Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
KetoCaNa KetoCaNa

KetoSports KetoNaCa to suplement diety zawierający mieszankę soli sodowych i wapniowych beta-hydroksymaślanu.

Beta-hydroksymaślan (BHB) – jedno z ciał ketonowych, obok acetonu i acetylooctanu. Wytwarzany jest z acetooctanu głównie w wątrobie, w momencie gdy mocno opada poziom glukozy we krwi, stanowi wtedy alternatywne źródło energii dla komórek. Synteza ciał ketonowych wzrasta podczas wykonywania intensywnych ćwiczeń fizycznych, głodówki oraz diety z mocną restrykcją węglowodanów.

Wsparcie dla mitochondriów
Mitochondria określane są komórkowymi elektrowniami i zasilają całe nasze ciało. Warto zatem o nie dbać, by cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata. Ciekawą właściwością ciał ketonowych jest stymulacja biogenezy mitochondriów, czyli wzrost ich liczebności w komórkach, a co za tym idzie poprawa gospodarki energetycznej. Jednak nie jest to koniec możliwości BHB. Kolejnym plusem jest zwiększenie produkcji NADPH i ograniczenie stresu oksydacyjnego w mitochondriach. Praca mitochondriów jest wspierana także samą dostawą substratów energetycznych, dzięki czemu cząsteczki ATP mogą być sprawniej wytwarzane.

BHB jako suplement przedtreningowy
Podaż BHB przed planowaną aktywnością fizyczną jest najprawdopodobniej najpopularniejszym zastosowaniem tego suplementu, ze względu na możliwość obniżenia zapotrzebowania na tlen i większej wydolności komórek mięśniowych. Egzogenne ciała ketonowe pozwalają dostarczyć paliwa, które znacznie zwiększa ilość dostępnego dla mięśni ATP, co przekłada się na możliwość dłuższej i intensywniejszej pracy.

Właściwości nootropowe ciał ketonowych
Jednym z elementów definicji środka nootropowego jest działanie neuroprotekcyjne. BHB może się pochwalić taką właściwością, ze względu na wzrost koncentracji BDNF, czyli neurotropowego czynnika pochodzenia mózgowego, który jest indukowany inhibicją deacetylaz histonowych. Jest to szczególnie widoczne przy przedtreningowym zastosowaniu BHB, gdyż wtedy następuje znaczny wzrost koncentracji BDNF w hipokampie w odpowiedzi na wysiłek. Warto wspomnieć, że wiele leków przeciwdepresyjnych część swoich efektów zawdzięcza właśnie zdolności do podnoszenia poziomu tego związku. Wskazuje to, że ciała ketonowe mogą przynosić potencjalne korzyści również w przypadku zaburzeń depresyjnych i obniżenia nastroju.

BHB efektywnie przekracza barierę krew-mózg, a jego działanie może być odczuwalne już po 30 minutach od spożycia. Szybki wzrost łatwo dostępnej energii dla neuronów skutkować może większą efektywnością pracy mózgu i sprawniejszym myśleniem. Ciała ketonowe odpowiadają także za poprawę przekaźnictwa układu GABA. Ten mechanizm odpowiada za lepsze samopoczucie bez dręczących myśli, zmniejszenie lęków, a nawet potencjał redukujący częstotliwość ataków w epilepsji i hamowanie ekscytotoksyczności neuronów.

W badaniach klinicznych stwierdzono, że wzrost beta-hydroksymaślanu we krwi może przyczyniać się do poprawy wyników testów sprawdzających zdolności kognitywne u osób z chorobą Alzheimera. Użytkownicy BHB raportują także działanie dopaminergiczne, objawiające się wzrostem energii, poprawą samopoczucia i przypływem motywacji do pracy po przyjęciu suplementu. Potwierdzeniem tego może być skuteczność BHB w modelu choroby Parkinsona, przez ochronę neuronów dopaminergicznych i wspomaganie mitochondrialnego oddychania i produkcji energii.

Oprócz tego beta-hydroksymaślan ma także potencjał przeciwzapalny i może powodować wzrost koncentracji enzymów antyoksydacyjnych. To sprawia, że możliwe jest utrzymanie wyższej ogólnej kondycji zdrowotnej organizmu przez dłuższy czas, włączając w to lepsze zdrowie układu nerwowego.

Łatwiejsza adaptacja i utrzymanie diety ketogenicznej
Adaptacja do diety ketogenicznej często wiąże się z początkowymi zmaganiami z gorszym samopoczuciem i ogólnym spadkiem kondycji organizmu, a nawet objawami grypopodobnymi. Stan ten zwykło się określać mianem keto flu. Wynika to z przejściowego stanu niedoboru energii, gdy odcinamy łatwy dostęp do glukozy lecz jeszcze nie mamy możliwości efektywnego korzystania z ciał ketonowych.

