Ciasto czekoladowe z awokado to zdrowy zamiennik deseru idealny nie tylko dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu, laktozy i jajek. Orzechowa tarta wypełniona aksamitnym musem skradnie serce miłośników czekolady. Do tego bardzo szybka i prosta w wykonaniu a na dodatek nie wymaga pieczenia, więc nie ma ryzyka zakalca czy przypalenia.
Składniki na ciasto czekoladowe z awokado
Składniki na ciasto (forma 22 cm):
- 200 g mąki migdałowej lub zmielonych ulubionych orzechów i migdałów
- 60 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła klarowanego (keto, LCHF, optymalna)
- 20 g kakao 100%
- opcjonalnie słodzik np. ksylitol, erytrytol lub stewia itp. do smaku ( u mnie 10 g erytrolu)
- 4-6 dojrzałych awokado (ok 700 g wydrążonego miąższu)
- 50 g kakao
- 40 g oleju kokosowego
- opcjonalnie słodzik np. ksylitol, erytrytol lub stewia itp. do smaku (u mnie 60 g erytrolu)
- ziarenka z 1 laski wanilii lub wanilia mielona
- szczypta soli
Mąkę lub uprzednio zmielone migdały i orzechy wymieszać z kakao i opcjonalnie słodzikiem (sugeruję zmielić słodzik na puder).
Masło klarowane lub olej kokosowy rozpuścić a następnie dodać do miski z mąką migdałową/orzechową.
Całość wymieszać do uzyskania ciasta, którym należy wyłożyć spód formy lub tortownicy.
Formę z ciastem wstawić do lodówki by stwardniało.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżeczką.
Olej kokosowy rozpuścić i lekko przestudzić.
Awokado, olej, kakao, wanilię i opcjonalnie słodzik zblendować na gładką masę.
Krem wyłożyć na schłodzona tartę i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Ciasto czekoladowe z kremem z awokado można posypać płatkami migdałów, kawałkami orzechów lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
—
BTW całości z podaną ilością słodzika bez dodatków na wierzchu: 940 g, 2246 kcal, B 30 g, T 210 g, W 72 g (w tym 50 g to błonnik z awokado). W 100 g: 239 kcal, B 3 g, T 22 g, W 8 g ( w tym 5 g błonnika z awokado)