Popularne artykuły

Dieta wysokobiałkowa NIE POWODUJE problemów z nerkami.
Fitness concept, Sports nutrition. Protein cocktails, protein powder and dumbbell. Vanilla, berry and chocolate protein shakes.
Suplementacja

Dieta wysokobiałkowa NIE POWODUJE problemów z nerkami. 

Czasami, bez względu na to, jaką ilością danych próbujesz zdementować fałszywą informacją, kłamstwo nadal będzie mieć się świetnie. Tym kłamstwem jest np. mit, że „wysokie spożycie białka jest szkodliwe dla nerek”. Co zatem społeczność naukowa robi z tym mitem? Grzebie go bardzo głęboko.

Właśnie dokładnie to zrobił doktor Stuart M Phillips i jego fantastyczny zespół naukowców po opublikowaniu metaanalizy obejmującej wyniki 28 badań z udziałem ponad 1300 uczestników. Po skompilowaniu i przeanalizowaniu danych mamy jasny werdykt na temat tego, co mówi badanie:

Dieta wysokobiałkowa NIE uszkadza zdrowych nerek!

Możesz sam sprawdzić tę metaanalizę w formule otwartego dostępu, ale jeśli uznasz, że jest to trochę zbyt skomplikowane i długotrwałe, stworzyliśmy tutaj prostsze opracowanie zawierające podstawowe wnioski wyciągnięte z tego badania.

Wybór badań

Metaanaliza jest tak dobra, jak badania, które wykorzystuje. Aby uzyskać odpowiednie badania, naukowcy byli zainteresowani jedynie badaniami porównującymi „diety wysokobiałkowe” z „dietami o niższej zawartości białka”. W tym kontekście,

Definicja: „Dieta wysokobiałkowa” (grupa „HP”)

≥ 1,5 g białka na kg masy ciała

≥ 20% poboru energii lub

≥ 100 g białka / dzień

Definicja: „Normalna” lub „Niższa dieta białkowa” (grupa „NLP”)

≥ 5% mniejsze zużycie energii z białka na dzień w porównaniu z grupą o wysokiej zawartości białka

Badanie zostało uwzględnione tylko wtedy, kiedy:

  • używano randomizowanych kontrolowanych próbek,
  • porównywało diety wysokobiałkowe z umiarkowanymi lub niskobiałkowymi,
  • mierzyło szybkość filtracji kłębuszkowej (GFR) i
  • nie było badania ostrego (jeden posiłek) lub krótkoterminowego (trzy dni lub mniej).

Wszystkie pozostałe nie zostały wzięte pod uwagę przy opracowywaniu metanalizy, pozostawiając łącznie 28 badań.

Co to jest szybkość filtracji kłębuszkowej (GFR)?

Filtracja kłębuszkowa jest pierwszym krokiem w produkcji moczu, a szybkość filtracji kłębuszkowej (GFR) to objętość płynu, który zostaje przefiltrowany do drugiego etapu w określonym czasie. Średnio ludzie filtrują 125 ml na minutę lub 180 litrów dziennie. Proces biologiczny jest dość złożony, a jeśli jesteś zainteresowany, na YouTube są fantastyczne filmy, które pokazują go od początku do końca.

Jest to o tyle istotne, ponieważ GFR jest prostym  sposobem na sprawdzenie, jak dobrze działają nerki. Istnieje zdrowy zakres GFR, a jego zbyt niska wartość jest najczęstszą diagnozą problemów z nerkami, choć zbyt wysokie wyniki mogą również wskazywać na problemy.

Phillips i jego zespół wykorzystali GFR, ponieważ jest on rzeczywiście używany jako argument do zaniechania diety wysokobiałkowej. Teoria, że ​​białko wpływa na czynność nerek, jest spowodowana zwiększonym ładunkiem substancji rozpuszczonej w nerkach (jako mocznika), co może ostatecznie doprowadzić do uszkodzenia kłębuszków nerkowych, uszkodzenia nerek, a ostatecznie do utraty zdrowia. Mocznik jest związkiem azotowym, który twoje nerki muszą filtrować, a pierwotnie sądzono, że cała ta filtracja mocznika może ostatecznie doprowadzić do niewydolności nerek.

Chociaż może to być prawdą w przypadku osób z upośledzoną czynnością nerek, nie ma dowodów na to, że podobnie jest w przypadku ludzi zdrowych, a ostatnie badania nie wykazały żadnych dodatkowych korzyści w dietach niskobiałkowych u pacjentów z niedoczynnością nerek, co prowadzi do pytania, czy białko jest naprawdę pierwszorzędnym problemem.

Wracając do omawianej metaanalizy: z pewnością, jeśli te diety miały przyczyniać się do uszkodzenia nerek, ich działania byłyby widoczne w badaniach poziomu GFR, który był kamieniem węgielnym mitu o uszkodzeniu nerek.

Wyniki? Diety wysokobiałkowe NIE powodują uszkodzeń nerek!

Więc jaki był ostateczny werdykt? Proste: białko dietetyczne nie ma wpływu na wskaźnik GFR, dlatego dieta wysokobiałkowa nie wpływa negatywnie na nerki.  Krótko mówiąc, osoby z dietą wysokobiałkową miały wyższe GFR na końcu badania.

Podczas gdy niektórzy mogą wysunąć hipotezę, że osoby stosujące dietę wysokobiałkową generalnie żyją zdrowiej i bardziej aktywnie, dane wskazują na ogólnie lepszą czynność nerek choć szczerze mówiąc najbardziej interesują nas osoby, które w pierwszej kolejności chcą żyć zdrowym/aktywnym stylem życia.

Kilka głównych analizowanych badań

Każde badanie jest interesujące samo w sobie, ale gdy zbierze są wszystkich 28, dane są przytłaczające. Oto kilka fragmentów:

  • Jose Antonio i jego zespół przeprowadzili dwa badania krzyżowe na atletycznych mężczyznach z najwyższą ilością spożywanego białka (3,3 g /kg w porównaniu z 2,5-2,6 g/kg) i obaj wykazali wzrost GFR. [5,6] Badani dodawali do swojej diety białko serwatkowe, które spożywali w dowolnych ilościach.
  • Wycherly i wspólnicy przeprowadzili w Australii badanie porównawcze diet porównując diety wysokobiałkowe z dietami wysokowęglowodanowymi. Klirens kreatyniny poprawił się w diecie wysokobiałkowej, za to nieznacznie pogorszył się w diecie wysokowęglowodanowej. Dieta wysokobiałkowa pozwalała tracić na wadze, spalała więcej tłuszczu i utrzymywała więcej mięśni.
  • Roughead i wsp. przeprowadzili czterotygodniowe badanie wyłącznie na kobietach po menopauzie, zauważając, że dieta mięsna dawała wyższy GFR niż dieta oparta na białku roślinnym i nie wpływała na utratę wapnia w moczu ani na wskaźniki metabolizmu kości.
  • Skov i wsp. porównali diety niskotłuszczowe o wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości białka. GFR w diecie wysokobiałkowej poprawił się, podczas gdy GFR w diecie niskobiałkowej zmniejszył się.

I tak dalej. Nie ma znaczenia, czy chodzi o sportowców płci męskiej, młode kobiety, kobiety w okresie menopauzy lub mieszane grupy demograficzne. Diety wysokobiałkowe są nie tylko bezpieczne dla nerek, wydają się wręcz mieć działanie ochronne! Funkcja nerek jest prawie zawsze gorsza na diecie niskobiałkowej i lepsza na diecie wysokobiałkowej.

Mamy góry danych potwierdzających tę tezę, istotnych statystycznie i dobrze sformułowanych. Bez względu na to, jak na to patrzysz, mit szkodliwego oddziaływania białka na nerki jest po prostu mitem. A biorąc pod uwagę powagę naszego kryzysu otyłości, dezinformacja na ten temat musi zakończyć się natychmiast.

Postęp w stosunku do poprzednich metaanaliz

To badanie nie było po raz pierwszym zakończonym takim wnioskiem, ale zdecydowanie jest najlepsze.

Metaanaliza przeprowadzona w 2014 r. przez naukowców Schwingshackla i Hoffmana wykazała również, że dieta wysokobiałkowa ma wyższe wartości GFR (znowu oznacza to lepszą czynność nerek) u osób z prawidłową czynnością nerek. Naukowcy ci wykorzystali 30 wyników badań z udziałem ponad 2000 uczestników i doszli do wniosku, że wyższe spożycie białka wiąże się z wyższym GFR.

Dlaczego więc powstała nowa metaanaliza dr Phillipsa i zespołu? Niestety dr Phillips dostrzegł poważną wadę w dotychczas wyciągniętych wnioskach: mierzone było tylko całkowite GFR po próbach, a nie jego zmiana, na co powinno zwrócić się uwagę.

Analiza poziomu GRF po badaniu pozwoli nam dowiedzieć się jak dobrze nerki pracują po jego zakończeniu. To niekoniecznie odpowiada na pytanie o to, jak dobrze pracowały przed jego rozpoczęciem. Ponieważ dodaje to potencjalne dziury w badaniu (takie jak  np. zmiana poziomu GFR z „świetnego” do „dobrego”), Phillips skoncentrował swoją metaanalizę na różnicy między poziomami GFR przed i po badaniu.

Schwingshackl i Hoffman: Najbardziej nonsensowny wniosek, jaki kiedykolwiek napisano?

Po analizie diety wysokobiałkowej związanej z wyższym GFR, ale także wyższym  poziomem mocznika w krwi, wydalaniem wapnia z moczem i stężeniem kwasu moczowego w krwi, Schwingshackl i Hoffman zakończyli badanie jedną z najbardziej nieodpowiedzialnych wypowiedzi, jakie kiedykolwiek napisano na temat otyłości:

„W świetle wysokiego ryzyka choroby nerek wśród otyłych, programy redukcji masy ciała zalecające diety wysokobiałkowe, szczególnie ze źródeł zwierzęcych, powinny być traktowane z ostrożnością.”  - Schwingshackl i Hoffman, 2014

Ta „ostrożność” nie mogła być dalsza od prawdy! Gdyby rozumieli termiczny wpływ białka, fakt, że ma ono najwyższy  poziom sytości i oraz pojęcie „dźwigni proteinowej” wiedzieliby, że to diety NISKObiałkowe są tym, co powinno być traktowane nie tylko ostrożnie, ale wręcz całkowicie unikane.

Postaw na białko!

Teoria „dźwigni proteinowej ” skutecznie stwierdza, że ​​zwierzęta (w tym ludzie) mają ustawione priorytety na białko i łatwo pochłaniają nadwyżki tłuszczów i węglowodanów, aby uzyskać odpowiednie ilości protein. Krótko mówiąc, twoje ciało dostanie to białko, niezależnie od tego, czy pochodzi ono ze steku, czy z dwóch wiaderek lodów. To dlatego wykorzystujesz białko, nadając mu priorytet w każdym posiłku – jest to temat na przyszły artykuł.

Wzbudzający strach poziom mocznika we krwi, z którym zdrowe nerki nie mają problemów, jest dokładnie tą rzeczą, jaką nie należy niepokoić otyłej osoby, której ciało potrzebuje prawie tylko białka, ponieważ ma duże zapasy energii.

Nie trzeba dodawać, że Phillips i zespół wiedzieli, że społeczeństwo desperacko potrzebowało lepiej skonstruowanej, lepiej napisanej metaanalizy.

Przeczytaj również, dlaczego białko jest tak ważne w naszej diecie i jak objawiają się jego niedobory!

Zalety diet wysokobiałkowych

Diety wysokobiałkowe - w porównaniu z RDA (zalecane dzienne spożycie) mają kilka zalet. Oto krótki przegląd niektórych korzyści płynących z białka wg badań, które ta metaanaliza obejmuje:

W rzeczywistości nawet osoby z przewlekłą chorobą nerek mogą odnieść korzyści z diety bogatszej w białko, która nie wykazuje żadnych dodatkowych uszkodzeń w niektórych typach chorób nerek co jest sprzeczne z pierwotną hipotezą. Tak więc dla osób ze zdrowymi nerkami nie powinno być żadnego problemu z filtracją produktu ubocznego mocznika.

Wniosek: Ten mit dotyczący nerek musi umrzeć. Białko jest korzystne.

Dr Phillips i zespół przeprowadzili do tej pory najlepszą metaanalizę w tym temacie, a danych było tak wiele, aby potwierdzić, że wszelka debata została na ten moment wstrzymana.

Ludzie są dobrze przystosowani nie tylko do przerywanego postu, ale również do „przerywanego ucztowania”. Możemy jeść i wykorzystywać duże ilości białka, a najlepszym i najbardziej obfitym źródłem tegoż są ryby i białka pochodzenia zwierzęcego. Nasze ciała traktują priorytetowo spożycie tego białka, przechodząc do potencjalnie szalonych ilości pochłanianego pożywienia, aby uzyskać odpowiednie jego ilości.

Kiedy ucztujemy na tym białku, czy zwiększa się produkcja uboczna mocznika? Oczywiście. Czy to jednak niszczy naszą czynność nerek? Nie. To jest dokładnie to, do czego nerka jest przystosowana.

Dla niemal całej populacji możemy śmiało powiedzieć, że korzyści z diety wysokobiałkowej są ogromne i że mit o twoim shake'u serwatkowym zamykającym nerki jest oficjalnie zdementowany.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *