Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Probiotic 10 Probiotic 10

Puritan’s Pride Probiotic 10 to specjalistyczny preparat symbiotyczny, który łączy w sobie  korzystne dla zdrowia probiotyki oraz prebiotyki niezbędne dla rozwoju, rozbudowy i regeneracji mikroflory jelitowej. Preparat dostarcza dziesięć różnych szczepów bakterii probiotycznych z rodziny Lactobaccillus oraz Bifidobacterium w ilości 20 miliardów CFU oraz odpowiednią dawkę inuliny. W dodatku, skład ‘Probiotic 10’ został odpowiednio skomponowany z uwzględnieniem bakterii znajdujących się naturalnie w przewodzie pokarmowym człowieka.

Probiotyki to specjalnie wybrane kultury bakterii lub drożdży podawane doustnie. Zadaniem ich jest prozdrowotne działanie w przewodzie pokarmowym poprzez wpływ na stymulację układu immunologicznego oraz zadbanie o prawidłowy stan i strukturę mikroflory biologicznej jelit.

Prebiotyki natomiast to substancje, które w organizmie są odporne na procesy trawienne zachodzące w przewodzie pokarmowym. Wpływają pozytywnie na stan bakterii zamieszkujących poszczególne odcinki jelita, poprawiając w ten sposób zdrowie człowieka.

Bakterie probiotyczne z grupy Lactobacillus są zaliczane do grupy bakterii kwasu mlekowego (potrafią zamieniać laktozę w kwas mlekowy, przez co zyskały uznanie w przemyśle mleczarskim). W organizmie człowieka wchodzą w skład mikroflory jelitowej oraz znajdują się u kobiet w pochwie. W zależności do rodzaju mogą wpływać na poprawę odporności organizmu, stanowić barierę przed patogenami oraz produkować witaminy i inne związki.

Lactobacillus plantarum biorą udział w procesie kiszenia, a w układzie pokarmowym stanowią jedną z barier przed patogenami.

Lactobacillus rhamnosus występują w jelicie, gdzie przyczyniają się do hamowania rozwoju szkodliwych bakterii oraz łagodzą objawy po wystąpieniu biegunki.

Lactobacillus salivarius występują w przewodzie pokarmowym, gdzie wpływają na hamowanie działania patogenów oraz łagodzą objawy wzdęć.

Lactobacillus brevis kolonizują przewód pokarmowy, gdzie wpływają na poprawę odporności organizmu. Stwierdza się również wzrost komórek odpornościowych NK u osób w podeszłym wieku.

Lactobacillus acidophilus wytwarzają kwas mlekowy, przez co wykorzystywane są w przemyśle mleczarskim. W przewodzie pokarmowym stanowią jedną z grupy bakterii mikroflory jelitowej. Hamują rozwój niektórych drobnoustrojów, a dodatkowo produkują w niewielkich ilościach witaminę B6, niacynę oraz kwas foliowy.

Lactobacillus bulgaricus, paracasei i casei występują  w układzie pokarmowym człowieka, wchodząc w skład mikroflory jelitowej oraz wpływając na poprawę odporności organizmu.

Bifidobacterium bifidum występują w okrężnicy, jelicie cienkim, mleku kobiecym oraz pochwie. Stosowanie przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zakażeniem bakterią Escherichia coli oraz wystąpienia ostrych biegunek.

Bifidobacterium lactis występują w mleku kobiecym. Stosowanie ich pozwala na prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej oraz wspomaga odporność.

Inulina jest polisacharydem wpływającym na stymulację mikroflory jelitowej szczególnie bakterii z grupy Lactobaccillus czy Bifidobacterium (tzw. Prebiotyk). Inulina stanowi również jedną z frakcji błonnika rozpuszczalnego, przez co reguluje wypróżnienia oraz wpływa na obniżanie cholesterolu i glukozy we krwi.

Podsumowując, Puritan’s Pride Probiotic 10 to gotowy kompleks symbiotyczny składający się z 10 wyselekcjonowanych szczepów bakterii probiotycznych i inuliny, która pełni funkcje prebiotyku stymulującego ich rozwój i kolonizację jelita. Preparat polecany jest szczególnie osobom z obniżoną odpornością, problemami trawiennymi, stosującym antybiotyki oraz w ramach profilaktyki zdrowotnej i przywrócenia homeostazy ustrojowej. 

Wycofany
Since 2005
Probiotic 10 Probiotic 10 120 kaps.
Puritan's Pride
99,00 zł

Probiotic 10 120 kaps.

DLA ZACHOWANIA PEŁNI WŁAŚCIWOŚCI PRODUKT TEN PRZECHOWUJEMY ORAZ ZALECAMY JEGO WYSYŁKĘ W WARUNKACH CHŁODNICZYCH.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

99,00 zł

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • 10 szczepów bakterii probiotycznych (!)
  • 20 miliardów żywych kultur bakterii (!)
  • Regeneruje mikroflorę jelit
  • Usprawnia procesy trawienia
  • Wpływa na poprawę odporności
  • Zalecany po antybiotykoterapii
  • Element profilaktyki antynowotworowej

Puritan’s Pride Probiotic 10 to specjalistyczny preparat symbiotyczny, który łączy w sobie  korzystne dla zdrowia probiotyki oraz prebiotyki niezbędne dla rozwoju, rozbudowy i regeneracji mikroflory jelitowej. Preparat dostarcza dziesięć różnych szczepów bakterii probiotycznych z rodziny Lactobaccillus oraz Bifidobacterium w ilości 20 miliardów CFU oraz odpowiednią dawkę inuliny. W dodatku, skład ‘Probiotic 10’ został odpowiednio skomponowany z uwzględnieniem bakterii znajdujących się naturalnie w przewodzie pokarmowym człowieka.

Probiotyki to specjalnie wybrane kultury bakterii lub drożdży podawane doustnie. Zadaniem ich jest prozdrowotne działanie w przewodzie pokarmowym poprzez wpływ na stymulację układu immunologicznego oraz zadbanie o prawidłowy stan i strukturę mikroflory biologicznej jelit.

Prebiotyki natomiast to substancje, które w organizmie są odporne na procesy trawienne zachodzące w przewodzie pokarmowym. Wpływają pozytywnie na stan bakterii zamieszkujących poszczególne odcinki jelita, poprawiając w ten sposób zdrowie człowieka.

Bakterie probiotyczne z grupy Lactobacillus są zaliczane do grupy bakterii kwasu mlekowego (potrafią zamieniać laktozę w kwas mlekowy, przez co zyskały uznanie w przemyśle mleczarskim). W organizmie człowieka wchodzą w skład mikroflory jelitowej oraz znajdują się u kobiet w pochwie. W zależności do rodzaju mogą wpływać na poprawę odporności organizmu, stanowić barierę przed patogenami oraz produkować witaminy i inne związki.

Lactobacillus plantarum biorą udział w procesie kiszenia, a w układzie pokarmowym stanowią jedną z barier przed patogenami.

Lactobacillus rhamnosus występują w jelicie, gdzie przyczyniają się do hamowania rozwoju szkodliwych bakterii oraz łagodzą objawy po wystąpieniu biegunki.

Lactobacillus salivarius występują w przewodzie pokarmowym, gdzie wpływają na hamowanie działania patogenów oraz łagodzą objawy wzdęć.

Lactobacillus brevis kolonizują przewód pokarmowy, gdzie wpływają na poprawę odporności organizmu. Stwierdza się również wzrost komórek odpornościowych NK u osób w podeszłym wieku.

Lactobacillus acidophilus wytwarzają kwas mlekowy, przez co wykorzystywane są w przemyśle mleczarskim. W przewodzie pokarmowym stanowią jedną z grupy bakterii mikroflory jelitowej. Hamują rozwój niektórych drobnoustrojów, a dodatkowo produkują w niewielkich ilościach witaminę B6, niacynę oraz kwas foliowy.

Lactobacillus bulgaricus, paracasei i casei występują  w układzie pokarmowym człowieka, wchodząc w skład mikroflory jelitowej oraz wpływając na poprawę odporności organizmu.

Bifidobacterium bifidum występują w okrężnicy, jelicie cienkim, mleku kobiecym oraz pochwie. Stosowanie przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zakażeniem bakterią Escherichia coli oraz wystąpienia ostrych biegunek.

Bifidobacterium lactis występują w mleku kobiecym. Stosowanie ich pozwala na prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej oraz wspomaga odporność.

Inulina jest polisacharydem wpływającym na stymulację mikroflory jelitowej szczególnie bakterii z grupy Lactobaccillus czy Bifidobacterium (tzw. Prebiotyk). Inulina stanowi również jedną z frakcji błonnika rozpuszczalnego, przez co reguluje wypróżnienia oraz wpływa na obniżanie cholesterolu i glukozy we krwi.

Podsumowując, Puritan’s Pride Probiotic 10 to gotowy kompleks symbiotyczny składający się z 10 wyselekcjonowanych szczepów bakterii probiotycznych i inuliny, która pełni funkcje prebiotyku stymulującego ich rozwój i kolonizację jelita. Preparat polecany jest szczególnie osobom z obniżoną odpornością, problemami trawiennymi, stosującym antybiotyki oraz w ramach profilaktyki zdrowotnej i przywrócenia homeostazy ustrojowej. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 120 kapsułekPorcja jednorazowa: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 60

Pozostałe składniki

żelatyna, fosforan dwuwapniowy, dwutlenek krzemu, stearynian magnezu

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Seeking Health
139,00 zł

Unikalna kompozycja witamin, minerałów i ziół adaptogennych. Wsparcie prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu.

Kupuję
Natrol
29,00 zł

Preparat promuje funkcje układu nerwowego i wspomaga zdrowie skóry, włosów oraz paznokci.

Kupuję
Source Naturals
129,00 zł

NADH pełni funkcję kofaktora dla setek reakcji biochemicznych w organizmie i wspomaga wytwarzanie ATP.

Kupuję
Swanson
27,00 zł

Wysoce przyswajalny orotan cynku w kapsułkach. Poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Kupuję
Apollo's Hegemony
29,00 zł
(2)

Wegańska (!) witamina D3, zawierająca 2000 IU w kapsułce.

Kupuję
Swanson
65,00 zł

Wysoka dawka magnezu w najlepiej przyswajalnej formie. Wspiera układ nerwowy i mięśniowy.

Kupuję

Probiotyki

Informacja

Probiotyki, mikroorganizmy wywierające korzystny wpływ na działanie organizmu. Zaliczenie do priobotyków uzależnione jest od spełnienia następujących warunków: odporność na działanie soków trawiennych i zdolność zagnieżdżania się w przewodzie pokarmowym. Do podstawowych probiotyków zalicza się bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) oraz drożdże (Saccharomyces boulardii). Zwiększają odporność organizmu (wykazują również pewien potencjał w przypadku leczenia chorób nowotworowych), zapobiegają infekcjom bakteryjnym, biegunkom oraz wspomagają przyswajalność niektórych produktów żywnościowych (w tym: laktozy – cukru mlecznego). Naturalnym źródłem ich pozyskiwania jest nabiał (sery, jogurty, kefiry), kiszonki (ogórki, kapusta) i część wędlin. Występują w postaci monopreparatów (zawierających wyselekcjonowane szczepy kultur mleczarskich) lub w preparatach wieloskładnikowych (np. stanowią dodatek do odżywek białkowych), dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm jednostkowego spożycia

Zastrzeżona mieszanka

Informacja

Zastrzeżona mieszanka – jest kompleksem składników aktywnych biologicznie w proporcjach stanowiących tajemnicę producenta objętą patentem. Zgodnie z prawem obowiązującym w Polsce znane są składniki mieszanek, a po kolejności umieszczonej na opakowaniu można rozpoznać, których składników jest więcej (lista sporządzona w ilościach malejących).

