

 

Winian l-karnityny

Informacja

Winian L-karnityny powstaje w połączeniu l-karnityny i winianu (kwasu organicznego) w jedną molekułą, zwiększająca oddziaływanie (synergizm) każdej z użytych substancji. l-karnityna dostarczana jest do organizmu z zewnątrz poprzez pokarmy zwierzęce (baranina, wołowina, dziczyzna) lub z połączenia aminokwasów (lizyny i metioniny). Bierze udział w transporcie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórkowych, gdzie ulegają spaleniu. Winian ogranicza odkładanie się kwasów tłuszczowych w komórkach, przez co wzmacnia działanie l-karnityny. Zalecany jest w suplementacji sportowej dyscyplin wytrzymałościowych, jako uzupełnienie diety dla osób odchudzających się oraz na uzupełnienie braków l-karnityny u osób nie spożywających produktów mięsnych (wegan).

Koenzym Q10

Informacja

Koenzym Q10 (ubichinon) jest fizjologicznym antyoksydantem, rozpuszczalnym w tłuszczach. Bierze czynny udział w procesie energetycznym tworzenia ATP. Synteza wewnątrzustrojowa wymaga obecności witamin z grupy B i pierwiastków śladowych, jej nasilenie następuje pod wpływem ciężkich treningów wysiłkowych lub pod działaniem stresu. Stwierdzono korzystne działanie koenzymu Q10 na układ krążenia, profil lipidowy (obniżanie poziomu LDL) oraz obniżenia ryzyka chorób serca. Obniżenie poziomu koenzymu Q10 w organizmie rozpoczyna się po przekroczeniu 35 roku życia, stąd należy go uzupełniać poprzez preparaty dostępne w kosmetykach (działanie zewnętrzne na skórę) oraz suplementy diety intensyfikujące wytwarzanie energii (dla sportowców dyscyplin wytrzymałościowych), a także w postaci monopreparatu, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 10 – 90 mg/24h

Ostatnio na blogu

Witamina D w spray’u

Witamina D w spray’u

Zażywanie witaminy D jest niezwykle ważne do prawidłowej pracy całego naszego organizmu. Latem otrzymujemy ją w postaci promieni słonecznych, w porze mniej...

czytaj więcej
Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 1

Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 1

Utarło się jakoś tak, że okres ciąży jest stanem błogosławionym, że kobieta ma latać na skrzydłach szczęścia i kwitnąć, bo przecież nosi w sobie...

czytaj więcej
Tłuszcz z fast foodów a testosteron u mężczyzn

Tłuszcz z fast foodów a testosteron u mężczyzn

Jedzenie typu fast food stało się niezwykle modne. Żyjemy w czasach ciągłej pogodni. Praca, zlecenie, zakupy, dom, obowiązki, zajęcia dodatkowe, dzieci,...

czytaj więcej
Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część III

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część III

W ostatniej części artykułu przedstawione zostaną kolejne wybrane kontrolowane i randomizowane interwencje dietetyczne, które przeprowadzono do chwili...

czytaj więcej
Jak pozbyć się migreny cz. 2

Jak pozbyć się migreny cz. 2

W poprzednim wpisie zwrócono uwagę na znaczenie transportu i metabolizmu glukozy w mózgu podczas ataków migreny. W  tym wpisie zostaną przybliżone...

czytaj więcej
Proteinowa pieczona owsianka

Proteinowa pieczona owsianka

Hej! Owsianki są dobre na każdą porę roku, ale zimą czy jesienią najlepsze są zdecydowanie pieczone. Super sprawdzą się oczywiście na śniadanie, ale...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027