Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Pasta Migdałowa Pasta Migdałowa

Pasta migdałowa Soncone to w 100% naturalny produkt wysokiej jakości, wytwarzany z migdałów prażonych w skórce, pozbawiony cukru, soli i tłuszczu palmowego. Migdały są bogactwem składników odżywczych charakteryzujących się prozdrowotnym oddziaływaniem na orgiazm człowieka.

Orzechy jadalne są coraz częstszym składnikiem diety człowieka. Wynika to z coraz większej świadomości konsumentów o ich dobroczynnym działaniu, które zostało udokumentowane w różnych badaniach naukowych, ale również wiąże się z ich łatwiejszą dostępnością. Jedne z najczęściej spożywanych orzechów to migdały, które są nasionami owoców migdałowca zwyczajnego.

Dominującym składnikiem migdałów stanowiącym od ok. 50 g/100 g jest tłuszcz, ale uwagę zwraca też wysoka zawartość białka wynosząca ok. 20g w 100 g. Z punktu widzenia dietetycznego i zdrowotnego najbardziej istotne są zawarte w orzechach makro- i mikroskładniki, które w pojedynkę lub wskutek współdziałania z innymi składnikami pożywienia, odpowiadają za działania profilaktyczne bądź nawet lecznicze orzechów migdałowca.

Ilości białka zawartego w migdałach są zbliżone bądź znacznie większe od zawartości tego składnika w produktach pochodzenia zwierzęcego. Choć białko orzechów nie jest składnikiem o wysokiej wartości biologicznej, to z uwagi na niski udział lizyny w stosunku do argininy, uznano je za czynnik sprzyjający zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób krążeniowych.

Wiele badań naukowych wskazujących na prozdrowotne oddziaływanie orzechów wiąże te działania z profilem kwasów tłuszczowych tłuszczu zawartego w orzechach. Z żywieniowego punktu widzenia istotny jest kwas α-linolenowy, który działa przeciwzapalnie, poprawia gospodarkę lipidową krwi redukując poziom cholesterolu frakcji LDL oraz triacylogliceroli, a dzięki temu jest czynnikiem obniżającym ciśnienie tętnicze krwi, ryzyko stanu zapalnego naczyń krwionośnych oraz pojawienia się chorób układu sercowo-naczyniowego.

Do innych najważniejszych składników zawartych w migdałach, które korzystnie wpływają na organizm człowieka i uznane są jako biologicznie aktywne, zaliczyć można: witaminę B2, wolne aminokwasy (głównie L-arginina), błonnik pokarmowy, potas, magnez, miedź, kwas foliowy, przeciwutleniacze (tokoferole, polifenole, flawonoidy) oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe.). Właśnie m.in. dzięki tym substancjom spożywanie migdałów może wpływać na  zapobieganie chorobom serca i cukrzycy, co zostało udowodnione naukowo.

Kwas foliowy odgrywa istotną rolę w detoksykacji homocysteiny - aminokwasu zawierającego siarkę, która ma właściwości aterogenne i gromadzi się w osoczu w przypadku deficytowego stężenia kwasu foliowego. Hiperhomocysteinemia uważania za niezależny czynnik ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych, wad rozwojowych płodu oraz nowotworów.

Odpowiedni poziom spożycia magnezu i miedzi poprawia insulinooporność, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu i arytmii serca, cukrzycy typu 2 oraz przyczynia się do prawidłowego funkcjonowanie śródbłonka naczyniowego. Błonnik pokarmowy obniża poziom glikemii poposiłkowej, na skutek jego fermentacji powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, co zapobiega powstaniu stanu zapalnego. Oprócz tego, bierze udział w obniżaniu poziom LDL w surowicy krwi, a dzięki temu wykazuje działanie profilaktyczne w przeciwdziałaniu chorobom układu sercowo-naczyniowego.

L-arginina jest prekursorem tlenku azotu przyczyniającym się do poprawy elastyczności naczyń krwionośnych, zależnych od śródbłonka. Wysoki stosunek argininy do lizyny obniża poziom LDL w osoczu krwi, co uważa się za czynnik sprzyjający zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób krążeniowych.

Orzechy znane są też jako źródło antyoksydantów niezbędnych do ochrony przed stresem oksydacyjnym. Migdały są przede wszystkim dobrym źródłem α-tokoferolu uznanego jako istotny czynnik przeciwmiażdżycowy. Spośród innych składników o właściwościach przeciwutleniających wymienia się różne związki polifenolowe, np. antocyjany, flawonoidy, lignany, naftochinony, kwasy fenolowe, a w szczególności kwas galusowy, proantocyjanidyny i taniny. Antyoksydanty zapobiegają powstaniu stanu zapalnego, na skutek właściwości przeciwutleniających oraz modulacji szlaków przesyłania sygnałów, w tym wpływu na czynnik transkrypcji jądrowej, co skutkuje m.in. modulowaniem genów zapalnych makrofagów. W osoczu przywracają prawidłowy stosunek utlenionego do zredukowanego glutationu oraz poprawiają odpowiedzi komórek β na glukozę i działanie insuliny, a także zwiększają odporność LDL na oksydację.

