Przepis na: KETO GOFRY KOKOSOWE (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy i cukru)

AleksandraLCHF

Tradycyjne gofry mają w swoim składzie mleko i mąkę czyli to, co na dietach niskowęglowodanowych jest zakazane. Ale istnieje cała masa zamienników i dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na gofry z wersji LCHF na bazie mąki kokosowej.

Gofry które można jeść na ketozie!

Składniki na 6 sztuk:

  • 6 jajek
  • 40 g oleju kokosowego
  • 40 g mąki kokosowej niskowęglowodanowej
  • 5 g proszku do pieczenia bez glutenu
  • 5 g cynamonu cejlońskiego i/lub wanilii w proszku
  • opcjonalnie szczypta soli himalajskiej
  • opcjonalnie słodzik, ksylitol lub cukier

Do miski wbić jajka oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.

Dodać sól, wanilię, cynamon, proszek do pieczenia oraz mąkę kokosową. Wszystko ponownie zmiksować na gładko.

Gotowe ciasto odstawić na 5 minut aby mąka wciągnęła płyn a ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.

Rozgrzaną gofrownicę nasmarować odrobiną oleju kokosowego a następnie wlewać gotowe ciasto.

Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy i Waszych preferencji ? My lubimy lekko rumiane.

Gotowe gofry podawać z bitą śmietaną, masłem orzechowym, sosem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady, leju kokosowego lub MCT, dżemem bez cukru lub orzechami. Jak zawsze ogranicza Was tylko makro i Wasza wyobraźnia ? Polecam również wersje wytrawne z jajkiem, boczkiem, kiełbasą chorizo.

Smacznego!

BTW samych gofrów bez dodatków i słodzików: 450 g, 1013 kcal, B 52 g, T 80 g, W 11 g. W 100 g: 225 kcal, B 12 g, T 18 g, W 2 g.

Tagi: bez glutenu, bez laktozy, czysta micha, deser, dieta, dieta ketogeniczna, fir, fit, fit gofry, fit przepisy, gofry, gofry bez glutenu, gofry bez mąki, gofry bezglutenowe, keto, keto gofry, keto przepis, ketoza, lunch, lunch box, mzkuchnia, odchudzanie, paleo, przepis, przepisy, śniadanie, węglowodany, zdrowe kwasy tłuszczowe, zdrowe produkty, zdrowie

2 komentarze

  1. Avatar

    Super przepis, co prawda robię z tego placki na patelni, bo moja gofrownica nie jest zbyt dobra, ale są świetne, smaczne, struktura jest super, nie rozwalają się, są zwarte ale mięciutkie. Wcinam z malinami lub borówkami i niewielką ilością bitej śmietany:)

  2. Avatar

    Pyszne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *