Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Beyond Bone Broth Beyond Bone Broth

Jarrow Formulas Bone Broth to wysokospecjalistyczny suplement, który zawiera składniki aktywne wspierające kondycję układu kostno-stawowego. Na uwagę zasługuje sproszkowana forma preparatu, z której powstaje płynny napój o smaku wołowiny a’la bulion.

Kolagen – najbardziej rozpowszechnione białko wśród tkanek łącznych, w tym chrząstkach (typ II) i kościach (typ I). Odpowiada za ich właściwości sprężyste i odporność na rozciąganie.

Siarczan chondroityny i glikozaminoglikany – związki organiczne, które są częścią macierzy kostno-stawowej obok kolagenu i wapnia. Oprócz tego wchodzą w skład mazi stawowej.

Krzem, którego źródłem jest silikon należy do grupy mikroelementów, będących kluczowymi regulatorami enzymatycznymi w procesach naprawczych układu kostno-stawowego.

Wapń – jeden z najważniejszych mikroelementów, wchodzących w skład tkanek oporowych. Jego obecność warunkuje odpowiednią twardość kości, a co z tym idzie ich odporność mechaniczną. 

Sód – składnik płynu zewnątrzkomórkowego, wpływający na odpowiedni bilans wodny ustroju, jak również właściwą pracę układu nerwowego i mięśniowego.

Wsparcie dla stawów
Dolegliwości bólowe związane z degeneracją struktur stawowych są zarezerwowane głównie dla dwóch grup osób. Pierwszą z nich stanowią ludzie starsi, drugą zaś sportowcy, co w obydwu przypadkach ma związek z toczącymi się procesami zwyrodnieniowymi w obrębie chrząstek powierzchni stawowych.

Ze względu na budowę tkanki chrzęstnej, dostarczanie pewnych substancji może przynieść zadowalające efekty, odczuwalne jako ograniczenie dolegliwości. Do związków tych zalicza się m.in. kolagen typu II, który wraz z glikozaminoglikanami, którym jest również siarczan chondroityny, wzmacniają strukturę tkanki chrzęstnej, przyczyniając się do jej sprawniejszej regeneracji. Wspomniana sól siarczanowa jest również składnikiem mazi stawowej, która umożliwia wykonywanie płynnych ruchów.

Mocna struktura tkanki kostnej
Wraz z wiekiem rośnie podatność kości na złamania. Ma to związek ze zmniejszoną mineralizacją tkanki kostnej, która wynika ze zmian w układzie hormonalnym. Warto więc zadbać o zapewnienie substancji, które w jak najbardziej kompleksowy sposób mogą ograniczyć tego typu zdarzenia.

Jak się okazuje, najbardziej optymalnym może stać się podaż budulca w postaci kolagenu i wapnia, zwiększającego gęstość mineralną kości. Ponadto korzyści przynosi także dodatek krzemu, kluczowego mikroelementu będącego składnikiem enzymów naprawczych.

Podsumowując, Jarrow Formulas Bone Broth to preparat, który w sposób kompleksowy wspiera procesy naprawcze układu kostno-stawowego. Dzięki wspaniałemu smakowi może być spożywany jako dodatek do posiłku lub pomiędzy głównymi daniami.

 

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Beyond Bone Broth Beyond Bone Broth (Beef) 306g
Jarrow Formulas
99,00 zł

Beyond Bone Broth (Beef) 306g

Magazyn UK

Inne formy

(Chicken) 306g
99,00 zł
(Beef) 306g
99,00 zł

Smak

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,54 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Napój w proszku dostarczający substancji wspierających odbudowę chrząstki i kości
  • Nie zawiera antybiotyków, hormonów i popularnych alergenów
  • Wspomaga prewencję degeneracji układu kostno-stawowego
  • Optymalna dawka kolagenu
  • Aż 3 aktywne formuły!

Jarrow Formulas Bone Broth to wysokospecjalistyczny suplement, który zawiera składniki aktywne wspierające kondycję układu kostno-stawowego. Na uwagę zasługuje sproszkowana forma preparatu, z której powstaje płynny napój o smaku wołowiny a’la bulion.

Kolagen – najbardziej rozpowszechnione białko wśród tkanek łącznych, w tym chrząstkach (typ II) i kościach (typ I). Odpowiada za ich właściwości sprężyste i odporność na rozciąganie.

