Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł615,00 zł820,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
4 Enteric 4 Enteric

Sanprobi 4 Enteric to wieloszczepowy preparat probiotyczny zawierający 4 szczepy bakterii o udowodnionym działaniu - Lactococcus lactis Rosell®1058, Lactobacillus casei Rosell®215, Lactobacillus helveticus Rosell®52 oraz Bifidobacterium bifidum Rosell®71.  

Każdy z wymienionych szczepów został zarejestrowany i zdeponowany w Instytucie Pasteura w Paryżu, a także dopuszczony do użytku na terenie Unii Europejskiej, Kanady i Australii. Szczepy znajdujące się w preparacie zostały również pomyślnie przebadane pod kątem oporności na antybiotyki. Bezpieczeństwo stosowania produktu potwierdzono zarówno u dorosłych, jak i u dzieci.

Preparat wykazuje działanie hepatoochronne, reguluje pracę jelit, wzmacnia odporność, a także może działać osłonowo w trakcie i po antybiotykoterapii. Dzięki zastosowaniu formuły DRcaps®, kapsułki są odporne na działanie kwasu solnego i ulegają rozpuszczeniu dopiero w jelitach. Dzięki temu możliwe jest osiągnięcie jak największej liczby bakterii w miejscu docelowym.

Lactobacillus helveticus Rosell®52 (pierwotna nazwa Lactobacillus acidophilus) posiada zdolność do produkcji specjalnych białek powierzchniowych, ograniczających adhezję mikroorganizmów chorobotwórczych do nabłonka jelitowego. Ponadto wspiera odpowiedź immunologiczną oraz hamuje wzrost niektórych bakterii patogennych.

Lactobacillus casei Rosell®215 - szczep występujący naturalnie w mikroflorze jelitowej. Posiada zdolność do przeciwstawiania się kwaśnemu środowisku żołądka oraz solom żółciowym, dzięki czemu dociera jelit, wykazując probiotyczne działanie. Ponadto wspomaga trawienie oraz (wraz z innymi szczepami), może redukować ryzyko infekcji pooperacyjnych.

Bifidobacterium bifidum Rosell®71 - podobnie jak inne wymienione szczepy konkuruje z bakteriami patogennymi, ogranicza ich namnażanie oraz pomaga utrzymać właściwą odpowiedź immunologiczną.

Lactococcus lactis Rosell®1058 wpływa korzystnie na pasaż jelitowy, działa hepatoprotekcyjnie oraz redukuje wzrost patogenów.

Mikroflora a kondycja wątroby
Obecnie wiele mówi się o wielokierunkowym wpływie probiotyków na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Rzadko jednak podkreśla się działanie hepatoprotekcyjne szczepów bakteryjnych oraz ścisłą zależność jaka występuje w osi jelito-krew-wątroba. Jak się okazuje, zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej, wpływając negatywnie na barierę jelitową, mogą przyczyniać się również do zmian patologicznych w obrębie wątroby (szczególnie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby oraz niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby).

Czynniki, które sprzyjają temu zjawisku to m.in.: wnikanie organizmów patogennych oraz ich toksyn i antygenów do układu wrotnego, produkcja wolnych kwasów tłuszczowych o działaniu stymulującym lipogenezę czy też podwyższona aktywność cytokin prozapalnych w krążeniu jelitowo-wątrobowym.

Szczepy znajdujące się w produkcie skutecznie przywierają do nabłonka jelitowego i konkurują z mikroorganizmami chorobotwórczymi (Lactobacillus helveticus Rosell®52 oraz Bifidobacterium bifidum Rosell®71 hamują adhezję E. coli do nabłonka jelit). Ponadto ograniczają rozwój niektórych bakterii (m.in. S. aureus, L. monocytogenes, C. perfringens czy B. cereus), a także działają przeciwzapalnie oraz wpływają na skład i metabolizm soli żółciowych.

Optymalne funkcjonowanie przewodu pokarmowego
Probiotykoterapia może przyczynić się do redukcji zaburzeń trawienia i wchłaniania oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zaobserwowano, że suplementacja szczepów obecnych w probiotyku pomogła wyeliminować objawy towarzyszące IBS (zespół jelita drażliwego), a także zmniejszyła ryzyko biegunki związanej ze stresem.

Ponadto niektóre ze szczepów (np. Lactococcus lactis Rosell®1058, Lactobacillus casei Rosell®215) wytwarzają enzymy rozkładające laktozę (β-galaktozydaza) i skrobię (α-glukozydaza), dzięki czemu mogą skutecznie wspomagać trawienie i łagodzić wzdęcia.

Wsparcie układu immunologicznego
Flora bakteryjna odgrywa także istotną rolę utrzymaniu odpowiedzi immunologicznej na właściwym poziomie. Wykazano, że przyjmowanie doustnych preparatów probiotycznych wywiera modulujący wpływ na mechanizmy odpornościowe. Zaobserwowano, że zawarte w preparacie szczepy mogą zmniejszać ryzyko infekcji pokarmowych oraz górnych dróg oddechowych (w tym również u dzieci).

Podsumowując, Sanprobi 4 Enteric to specjalistyczny produkt, zawierający 4 wyselekcjonowane szczepy bakterii probiotycznych.  Preparat pomaga utrzymać prawidłowy skład mikroflory jelitowej, łagodzi dolegliwości ze strony układu trawiennego i wspomaga odpowiedź immunologiczną. Ponadto, dzięki właściwościom hepatoprotekcyjnym prezycyjnie dobranych szczepów, probiotyk może być również stosowany pomocniczo w przypadku zaburzeń wątroby.

 

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
4 Enteric 4 Enteric 20 kaps.
Sanprobi
33,00 zł

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
duża ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2020-11
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
33,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 32,34 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Zestaw 4 szczepów probiotycznych zamkniętych w kapsułkach dojelitowych DRcaps®
  • Posiada właściwości hepatoprotekcyjne i przeciwzapalne
  • Wykazuje działanie modulujące oś jelito-krew-wątroba
  • Poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego
  • Ogranicza namnażanie mikroflory patogennej
  • Bezpieczny dla dzieci powyżej 3 roku życia
  • Łagodzi dolegliwości trawienne

Sanprobi 4 Enteric to wieloszczepowy preparat probiotyczny zawierający 4 szczepy bakterii o udowodnionym działaniu - Lactococcus lactis Rosell®1058, Lactobacillus casei Rosell®215, Lactobacillus helveticus Rosell®52 oraz Bifidobacterium bifidum Rosell®71.  

Każdy z wymienionych szczepów został zarejestrowany i zdeponowany w Instytucie Pasteura w Paryżu, a także dopuszczony do użytku na terenie Unii Europejskiej, Kanady i Australii. Szczepy znajdujące się w preparacie zostały również pomyślnie przebadane pod kątem oporności na antybiotyki. Bezpieczeństwo stosowania produktu potwierdzono zarówno u dorosłych, jak i u dzieci.

Preparat wykazuje działanie hepatoochronne, reguluje pracę jelit, wzmacnia odporność, a także może działać osłonowo w trakcie i po antybiotykoterapii. Dzięki zastosowaniu formuły DRcaps®, kapsułki są odporne na działanie kwasu solnego i ulegają rozpuszczeniu dopiero w jelitach. Dzięki temu możliwe jest osiągnięcie jak największej liczby bakterii w miejscu docelowym.

Lactobacillus helveticus Rosell®52 (pierwotna nazwa Lactobacillus acidophilus) posiada zdolność do produkcji specjalnych białek powierzchniowych, ograniczających adhezję mikroorganizmów chorobotwórczych do nabłonka jelitowego. Ponadto wspiera odpowiedź immunologiczną oraz hamuje wzrost niektórych bakterii patogennych.

Lactobacillus casei Rosell®215 - szczep występujący naturalnie w mikroflorze jelitowej. Posiada zdolność do przeciwstawiania się kwaśnemu środowisku żołądka oraz solom żółciowym, dzięki czemu dociera jelit, wykazując probiotyczne działanie. Ponadto wspomaga trawienie oraz (wraz z innymi szczepami), może redukować ryzyko infekcji pooperacyjnych.

Bifidobacterium bifidum Rosell®71 - podobnie jak inne wymienione szczepy konkuruje z bakteriami patogennymi, ogranicza ich namnażanie oraz pomaga utrzymać właściwą odpowiedź immunologiczną.

Lactococcus lactis Rosell®1058 wpływa korzystnie na pasaż jelitowy, działa hepatoprotekcyjnie oraz redukuje wzrost patogenów.

Mikroflora a kondycja wątroby
Obecnie wiele mówi się o wielokierunkowym wpływie probiotyków na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Rzadko jednak podkreśla się działanie hepatoprotekcyjne szczepów bakteryjnych oraz ścisłą zależność jaka występuje w osi jelito-krew-wątroba. Jak się okazuje, zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej, wpływając negatywnie na barierę jelitową, mogą przyczyniać się również do zmian patologicznych w obrębie wątroby (szczególnie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby oraz niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby).

Czynniki, które sprzyjają temu zjawisku to m.in.: wnikanie organizmów patogennych oraz ich toksyn i antygenów do układu wrotnego, produkcja wolnych kwasów tłuszczowych o działaniu stymulującym lipogenezę czy też podwyższona aktywność cytokin prozapalnych w krążeniu jelitowo-wątrobowym.

Szczepy znajdujące się w produkcie skutecznie przywierają do nabłonka jelitowego i konkurują z mikroorganizmami chorobotwórczymi (Lactobacillus helveticus Rosell®52 oraz Bifidobacterium bifidum Rosell®71 hamują adhezję E. coli do nabłonka jelit). Ponadto ograniczają rozwój niektórych bakterii (m.in. S. aureus, L. monocytogenes, C. perfringens czy B. cereus), a także działają przeciwzapalnie oraz wpływają na skład i metabolizm soli żółciowych.

Optymalne funkcjonowanie przewodu pokarmowego
Probiotykoterapia może przyczynić się do redukcji zaburzeń trawienia i wchłaniania oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zaobserwowano, że suplementacja szczepów obecnych w probiotyku pomogła wyeliminować objawy towarzyszące IBS (zespół jelita drażliwego), a także zmniejszyła ryzyko biegunki związanej ze stresem.

Ponadto niektóre ze szczepów (np. Lactococcus lactis Rosell®1058, Lactobacillus casei Rosell®215) wytwarzają enzymy rozkładające laktozę (β-galaktozydaza) i skrobię (α-glukozydaza), dzięki czemu mogą skutecznie wspomagać trawienie i łagodzić wzdęcia.

Wsparcie układu immunologicznego
Flora bakteryjna odgrywa także istotną rolę utrzymaniu odpowiedzi immunologicznej na właściwym poziomie. Wykazano, że przyjmowanie doustnych preparatów probiotycznych wywiera modulujący wpływ na mechanizmy odpornościowe. Zaobserwowano, że zawarte w preparacie szczepy mogą zmniejszać ryzyko infekcji pokarmowych oraz górnych dróg oddechowych (w tym również u dzieci).

Podsumowując, Sanprobi 4 Enteric to specjalistyczny produkt, zawierający 4 wyselekcjonowane szczepy bakterii probiotycznych.  Preparat pomaga utrzymać prawidłowy skład mikroflory jelitowej, łagodzi dolegliwości ze strony układu trawiennego i wspomaga odpowiedź immunologiczną. Ponadto, dzięki właściwościom hepatoprotekcyjnym prezycyjnie dobranych szczepów, probiotyk może być również stosowany pomocniczo w przypadku zaburzeń wątroby.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 20 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 20
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Szczepy bakterii probiotycznych1x10^9 CFU**
Lactococcus lactis Rosell®-1058 **
Lactobacillus casei Rosell®-215 **
Lactobacillus helveticus Rosell®-52**
Bifidobacterium bifidum Rosell®-71**

Pozostałe składniki

Nośnik - skrobia ziemniaczana i sole magnezowe kwasów tłuszczowych, otoczka kapsułki - hydroksypropylometyloceluloza, guma gellan.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Optimox
65,00 zł

Źródło magnezu pokrywające dzienne zapotrzebowanie. Wspiera pracę mięśni, eliminuje uczucie zmęczenia.

Kupuję
BetterYou
29,00 zł

Wysoce biodostępna i łatwa w stosowaniu formuła dla dzieci, zawierająca optymalną dawkę witaminy D3.

Kupuję
Life Extension
99,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Aliness
65,90 zł

Witamina C w formie Quali-C®. Poprawia kondycję stawów, wzmacnia odporność, redukuje stres oksydacyjny.

Kupuję
Aliness
45,90 zł

Olej z oregano w kapsułkach, standaryzowany na 90% karwakrolu. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne.

Kupuję
Trec
29,00 zł

Suplement zawierający 500 mg witaminy C w jednej kapsułce. Wspomaga odporność organizmu.

Kupuję

Lactococcus lactis

Informacja

Lactococcus lactis  (dawniej Streptococcus lactis) to bakterie Gram-dodatnie, zdolne do przeprowadzania fermentacji mlekowej, uznawane za tzw. bezpieczne drobnoustroje (GRAS – generally recognizes as safe), posiadające właściwości probiotyczne. Można je znaleźć w produktach spożywczych takich jak kwas chlebowy, sery, jogurty. Ponadto naturalnie występują w układzie trawiennym człowieka.

Oprócz korzystnego wpływu na pracę przewodu pokarmowego i kondycję jelit Lactococcus lactis sprzyjają wzmocnieniu odporności, mogą łagodzić objawy alergii i promują prawidłowe ciśnienie tętnicze. Wykazują również właściwości przeciwutleniające i zwiększają aktywność endogennych enzymów antyoksydacyjnych - katalazy, dysmutazy ponadtlenkowej oraz peroksydazy glutationowej.

