Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Vitamin A&D 10000/400 IU Vitamin A&D 10000/400 IU 100 kaps.
Now Foods
29,00 zł
Magazyn: eu

Vitamin A&D 10000/400 IU 100 kaps.

od 3 sztuk tylko: 28,42 zł / szt. -2%

Waga wysyłki: 200g
Bez GMO
29,00 zł z VAT
0,29 zł / porcja
Możemy Ciebie powiadomić kiedy produkt będzie znów dostępny
Zapisz
Opis produktu
  • Wspiera mechanizmy odpornościowe
  • Wspomaga ochronę przeciwnowotworową
  • Niezbędny w prawidłowej mineralizacji kości
  • Wpływa korzystnie na narząd wzroku
  • Poprawia stan skóry, włosów i paznokci

Now Foods, A&D to suplement diety zawierający witaminę A w formie palmitynianu retinylu oraz naturalną witaminę D3 w postaci cholekalcyferolu pozyskiwaną z lanoliny. Składniki zawarte w preparacie wspomagają proces mineralizacji kości, wpływają korzystnie na proces widzenia, a także odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego i nerwowego.

Powszechnie występujące niedobory witaminy D świadczą o tym, że jej podaż wraz z dietą oraz ekspozycja na słońce nie są wystarczające, dlatego preparat rekomendowany jest w szczególności osobom, których dieta nie jest bogata w żywność będącą dobrym źródłem witaminy D oraz osobom unikającym promieni słonecznych. Ponadto preparat zalecany jest osobom starszym, u których obserwuje się obniżoną zdolność syntezy witaminy D w skórze. Suplement przeznaczony jest także dla osób, które chcą zadbać o prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz poprawić stan skóry, włosów i paznokci.

Witamina A to wspólna nazwa dla grupy związków chemicznych o wielokierunkowym działaniu na organizm, do których należą: retinol, retinal, kwas retinolowi, a także ich dalsze pochodne. Witamina ta jest rozpuszczalna w tłuszczach i magazynowana jest głównie w tkance tłuszczowej oraz wątrobie.

Rola witaminy A
Witamina A wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe, a także wpływa korzystnie na stan skóry – stymuluje syntezę melaniny i włókien kolagenowych, usprawnia jej regenerację i zwiększa barierę ochronną oraz poprawia kondycję włosów i paznokci. Ponadto uczestniczy w budowie czerwieni wzrokowej – rodopsyny, dzięki czemu jej prawidłowy poziom jest istotny w procesie widzenia. Witamina A dodatkowo odpowiada za funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wpływa na wzrost i rozwój organizmu.

Objawy niedoboru witaminy A
Niedobór witaminy A przejawia się głównie poprzez: pogorszenie widzenia, zwiększoną podatność na infekcje, osłabienie struktury włosów i paznokci, spadek apetytu, a także nadmierne łuszczenie i rogowacenie nabłonka (hiperkeratoza) oraz przesuszoną skórę.

Witamina A – dla kogo?
Wzrost zapotrzebowania na witaminę A obserwuje się m.in. w przypadku długotrwałego lub częstego stresu, nawracających infekcji, a także w zaburzeniach funkcjonowania przewodu pokarmowego. Ponadto niski poziom witaminy A występuje w przypadku stosowania diety ubogotłuszczowej. O odpowiednią podaż tej witaminy powinny zadbać również osoby spędzające dużo czasu przed komputerem oraz osoby, które zauważyły osłabienie wzroku. Witamina A jest przydatna także w przypadku zaburzeń dermatologicznych oraz w sytuacji pogorszenia procesu gojenia się ran.

Witamina D jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Witamina D może być dostarczana do organizmu wraz z dietą (tłuste ryby, oleje rybie, jaja, wątroba), jak również może być syntetyzowana w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego.

Rola witaminy D
Witamina D bierze aktywny udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej, dzięki czemu pełni kluczową rolą w procesie mineralizacji kości oraz wpływa korzystnie na układ nerwowy. Ponadto witamina ta chroni przed szkodliwymi mutacjami, które mogą być przyczyną choroby nowotworowej – witamina D zmniejsza ryzyko rozwoju 17 nowotworów, do których należy m.in. rak płuca, prostaty, odbytu, piersi. Kolejną zaletą witaminy D jest to, że wzmacnia systemy obrony organizmu, działa przeciwbakteryjnie oraz posiada właściwości neuroprotekcyjne, dzięki czemu może łagodzić objawy chorób o podłożu neurodegeneracyjnym.

Konsekwencje niedoboru witaminy D
Niski poziom witaminy D może skutkować zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób przewlekłych (cukrzyca, choroby krążenia), a także chorób nowotworowych czy autoimmunologicznych. Deficyt witaminy D przyczynia się m.in. do rozwoju krzywicy, osteomalacji, osteoporozy.

Czynniki wpływające na zapotrzebowanie na witaminę D
Niedobór witaminy D ściśle związany jest z podeszłym wiekiem, niedostateczną podażą wraz z dietą oraz niewystarczającą ekspozycją na promienie słoneczne. Ponadto ryzyko niedoboru wzrasta w przypadku osób otyłych, a także osób, u których występują choroby genetyczne oraz zaburzenia nerek i wątroby. Wzrost zapotrzebowania na witaminę D obserwuje się także u kobiet ciężarnych oraz karmiących.

Podsumowując, Now Foods, A&D to suplement diety przeznaczony dla każdej osoby, której dieta nie obfituje w naturalne źródła witaminy D i witaminy A, a także jest uboga w tłuszcze, co niekorzystnie wpływa na przyswajalność tych witamin.

Suplementacja witaminy D jest istotna również dlatego, że w naszej szerokości geograficznej występuje niskie natężenie promieniowania słonecznego, co znaczenie ogranicza jej syntezę, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Preparat skutecznie uzupełnia niedobory witaminy A i witaminy D, dlatego powinien być codziennym dodatkiem do diety.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 100 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 100
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Witamina A (jako palmitynian retinylu)10,000 IU200%
Witamina D3 (jako cholekalcyferol) (z lanoliny)400 IU100%

Pozostałe składniki

Organiczna Oliwa z oliwek i Kapsułka Żelowa (żelatyna, gliceryna, woda).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Cholekalcyferol

Informacja

Cholekalcyferol, czyli witamina D3, to organiczny związek chemiczny przynależący do rodziny witamin D. Naturalnie występuje w tłustych rybach, oleju rybim, żółtkach jaj, mleku i produktach mlecznych. Jest także syntetyzowany w organizmie człowieka. Powstaje z obecnego w keratynocytach warstwy kolczystej i podstawnej naskórka 7-dehydrocholesterolu, a warunkiem koniecznym do zainicjowania tego procesu jest działanie na skórę promieni UVB o długości fali 290-315 nm.

Cholekalcyferol jest związkiem nieaktywnym biologicznie. W ustroju ulega hydroksylacji enzymatycznej – raz w wątrobie, przy udziale 25-hydroksylazy, kiedy to powstaje kalcydiol i drugi raz w nerkach, gdzie pod wpływem 1-α-hydroksylazy kalcydiol zostaje przekształcony w finalną, aktywną postać, jaką jest kalcytriol. 

Najważniejszą rolą witaminy D3 w ustroju jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej, co bezpośrednio łączy się z prawidłową mineralizacją kośćca. Ponadto jest ona zaangażowana w proliferację i różnicowanie komórek, sekrecję insuliny, niektóre funkcje układu nerwowego, hormonalnego oraz immunologicznego.

Cholekalcyferol jest najpopularniejszą formą witaminy D, dostępną w suplementach diety. Z badań wynika, że suplementacja witaminą D w tej formie najskuteczniej i najszybciej podnosi poziom 25(OH)D3 – metabolitu będącego markerem poziomu witaminy D w organizmie.

Dawkowanie: zgodnie z normami ZDS (zalecane dzienne spożycie) dla poszczególnych grup wiekowych.  

Ostatnio na blogu

Popraw swój 1RM, czyli 3 sposoby na trening singli!

Popraw swój 1RM, czyli 3 sposoby na trening singli!

1RM, czyli one-repetition maximum. Ten termin odnosi się do maksymalnego ciężaru, jaki jesteśmy w stanie podnieść na 1 powtórzenie. Jest on wymiernikiem...

czytaj więcej

Witamina B3 – pomoc w zapobieganiu i leczeniu jaskry

Witamina B3 – pomoc w zapobieganiu i leczeniu jaskry

W tym wpisie odniesiemy się do badań opublikowanych w czasopiśmie Science, w artykule zatytułowanym „Witamina B3 moduluje mitochondrialną lukę i zapobiega...

czytaj więcej

Neural Drive – jak oszczędzać CNS?

Neural Drive – jak oszczędzać CNS?

Neural drive, czyli „napęd nerwowy”. Neural drive jest sumą bodźców pobudzających jednostki motoryczne, by te mogły wywrzeć wpływ na włókna...

czytaj więcej

Jak dieta śródziemnomorska może ograniczyć osteoporozę?

Jak dieta śródziemnomorska może ograniczyć osteoporozę?

Bycie na diecie typu śródziemnomorskiego może zmniejszyć utratę masy kostnej u osób z osteoporozą – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych...

czytaj więcej

8 najczęstszych nietolerancji pokarmowych

8 najczęstszych nietolerancji pokarmowych

W przeciwieństwie do niektórych alergii, nietolerancje pokarmowe w większym stopniu nie zagrażają życiu. Mogą one jednak...

czytaj więcej

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

Od jakiegoś czasu dość popularna stała się tzw. kawa kuloodporna (BPC Bulletproff Coffee), czyli kawa z dodatkiem tłuszczu, ale...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy
MZKatalog - polecani trenerzy
MZKatalog - polecane kluby
Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na  Opineo
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027