Zastrzeżone mieszanki stosowane są w wielu suplementach diety, takich jak: stacki kreatynowe, no-boostery, spalacze tłuszczu oraz w preparatach protestosteronowych, poprawiających libido.

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium bifidum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium bifidum?

Bifidobacterium bifidum to szczep bakterii gram-dodatnich z rodziny Bifidobacterium. Jest nieruchoma i beztlenowa, ma podłużny kształt. W ludzkim organizmie zamieszkuje głównie w jelicie grubym, ale występuje także w końcowych odcinkach jelita cienkiego, w pochwie oraz mleku matki. Jest to jeden z najczęściej używanych szczepów w preparatach probiotycznych.

Korzyści ze stosowania probiotyków z tą bakterią obejmują zmniejszenie ryzyka biegunki, zarówno tej wywołanej infekcją jak i antybiotykiem oraz zmniejszenie prawdopodobieństwa infekcji bakterią Escherichia Coli. Może być pomocny przy przywracaniu bakteryjnej homeostazy w pochwie. Zasiedlająca jelito bakteria Bifidobacterium Bifidum może przyczyniać się do lepszego odżywienia organizmu, ze względu na zdolność do produkcji niektórych witamin z grup B i K. Może być także pomocna w regulacji pracy układu odpornościowego, dzięki zmniejszaniu produkcji histaminy i poprawie odpowiedzi przeciwciał.

Bifidobacterium bifidum zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus rhamnosus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus rhamnosus?

Lactobacillus rhamnosus to rodzaj bakterii fermentacji mlekowej mających zdolność do syntezy enzymu rozkładającego laktozę, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu dyskomfortu po spożyciu nabiału. Z drugiej strony, poprzez kolonizację śluzówki jelita, konkuruje z bakteriami patogennymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Prawidłowy stan jelit odpowiada za sprawne trawienie pokarmu, prawidłową odporność immunologiczną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, ale również przyczynia się do redukcji stanów zapalnych i alergicznych w ustroju.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus bulgaricus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus bulgaricus?

Lactobacillus bulgaricus (znana wcześniej jako Lactobacillus delbruecki) jest pałeczką gram-dodatnią, zdolną do przekształcania laktozy w kwas mlekowy. Ni jest ruchliwa i nie tworzy przetrwalników. Występuje w przewodach pokarmowych ssaków oraz w produktach fermentowanych. Jest jedną z bakterii używanych do fermentacji jogurtu. Po raz pierwszy odkryta w 1905 roku przez bułgarskiego doktora Stamena Grigorova.

Nosi miano probiotyku, a więc wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm między innymi przez wspieranie walki z bakteriami patogennymi i usprawnianie powrotu do homeostazy po zaburzeniach mikrobiomu. Potencjalne korzyści przynieść może również dla funkcjonowaniu układu odpornościowego. Może być pomocna w walce z biegunką wywołaną antybiotykami oraz przyczyniać się do poprawy trawienia i przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Pewne dane wskazują na możliwość poprawy stanu osób chorujących na choroby zapalne jelit dzięki suplementacji bakterią L. bulgaricus.

Lactobacillus bulgaricus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus salivarius

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus salivarius?

Lactobacillus salivarius jest bakterią z grupy probiotyków występującą głównie w okrężnicy, jelicie cienkim oraz pochwie, lecz jej obecność zaobserwowano również w jamie ustnej. Na kolonizowanych terenach konkuruje z patogenami o źródło pożywienia oraz miejsce adhezji, dzięki czemu wspomaga inne przyjacielskie szczepy w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Przyczepiając się do śluzówki jelit wspiera funkcję barierową jelit. Wykazuje również ważne działanie immunomodulujące. U astmatyków poprawia równowagę między Th1 a Th2, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje wydzielanie prozapalnych cytokin oraz wspomaga leczenie licznych skórnych alergii.

