od 3 sztuk tylko: 63,70 zł / szt. -2%
![]() |
Vitamin C with 70% Rose Extract 120 kaps. MZ-STORE |
36,90 zł |
Jarrow Formulas Garlic & Ginger to harmonijne połączenie najwyższej jakości ekstraktów z czosnku i imbiru. Zawarty w produkcie czosnek został poddany specjalnej obróbce, dzięki czemu usunięto jego charakterystyczny zapach, przy zachowaniu wszystkich naturalnie obecnych aktywnych związków chemicznych. Imbir jest silnie skoncentrowany, nieprzetworzony, jedynie naturalnie wysuszony i sproszkowany, co gwarantuje obecność pełnego profilu fitochemicznego.
Preparat wchodzi w skład grupy preparatów prozdrowotnych, które zaleca się stosować dla poprawy odporności i wzmocnienia organizmu. Działa jak naturalny antybiotyk, dlatego jest rekomendowany zwłaszcza osobom osłabionym, narzekającym na powtarzające się infekcje i zakażenia bakteryjne. Sprawdzi się także w przypadku chorób reumatycznych i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ze względu na silnie właściwości hipoglikemiczne, hipotensyjne, hipolipemiczne i antyagregacyjne stanowi wartościowy element profilaktyki schorzeń układu sercowo-naczyniowego.
Czosnek pospolity (Allium sativum) to bardzo popularna roślina wykorzystywana zarówno w sztuce kulinarnej, jak i lecznictwie. Za prozdrowotne właściwości czosnku odpowiadają zawarte w ząbkach flawonoidy, witaminy (z grupy B i witamina C), minerały (potas, magnez, żelazo, selen), aminokwasy (cysteina, arginina, metionina), antocyjaniny, glikozydy kaempferolowe.
Ząbki czosnki zawierają również kilka unikalnych związków, które mają w strukturze siarkę. Największe znaczenie ma allina, która w wyniku działania enzymu allinazy jest konwertowana do allicyny. Allicyna ulega dalszym przemianom, w których powstają: siarczek diallilu, disiarczek diallilu, ditiina i ajoen. Cechują się wyjątkowo silną aktywnością, działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przynoszą wiele korzyści dla pracy serca i układu krążenia.
Czosnek działa jak naturalny antybiotyk. Zawarte w nim tiosulfinaty z łatwością penetrują błony komórkowe drobnoustrojów i wykazują duże powinowactwo do grup siarkowych w białkach i aminokwasach. W ten sposób zakłócają metabolizm komórkowy patogenów i przyczyniają się do ich unieszkodliwienia. Skutecznie zwalczają bakterie (nawet te, które zdołały się uodpornić na działanie antybiotyków), grzyby, i pierwotniaki. Ułatwiają eliminację z organizmu pasożytów. Czosnek ma także działanie wirusobójcze - zwalcza wirusa ludzkiej grypy, wirusy opryszczki, czy cytomealowirusy.
Czosnek zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego. Eliminuje główne czynniki ryzyka, czyli hipercholesterolemię, nadciśnienie tętnicze, skłonność do zakrzepów. Pomaga uregulować profil lipidowy, nie tylko obniżając poziom cholesterolu, ale także poprawiając stosunek frakcji HDL do LDL. Redukuje zbyt wysokie ciśnienie tętnicze. Zawarte czosnku związki siarki hamują aktywność enzymów odpowiedzialnych za agregację płytek krwi (cyklooksygenaza, lipooksygenaza i fosfolipaza), ograniczają syntezę trombosanu i zapobiegają adhezji. Dzięki temu poprawiają pracę układu krążenia i zmniejszają tendencję do powstawania skrzepów krwi.
Czosnek ma właściwości przeciwutleniające. Zawarty w ząbkach czosnku siarczek diallilu jest substratem do produkcji związków, z których powstaje siarkowodór. Działa on analogicznie do glutationu (najważniejszy wewnątrzkomórkowy antyoksydant) – redukuje nadmiar wolnych rodników, zmniejsza natężenie stresu oksydacyjnego, hamuje zmiany oksydacyjne.
Imbir lekarski (Zingiber officinale), podobnie jak czosnek, należy do roślin przyprawowych i leczniczych. Do celów terapeutycznych wykorzystuje się suszone kłącza rośliny, w składzie których można znaleźć unikalne związki zwane gingerolami. To one odpowiadają za charakterystyczny, ostry smak imbiru i wykazują największą aktywność farmakologiczną.
Imbir poprawia pracę układu pokarmowego. Poprzez stymulację produkcji kwasów żołądkowych usprawnia trawienie. Korzystnie moduluje czas opróżniania żołądka i pobudza spontaniczne ruchy żołądka, które wspierają proces trawienia. Wywiera pozytywny wpływ na stan jelit. Zapobiega dolegliwościom gastrycznym – łagodzi wzdęcia, przywraca prawidłowy rytm wypróżnień, przeciwdziała zgadze.
Imbir łagodzi nudności i działa przeciwwymiotnie. Może być stosowany zarówno w przypadku choroby morskiej, jak i lokomocyjnej. Sprawdza się jako środek niwelujący poranne mdłości u kobiet w ciąży. Zapobiega wymiotom, które są ubocznym skutkiem leczenia onkologicznego. Stosowany na kilka dni przed planowaną operacją pozwala uniknąć mdłości i wymiotów pojawiających się często po podaniu znieczulenia ogólnego.
Imbir działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Efekty uzyskane z jego pomocą można porównać do tych, które uzyskuje się stosując farmaceutyki z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Ekstrakty z imbiru sprawdzają się zwłaszcza w przypadku dolegliwości reumatycznych, łagodzenia bólu i zmniejszaniu obrzęków, które towarzyszą stanom zapalnym w obrębie stawów.
Podsumowując, Garlic & Ginger to uniwersalny preparat złożony z naturalnych składników o udowodnionym klinicznie działaniu prozdrowotnym. Jest rekomendowany szczególnie osobom, które z racji nadciśnienia, kłopotów z cholesterolem, czy podniesionym poziomem cukru we krwi znajdują się w grupie ryzyka miażdżycy i chorób przewlekłych. Warto sięgnąć po niego również w sezonie grypy i przeziębień.
Ostatnio na blogu
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje