Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
100% Peanut Butter 100% Peanut Butter

Scitec 100% Peanut Butter to najwyższej jakości, niezwykle smaczne masło orzechowe. Zostało ono wyprodukowane z dojrzałych i zblanszowanych orzeszków ziemnych pochodzenia argentyńskiego. Produkt ten, dzięki korzystnemu profilowi makroskładników może stanowić idealne urozmaicenie w diecie sportowców i osób dbających o zdrową sylwetkę.

Pożądane źródło cennych makroskładników
Masło orzechowe cechuje się obecnością dużej ilości białka, w tym wypadku aż 7.3g na porcję. Może być ono uzupełnieniem dziennego zapotrzebowania na białko u osób aktywnych fizycznie. Pomoże to w budowaniu pożądanej sylwetki, jednocześnie ciesząc się z doskonałych walorów smakowych.

Produkt ten jest również bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (ponad 11g na porcję). Są one niezwykle istotne w codziennej diecie. Biorą udział w obniżaniu poziomu trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL) oraz podwyższaniu dobrego (HDL). Ma to korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego – obniża ryzyko wystąpienia np. miażdżycy tętnic oraz chorób serca.

Orzeszki ziemne, a tym samym wyprodukowane z nich masło orzechowe obfitują w witaminyminerały. Najwięcej występuje tu witamin z grupy B, a także witamina E, która jest antyoksydantem (pomaga zwalczać wolne rodniki). Duża ilość pierwiastków takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk czy chrom wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu i pomaga zachować ich odpowiednią podaż w diecie.

Niezwykły smak i konsystencja
Masło to odznacza się wyśmienitym smakiem oraz niezwykle gładką konsystencją, co zapewniają starannie dobrane surowce w postaci czystych i zdrowych orzeszków ziemnych oraz dbanie o detale na każdym etapie produkcji.

Smak, konsystencja i walory odżywcze to nie jedyne zalety tego produktu. Dodatkowym plusem jest brak dodatku cukru, soli czy niezdrowego oleju palmowego.

Masło orzechowe może być z powodzeniem wykorzystane jako przekąska, produkt wzbogacający posiłek w potrzebne kalorie i makroskładniki lub jako smaczny dodatek do shake'a wysokobiałkowego.

Podsumowując, Scitec 100% Peanut Butter to pyszne masło orzechowe o gładkiej konsystencji. Odznacza się wysoką zawartością białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo potrzebne w diecie każdego z nas. Może ono stanowić smakowitą przekąskę lub dodatek do potraw.

 

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
100% Peanut Butter 100% Peanut Butter 500g
Scitec
22,00 zł

100% Peanut Butter 500g

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,54 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

22,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,54 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Dostarcza dużej ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • Wyprodukowane w 100% z orzeszków ziemnych
  • Wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego
  • Dostarcza niezbędnych witamin i minerałów
  • Nie zawiera soli, cukru ani oleju palmowego
  • Niezwykły smak oraz gładka konsystencja
  • Idealny dodatek do przekąsek

Scitec 100% Peanut Butter to najwyższej jakości, niezwykle smaczne masło orzechowe. Zostało ono wyprodukowane z dojrzałych i zblanszowanych orzeszków ziemnych pochodzenia argentyńskiego. Produkt ten, dzięki korzystnemu profilowi makroskładników może stanowić idealne urozmaicenie w diecie sportowców i osób dbających o zdrową sylwetkę.

Pożądane źródło cennych makroskładników
Masło orzechowe cechuje się obecnością dużej ilości białka, w tym wypadku aż 7.3g na porcję. Może być ono uzupełnieniem dziennego zapotrzebowania na białko u osób aktywnych fizycznie. Pomoże to w budowaniu pożądanej sylwetki, jednocześnie ciesząc się z doskonałych walorów smakowych.

Produkt ten jest również bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (ponad 11g na porcję). Są one niezwykle istotne w codziennej diecie. Biorą udział w obniżaniu poziomu trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL) oraz podwyższaniu dobrego (HDL). Ma to korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego – obniża ryzyko wystąpienia np. miażdżycy tętnic oraz chorób serca.