Produkując kwas mlekowy, bakteriocyny oraz małe ilości nadtlenku wodoru hamuje wzrost lub redukuje liczbę grzybów z rodzaju Candida, E.coli, Salmonella ssp., Streptococcus pyogenes, Helicobacter pylori. Wraz z Bifidobacterium breve wspomaga usuwanie mutantów Streptococci (odpowiadają za powstawanie próchnicy zębów, płytki nazębnej oraz owrzodzenia jamy ustnej) w jamie ustnej.

Obiecujące wyniki zaobserwowano również w zmniejszaniu odczuwania bólu. Wynika to ze względu, że Lactobacillus salivarius ma zdolność do indukcji ekspresji receptorów związanych z hamowaniem reakcji bólowych, szczególnie OPRM1 w jelitach. Ponadto wpływa na połączenie mózgowo-jelitowe, dzięki czemu poprawiając stan jelit wynikający ze stosowania antybiotyków lub działania patogenów, pośrednio może poprawić funkcje poznawcze, redukować stany depresyjne oraz lęki. Pozytywny wpływ zanotowany został również na układ sercowo naczyniowy, a wynika to z redukcji poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Lactobacillus salivarius występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus brevis

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus brevis?

Lactobacillus brevis jest gram-dodatnią bakterią kwasu mlekowego z rodziny Lactobacillus. Wyróżnia się około 16 różnych szczepów bakterii L. Brevis.

Tej bakterii używa się by wspomóc przywracanie homeostazy w mikrobiocie jelitowej. Może być pomocna także w usprawnianiu odporności oraz w leczeniu zapalenia pochwy i infekcjach układu moczowego. Tak jak inne bakterie z rodziny Lactobacillus ma zdolność do produkcji kwasu mlekowego z węglowodanów w procesie fermentacji. W ten sposób wytwarza nieco kwasowe środowisko, które utrudnia przeżycie wielu patogenom. Wiele wskazuje na to, że stosowanie L. brevis podczas antybiotykoterapii ukierunkowanej na walkę z Clostridium Difficile może podnosić jej skuteczność, jednocześnie zmniejszając ryzyko przykrych powikłań.

Lactobacillus acidophilus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus acidophilus?

Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii o kształcie pałeczki potrafiący produkować korzystny dla zdrowia kwas mlekowy. Głównym miejscem bytowania tych bakterii jest śluzówka jelita cienkiego. Podobnie do reszty szczepów probiotycznych z łatwością wytrzymuje niekorzystne warunki istniejące na poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, dzięki czemu po podaniu doustnym przechodzi do jelita cienkiego i ulega adhezji do komórek nabłonka tworząc liczne kolonie. Ponadto obecność tego szczepu zaobserwowano w pochwie, szyjce macicy oraz w cewce moczowej, dzięki czemu konkurując z patogennymi mikroorganizmami, pozwala zwalczyć liczne choroby i utrzymać zarówno układ pokarmowy oraz moczowo-płciowy we właściwej kondycji.

Poza produkcją kwasu mlekowego, ten szczep bakterii potrafi syntetyzować również inne organiczne kwasy, które mają zdolność hamowania przylegania oraz namnażania patogenów takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Candida albicans, Shigella, Clostridium, Listeria oraz Helicobacter. Zapewniając odpowiednie pH na obszarze jelit wspomaga trawienie jedzenia oraz wchłanianie mikro- oraz makroelementów.

Odnotowano, że szczep ten posiada właściwość syntezy witaminy K, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz dodatnio wpływa na strukturę kości.

Produkując laktazę, pozwala wspomóc trawienie laktozy, czym redukuje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu nabiału. Do walki z patogenami wykorzystuje również bakteriocyny takie jak acidolina, acidofilina, laktobakcylina, laktocyna i wiele innych. 

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zatruć pokarmowych, poprawie odporności organizmu oraz w leczeniu chorób antybiotykami. Są składnikiem preparatów prebiotycznych, probiotycznych i funkcjonalnych oraz jako składnik różnego rodzaju odżywek, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium lactis

Informacja

Co to jest za składnik bifidobacterium lactis? 