W suplementacji najczęściej są łączone z innymi szczepami. Można je znaleźć w wielu formułach probiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl  

 

Lactobacillus casei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus casei?

Lactobacillus casei należy do bakterii fermentujących kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus. Substratem do produkcji kwasu mlekowego są związki cukru takie jak glukoza, czy laktoza. Dzięki możliwości rozbicia dwucukru - laktozy do prostszych węglowodanów, pozwala to na redukcję nietolerancji nabiału. Bakteria ta obecna jest na terenie pęcherza moczowego, dzięki czemu współzawodniczy z patogenami układu moczowego i redukuje ilość zakażeń oraz częstotliwość występowania nowotworu.

Lactobacillus casei wspomaga leczenie dolegliwości związanych z wrzodami żołądka wywołanymi Helicobacter pylori oraz redukuje ilość biegunek zależnych od Clostridium difficile. Obiecujące wyniki badań osiągnięto nad wpływem tego probiotycznego szczepu na występowanie alergii. Dlatego też wykazano jej pozytywny wpływ podczas trądziku, zapalenia skóry, infekcji dróg oddechowych, problemów z jamą ustną oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wpływając na trawienie, wspiera utrzymanie prawidłowego stosunku poszczególnych frakcji cholesterolu.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus helveticus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus helveticus?

Lactobacillus helveticus to pałeczka kwasu mlekowego wykazująca działanie probiotyczne, a więc przynosi korzyści dla ludzkiego organizmu. Chętnie wykorzystywana do produkcji serów, by zapobiegać powstawaniu goryczki i nadawać im lekko orzechową nutkę.

W suplementach stosuje się ją między innymi by wesprzeć trawienie pokarmów i przyswajanie z nich składników odżywczych, by podnieść odporność oraz by zwalczyć patogenne bakterie zamieszkujące układ trawienny, za sprawą produkowanych bakteriocyn, które wybijają szkodniki. Może potencjalnie obniżać ciśnienie krwi, redukować nadmierne stężenia kortyzolu, który powiązany jest z reakcją stresową, a nawet działać przeciwnowotworowo. Uważa się, że L. helveticus może nawet pozytywnie wpływać na samopoczucie. Ciekawą właściwością jest też poprawa jakości snu w reakcji na przyjmowanie probiotyku.

Lactobacillus helveticus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Bifidobacterium bifidum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium bifidum?

Bifidobacterium bifidum to szczep bakterii gram-dodatnich z rodziny Bifidobacterium. Jest nieruchoma i beztlenowa, ma podłużny kształt. W ludzkim organizmie zamieszkuje głównie w jelicie grubym, ale występuje także w końcowych odcinkach jelita cienkiego, w pochwie oraz mleku matki. Jest to jeden z najczęściej używanych szczepów w preparatach probiotycznych.

Korzyści ze stosowania probiotyków z tą bakterią obejmują zmniejszenie ryzyka biegunki, zarówno tej wywołanej infekcją jak i antybiotykiem oraz zmniejszenie prawdopodobieństwa infekcji bakterią Escherichia Coli. Może być pomocny przy przywracaniu bakteryjnej homeostazy w pochwie. Zasiedlająca jelito bakteria Bifidobacterium Bifidum może przyczyniać się do lepszego odżywienia organizmu, ze względu na zdolność do produkcji niektórych witamin z grup B i K. Może być także pomocna w regulacji pracy układu odpornościowego, dzięki zmniejszaniu produkcji histaminy i poprawie odpowiedzi przeciwciał.

Bifidobacterium bifidum zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

W poprzednim tygodniu projektu opisałam, jak rozpoznać czy poród już się zaczął oraz jak w ogóle wygląda właściwy przebieg porodu naturalnego. Biorąc...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

W poprzednich trzech częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności następujących interwencji...

czytaj więcej
Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Znacie czarne, skandynawskie żelki? Ze względu na swój specyficzny smak „słodycz“ ta ma chyba tyle samo zwolenników, co wrogów. Wszystko za sprawą...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

W poprzednich dwóch częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności zarówno diety o niskiej...

czytaj więcej
Fit pierniczki

Fit pierniczki

Hej! Do świąt zostały już niecałe 3 tygodnie, co oznacza, że już powoli można zacząć pierwsze przygotowania. To idealny czas, żeby zabrać się na...

czytaj więcej
Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Zapotrzebowanie na mikroelementy zwiększa się u osób aktywnych fizycznie. Wysiłek fizyczny wyzwala szereg przemian biochemicznych, do których prawidłowego...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027