Orzeszki ziemne, a tym samym wyprodukowane z nich masło orzechowe obfitują w witaminyminerały. Najwięcej występuje tu witamin z grupy B, a także witamina E, która jest antyoksydantem (pomaga zwalczać wolne rodniki). Duża ilość pierwiastków takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk czy chrom wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu i pomaga zachować ich odpowiednią podaż w diecie.

Niezwykły smak i konsystencja
Masło to odznacza się wyśmienitym smakiem oraz niezwykle gładką konsystencją, co zapewniają starannie dobrane surowce w postaci czystych i zdrowych orzeszków ziemnych oraz dbanie o detale na każdym etapie produkcji.

Smak, konsystencja i walory odżywcze to nie jedyne zalety tego produktu. Dodatkowym plusem jest brak dodatku cukru, soli czy niezdrowego oleju palmowego.

Masło orzechowe może być z powodzeniem wykorzystane jako przekąska, produkt wzbogacający posiłek w potrzebne kalorie i makroskładniki lub jako smaczny dodatek do shake'a wysokobiałkowego.

Podsumowując, Scitec 100% Peanut Butter to pyszne masło orzechowe o gładkiej konsystencji. Odznacza się wysoką zawartością białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo potrzebne w diecie każdego z nas. Może ono stanowić smakowitą przekąskę lub dodatek do potraw.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 500 g
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna2638 kJ / 637 kcal-
Białko29 g-
Węglowodany9,6 g-
- cukry4,4 g-
Tłuszcz52 g-
- kwasy tłuszczowe nasycone7 g-
Sól0,01 g-

Pozostałe składniki

Może zawierać śladowe ilości innych orzechów.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Trec
76,00 zł

Aminokwasy z tauryną, glutaminą, witaminami C i B6. Zwiększają wytrzymałość i wspomagają regenerację.

Kupuję
BetterYou
59,00 zł

Multiskładnikowy preparat zawierający minerały i witaminy w aerozolu. Łatwy i wygodny do stosowania.

Kupuję
Trec
18,00 zł
(1)

Napój izotoniczny o orzeźwiającym smaku. Uzupełnia poziom elektrolitów i mikroelementów w organizmie.

Kupuję
Life Extension
65,00 zł
(1)

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Scivation
89,00 zł
(3)

Suplement aminokwasowy. Wspomaga regenerację, ogranicza poziom kortyzolu i hamuje katabolizm.

Kupuję
Olimp
25,00 zł

Koncentrat do przygotowania smacznego napoju izotonicznego. Zwiększa siłę oraz wspomaga regenerację.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej
Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Choć tytułowe pytanie na pierwszy rzut oka może wydawać się conajmniej banalnie proste i wręcz można by było powiedzieć, iż jest to pytanie retoryczne,...

czytaj więcej
Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

W poprzedniej części miałem przyjemność napisać parę słów o tym czym jest kreatyna i po co stosuje się ją w sporcie. Nadmieniłem także nieco o jej...

czytaj więcej
Zastosowanie wariacji w kompleksach treningowych

Zastosowanie wariacji w kompleksach treningowych

Wariacje kompleksów i ich zastosowanie jako metoda na osiągnięcie formy sportowej w różnych aspektach. Biorąc pod lupę powszechnie stosowaną metodykę...

czytaj więcej
„Cheat day” a mikrobiota jelitowa

„Cheat day” a mikrobiota jelitowa

W obrębie naszych jelit istnieje mikrokosmos zamieszkiwany przez istoty o wyjątkowo prymitywnej budowie oraz zarazem – pełniące wyjątkowo doniosłą...

czytaj więcej
Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 1

Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 1

Kreatynę większość kojarzy z reklamami „napakowanych gości” z pękatymi bicepsami, a także hasłami reklamowymi i rekomendacjami znajomych mówiących o...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027