Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:211,00 zł422,00 zł633,00 zł844,00 zł1 055,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-32,00 zł-43,00 zł-53,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Optimal Vitamin E 400IU Optimal Vitamin E 400IU

Seeking Health Optimal Vitamin E to suplement diety zawierający witaminę E (400 IU) w postaci RRR-alfa tokoferolu wraz z mieszaniną innych naturalnych tokoferoli – RRR-beta, RRR-delta i RRR-gamma tokoferolu. Witamina E, nazywana witaminą młodości i płodności, wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i układu nerwowego.

Witamina E jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Mianem witaminy E określa się pochodne tokoferoli i tokotrienolu, których cechą wspólną jest obecność dwupierścieniowego szkieletu 6-hydroksychromanu oraz bocznego łańcucha składającego się z 3 jednostek izoprenowych. Do tokoferoli należą RRR-alfa, RRR-beta, RRR-gamma i RRR-delta tokoferol, z których największą aktywnością biologiczną charakteryzuje się RRR-α tokoferol.

Witamina E to jeden z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, który działa hamująco na starzenie się komórek. Wykorzystywana jest m.in. w celu zmniejszenia ryzyka rozwoju raka, infekcji, choroby niedokrwiennej serca, a także zaćmy.

Do najlepszych źródeł witaminy E należą przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego: orzechy, nasiona słonecznika, dyni, oleje roślinne oraz zielone warzywa liściaste, takie jak np. szpinak, natka pietruszki. Witamina ta jest wyjątkowo wrażliwa na działanie promieniowania ultrafioletowego i tlenu, a do jej sprawnego wchłaniania w jelicie konieczna jest prawidłowa emulsyfikacja treści pokarmowej. Witamina E w organizmie zmagazynowana jest w większości w nadnerczach oraz tkance tłuszczowej.

Na zapotrzebowanie na tę witaminę wpływa wiek, płeć oraz stan fizjologiczny. Wzrost zapotrzebowania na witaminę E obserwuje się ponadto wraz ze zwiększeniem podaży w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, otrąb pszenicznych, pektyn, a także w przypadku nadużywania alkoholu i papierosów oraz stosowania doustnych środków antykoncepcyjnych.

Objawy awitaminozy E
Do symptomów mogących wskazywać na niedobór witaminy E należą m.in. zaburzenia płodności, dysfunkcje układu sercowo-naczyniowego, drażliwość, pogorszenie koncentracji, osłabienie procesu gojenia ran, rogowacenie skóry oraz przyspieszenie procesów starzenia. Niedobór witaminy E może przyczynić się także do zaburzeń oddychania i problemów ze snem. Najczęstszą przyczyną niedostatecznego poziomu witaminy E w organizmie są zaburzenia wchłaniania tłuszczów, które wynikają np. nieprawidłowego wydzielania żółci, biegunki tłuszczowej lub usunięcia części jelita cienkiego.

Witamina E jako antyoksydant
Witamina E pełni w organizmie funkcję przeciwutleniacza. Jest ona akceptorem rodników, przez co przeciwdziała produkcji nadtlenków nienasyconych kwasów tłuszczowych w lipidach błon komórkowych. Ponadto posiada zdolność kumulacji w lipoproteinach o małej gęstości (LDL), co również wpływa na ochronę przed uszkodzeniem w wyniku procesów oksydacyjnych. Wykazano również, że tokoferol pobudza aktywność kinazy kreatyninowej oraz redukuje stopień peroksydacji lipidów w wyniku intensywnej aktywności fizycznej.

Wpływ witaminy E na układ krążenia
Prawidłowy poziom witaminy E w organizmie jest niezbędny do zachowania prawidłowej czynności układu krążenia. Jej niedobór wpływa bowiem negatywnie na strukturę ścian tętnic, redukuje syntezę prostacyklin oraz zwiększa agregację płytek krwi, przez co sprzyja rozwojowi zmian miażdżycowych.

Witamina E dodatkowo posiada właściwości antykoagulacyjne – zmniejsza ryzyko zatorów i zakrzepów żylnych, redukuje degradację czerwonych krwinek, przez co usprawnia transport tlenu, a jej podanie krótko po zawale serca może zmniejszać rozszerzanie się obszaru uszkodzenia mięśnia sercowego.

Zdrowa skóra dzięki witaminie E
Witamina E wzmacnia ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym, łagodzi podrażnienia skóry oraz poprawia jej odżywienie i elastyczność. Ponadto, wraz z witaminą A, wykorzystywana jest wspomagająco w leczeniu trądziku pospolitego, egzemy i przebarwień oraz niweluje objawy kontaktowego zapalenia skóry.