Siarczan chondroityny i glikozaminoglikany – związki organiczne, które są częścią macierzy kostno-stawowej obok kolagenu i wapnia. Oprócz tego wchodzą w skład mazi stawowej.

Krzem, którego źródłem jest silikon należy do grupy mikroelementów, będących kluczowymi regulatorami enzymatycznymi w procesach naprawczych układu kostno-stawowego.

Wapń – jeden z najważniejszych mikroelementów, wchodzących w skład tkanek oporowych. Jego obecność warunkuje odpowiednią twardość kości, a co z tym idzie ich odporność mechaniczną. 

Sód – składnik płynu zewnątrzkomórkowego, wpływający na odpowiedni bilans wodny ustroju, jak również właściwą pracę układu nerwowego i mięśniowego.

Wsparcie dla stawów
Dolegliwości bólowe związane z degeneracją struktur stawowych są zarezerwowane głównie dla dwóch grup osób. Pierwszą z nich stanowią ludzie starsi, drugą zaś sportowcy, co w obydwu przypadkach ma związek z toczącymi się procesami zwyrodnieniowymi w obrębie chrząstek powierzchni stawowych.

Ze względu na budowę tkanki chrzęstnej, dostarczanie pewnych substancji może przynieść zadowalające efekty, odczuwalne jako ograniczenie dolegliwości. Do związków tych zalicza się m.in. kolagen typu II, który wraz z glikozaminoglikanami, którym jest również siarczan chondroityny, wzmacniają strukturę tkanki chrzęstnej, przyczyniając się do jej sprawniejszej regeneracji. Wspomniana sól siarczanowa jest również składnikiem mazi stawowej, która umożliwia wykonywanie płynnych ruchów.

Mocna struktura tkanki kostnej
Wraz z wiekiem rośnie podatność kości na złamania. Ma to związek ze zmniejszoną mineralizacją tkanki kostnej, która wynika ze zmian w układzie hormonalnym. Warto więc zadbać o zapewnienie substancji, które w jak najbardziej kompleksowy sposób mogą ograniczyć tego typu zdarzenia.

Jak się okazuje, najbardziej optymalnym może stać się podaż budulca w postaci kolagenu i wapnia, zwiększającego gęstość mineralną kości. Ponadto korzyści przynosi także dodatek krzemu, kluczowego mikroelementu będącego składnikiem enzymów naprawczych.

Podsumowując, Jarrow Formulas Bone Broth to preparat, który w sposób kompleksowy wspiera procesy naprawcze układu kostno-stawowego. Dzięki wspaniałemu smakowi może być spożywany jako dodatek do posiłku lub pomiędzy głównymi daniami.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 306 gPorcja jednorazowa: 1 miarka (18 g)Ilość porcji w opakowaniu: 17
w 1 porcji (18 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna 70 kcal**
Tłuszcz 1 g1%
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1 g5%
Tłuszcze trans0 g**
Cholesterol0 mg0%
Węglowodany 3 g1%
Błonnik0 g0%
w tym cukry < 1 g**
Białko 11 g20%
Wapń (mikrokrystaliczny hydroksyapatyt, Aquamin® Kompleks minerałów, pochodzący z alg morskich i szpiku kostnego kości łydkowej)300 mg25%
Sód240 mg10%
Kolagen (typ I i II) i siarczan chondroityny, kompleks glikozaminoglikanów (z chrząstki wołowej i mikrokrystalicznego hydroksyapatytu)1700 mg**
Silikon (JarroSil® Activated Siicon® opatentowana formuła molekularnie skondensowanego kwasu krzemowego)5 mg**
*Podane makroskładniki mogą się różnić w zależności od wybranego wariantu smakowego.

Pozostałe składniki

Beef: Naturalny bulion wołowy, naturalne aromaty, triglicerydy o średniej długości łańcucha (z oleju palmowego), dekstryna z tapioki, organiczna marchew w proszku, korzeń imbiru w proszku, czarny pieprz, organiczny seler w proszku, organiczna cebula w proszku i organiczna pietruszka w proszku.

Beef Spicy Ramen: Naturalny bulion wołowy, naturalne aromaty, triglicerydy o średniej długości łańcucha (z oleju palmowego), dekstryna z tapioki, organiczna marchew w proszku, czarny pieprz, organiczny seler w proszku, organiczna cebula w proszku i organiczna pietruszka w proszku.