Bifidobacterium lactis jest szczepem bakterii probiotycznych zdolnych do produkcji kwasu mlekowego, które są zaliczane do bakterii Gram-dodatnich o kształcie pałeczek. Naturalnie zasiedlają końcową część jelita krętego oraz grubego. Główną ich funkcją jest konkurowanie zarówno o pokarm, jak i o miejsce adhezji z bakteriami patogennymi, przez co ich działanie można określić jako przeciwbiegunkowe, regenerujące błonę śluzową jelit, zwiększające pozyskiwanie mikroskładników oraz regulujące perystaltykę jelita.  

Ten szczep bakterii posiada również zdolność produkcji kwasu mlekowego z laktozy oraz innych substancji, które pośrednio (przez zakwaszanie środowiska) lub bezpośrednio (działając bakteriobójczo) będą uniemożliwiały wzrost oraz przeżycie bakterii patogennych takich jak Salmonella czy Helicobacter pylori.

Suplementacja szczepami probiotycznymi pozwala na odbudowę oraz przywrócenie właściwej mikroflory jelit, która w dzisiejszych czasach jest zaburzona z powodu wielu negatywnych czynników środowiskowych.

Lactobacillus paracasei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus paracasei?

Lactobacillus paracasei należą do sprzyjających zdrowiu bakterii probiotycznych. Pozwalają na uniknięcie nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego, ponieważ posiadają zdolność rozkładu laktozy, jak również produkcji wielu enzymów poprawiających absorpcję mikroskładników. Przeciwdziałają niekorzystnym bakteriom takim jak: Helicobacter pylori, Salmonella enterica, Campylobacter jejuni, a ponadto redukują negatywne działanie Candida albicans oraz Listeria monocytogenes. Co więcej, ten szczep bakterii potrafi zmniejszyć liczbę bakterii obecnych w jamie ustnej wywołujących próchnicę – Streptococcus mutants.

Bakterie tego rodzaju modulują działanie układu odpornościowego, co prowadzi do zmniejszenia intensywności stanów alergicznych. Działają również pozytywnie na produkcję neuroprzekaźnika GABA, dzięki czemu sprzyjają prawidłowej kontroli aktywności neuronów i napięcia mięśniowego.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus casei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus casei?

Lactobacillus casei należy do bakterii fermentujących kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus. Substratem do produkcji kwasu mlekowego są związki cukru takie jak glukoza, czy laktoza. Dzięki możliwości rozbicia dwucukru - laktozy do prostszych węglowodanów, pozwala to na redukcję nietolerancji nabiału. Bakteria ta obecna jest na terenie pęcherza moczowego, dzięki czemu współzawodniczy z patogenami układu moczowego i redukuje ilość zakażeń oraz częstotliwość występowania nowotworu.

Lactobacillus casei wspomaga leczenie dolegliwości związanych z wrzodami żołądka wywołanymi Helicobacter pylori oraz redukuje ilość biegunek zależnych od Clostridium difficile. Obiecujące wyniki badań osiągnięto nad wpływem tego probiotycznego szczepu na występowanie alergii. Dlatego też wykazano jej pozytywny wpływ podczas trądziku, zapalenia skóry, infekcji dróg oddechowych, problemów z jamą ustną oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wpływając na trawienie, wspiera utrzymanie prawidłowego stosunku poszczególnych frakcji cholesterolu.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Inulina

Informacja

Inulina (błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie) należący do polisacharydów, występujący w stanie naturalnych w tkankach roślinnych magazynując związki energetyczne, wpływający korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej (tzw. probiotyk) i stan przewodu pokarmowego i trawiennego (jelit). Posiada wysoką biodostępność minerałów (m.in. wapnia i magnezu), powoduje obniżenie tempa wzrostu glukozy po posiłkach. Inulina, chociaż sama nie jest trawiona przez organizm ludzki, lecz jest rozkładana na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i kwas mlekowy przez bakterie rozwijające się w jelitach. W suplementacji diety stosowana jest jako nierozpuszczalny błonnik pokarmowy wspomagający diety wysokobiałkowe m.in. podczas odchudzania.

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027