od 3 sztuk tylko 165,62 zł /szt.
-2%
Life Extension Shade Factor to kompletna formuła, która wspomaga ochronę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Zawiera naturalne wyciągi z paproci złocistej i czerwonych pomarańczy, wzbogacone o witaminę B3. Synergiczne działanie składników pomaga zabezpieczyć skórę od wewnątrz i wspiera naturalną odpowiedź organizmu na promieniowanie ultrafioletowe.
Preparat jest rekomendowany do stosowania zarówno w okresie letnim, jak i zimowym (np podczas wycieczek górskich). Szczególnie poleca się go osobom, które często zażywają kąpieli słonecznych lub z racji wykonywanej pracy dużo czasu spędzają na zewnątrz, eksponując ciało na działanie promieni UV. Z wiekiem tolerancja na słońce maleje, na skórze łatwiej pojawiają się nieestetyczne plany i przebarwienia, dlatego suplementację powinny rozważyć osoby w średnim i podeszłym wieku.
Jak promienie UV szkodzą skórze
Światło słoneczne jest niezbędne dla życia. Powszechnie wiadomo, że słońce poprawia samopoczucie psychiczne, działanie promieniowania UV na skórę umożliwia również syntezę witaminy D, która jest konieczna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nawet krótka ekspozycja na ostre słońce bez stosownego zabezpieczenia może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Promieniowanie UV degraduje kolagen i elastynę powodując nieodwracalne zmiany w strukturze skóry. Ma istotny udział w fotostarzeniu skóry i fotokancerogenezie. Indukuje fotoimmunosupresję, czyli osłabienie układu odpornościowego (promienie ultrafioletowe niszczą zlokalizowane w skórze komórki Langerhansa, które stanowią element układu odpornościowego i biorą udział w odpowiedzi immunologicznej organizmu).
Naukowcy zidentyfikowali szereg naturalnych związków, które nie blokują dostępu promieniowania do skóry, ale wspomagają wewnętrzną ochronę przeciwsłoneczną skóry i mogą przeciwdziałać uszkodzeniom posłonecznym.
Paproć złocista (Polypodium leucotomos) to roślina występująca głównie w Ameryce Środkowej i Południowej. Do celów terapeutycznych wykorzystuje się kłącza i liście, które obfitują w cenne polifenole, monosacharydy i flawonoidy. W wielu badaniach klinicznych dowiedziono, że przyjmowane doustnie ekstrakty z paproci złocistej pełnią funkcję wewnętrznego filtra przeciwsłonecznego i wspierają ochronę skóry przed uszkodzeniami powodowanymi działaniem promieni ultrafioletowych. Mechanizm ich działania obejmuje kilka aspektów.
Paproć złocista jest silnym przeciwutleniaczem. Neutralizuje rozmaite grupy wolnych rodników, zwłaszcza anionów nadtlenkowych, wodorotlenków, nadtlenków lipidów i reaktywnych form azotu, które mnożą się pod działaniem promieni UV. Zwiększa stężenie endogennych enzymów antyoksydacyjnych (dysmutaza ponadtlenkowa, tranferaza glutationu, peroskydaza glutationowa). Tym samym pomaga chronić komórki i inne struktury skóry przed uszkodzeniami powodowanymi aktywnością wolnych rodników.
Paproć złocista może ograniczać redukcję komórek Langerhansa w odpowiedzi na działanie promieni UV. Dzięki temu wspomaga ochronę przed spadkiem odporności.
Paproć złocista może hamować powstawanie dimeru cyklobutanu pirymidyny. Jest to rodzaj uszkodzenia struktury DNA wywoływany promieniowaniem UVB, który prowadzi do zagrażających zdrowiu mutacji DNA.
Paproć złocista wykazuje działanie przeciwzapalne. Pomaga chronić tkanki skóry poprzez hamowanie przenikania komórek odpornościowych (komórki tuczne, neutrofile, makrofagi), które uwalniają substancje chemiczne w procesie zapalnym po ekspozycji na promienie UV. Hamuje indukcję cyklooksygenazy-2 (COX-2), czyli kluczowego enzymu w promowaniu stanu zapalnego.
Paproć złocista może zwiększać ekspresję białka p35 w komórkach skóry w odpowiedzi na promieniowanie UV. Jest ono swoistym regulatorem procesów komórkowych - aktywuje mechanizmy naprawy DNA lub apoptozy jeśli uszkodzona struktura DNA nie może zostać odbudowana. Tym samym ma istotny udział w hamowaniu procesów nowotworzenia.