Dostarczenie soli beta-hydroksymaślanu z zewnątrz pozwala na małe oszukanie fizjologii i utrzymanie wysokiej dostępności energii nawet w tym trudnym, przejściowym okresie. Dzięki temu możliwe jest zachowanie dobrego nastroju i energii bez przerywania treningów i zmuszania się do wykonywania codziennych aktywności. Dodatkową korzyścią jest dostarczanie wraz z BHB sodu i wapnia, gdyż podczas diety ketogenicznej zapotrzebowanie na elektrolity znacznie wzrasta, a ich niedobór również może być przyczyną wielu dolegliwości.

KetoSports KetoNaCa polecany jest szczególnie osobom praktykującym dietę wysokotłuszczową i ketogeniczną, z pobudek sportowych i zdrowotnych. Może być pomocny zarówno w ramach przyspieszenia adaptacji i redukcji jej niekorzystnych objawów, jak i w celu poprawy osiągów sportowych i pracy mózgu już po pełnym zaadaptowaniu do ketozy.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
KetoCaNa KetoCaNa 305g
Keto Sports
299,00 zł

KetoCaNa 305g

ilość: 305g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Zakup tego produktu zapewnia:
Darmową wysyłkę całego zamowienia
299,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 293,02 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Egzogenne źródło ciał ketonowych
  • Wspiera efektywność diet wysokotłuszczowych
  • Poprawia zdolności kognitywne
  • Łatwo przyswajalne paliwo dla mózgu i mięśni
  • Wspiera pracę mitochondriów
  • Zmniejsza zapotrzebowanie komórek na tlen
  • Poprawia transmisję układu GABA
  • Wykazuje właściwości nootropowe
  • Poprawia efektywność treningową
  • Nie zawiera barwników ani konserwantów
  • Wolny od glutenu i laktozy

KetoSports KetoNaCa to suplement diety zawierający mieszankę soli sodowych i wapniowych beta-hydroksymaślanu.

Beta-hydroksymaślan (BHB) – jedno z ciał ketonowych, obok acetonu i acetylooctanu. Wytwarzany jest z acetooctanu głównie w wątrobie, w momencie gdy mocno opada poziom glukozy we krwi, stanowi wtedy alternatywne źródło energii dla komórek. Synteza ciał ketonowych wzrasta podczas wykonywania intensywnych ćwiczeń fizycznych, głodówki oraz diety z mocną restrykcją węglowodanów.

Wsparcie dla mitochondriów
Mitochondria określane są komórkowymi elektrowniami i zasilają całe nasze ciało. Warto zatem o nie dbać, by cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata. Ciekawą właściwością ciał ketonowych jest stymulacja biogenezy mitochondriów, czyli wzrost ich liczebności w komórkach, a co za tym idzie poprawa gospodarki energetycznej. Jednak nie jest to koniec możliwości BHB. Kolejnym plusem jest zwiększenie produkcji NADPH i ograniczenie stresu oksydacyjnego w mitochondriach. Praca mitochondriów jest wspierana także samą dostawą substratów energetycznych, dzięki czemu cząsteczki ATP mogą być sprawniej wytwarzane.

BHB jako suplement przedtreningowy
Podaż BHB przed planowaną aktywnością fizyczną jest najprawdopodobniej najpopularniejszym zastosowaniem tego suplementu, ze względu na możliwość obniżenia zapotrzebowania na tlen i większej wydolności komórek mięśniowych. Egzogenne ciała ketonowe pozwalają dostarczyć paliwa, które znacznie zwiększa ilość dostępnego dla mięśni ATP, co przekłada się na możliwość dłuższej i intensywniejszej pracy.

Właściwości nootropowe ciał ketonowych
Jednym z elementów definicji środka nootropowego jest działanie neuroprotekcyjne. BHB może się pochwalić taką właściwością, ze względu na wzrost koncentracji BDNF, czyli neurotropowego czynnika pochodzenia mózgowego, który jest indukowany inhibicją deacetylaz histonowych. Jest to szczególnie widoczne przy przedtreningowym zastosowaniu BHB, gdyż wtedy następuje znaczny wzrost koncentracji BDNF w hipokampie w odpowiedzi na wysiłek. Warto wspomnieć, że wiele leków przeciwdepresyjnych część swoich efektów zawdzięcza właśnie zdolności do podnoszenia poziomu tego związku. Wskazuje to, że ciała ketonowe mogą przynosić potencjalne korzyści również w przypadku zaburzeń depresyjnych i obniżenia nastroju.

