Witamina A jest to zespół kilku substancji – retinolu i jego pochodnych, jak również i beta – karotenu oraz niektórych karotenoidów. Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, a więc odkłada się ona w tkance tłuszczowej oraz w wątrobie. W organizmie człowieka witamina A pełni szereg niezwykle ważnych funkcji, w tym między innymi działając na układ odpornościowy, a także odgrywając niezwykle ważną rolę w procesie widzenia. Jest także bardzo dobrze wykorzystywana w kosmetologii, w celu poprawy wyglądu skóry. W produktach zwierzęcych występuje pod postacią retinolu, z kolei w produktach roślinnych jako beta – karoten.
Działanie
Działanie witaminy A jest niezwykle szerokie. Bierze ona udział między innymi w syntezie białek, jak również i w przemianach lipidów. Uczestniczy w procesach wzrostowych i w zdolności komórek do regeneracji. Chroni przed rozwojem raka jelita grubego, piersi oraz płuc. Witamina A ma bardzo duże znaczenie dla naszego narządu wzroku, biorąc udział w procesach widzenia. Wspomaga ona odnowę naskórka, chroni skórę przed nadmierną utratą wody, jest składnikiem budującym skórę. Likwiduje zmarszczki i przebarwienia, nadaje skórze sprężystość i zdecydowanie lepszy wygląd. Co więcej, wspomaga leczenie trądziku.
Dawkowanie
Dawkowanie zależne jest między innymi od tego, w jakim jesteśmy wieku. I tak u dzieci od 1 – 3 roku życia jest to 400ug na dobę, do 6 roku życia – 450ug, a od 7 – 9 roku życia 500mg. W przypadku dorastających chłopców – 600 – 900ug, dziewcząt 600 – 700ug. Osoby dorosłe powinny zażywać 700 ug kobiety i 900ug mężczyźni. Jeśli chodzi o kobiety w ciąży dawka wynosi 750 – 770ug, a kobiety karmiące 1200 – 1300ug.
W jakich produktach znajduje się witamina A? Największe jej ilości znajdują się między innymi w wątróbce kurczaka, w wątróbce wieprzowej i wołowej, w serach topionych, jajach, maśle i węgorzu, a także w serkach twarogowych i homogenizowanych, w makaronie dwu i czterojajecznym, a także w pieczywie tostowym. Przy niedoborach warto jednak zwrócić się ku suplementom, o najlepszej jakości.
Niedobór
Przyczyną niedoboru są przede wszystkim problemy z jej wchłanianiem. Jeśli tak jest, konieczne jest sprawdzenie, co jest tego przyczyną. Innym problemem może być zbyt uboga lub źle skomponowana dieta, nadmiar spożywanego alkoholu, palenie tytoniu.
Objawami niedoboru są między innymi: szorstka skóra, problemy z widzeniem, szczególnie kurza ślepota oraz opóźniona akomodacja oka po ciemku. Przy niedoborze witaminy A może wystąpić suchość gałki ocznej, niska odporność i podatność na infekcje, zmiany w układzie nerwowym, a także bardzo często występujące zahamowanie wzrostu. W przypadku kobiet może dojść do zaburzeń cyklu miesiączkowego oraz do problemów z płodnością.
Nadmiar
Jeśli witamina A przyjmowana jest w ilościach większych, niż zalecana ilość staje się ona toksyczna dla organizmu. Może pojawić się więc drażliwość, problemy żołądkowe, zmiany na skórze, powiększenie się śledziony oraz wątroby. Bardzo często występuje świąd skóry, bóle głowy, drgawki, a także światłowstręt i problemy z wypadającymi włosami i łamiącymi się paznokciami.
W przypadku kobiet w ciąży nadmiar witaminy A może spowodować rozwój wad wrodzonych u płodu. W przypadku diety, nie można przedawkować witaminy A w postaci beta – karotenu.
Polecane preparaty
Na rynku znaleźć można wiele produktów bogatych w witaminę A. Jednym z lepszych jest witamina A w kroplach firmy Seeking Health. Jest to połączenie dwóch form witaminy A w odpowiedniej formule (rozpuszczone w oleju) i właśnie dzięki temu jest to o wiele lepiej przyswajalne. Jest to bardzo przyjemna forma, zwłaszcza, że może wchłonąć się już w jamie ustnej. Będzie działać odpowiednio, wspierać prawidłowy wzrost, rozwój i zdrowie oczu (oczywiście nie tylko!).
Powiązane artykuły
Ciekawostki
Właściwości pokrzywy zwyczajnej – krążenie krwi, zdrowie skóry, anemia
Napar z pokrzywy, czy też herbatka z pokrzywy to tradycyjny sposób na wiele dolegliwości. Obecnie nadal wiele osób korzysta z…
Tart Cherry – cierpka wiśnia na lepszy sen i mniejszą bolesność mięśni
Suplementy Tart cherry, czyli po prostu ekstrakty cierpkiej wiśni mają świetną renomę wśród sportowców. Soki i koncentraty z tego owocu…
Bifidobacterium – właściwości, działanie i rodzaje
Wiele środowisk w organizmie człowieka jest zasiedlanych przez zróżnicowane mikroorganizmy. Ludzki przewód pokarmowy jest wyścielony przez około tysiąc gatunków bakterii….
Czym są prebiotyki i czy warto je stosować?
Zbilansowana dieta polega nie tylko na przyjmowaniu posiłków zawierających makroskładniki, jak węglowodany, białka i tłuszcze. Aby zapewnić odpowiednio wysokie wchłanianie…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….