ŁOPATKA ZAPIEKANA W KAPUŚCIE (keto, LCHF, paleo)

AleksandraLCHF

Na dworze zimno i moja dieta od razu naturalnie zmienia się na bardziej tłustą i energetyczną. Mimo, że lubię gotować to jednak cenie też sobie czas wolny i relaks dlatego tak bardzo uwielbiam dania jednogarnkowe. Jednym z nich jest łopatka zapiekana w kapuście.  Dowód na to że kapusta w odpowiednim połączeniu stanowi pełnowartościowe i sycący posiłek LCHF. Pyszny, szybki, prosty i tani obiad na każdą kieszeń. Idealny nie tylko dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu i laktozy.

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 180 g smalcu
  • 300 g cebuli
  • 2 kg kapusty
  • 500 g przecieru pomidorowego 100%
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka mielonego kminku rzymskiego
  • sól i pieprz

Kapustę poszatkować drobno a cebulę pokroić w piórka.

Mięso umyć i pokroić na małe kawałki a następnie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podsmażone mięso z tłuszczem wlać do brytfanny/gęsiarki/naczynia żaroodpornego a następnie dodać resztę tłuszczu, kapustę, cebulę oraz przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać, dolewając pół szklanki wody.

Całość piec pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 160 °C przez 1,5 godziny. Po tym czasie całość przemieszać i piec przez godzinę w temperaturze 100 °C.

Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest wystarczająco miękkie. Jeśli tak to można opcjonalnie dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać całość.

Przed podaniem można posypać drobno pokrojonym koperkiem lub dodać go po wyjęciu z piekarnika do potrawy i dobrze wymieszać.

Smacznego! 🙂

--
BTW całości bez przecieru pomidorowego i koperku: 4000g, 6038 kcal, B 235g, W 143g, T 506g. BTW w 100g - B 6,6g, W 3,6g T 13g.
BTW całości z przecierem pomidorowym: 4500g, 6168 kcal, B 271g, W 164g, T 506g. BTW w 100g - B 6g, W 3,65g, T 11,25g.
Tagi: bez glutenu, bez jajek, bez maki, bez mleka krowiego, bezglutenowe, bigos, dieta, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta optymalna, dieta paleo, fit, gluten free, gotowanie, high fat, kapusta, kapusta młoda, keto obiad, keto przepis, kuchnia, lchf, low carb, low carb high fat, lunch niskowęglowodanowy, łopatka, łopatka wieprzowa, młoda kapusta, mzkuchnia, nadwaga, niskowęglowodanowa dieta, obiad, obiad ketogeniczny, obiad optymalny, paleo, paleo obiad, przepis, redukcja, schudnij, węglowodany, wieprzowina, zdrowe odżywianie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *