W ostatnich partiach produktów Apollo’s Hegemony użyto innego kleju do wieczek pod zakrętkami. Klej jest słabszy od poprzednio stosowanego, dlatego często podczas odkręcania butelki, wieczko zostaje we wnętrzu zakrętki. Nie wpływa to na jakość produktów, ponieważ podczas magazynowania wieczko przylega do butelki i chroni jej zawartość.
Apollo’s Hegemony MCT Oil to wysokiej jakości suplement diety dostarczający średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Wykazują one liczne właściwości prozdrowotne, promują utratę wagi i stanowią łatwo przyswajalne źródło energii.
Tróglicerydy średniołańcuchowe (ang. MCT – medium-chain triglicerydes) to składnik odżywczy zbudowany z cząsteczki glicerolu i trzech cząsteczek kwasów tłuszczowych zawierających łańcuch węglowy o długości od sześciu do dwunastu atomów węgla. MCT obecne w tym preparacie pochodzą z oleju palmowego, a wśród nich znajduje się minimalnie aż 55% kwasu kaprylowego i 35% kwasu kaprynowego.
Wsparcie w walce z nadmiarem masy ciała
Liczne badania dowodzą, że MCT skutecznie pomagają w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Zmniejszają apetyt, zwiększają uczucie sytości, a także nasilają procesy lipolizy i termogenezy. Długotrwałe przyjmowanie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych przyczynia się również do zwiększenia podstawowego zużycia energii przez organizm oraz ogranicza przemianę spożywanych węglowodanów w tłuszcze.
Większa wydolność u sportowców
MCT jako łatwo przyswajalne źródło energii mają zdolność do szybszego przenikania do mięśni i mitochondriów zawartych we włóknach mięśniowych. Stanowią alternatywę dla glikogenu, pozwalając zachować jego zapasy na dłużej. U sportowców spożywających dietę bogatą w MCT wykazano większą wydolność mięśni, a także siłę i możliwość wydłużenia czasu wykonywanych treningów.
Ulga dla przewodu pokarmowego
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe znacznie mniej obciążają nasz układ pokarmowy w przeciwieństwie do innych tłuszczów w diecie. Są łatwiej wchłaniane, ich trawienie nie wiąże się z wydzielaniem żółci ani nadmiaru lipazy, a ponadto poprawiają przyswajanie witaminy E, magnezu i wapnia.
Podsumowując, Apollo’s Hegemony MCT Oil to suplement diety będący źródłem łatwo przyswajalnej energii, która aktywnie wspiera pracę i wydolność mięśni. Produkt sprzyja również utracie zbędnej tkanki tłuszczowej i nie obciąża układu pokarmowego.
w porcji (15 ml) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Kalorie | 130 kcal | 900 kcal |
Tłuszcze | 14g | 100g |
Tłuszcze nasycone | 14g | 93g |
Olej MCT (Średniołańcuchowe trój glicerydy) (z oleju palmowego) [min. 55% kwasu kaprylowego (C8) i min. 35% kwasu kaprynowego (C10)] | 14g | 93g |
Brak.
Produkt nie był badany na obecność substancji zabronionych przez Światową Agencję Antydopingową (WADA).
Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.
Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.
Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym. Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.
Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.
Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.
MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe), to grupa kwasów tłuszczowych o tzw. średniej długości łańcucha węglowego, zawierające 6 – 12 atomów węgla. Do MCT zaliczają się kwasy: kapronowy (zawierający 6 atomów węgla – C6), heptanowy, (C7), kaprylowy (C8), pelargonowy (C9), kaprynowy (C10) i laurynowy (C12). W odróżnieniu od kwasów długołańcuchowych trawione przez lipazę trzustkową i wchłaniane przez żyłę wrotną do wątroby, transportowane w postaci chylomikronów, ograniczających ryzyko miażdżycy. Naturalnym źródłem MCT jest tłuszcz kokosowy, w mniejszym stopniu tłuszcz mleczny. Dzięki właściwościom ułatwiającym trawienie stanowią szybkie, odnawialne źródło energii (wykazują potencjał termogenny). Potencjał antybakteryjny pozwala na stosowanie w leczeniu klinicznym (m.in. chorób wątroby, niedożywienia, zaburzeń procesów metabolicznych). Zalecane są w suplementacji sportowej różnych dyscyplin sportowych w programach redukcji masy ciała i budowania masy mięśniowej, jako uzupełnienie kaloryczne diety oraz element wspomagania zdolności wysiłkowych i odnowy biologicznej po wysiłku. Dostępne na www.muscle-zone.pl
Olej palmowy pozyskiwany z olejowca gwinejskiego (Elaeis guineensis) posiada barwę czerwoną dzięki wysokiej zawartości betakarotenu, w temperaturze pokojowej posiada konsystencję półstałą. Jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu mirystynowego, palmitynowego, stearynowego), nienasyconych kwasów tłuszczowych: jednonasyconego kwasu oleinowego i wielonasyconego kwasu linolowego. Poza betakarotenem zawiera fitosterole, glikolipidy, koenzym Q10, likopen, tokotrienole i witaminę E. Jest antyutleniaczem.
Olej palmowy w suplementacji stosuje się jako wypełniacz preparatów zawierających substancje rozpuszczalne w tłuszczach. Dostępny w sprzedaży na: www:muscle-zone.pl
Kwas kaprylowy - nasycony kwas tłuszczowy zawarty w naturalnych produktach żywnościowych (np. oleje palmowy i kokosowy). Wchłaniany dożylnie dociera do wątroby. Wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Działa antyseptycznie ograniczając rozwój grzybów i bakterii. Posiada wysoki potencjał energetyczny. Zaletą stosowania jest wchłanianie do mitochondriów komórkowych bez udziału l-karnityny.W suplementacji stosowany w formie napojów i odżywek (m.in. olej MCT) oraz suplementów funkcjonalnych.
Kwas kaprynowy (Kwas dekanowy) - nasycony kwas tłuszczowy zawarty w naturalnych produktach żywnościowych (np. oleje palmowy i kokosowy). Wchłaniany dożylnie dociera do wątroby. Wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Działa antyseptycznie ograniczając rozwój grzybów i bakterii. Posiada wysoki potencjał energetyczny. Zaletą stosowania jest wchłanianie do mitochondriów komórkowych bez udziału l-karnityny.W suplementacji stosowany w formie napojów i odżywek (m.in. olej MCT) oraz suplementów funkcjonalnych.