Popularne artykuły

Maltitol – wszystko co musisz wiedzieć
Healthy Lifestyle

Maltitol – wszystko co musisz wiedzieć 

Maltitol to kolejny z cukrów alkoholowych, jeden z najpopularniejszych słodzików stosowanych w przemyśle. Jest on często dodawany do produktów bez cukru lub odżywek białkowych i innych "fit" produktów. Czy maltitol jest bezpieczny? Czy warto go dodawać do codziennej diety?



Zalety maltitolu

Wiemy już, co to jest maltitol. Jakie zatem ma zalety? Stosując go, jesteśmy w stanie uzyskać w danej potrawie/produkcie słodkość taką samą, jak cukier, ale z o wiele mniejszą zawartością kalorii. Dzięki temu z pewnością sprawdzi się przy odchudzaniu.

Maltitol nie ma również specyficznego posmaku, który możemy wyczuć przy innych słodzikach, co z pewnością jest dużą zaletą. Dzięki takim słodzikom o wiele łatwiej utrzymać dietę czy to zdrowotną czy odchudzającą.

Maltitol nie przyczynia się również do powstawania próchnicy ani ubytków zębowych, dlatego też często jest składnikiem gum, płynów do płukania ust czy past do zębów.

    Maltitol - właściwości

    • słodki smak,
    • słodzik,
    • biały,
    • bezwonny,
    • niski indeks glikemiczny: IG 35, produkt przyjazny cukrzykom,
    • rozpuszczalny w wodzie,
    • bezpieczny we właściwych dawkach,
    • przy nadmiernym spożyciu właściwości przeczyszczające, ponieważ fermentacja zachodzi w układzie pokarmowy,
    • ze względu na nie uleganie fermentacji w jamie ustnej, nie powoduje próchnicy,
    • niska kaloryczność: 1 gram to 2,1 kcal,
    • nie ulega procesowi krystalizacji oraz brązowienia
    • bezpieczny dla dzieci oraz kobiet w ciąży.

     Maltitol - kalorie

    Ten słodzik jest chętnie wykorzystywanie przez producentów żywności dietetycznej z powodu niskiej kaloryczności. Ilość kalorii w maltitolu na 100 gram produktu to ok. 210. W porównaniu do cukru, który zawiera w takiej samej gramaturze 387 kalorii, jest to kaloryczność prawie dwa razy mniejsza.

    Maltitol - działania niepożądane

    Spożycie maltitolu nie powinno wywoływać niekorzystnych objawów zdrowotnych, jeżeli nie nadużywa się tej substancji. Dzienne spożycie tego słodzika nie powinno przekroczyć 0,3-0,8 gramów na kilogram masy ciała człowieka. Jego nadmierne spożycie może wiązać się z wystąpieniem niepożądanych działań typowych dla produktów o właściwościach przeczyszczających. Do skutków przekroczenia dziennej, dopuszczalnej dawki można zaliczyć wystąpienie biegunki, bólu brzucha oraz wzdęć.

    Maltitol, a ciąża

    Słodzik ten jest całkowicie bezpieczny dla kobiet w ciąży. Jest to zalecany w diecie kobiety ciężarnej zamiennik niekorzystnego dla niej cukru. Produkt ten można również bez problemu stosować w trakcie karmienia piersią.

    Maltitol - dzieci

    Słodzik ten stanowi doskonałą alternatywę do chętnie spożywanego  przez dzieci białego cukru. Należy jednak uważać na dostosowanie dopuszczalnej dawki do masy ciała dziecka, która jest znacznie niższa niż u dorosłego człowieka. Pozwoli to uniknąć dzieciom przykrych objawów ze strony układu pokarmowego.

    Maltitol - indeks glikemiczny

    Maltitol jest klasyfikowany, jako składnik o niskim indeksie glikemicznym, czyli taki którego IG jest poniżej 55. Indeks glikemiczny cukru wynoszący 70 jest dwa razy wyższy od indeksu glikemicznego maltitolu.

    Maltitol dla cukrzyków

    Jest to idealna alternatywa cukru w tradycyjnej formie dla diabetyków. Spożycie słodyczy zawierających ten składnik nie zwiększa znacznie wydzielania insuliny. Dzięki wolnemu wchłanianiu nie powoduje nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Dodatkową zaletą jest niski indeks glikemiczny.

    Maltitol w produktach spożywczych

    Słodzik ze względu na szereg właściwości, które sprzyjają osobą na diecie, jest wykorzystywany w zdrowszych słodyczach, jogurtach, czy deserach. Produkt ten nie ulega fermentacji w jamie ustnej. Nie przyczyniając do powstawania fermentacji w tym obszarze, jest to produkt powszechnie stosowany przez producentów gum do żucia. Produkt ten jest  wykorzystywany w produkcji żywności dla osób z cukrzycą oraz z nietolerancją glutenu. Wykorzystują go również firmy produkujące żywność dla sportowców. Można go znaleźć m.in. w batonach energetycznych.

    Maltitol, a ksylitol

    Oba związki są zdrowymi zamiennikami cukru. Różni je źródło pochodzenia. Ksylitol uzyskiwany jest z kory brzozy, a źródłem pochodzenia maltitolu są ziarna kukurydzy. Ksylitol ma 40 kalorii więcej na 100 gram produktu niż maltitol. Oba składniki są alkoholem. Łączy je szereg wspólnych cech takich jak bezpieczeństwo dla cukrzyków, czy niski indeks glikemiczny.

    Maltitol - czy związek jest bezpieczny dla psa

    Właściciele psów powinny uważać szczególnie na niepozostawianie w zasięgu zwierzęcia produktów zawierających ksylitol. Produkt ten jest niezwykle szkodliwy dla psów i może prowadzić do szeregu negatywnych skutków zdrowotnych takich jak wymioty, dreszcze, utrata koordynacji ruchowej, drżenie, a w najgorszym wypadku nawet do śmierci. Na szczęście nie  wszystkie słodziki mają tak destrukcyjny wpływ na zdrowie zwierzęta. Szereg substancji słodzących, do których należy maltitol, erytrytol, a nawet aspartam powinien być całkowicie nieszkodliwe.

    Czy maltitol jest bezpieczny?

    Maltitol jest uznawany za bezpieczną alternatywę cukru, natomiast jak wiadomo, liczy się umiar. Osoby z cukrzycą powinny pamiętać, że maltitol zawiera węglowodany, zatem ma indeks glikemiczny i kalorie. Nie jest obojętny dla gospodarki cukrowej, zatem cukrzycy i osoby cierpiące na insulinooporność powinny na niego uważać.

    Duże dawki malitolu będą powodowały rewolucje w układzie pokarmowym, jak bóle brzucha czy biegunka. Jeśli tak zareagujesz, zmniejsz dzienną dawkę maltitolu. Podobnie efekty wywołuje ksylitol - inny słodzik. Jeśli masz bardzo wrażliwe jelita - sprawdź erytrytol - słodzik bez kalorii.

    Powiązane artykuły

    3 Comments

    1. Ewa

      Po kawałku czekolady i łyżce Nutl8ve, które zawierają maltitol boli mnie brzuch i mam rozwolnienie i trwa to kilka dni. Też tak ktoś ma?

    2. Jarek

      Mialem to samo, nutlove i ciasteczka fitking – okropny bol brzucha.

    3. Joanna

      Czy malitol nadaje sie tylko do coat (musi być zapieczony, zagotowany?) czy mozna go dodać bezpośrednio np do jogurtu, posypać danie?

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są zaznaczone *