Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Jarro-Dophilus EPS Jarro-Dophilus EPS

Jarrow Formulas Jarro-Dophilus EPS jest mieszanką ośmiu dobroczynnych szczepów probiotycznych o udowodnionej klinicznie skuteczności. Każda kapsułka zawiera aż 5 mld CFU (jednostek tworzących kolonie) szczepów z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium, Lactococcus i Pediococcus. W badaniach udowodniono, że szczepy te mają bardzo pozytywny wpływ na skład mikroflory jelitowej, a dzięki złożonym mechanizmom działania wspierają nie tylko prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, ale również poprawiają działanie układu immunologicznego.

Producent zadbał o najwyższą jakość i skuteczność preparatu – specjalna powłoka kapsułek chroni bakterie probiotyczne przed kwaśnym środowiskiem żołądka i pozwala im bezpiecznie dotrzeć do miejsca przeznaczenia, czyli jelita cienkiego. Co więcej, preparat nie traci swoich prozdrowotnych właściwości w temperaturze pokojowej i nie musi być przechowywany w lodówce.

Probiotyki są pożytecznymi, żywymi organizmami, które po spożyciu kolonizują ustrój, który je przyjął i pozytywnie na niego oddziałują. Mianem prawdziwych probiotyków określa się te, które pochodzą z mikroflory jelitowej człowieka, są w stanie przetrwać proces trawienia i przedostać się przez niekorzystne dla nich kwaśne środowisko żołądka do miejsca swego przeznaczenia, czyli jelit. Tam zakładają swoje kolonie, żyją i rozmnażają się, korzystnie oddziałując na cały organizm człowieka, nie wywołując przy tym żadnych skutków ubocznych.

Poprawa funkcjonowania układu trawiennego

Regularna suplementacja probiotykami wspiera proces trawienia i może przyczynić do ustąpienia uciążliwych dolegliwości trawiennych, takich jak wzdęcia, nieregularne wypróżnienia czy bóle brzucha. Szczepy z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium, Lactococcus i Pediococcus są naturalnymi składnikami mikroflory jelitowej. Ich dobroczynny wpływ na układ pokarmowy wiąże się głównie z dwiema produkowanymi przez nie substancjami: kwasem mlekowym i bakteriocynami.

Kwas mlekowy pełni w organizmie niezwykle istotną rolę: pobudza wydzielanie soków żołądkowych, wzmaga perystaltykę jelit, ułatwia trawienie protein i stymuluje wchłanianie substancji odżywczych.

Bakteriocyny (nizyna, acidolina, acidofilina, lactacyna, lactocydyna, reuteryna, laktolina i enterocyna) są niskocząsteczkowymi związkami o przeciwbakteryjnych właściwościach. Działają podobnie jak antybiotyki, jednak w przeciwieństwie do nich hamują wzrost niewielkiej liczby szkodliwych gatunków (m.in wywołujących infekcje pokarmowe bakterii z grupy Salmonella, E. Coli, czy Listeria), podczas gdy antybiotyki niszczą liczne grupy bakterii, nawet tych pożytecznych.

Probiotyki skutecznie łagodzą objawy nietolerancji laktozy (cukru mlecznego), wiążącej się z uciążliwymi dolegliwościami żołądkowo jelitowymi, występującymi po spożyciu pokarmów zawierających laktozę (zwłaszcza mleko i jego przetwory). Główną przyczyną nietolerancji laktozy jest brak niezbędnego do jej metabolizmu enzymu zwanego laktazą. Probiotyki stymulują produkcję beta galaktozydazy – innego enzymu pozwalającego na rozłożenie laktozy, niwelując tym samym nieprzyjemne objawy nietolerancji.

Dzięki probiotykom można obniżyć ryzyko wystąpienia alergii u osób nią zagrożonych. Probiotyki przyczyniają się do uszczelnienia ścian nabłonka jelitowego, dzięki czemu szkodliwe związki nie trafiają do krwioobiegu. Poprawiają również działanie śluzówki układu pokarmowego i pozytywnie wpływają na proces trawienia.

Wsparcie układu immunologicznego

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka niezbędna jest równowaga pomiędzy bakteriami pożytecznymi, a tymi, które mogą stanowić potencjalne zagrożenie. Ten bardzo delikatny mechanizm łatwo zakłócić, co może być punktem wyjścia dla rozwoju wielu poważnych schorzeń. Probiotyki przywracają naturalną równowagę w organizmie i wzmacniają system odpornościowy.

Niektóre szczepy (zwłaszcza z rodzaju Lactobacillus) wykazują zdolność do produkcji egzopolisacharydów (EPS). Są to pozakomórkowe związki chroniące komórki przed odwodnieniem, stresem osmotycznym, atakiem mikroorganizmów, a także występującymi w pobliżu toksynami. Badania kliniczne udowodniły ponadto, że EPS wykazują zdolności immunomodulacyjne. Aktywują makrofagi – komórki odpowiedzialne za eliminację bakterii, wirusów, grzybów i fragmentów uszkodzonych komórek, wpływają na produkcję cytokin – przekaźników chemicznych biorących udział w odpowiedzi odpornościowej i pomnażają populacje limfocytów.

Wsparcie dla układu krążenia

Probiotyki mogą poprawiać pracę układu krążenia. Wykazują działanie fibrynolityczne, czyli obniżają produkcję fibrynogenu, białka stanowiącego główny składnik groźnych dla zdrowia skrzepów. Tym samym minimalizują ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru.

Regularne przyjmowanie probiotyków przyczynia się również do poprawy profilu lipidowego. Obniża głównie poziom frakcji LDL, czyli tzw. „złego cholesterolu”. Te antycholesterolowe właściwości probiotyków wiążą się głównie ze zmniejszeniem absorpcji tłuszczu z przewodu pokarmowego.

Jarrow Formulas Jarro-Dophilus EPS to niezawodny i skuteczny probiotyk, wskazany zwłaszcza dla osób cierpiących z powodu rozmaitych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zawiera wszystkie najkorzystniejsze szczepy bakterii w optymalnej liczbie jednostek tworzących kolonie. Regularna suplementacja przywraca prawidłową florę bakteryjną jelit, przyczynia się do ustąpienia przykrych dolegliwości trawiennych i minimalizuje ryzyko wystąpienia alergii pokarmowych.

Dodatkową korzyścią ze stosowania preparatu jest poprawa pracy układu odpornościowego. Produkt jest polecany po antybiotykoterapii, kiedy to odbudowa prawidłowej flory jelitowej jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Profilaktycznie może być stosowany przez każdego. 

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Jarro-Dophilus EPS Jarro-Dophilus EPS 5 Bill. 120 kaps.
Jarrow Formulas
159,00 zł

Jarro-Dophilus EPS

Wszystkie warianty

5 Bill. 120 kaps.
159,00 zł
5 Bill. 60 kaps.
89,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Inne formy

Cechy

Redukcja Wagi:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Mieszanka ośmiu szczepów probiotycznych
  • Wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego
  • Przywraca prawidłową florę bakteryjną jelit
  • Obniża ryzyko wystąpienia alergii
  • Ułatwia biodostępność substancji odżywczych
  • Łagodzi objawy nietolerancji pokarmowych 
  • Zwiększa odporność organizmu
  • Wskazany po antybiotykoterapii  
  • Pomaga uregulować profil lipidowy

Jarrow Formulas Jarro-Dophilus EPS jest mieszanką ośmiu dobroczynnych szczepów probiotycznych o udowodnionej klinicznie skuteczności. Każda kapsułka zawiera aż 5 mld CFU (jednostek tworzących kolonie) szczepów z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium, Lactococcus i Pediococcus. W badaniach udowodniono, że szczepy te mają bardzo pozytywny wpływ na skład mikroflory jelitowej, a dzięki złożonym mechanizmom działania wspierają nie tylko prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, ale również poprawiają działanie układu immunologicznego.

Producent zadbał o najwyższą jakość i skuteczność preparatu – specjalna powłoka kapsułek chroni bakterie probiotyczne przed kwaśnym środowiskiem żołądka i pozwala im bezpiecznie dotrzeć do miejsca przeznaczenia, czyli jelita cienkiego. Co więcej, preparat nie traci swoich prozdrowotnych właściwości w temperaturze pokojowej i nie musi być przechowywany w lodówce.

Probiotyki są pożytecznymi, żywymi organizmami, które po spożyciu kolonizują ustrój, który je przyjął i pozytywnie na niego oddziałują. Mianem prawdziwych probiotyków określa się te, które pochodzą z mikroflory jelitowej człowieka, są w stanie przetrwać proces trawienia i przedostać się przez niekorzystne dla nich kwaśne środowisko żołądka do miejsca swego przeznaczenia, czyli jelit. Tam zakładają swoje kolonie, żyją i rozmnażają się, korzystnie oddziałując na cały organizm człowieka, nie wywołując przy tym żadnych skutków ubocznych.