Podsumowując, Pasta migdałowa Soncone to produkt, który może stać się doskonałym urozmaiceniem diety w każdym okresie. Pastą migdałową możecie posmarować świeże pieczywo, wafle ryżowe, urozmaicić większość potraw mięsnych, przepleść  z przetworami owocowymi i zabrać ze sobą w drogę jako energetyczną przekąskę lub zjeść łyżeczką jako smakołyk. 

Magazyn UK
5 1
5

pyszne maslo o wiele lepsze niz z ziemnych
Since 2005
Dodaj do koszyka
Pasta Migdałowa Pasta Migdałowa 500g
Soncone
39,00 zł

Pasta Migdałowa 500g

5 na podstawie 1 opinii
Magazyn UE

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,59 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

39,00 zł
1 szt.
Zwiększa się zainteresowanie tym produktem

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,59 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Zawiera składniki o działaniu kardioprotekcyjnym
  • Doskonały dodatek w diecie na „masę”
  • Produkt naturalnego pochodzenia
  • Nie zawiera dodatku cukru i soli
  • Nie zawiera tłuszczu palmowego
  • Zdrowa i smaczna przekąska
  • Jest bogatym źródłem białka
  • Zawiera zdrowe tłuszcze

Pasta migdałowa Soncone to w 100% naturalny produkt wysokiej jakości, wytwarzany z migdałów prażonych w skórce, pozbawiony cukru, soli i tłuszczu palmowego. Migdały są bogactwem składników odżywczych charakteryzujących się prozdrowotnym oddziaływaniem na orgiazm człowieka.

Orzechy jadalne są coraz częstszym składnikiem diety człowieka. Wynika to z coraz większej świadomości konsumentów o ich dobroczynnym działaniu, które zostało udokumentowane w różnych badaniach naukowych, ale również wiąże się z ich łatwiejszą dostępnością. Jedne z najczęściej spożywanych orzechów to migdały, które są nasionami owoców migdałowca zwyczajnego.

Dominującym składnikiem migdałów stanowiącym od ok. 50 g/100 g jest tłuszcz, ale uwagę zwraca też wysoka zawartość białka wynosząca ok. 20g w 100 g. Z punktu widzenia dietetycznego i zdrowotnego najbardziej istotne są zawarte w orzechach makro- i mikroskładniki, które w pojedynkę lub wskutek współdziałania z innymi składnikami pożywienia, odpowiadają za działania profilaktyczne bądź nawet lecznicze orzechów migdałowca.

Ilości białka zawartego w migdałach są zbliżone bądź znacznie większe od zawartości tego składnika w produktach pochodzenia zwierzęcego. Choć białko orzechów nie jest składnikiem o wysokiej wartości biologicznej, to z uwagi na niski udział lizyny w stosunku do argininy, uznano je za czynnik sprzyjający zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób krążeniowych.

Wiele badań naukowych wskazujących na prozdrowotne oddziaływanie orzechów wiąże te działania z profilem kwasów tłuszczowych tłuszczu zawartego w orzechach. Z żywieniowego punktu widzenia istotny jest kwas α-linolenowy, który działa przeciwzapalnie, poprawia gospodarkę lipidową krwi redukując poziom cholesterolu frakcji LDL oraz triacylogliceroli, a dzięki temu jest czynnikiem obniżającym ciśnienie tętnicze krwi, ryzyko stanu zapalnego naczyń krwionośnych oraz pojawienia się chorób układu sercowo-naczyniowego.

Do innych najważniejszych składników zawartych w migdałach, które korzystnie wpływają na organizm człowieka i uznane są jako biologicznie aktywne, zaliczyć można: witaminę B2, wolne aminokwasy (głównie L-arginina), błonnik pokarmowy, potas, magnez, miedź, kwas foliowy, przeciwutleniacze (tokoferole, polifenole, flawonoidy) oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe.). Właśnie m.in. dzięki tym substancjom spożywanie migdałów może wpływać na  zapobieganie chorobom serca i cukrzycy, co zostało udowodnione naukowo.

Kwas foliowy odgrywa istotną rolę w detoksykacji homocysteiny - aminokwasu zawierającego siarkę, która ma właściwości aterogenne i gromadzi się w osoczu w przypadku deficytowego stężenia kwasu foliowego. Hiperhomocysteinemia uważania za niezależny czynnik ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych, wad rozwojowych płodu oraz nowotworów.

Odpowiedni poziom spożycia magnezu i miedzi poprawia insulinooporność, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu i arytmii serca, cukrzycy typu 2 oraz przyczynia się do prawidłowego funkcjonowanie śródbłonka naczyniowego. Błonnik pokarmowy obniża poziom glikemii poposiłkowej, na skutek jego fermentacji powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, co zapobiega powstaniu stanu zapalnego. Oprócz tego, bierze udział w obniżaniu poziom LDL w surowicy krwi, a dzięki temu wykazuje działanie profilaktyczne w przeciwdziałaniu chorobom układu sercowo-naczyniowego.