Podsumowując, Seeking Health Optimal Vitamin E to suplement diety pomagający skutecznie uzupełnić niedobory witaminy E. Preparat, jako źródło związków o silnych właściwościach przeciwutleniających, pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych (nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba nowotworowa). Dodatkowo może okazać się przydatny w celu poprawy wyglądu skóry, np. w przypadku długotrwałego narażenia na promieniowanie ultrafioletowe, trądziku pospolitego, egzemy oraz spowolnienia pojawienia się widocznych oznak starzenia skóry. 

OutOfStock
Since 2005
Optimal Vitamin E 400IU Optimal Vitamin E 400IU 100 kaps.
Seeking Health
139,00 zł

Optimal Vitamin E 400IU 100 kaps.

ilość: 100 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
139,00 złz VAT
1,39 zł / porcja

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Naturalna mieszanina tokoferoli o udowodnionym działaniu
  • Wspiera pracę narządów rozrodczych i pomaga zachować płodność
  • Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia i raka
  • Działa ochronnie, nawilżająco oraz przeciwstarzeniowo
  • Inaktywuje nadmiar wolnych rodników tlenowych
  • Chroni organizm przed szkodliwym stresem oksydacyjnym
  • Pomaga zachować prawidłową strukturę błon komórkowych

Seeking Health Optimal Vitamin E to suplement diety zawierający witaminę E (400 IU) w postaci RRR-alfa tokoferolu wraz z mieszaniną innych naturalnych tokoferoli – RRR-beta, RRR-delta i RRR-gamma tokoferolu. Witamina E, nazywana witaminą młodości i płodności, wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i układu nerwowego.

Witamina E jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Mianem witaminy E określa się pochodne tokoferoli i tokotrienolu, których cechą wspólną jest obecność dwupierścieniowego szkieletu 6-hydroksychromanu oraz bocznego łańcucha składającego się z 3 jednostek izoprenowych. Do tokoferoli należą RRR-alfa, RRR-beta, RRR-gamma i RRR-delta tokoferol, z których największą aktywnością biologiczną charakteryzuje się RRR-α tokoferol.

Witamina E to jeden z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, który działa hamująco na starzenie się komórek. Wykorzystywana jest m.in. w celu zmniejszenia ryzyka rozwoju raka, infekcji, choroby niedokrwiennej serca, a także zaćmy.

Do najlepszych źródeł witaminy E należą przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego: orzechy, nasiona słonecznika, dyni, oleje roślinne oraz zielone warzywa liściaste, takie jak np. szpinak, natka pietruszki. Witamina ta jest wyjątkowo wrażliwa na działanie promieniowania ultrafioletowego i tlenu, a do jej sprawnego wchłaniania w jelicie konieczna jest prawidłowa emulsyfikacja treści pokarmowej. Witamina E w organizmie zmagazynowana jest w większości w nadnerczach oraz tkance tłuszczowej.

Na zapotrzebowanie na tę witaminę wpływa wiek, płeć oraz stan fizjologiczny. Wzrost zapotrzebowania na witaminę E obserwuje się ponadto wraz ze zwiększeniem podaży w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, otrąb pszenicznych, pektyn, a także w przypadku nadużywania alkoholu i papierosów oraz stosowania doustnych środków antykoncepcyjnych.

Objawy awitaminozy E
Do symptomów mogących wskazywać na niedobór witaminy E należą m.in. zaburzenia płodności, dysfunkcje układu sercowo-naczyniowego, drażliwość, pogorszenie koncentracji, osłabienie procesu gojenia ran, rogowacenie skóry oraz przyspieszenie procesów starzenia. Niedobór witaminy E może przyczynić się także do zaburzeń oddychania i problemów ze snem. Najczęstszą przyczyną niedostatecznego poziomu witaminy E w organizmie są zaburzenia wchłaniania tłuszczów, które wynikają np. nieprawidłowego wydzielania żółci, biegunki tłuszczowej lub usunięcia części jelita cienkiego.

Witamina E jako antyoksydant
Witamina E pełni w organizmie funkcję przeciwutleniacza. Jest ona akceptorem rodników, przez co przeciwdziała produkcji nadtlenków nienasyconych kwasów tłuszczowych w lipidach błon komórkowych. Ponadto posiada zdolność kumulacji w lipoproteinach o małej gęstości (LDL), co również wpływa na ochronę przed uszkodzeniem w wyniku procesów oksydacyjnych. Wykazano również, że tokoferol pobudza aktywność kinazy kreatyninowej oraz redukuje stopień peroksydacji lipidów w wyniku intensywnej aktywności fizycznej.