Bez pszenicy, glutenu, soi, nabiału, jaj, ryb / skorupiaków ani orzeszków ziemnych / orzechów laskowych.

Brak sztucznych aromatów lub substancji słodzących.

Nie zawiera hormonów ani antybiotyków.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Trec
55,00 zł

Połączenie koncentratu, hydrolizatu i izolatu białek serwatkowych. Ułatwia budowę masy mięśniowej.

Kupuję
Source Naturals
79,00 zł

Tiamina odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację.

Kupuję
Biotech Usa
59,00 zł

Wygodna forma proszku o atrakcyjnym smaku. Stymuluje syntezę tlenku azotu w organizmie.

Kupuję
Swanson
99,00 zł

Suplement diety zawierający kwercetynę. Silny przeciwutleniacz o szerokim spektrum działania.

Kupuję
Life Extension
105,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Life Extension
99,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Kolagen

Informacja

Kolagen jest głównym składnikiem budującym tkankę łączną (ścięgna, więzadłach chrząstkowych, kościach i naczyniach krwionośnych), z grupy białek włóknistych (tj. skleroprotein fibrylarnych), stanowiących ¼ zawartości białka w całym organizmie. Zbudowany jest z aminokwasów (glicyny, hydroksylizyny, hydroksyproliny i proliny). Rozróżnia się osiem rodzajów kolagenu usytuowanych w różnych częściach ciała ludzkiego. Źródłem jego pozyskiwania jest żelatyna (składnik tkanki łącznej pochodzenia zwierzęcego). Najczęściej występuje w postaci przetworzonej hydrolizatu kolagenu cechującej się wysoką i dobrą przyswajalnością aminokwasów. Zalecany w suplementacji sportowej i u osób aktywnych fizycznie, a także podczas rekonwalescencji po przebytych kontuzjach i niektórych chorobach. Dostępny w postaci monopreparatu lub preparatów wieloskładnikowych (najczęściej zawierających dodatkowo chondroitynę, kwas hialuronowy i kwas askorbinowy).

Dawkowanie: 10-20 g na dobę.

Siarczan chondroityny

Informacja

Siarczan chondroityny zawiera w swym składzie należącą do glukozaminoglikanów chondroitynę, wpływającą na utrzymanie stabilizacji i wytrzymałość stawów (składnik budowy chrząstki stawowej). Siarczan chondroityny uczestniczy wraz z białkami w syntezie proteoglikanów. Jest syntezowany w organizmie lub dostarczany w pokarmach pochodzenia zwierzęcego (m.in. zawierających tkankę łączną). Znajduje zastosowanie u sportowców w dyscyplinach znacznie obciążających wysiłkiem fizycznym aparat ruchu, a także w leczeniu kontuzji sportowych stawów i rekonwalescencji i rehabilitacji po urazach, zwiększone zapotrzebowanie występuje również u osób zaawansowanych wiekowo. W suplementacji sportowej jest składnikiem wieloskładnikowych preparatów skojarzonych, często zawierających kwas hialuronowy, glukozaminę i hydrolizat kolagenu, wspomagających funkcjonowanie aparatu ruchu.

Dawkowanie: 500-1500 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej
Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Choć tytułowe pytanie na pierwszy rzut oka może wydawać się conajmniej banalnie proste i wręcz można by było powiedzieć, iż jest to pytanie retoryczne,...

czytaj więcej
Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

W poprzedniej części miałem przyjemność napisać parę słów o tym czym jest kreatyna i po co stosuje się ją w sporcie. Nadmieniłem także nieco o jej...

czytaj więcej
Zastosowanie wariacji w kompleksach treningowych

Zastosowanie wariacji w kompleksach treningowych

Wariacje kompleksów i ich zastosowanie jako metoda na osiągnięcie formy sportowej w różnych aspektach. Biorąc pod lupę powszechnie stosowaną metodykę...

czytaj więcej
„Cheat day” a mikrobiota jelitowa

„Cheat day” a mikrobiota jelitowa

W obrębie naszych jelit istnieje mikrokosmos zamieszkiwany przez istoty o wyjątkowo prymitywnej budowie oraz zarazem – pełniące wyjątkowo doniosłą...

czytaj więcej
Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 1

Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 1

Kreatynę większość kojarzy z reklamami „napakowanych gości” z pękatymi bicepsami, a także hasłami reklamowymi i rekomendacjami znajomych mówiących o...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027