Paproć złocista sprzyja zmniejszeniu aktywności metaloproteinazy macierzy – grupy enzymów odpowiedzialnych za rozkład elastyny i kolagenu. Utrata elastyny i kolagenu to główna przyczyna przedwczesnego starzenia się skóry. Co ciekawe, paproć złocista może również stymulować produkcję kolagenu.
Red Orange Complex® to opatentowany, standaryzowany wyciąg z owoców i skórki trzech gatunków pomarańczy (Moro, Sanguinello, Tarocco), uprawianych wyłącznie na wyznaczonym obszarze otaczającym wulkan Etna na Sycylii. Cechują się one naturalną zawartością licznych związków biologicznie czynnych, wśród których dominują antocyjany, kwasy hydroksycynamonowe, flawonoidy oraz witamina C.
Promieniowanie UV generuje stres oksydacyjny, w wyniku którego dochodzi do uwolnienia cytokin prozapalnych. Przewlekły stan zapalny przyspiesza starzenie się i jest istotnym czynnikiem w patogenezie wielu chorób przewlekłych. Dodatkowo promieniowanie ultrafioletowe nasila produkcję wolnych rodników i innych szkodliwych substancji, które uszkadzają DNA. Wyciągu z czerwonych pomarańczy pomaga zapobiegać obu tym zjawiskom.
Badania kliniczne wykazały, że ekstrakty z pomarańczy mają ogromny potencjał antyoksydacyjny - zmniejszają stężenie biomarkerów stresu oksydacyjnego do zakresu fizjologicznego, podnoszą poziom endogennych przeciwutleniaczy (głównie glutationu i jego pochodnych). Mogą hamować, a nawet odwracać uszkodzenia skóry spowodowane nadmiarem słońca.
Witamina B3 (niacyna) podobnie jak pozostałe witaminy z grupy B, bierze udział w najważniejszych procesach życiowych. Wywiera wpływ na przemiany metaboliczne, w wyniku których dochodzi do uwolnienia energii, uczestniczy w syntezie hormonów, warunkuje prawidłowy metabolizm białek, tłuszczy i węglowodanów. Jest też obiecującym sposobem na zmniejszenie uszkodzenia komórek pod wpływem światła słonecznego oraz ograniczenie mutagennego i immunosupresyjnego wpływu promieni UV.
W licznych badaniach dowiedziono, że niacyna stymuluje procesy naprawy uszkodzonych struktur DNA, przed, w czasie i po ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe.
Niacyna promuje reprodukcję komórek skórnych, dzięki czemu wspomaga leczenie uszkodzonej słońcem skóry i skraca czas terapii.
Niacyna zakłóca produkcję i uwalnianie melaniny, która jest wydzielana w odpowiedzi uszkodzenie skóry spowodowane promieniowaniem ultrafioletowe. Melanina jest odpowiedzialna za brązowienie skóry, jednak jej nadmierne ilości tworzą na skórze nieestetyczne plamy i przebarwienia.
Niacynie przypisuje się potencjał przeciwnowotworowy. W badaniach udowodniono, poprzez aktywowanie szlaków przeżycia (AKT, mTOR i S6) w keratynocytach skóry może ona chronić przed mutowaniem komórek, ich apoptozą i śmiercią wywoływaną promieniowaniem UV.
Podsumowując, Shade Factor to optymalne połączenie sprawdzonych substancji, które chronią skórę od wewnątrz i mogą minimalizować szkody wywołane przez słońce. Filtry przeciwsłoneczne w popularnych kremach i lotionach bywają zawodne – zmywają się w kontakcie z wodą i potem, a okres ich działania jest dość krótki. Suplement działa na poziomie komórkowym, chroni i odżywia skórę przez cały dzień. Może ograniczć ryzyko podrażnień słonecznych i przebarwień, promaga wydłużyć czas bezpiecznej eskpozycji na promieniowanie UV, pozwala cieszyć się słońcem bez ryzyka utraty zdrowia czy urody.
w 1 porcji (2 kapsułki) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Witamina C (jako kwas askorbinowy z Red Orange Complex®) | 5.5 mg | 8% |
Witamina B3 (jako niacynamid) | 500 mg | 2500% |
Flebodium złociste (Polypodium leucotomos) wyciąg (liście) | 240 mg | ** |
Red Orange Complex ® [Czerwone pomarańcze sycylijskie (Citrus sinensis var. Moro, Sanguinello, Tarocco) wyciąg (owoc i skórka)] | 100 mg | ** |
celuloza roślinna (kapsułka), maltodekstryna, celuloza mikrokrystaliczna, krzemionka, kwas stearynowy.
Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem, ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.
Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.
Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym zażywaniu syntetycznej witaminy C.
Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.
Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.
Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.
Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).
Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.