Wpływ witaminy E na układ krążenia
Prawidłowy poziom witaminy E w organizmie jest niezbędny do zachowania prawidłowej czynności układu krążenia. Jej niedobór wpływa bowiem negatywnie na strukturę ścian tętnic, redukuje syntezę prostacyklin oraz zwiększa agregację płytek krwi, przez co sprzyja rozwojowi zmian miażdżycowych.

Witamina E dodatkowo posiada właściwości antykoagulacyjne – zmniejsza ryzyko zatorów i zakrzepów żylnych, redukuje degradację czerwonych krwinek, przez co usprawnia transport tlenu, a jej podanie krótko po zawale serca może zmniejszać rozszerzanie się obszaru uszkodzenia mięśnia sercowego.

Zdrowa skóra dzięki witaminie E
Witamina E wzmacnia ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym, łagodzi podrażnienia skóry oraz poprawia jej odżywienie i elastyczność. Ponadto, wraz z witaminą A, wykorzystywana jest wspomagająco w leczeniu trądziku pospolitego, egzemy i przebarwień oraz niweluje objawy kontaktowego zapalenia skóry.

Podsumowując, Seeking Health Optimal Vitamin E to suplement diety pomagający skutecznie uzupełnić niedobory witaminy E. Preparat, jako źródło związków o silnych właściwościach przeciwutleniających, pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych (nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba nowotworowa). Dodatkowo może okazać się przydatny w celu poprawy wyglądu skóry, np. w przypadku długotrwałego narażenia na promieniowanie ultrafioletowe, trądziku pospolitego, egzemy oraz spowolnienia pojawienia się widocznych oznak starzenia skóry. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 100 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 100
w porcji (1 kapsułka)zawartość%ZDS
Witamina E (jako RRR-alfa tokoferol)268 mg1787%
Naturalna mieszanka tokoferoli (RRR-gamma, RRR-delta, RRR-beta)184 mg*

Pozostałe składniki

Żelatyna, gliceryna, i woda.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
149,00 zł

Kompozycja ekstraktów roślinnych, likopenu oraz cynku. Chroni prostatę i wspomaga pracę układu moczowego.

Kupuję
Life Flo
59,00 zł

Lekki krem do ciała z witaminą D3. Korzystnie wpływa na kondycję skóry, uzupełnia deficyt D3 w organizmie.

Kupuję
Kirkman
199,00 zł

Pięć szczepów bakterii probiotycznych. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego.

Kupuję
Now Foods
139,00 zł
(2)

Booster testosteronu na bazie Tongkat Ali, ZMA i buzdyganka ziemnego.

Kupuję
Swanson
29,00 zł

Usprawnia metabolizm tłuszczów i białek, ogranicza łaknienie na węglowodany.

Kupuję
Swanson
89,00 zł

Kompleks D-Chiro-inozytolu i manganu, wspierający normalizację poziomu cukru i równowagę hormonalną.

Kupuję

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Mieszanka tokoferoli

Informacja

Mieszanka tokoferoli – powszechnie stosowana w suplementacji metoda uzupełniania podaży witaminy E, obejmującej swoją nazwą tokoferole oraz tokotrienole. Związki z grupy witaminy E należą do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym wraz z nimi powinny być przyjmowane.

Główną aktywnością witaminy E w ustroju jest jej efektywność jako przeciwutleniacz. Wykazuje zdolność do neutralizacji wolnych rodników, a w konsekwencji redukcji stresu oksydacyjnego. Wpływa w ten sposób korzystnie na stan tkanek organizmu, suplementacja przeciwutleniaczmi wskazywana jest jako efektywna metoda opóźniania oznak starzenia się, może też wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Poza tym, suplementacja witaminą E dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom wpływa korzystnie na absorpcję niektórych innych substancji aktywnych biologicznie.

Suplementacja witaminą E wykazuje też właściwości kardioprotekcyjne. Jej odpowiednie stężenie w ustroju zapobiega patologicznemu rozpadowi erytrocytów, zwiększa wytrzymałość ścian naczyń krwionośnych oraz zmniejsza ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych.

Dla maksymalnej absorpcji i efektywności, witamina E nie powinna być stosowana wraz z witaminą K oraz z suplementami zawierającymi żelazo.

 

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027