Poprawa funkcjonowania układu trawiennego

Regularna suplementacja probiotykami wspiera proces trawienia i może przyczynić do ustąpienia uciążliwych dolegliwości trawiennych, takich jak wzdęcia, nieregularne wypróżnienia czy bóle brzucha. Szczepy z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium, Lactococcus i Pediococcus są naturalnymi składnikami mikroflory jelitowej. Ich dobroczynny wpływ na układ pokarmowy wiąże się głównie z dwiema produkowanymi przez nie substancjami: kwasem mlekowym i bakteriocynami.

Kwas mlekowy pełni w organizmie niezwykle istotną rolę: pobudza wydzielanie soków żołądkowych, wzmaga perystaltykę jelit, ułatwia trawienie protein i stymuluje wchłanianie substancji odżywczych.

Bakteriocyny (nizyna, acidolina, acidofilina, lactacyna, lactocydyna, reuteryna, laktolina i enterocyna) są niskocząsteczkowymi związkami o przeciwbakteryjnych właściwościach. Działają podobnie jak antybiotyki, jednak w przeciwieństwie do nich hamują wzrost niewielkiej liczby szkodliwych gatunków (m.in wywołujących infekcje pokarmowe bakterii z grupy Salmonella, E. Coli, czy Listeria), podczas gdy antybiotyki niszczą liczne grupy bakterii, nawet tych pożytecznych.

Probiotyki skutecznie łagodzą objawy nietolerancji laktozy (cukru mlecznego), wiążącej się z uciążliwymi dolegliwościami żołądkowo jelitowymi, występującymi po spożyciu pokarmów zawierających laktozę (zwłaszcza mleko i jego przetwory). Główną przyczyną nietolerancji laktozy jest brak niezbędnego do jej metabolizmu enzymu zwanego laktazą. Probiotyki stymulują produkcję beta galaktozydazy – innego enzymu pozwalającego na rozłożenie laktozy, niwelując tym samym nieprzyjemne objawy nietolerancji.

Dzięki probiotykom można obniżyć ryzyko wystąpienia alergii u osób nią zagrożonych. Probiotyki przyczyniają się do uszczelnienia ścian nabłonka jelitowego, dzięki czemu szkodliwe związki nie trafiają do krwioobiegu. Poprawiają również działanie śluzówki układu pokarmowego i pozytywnie wpływają na proces trawienia.

Wsparcie układu immunologicznego

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka niezbędna jest równowaga pomiędzy bakteriami pożytecznymi, a tymi, które mogą stanowić potencjalne zagrożenie. Ten bardzo delikatny mechanizm łatwo zakłócić, co może być punktem wyjścia dla rozwoju wielu poważnych schorzeń. Probiotyki przywracają naturalną równowagę w organizmie i wzmacniają system odpornościowy.

Niektóre szczepy (zwłaszcza z rodzaju Lactobacillus) wykazują zdolność do produkcji egzopolisacharydów (EPS). Są to pozakomórkowe związki chroniące komórki przed odwodnieniem, stresem osmotycznym, atakiem mikroorganizmów, a także występującymi w pobliżu toksynami. Badania kliniczne udowodniły ponadto, że EPS wykazują zdolności immunomodulacyjne. Aktywują makrofagi – komórki odpowiedzialne za eliminację bakterii, wirusów, grzybów i fragmentów uszkodzonych komórek, wpływają na produkcję cytokin – przekaźników chemicznych biorących udział w odpowiedzi odpornościowej i pomnażają populacje limfocytów.

Wsparcie dla układu krążenia

Probiotyki mogą poprawiać pracę układu krążenia. Wykazują działanie fibrynolityczne, czyli obniżają produkcję fibrynogenu, białka stanowiącego główny składnik groźnych dla zdrowia skrzepów. Tym samym minimalizują ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru.

Regularne przyjmowanie probiotyków przyczynia się również do poprawy profilu lipidowego. Obniża głównie poziom frakcji LDL, czyli tzw. „złego cholesterolu”. Te antycholesterolowe właściwości probiotyków wiążą się głównie ze zmniejszeniem absorpcji tłuszczu z przewodu pokarmowego.

Jarrow Formulas Jarro-Dophilus EPS to niezawodny i skuteczny probiotyk, wskazany zwłaszcza dla osób cierpiących z powodu rozmaitych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zawiera wszystkie najkorzystniejsze szczepy bakterii w optymalnej liczbie jednostek tworzących kolonie. Regularna suplementacja przywraca prawidłową florę bakteryjną jelit, przyczynia się do ustąpienia przykrych dolegliwości trawiennych i minimalizuje ryzyko wystąpienia alergii pokarmowych.