L-arginina jest prekursorem tlenku azotu przyczyniającym się do poprawy elastyczności naczyń krwionośnych, zależnych od śródbłonka. Wysoki stosunek argininy do lizyny obniża poziom LDL w osoczu krwi, co uważa się za czynnik sprzyjający zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób krążeniowych.

Orzechy znane są też jako źródło antyoksydantów niezbędnych do ochrony przed stresem oksydacyjnym. Migdały są przede wszystkim dobrym źródłem α-tokoferolu uznanego jako istotny czynnik przeciwmiażdżycowy. Spośród innych składników o właściwościach przeciwutleniających wymienia się różne związki polifenolowe, np. antocyjany, flawonoidy, lignany, naftochinony, kwasy fenolowe, a w szczególności kwas galusowy, proantocyjanidyny i taniny. Antyoksydanty zapobiegają powstaniu stanu zapalnego, na skutek właściwości przeciwutleniających oraz modulacji szlaków przesyłania sygnałów, w tym wpływu na czynnik transkrypcji jądrowej, co skutkuje m.in. modulowaniem genów zapalnych makrofagów. W osoczu przywracają prawidłowy stosunek utlenionego do zredukowanego glutationu oraz poprawiają odpowiedzi komórek β na glukozę i działanie insuliny, a także zwiększają odporność LDL na oksydację.

Podsumowując, Pasta migdałowa Soncone to produkt, który może stać się doskonałym urozmaiceniem diety w każdym okresie. Pastą migdałową możecie posmarować świeże pieczywo, wafle ryżowe, urozmaicić większość potraw mięsnych, przepleść  z przetworami owocowymi i zabrać ze sobą w drogę jako energetyczną przekąskę lub zjeść łyżeczką jako smakołyk. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 500 g
w 1 porcji (25 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna149 kcal7,5%
Białko5,5 g7,9%
Węglowodany1,8 g0,6%
- Cukry1,22 g2,4%
Tłuszcz13,2 g18,9%
- Kwasy tłuszczowe nasycone1 g4,3%
Sól
Błonnik2,95 g8,4%

Pozostałe składniki

-

Ostatnia ocena

Ander

pyszne maslo o wiele lepsze niz z ziemnych

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Trec
45,00 zł

Aminokwasy z tauryną, glutaminą, witaminami C i B6. Zwiększają wytrzymałość i wspomagają regenerację.

Kupuję
Bsn
139,00 zł
(1)

Suplement zawierający aminokwasy BCAA i wyselekcjonowane EAA. Ułatwia regenerację po treningach.

Kupuję
Scitec
83,00 zł

BCAA wzbogacone dodatkowymi składnikami. Ma silne działanie anaboliczne i wspomaga regenerację mięśni.

Kupuję
Usp Labs
79,00 zł

Aminokwasy egzogenne wzbogacone w kofeinę i cholinę. Zwiększają wytrzymałość, dodają energii i zwiększają skupienie.

Kupuję
Olimp
119,00 zł

Zestaw aminokwasów wyizolowanych z białek łososia. Zwiększa anabolizm oraz hamuje katabolizm.

Kupuję
Gaspari
169,00 zł

Produkt typu „all in one” przeznaczony dla sportowców. Wzmocniony winianem l-karnityny i beta-alaniną.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Ostatnio na blogu

Truskawki – nie tylko smaczne, lecz i zdrowe

Truskawki – nie tylko smaczne, lecz i zdrowe

Z całą pewnością zdecydowana większość społeczeństwa ubolewa nad faktem, iż sezon na świeże truskawki jest tak krótki, bowiem jakże trudno czasem...

czytaj więcej
Wysiłek fizyczny i nadciśnienie tętnicze – złoty środek czy droga do grobu?

Wysiłek fizyczny i nadciśnienie tętnicze – złoty środek czy droga do grobu?

Nadciśnienie tętnicze (NT) jest definiowane jako poziom ciśnienia tętniczego krwi przekraczający wartości prawidłowe. Za wspomniane wartości, zgodnie z...

czytaj więcej
Żywienie i styl życia w przygotowaniu do ciąży oraz tzw. „programowanie” epigenetyczne.

Żywienie i styl życia w przygotowaniu do ciąży oraz tzw. „programowanie” epigenetyczne.

Nie jest żadną nowością, iż nie trzeba czekać do momentu, kiedy ciążowy test pokaże długo oczekiwane (lub też nie) dwie kreski, aby zmienić styl...

czytaj więcej
Szparagi – sezonowy skarb natury i jego wartość zdrowotna

Szparagi – sezonowy skarb natury i jego wartość zdrowotna

Szparagi to warzywo bardzo specyficzne i stosunkowo krótko dostępne, zazwyczaj także nieco droższe od pozostałych „sezonowców”. Jednocześnie...

czytaj więcej
Lepsze samopoczucie i pamięć dzięki Bacopa monnieri

Lepsze samopoczucie i pamięć dzięki Bacopa monnieri

Bacopa monnieri jest jednym z najstarszych i najbardziej znanych ajurwedyjskich leków. Niektóre zapiski w starodawnych księgach wskazują na jego...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

Black Supps Ltd (11986057)
235-239 High Road London N22 8HF
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027