BHB efektywnie przekracza barierę krew-mózg, a jego działanie może być odczuwalne już po 30 minutach od spożycia. Szybki wzrost łatwo dostępnej energii dla neuronów skutkować może większą efektywnością pracy mózgu i sprawniejszym myśleniem. Ciała ketonowe odpowiadają także za poprawę przekaźnictwa układu GABA. Ten mechanizm odpowiada za lepsze samopoczucie bez dręczących myśli, zmniejszenie lęków, a nawet potencjał redukujący częstotliwość ataków w epilepsji i hamowanie ekscytotoksyczności neuronów.

W badaniach klinicznych stwierdzono, że wzrost beta-hydroksymaślanu we krwi może przyczyniać się do poprawy wyników testów sprawdzających zdolności kognitywne u osób z chorobą Alzheimera. Użytkownicy BHB raportują także działanie dopaminergiczne, objawiające się wzrostem energii, poprawą samopoczucia i przypływem motywacji do pracy po przyjęciu suplementu. Potwierdzeniem tego może być skuteczność BHB w modelu choroby Parkinsona, przez ochronę neuronów dopaminergicznych i wspomaganie mitochondrialnego oddychania i produkcji energii.

Oprócz tego beta-hydroksymaślan ma także potencjał przeciwzapalny i może powodować wzrost koncentracji enzymów antyoksydacyjnych. To sprawia, że możliwe jest utrzymanie wyższej ogólnej kondycji zdrowotnej organizmu przez dłuższy czas, włączając w to lepsze zdrowie układu nerwowego.

Łatwiejsza adaptacja i utrzymanie diety ketogenicznej
Adaptacja do diety ketogenicznej często wiąże się z początkowymi zmaganiami z gorszym samopoczuciem i ogólnym spadkiem kondycji organizmu, a nawet objawami grypopodobnymi. Stan ten zwykło się określać mianem keto flu. Wynika to z przejściowego stanu niedoboru energii, gdy odcinamy łatwy dostęp do glukozy lecz jeszcze nie mamy możliwości efektywnego korzystania z ciał ketonowych.

Dostarczenie soli beta-hydroksymaślanu z zewnątrz pozwala na małe oszukanie fizjologii i utrzymanie wysokiej dostępności energii nawet w tym trudnym, przejściowym okresie. Dzięki temu możliwe jest zachowanie dobrego nastroju i energii bez przerywania treningów i zmuszania się do wykonywania codziennych aktywności. Dodatkową korzyścią jest dostarczanie wraz z BHB sodu i wapnia, gdyż podczas diety ketogenicznej zapotrzebowanie na elektrolity znacznie wzrasta, a ich niedobór również może być przyczyną wielu dolegliwości.

KetoSports KetoNaCa polecany jest szczególnie osobom praktykującym dietę wysokotłuszczową i ketogeniczną, z pobudek sportowych i zdrowotnych. Może być pomocny zarówno w ramach przyspieszenia adaptacji i redukcji jej niekorzystnych objawów, jak i w celu poprawy osiągów sportowych i pracy mózgu już po pełnym zaadaptowaniu do ketozy.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 305 gPorcja jednorazowa: 19 g (jedna czubata miarka)
w porcji (19 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna68 kcal
Całkowita zawartość tłuszczu0 g0%
Cholesterol0 g0%
Sód1,3 g54%
Węglowodany0 g0%
Białko0 g0%
Beta-hydroksymaślan (BHB)11,7 g-
Wapń1,15 g115%

Pozostałe składniki

Kwas Cytrynowy, Naturalne Aromaty, Stewia

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Jarrow Formulas
79,00 zł

Połączenie białka serwatkowego i aromatycznych przypraw według tradycyjnej, indyjskiej receptury.

Kupuję
Olimp
95,00 zł
(1)

Preparat zawierający L-glutaminę. Wspomaga przyrost suchej masy mięśniowe i przyspiesza regenerację.

Kupuję
Apollo's Hegemony
69,00 zł

Suplement diety zawierający kwasy omega-3, witaminy D3, E oraz K2, w optymalnie dobranych proporcjach.

Kupuję
Now Foods
25,00 zł

Suplement diety, który wzbogaca dietę o bor. Korzystnie wpływa na kondycję kości i stawów.

Kupuję
Now Foods
45,00 zł

Najwyższej jakości ekstrakt z korzenia imbiru. Wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.

Kupuję
Trec
109,00 zł
(1)

Kompleks kilku form L-Glutaminy o doskonałej wchłanialności. Ułatwia regenerację mięśni i hamuje katabolizm.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027