Dodatkową korzyścią ze stosowania preparatu jest poprawa pracy układu odpornościowego. Produkt jest polecany po antybiotykoterapii, kiedy to odbudowa prawidłowej flory jelitowej jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Profilaktycznie może być stosowany przez każdego. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 120 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 120
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Mieszanka Bakterii Probiotycznych 5 miliardów żywych komórek (minimalnie)
Składa się z następujących szczepów:
Lactobacillus rhamnosus R0011
Pediococcus acidilactici R1001
Bifidobacterium longum BB536
Bifidobacterium breve R0070
Lactobacillus helveticus (L. acidophilus) R0052
Lactobacillus casei R0215
Lactobacillus plantarum R1012
Lactococcus lactis ssp. lactis R1058

Pozostałe składniki

Celuloza i stearynian magnezu (źródło roślinne). Kapsułka składa się z żelatyny i dwutlenku krzemu (jako barwnik). Zawiera: mleko i soję (w ilościach śladowych).

Bez pszenicy, bez glutenu, bez jaj, bez ryb/skorupiaków, bez orzeszków ziemnych/orzechów.

Strains Matter™: Probiotyki Jarrow Formulas' Zawierają Klinicznie Udokumentowane Szczepy

Bez GMO.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Aliness
25,90 zł

Witamina B3 w postaci amidu kwasu nikotynowego. Wspomaga zdrowie układu krążenia i metabolizm energetyczny.

Kupuję
Now Foods
36,00 zł

Suplement zawierający żelazo, kwas foliowy i witaminy. Wspomaga produkcję czerwonych krwinek oraz odproność.

Kupuję
Garden Of Life
119,00 zł

Wyspecjalizowany kompleks witamin z grupy B wzbogacony o enzymy, probiotyki i wyciągi z organicznych roślin.

Kupuję
Olimp
14,00 zł

Suplement zawierający chelat wapnia i witaminę D3. Wzmacnia kości i zęby, wspomaga pracę mięśni.

Kupuję
Source Naturals
129,00 zł

NADH pełni funkcję kofaktora dla setek reakcji biochemicznych w organizmie i wspomaga wytwarzanie ATP.

Kupuję
Gaspari
169,00 zł

Produkt typu „all in one” przeznaczony dla sportowców. Wzmocniony winianem l-karnityny i beta-alaniną.

Kupuję

Lactobacillus rhamnosus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus rhamnosus?

Lactobacillus rhamnosus to rodzaj bakterii fermentacji mlekowej mających zdolność do syntezy enzymu rozkładającego laktozę, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu dyskomfortu po spożyciu nabiału. Z drugiej strony, poprzez kolonizację śluzówki jelita, konkuruje z bakteriami patogennymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Prawidłowy stan jelit odpowiada za sprawne trawienie pokarmu, prawidłową odporność immunologiczną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, ale również przyczynia się do redukcji stanów zapalnych i alergicznych w ustroju.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium longum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium longum?

Bifidobacterium longum to jeden z bardziej poznanych szczepów bakterii probiotycznych naturalnie bytujących w ludzkim organizmie. Podobnie jak reszta bakterii tego typu wspomaga trawienie laktozy oraz innych składników pokarmowych, dzięki czemu pozwala na właściwe wchłanianie witamin oraz składników pokarmowych na poszczególnych poziomach układu pokarmowego.

Bifidobacterium longum poprzez syntezę kwasu mlekowego, lizozymu oraz innych substancji o charakterze kwasowym wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz hamuje rozwój patogenów, w tym tych bytujących w pochwie u kobiet. Pośrednio redukuje stany zapalne oraz obniża poziom kortyzolu. Posiada również zdolność produkcji witamin z grupy B.

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń pracy układu pokarmowego, takich jak nudności, zaparcia oraz biegunki. Ze względu na obecność tego prozdrowotnego szczepu w mleku karmiącej matki, zaleca się suplementację w celu osiągnięcie pozytywnego wpływu na rozwój oraz zdrowie dziecka.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium breve

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium breve?

Bifidobacterium breve to bakteria naturalnie zamieszkująca jelito grube, której obecność oraz funkcjonowanie wywiera pozytywny wpływ na trawienie, absorpcję składników pokarmowych oraz na ogólne zdrowie człowieka. Należy do nieprzetrwalnikujących bakterii Gram-dodatnich. Doskonale radzi sobie z sokami trawiennymi obecnymi na różnych etapach przewodu pokarmowego, dzięki czemu w zadowalającej ilości dociera do miejsca adhezji. Wykazano ich szczególne powinowactwo do linii komórkowej HT-29 w jelitach.

Produkując kwasy organiczne oraz kwas mlekowy skutecznie obniża zasadowość jelit, dzięki czemu indukuje niekorzystne warunki do rozwoju patogenów takich jak – Clostridium difficile, Helicobacter pylori, E.coli, Candida. Dzięki temu redukuje dolegliwości przewodu pokarmowego związane z zakażeniem bakteryjnym oraz wywołane przez antybiotykoterapie. Ponadto wykazuje pozytywny wpływ w terapii kandydozy.

Obecność szczepu z rodzaju Bifidobacterium wykazano w mleku karmiącej matki, dzięki czemu po przejściu do przewodu pokarmowego dziecka, wykazuje wiele benefitów na jego zdrowy rozwój. Pośrednio wykazuje pozytywny wpływ u ludzi z depresją, zwiększa skupienie oraz koncentrację.

Bifidobacterium breve występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus helveticus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus helveticus?

Lactobacillus helveticus to pałeczka kwasu mlekowego wykazująca działanie probiotyczne, a więc przynosi korzyści dla ludzkiego organizmu. Chętnie wykorzystywana do produkcji serów, by zapobiegać powstawaniu goryczki i nadawać im lekko orzechową nutkę.

W suplementach stosuje się ją między innymi by wesprzeć trawienie pokarmów i przyswajanie z nich składników odżywczych, by podnieść odporność oraz by zwalczyć patogenne bakterie zamieszkujące układ trawienny, za sprawą produkowanych bakteriocyn, które wybijają szkodniki. Może potencjalnie obniżać ciśnienie krwi, redukować nadmierne stężenia kortyzolu, który powiązany jest z reakcją stresową, a nawet działać przeciwnowotworowo. Uważa się, że L. helveticus może nawet pozytywnie wpływać na samopoczucie. Ciekawą właściwością jest też poprawa jakości snu w reakcji na przyjmowanie probiotyku.

Lactobacillus helveticus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus casei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus casei?

Lactobacillus casei należy do bakterii fermentujących kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus. Substratem do produkcji kwasu mlekowego są związki cukru takie jak glukoza, czy laktoza. Dzięki możliwości rozbicia dwucukru - laktozy do prostszych węglowodanów, pozwala to na redukcję nietolerancji nabiału. Bakteria ta obecna jest na terenie pęcherza moczowego, dzięki czemu współzawodniczy z patogenami układu moczowego i redukuje ilość zakażeń oraz częstotliwość występowania nowotworu.

Lactobacillus casei wspomaga leczenie dolegliwości związanych z wrzodami żołądka wywołanymi Helicobacter pylori oraz redukuje ilość biegunek zależnych od Clostridium difficile. Obiecujące wyniki badań osiągnięto nad wpływem tego probiotycznego szczepu na występowanie alergii. Dlatego też wykazano jej pozytywny wpływ podczas trądziku, zapalenia skóry, infekcji dróg oddechowych, problemów z jamą ustną oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wpływając na trawienie, wspiera utrzymanie prawidłowego stosunku poszczególnych frakcji cholesterolu.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactococcus lactis

Informacja

Lactococcus lactis  (dawniej Streptococcus lactis) to bakterie Gram-dodatnie, zdolne do przeprowadzania fermentacji mlekowej, uznawane za tzw. bezpieczne drobnoustroje (GRAS – generally recognizes as safe), posiadające właściwości probiotyczne. Można je znaleźć w produktach spożywczych takich jak kwas chlebowy, sery, jogurty. Ponadto naturalnie występują w układzie trawiennym człowieka.

Oprócz korzystnego wpływu na pracę przewodu pokarmowego i kondycję jelit Lactococcus lactis sprzyjają wzmocnieniu odporności, mogą łagodzić objawy alergii i promują prawidłowe ciśnienie tętnicze. Wykazują również właściwości przeciwutleniające i zwiększają aktywność endogennych enzymów antyoksydacyjnych - katalazy, dysmutazy ponadtlenkowej oraz peroksydazy glutationowej.

W suplementacji najczęściej są łączone z innymi szczepami. Można je znaleźć w wielu formułach probiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl  

 

Ostatnio na blogu

Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

„Ciąża to nie choroba” to stwierdzenie, które powtarzane jest jak mantra przez wielu specjalistów i jeszcze więcej kobiet w ciąży. Ciąża to...

czytaj więcej
Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

W tym tygodniu projektu zgodnie z obietnicą już ostatni artykuł o wyprawce z trzech części serii artykułów na ten temat. W pierwszej części opisałam...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną...

czytaj więcej
Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej
Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Choć tytułowe pytanie na pierwszy rzut oka może wydawać się conajmniej banalnie proste i wręcz można by było powiedzieć, iż jest to pytanie retoryczne,...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027