Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Best Probiotic 20 Billion CFU Best Probiotic 20 Billion CFU

Doctor’s Best Best Probiotic 20 Bill. CFU to suplement diety zawierający mieszankę 6 szczepów bakterii probiotycznych z rodzin Lactobacillus i Bifidobacterium w ilości 20 mld CFU w jednej kapsułce.

Lactobacillus – dominująca rodzina bakterii kwasu mlekowego. Są to bakterie Gram-dodatnie, co oznacza, że barwią się na fioletowo w barwieniu metodą Grama. Bakterie z rodziny Lactobacillus powinny dominować w jelitach osób dorosłych. W przemyśle gastronomicznym wykorzystywane do produkcji pokarmów fermentowanych – kefirów, maślanki, jogurtów oraz kiszonych ogórków i kapusty. Biorą udział w rozkładzie laktozy przez metabolizowanie jej do kwasu mlekowego.

Bifidobacterium – beztlenowe bakterie Gram-dodatnie. Jest to rodzina bakterii, która zdecydowanie dominuje w przewodach pokarmowych zdrowych noworodków, następnie stopniowo ustępuje bakteriom z rodzaju Lactobacillus wraz z postępem wieku. W połączeniu z bakteriami Lactobacillus mogą efektywnie wypierać patogeny z jelit i poprawiać kondycję.

Czym jest probiotyk?
Mianem probiotyku nie można określić każdej bakterii, która zamieszkuje nasz organizm lub znajduje się w produktach fermentowanych. By dostać to określenie, dany szczep bakterii musi przejść szereg badań i spełnić wymagane kryteria.

Po pierwsze i najważniejsze, nie może wykazywać działań charakterystycznych dla patogenów i musi przynosić pewne korzyści zdrowotne dla osoby stosującej. A więc musi być bezwzględnie bezpieczny, co powinno być wykazane w badaniach klinicznych o należytej standaryzacji.

Bakterie probiotyczne muszą wypierać z organizmu patogeny, i to na dwa sposoby. Jednym z nich jest konkurencja o receptory nabłonkowe i ograniczenie do nich dostępu bakteriom, których w jelicie nie chcemy. Probiotyki mogą walczyć też bezpośrednio, wydzielając substancje, które działają przeciwdrobnoustrojowo, uśmiercając swoich konkurentów.

Pomoc w dolegliwościach jelitowych
Preparaty probiotyczne najpowszechniej stosowane są jako uzupełnienie kuracji antybiotykiem, by zminimalizować ryzyko skutków ubocznych, głównie w postaci biegunek. Przez wiele osób stosowane są również w przypadku biegunek niezwiązanych z antybiotykami. Dzięki stosowaniu preparatów probiotycznych możliwa jest optymalizacja składu flory jelitowej i stabilizacja ruchów perystaltycznych jelit.

Wpływ na cały ustrój
Nie od dziś znane jest powiedzenie, że odporność pochodzi z brzucha, a jest ono jak najbardziej uzasadnione. Otóż bakterie łącząc się z receptorami nabłonkowymi inicjując odpowiedź ze strony układu odpornościowego, w postaci pewnych cytokin. To, jakie to będą cytokiny zależy od bakterii przyłączonej do receptora. Tak więc patogeny mogą powodować produkcję czynników prozapalnych, takich jak TNF-alfa, IFN-g, czy Nf-KB. Natomiast korzystne dla naszego zdrowia bakterie zwiększają produkcję cytokin przeciwzapalnych, między innymi interleukiny 10.

Stosując probiotyki możemy przechylić szalę cytokin na korzyść działania przeciwzapalnego, chroniąc się przez przewlekłym, ogólnoustrojowym zapaleniem, które wykazuje destrukcyjne działanie na nasze zdrowie.

To, jakie drobnoustroje zamieszkują nasz przewód pokarmowy definiować może nawet kształt naszej sylwetki. Udowodniono, że stosunek pomiędzy niektórymi szczepami bakterii koreluje z tym, czy jesteśmy szczupli, czy jednak możemy zmagać się z nadwagą. Wpływać na to mogę substancje produkowane przez bakterię oraz wpływ na glikemię.

Powszechność zaburzeń mikrobiomu
Dolegliwości jelitowe, które są najbardziej zauważalnym objawem problemów z mikrobiomem są dość wstydliwym tematem, rzadko poruszanym w towarzystwie, przez co wiele osób może sobie nie zdawać sprawy ze skali tych zaburzeń w społeczeństwie.

Najsilniejszym czynnikiem wpływającym na przerost patogennych drobnoustrojów jest częste stosowanie antybiotyków bez odpowiedniej profilaktyki. Antybiotyki uśmiercają nie tylko chorobotwórcze bakterie, ale i te, które przynosiły nam korzyści. Po zakończeniu antybiotykoterapii, niestety patogeny uzyskują znacznie szybszy rozwój, zyskując dominację w jelicie. Sposobem na ograniczenie tego zjawiska jest stosowanie wieloszczepowego probiotyku przez pewien czas po zakończeniu kuracji.

Nie bez znaczenia są także nasze wybory żywieniowe. Coraz rzadziej sięgamy po produkty fermentowane, takie jak kefir czy kiszona kapusta, przez co mniej bakterii kwasu mlekowego trafia do naszych jelit. Z drugiej strony często wybieramy produkty przetworzone, wzbogacane o wiele środków konserwujących, które na mają sprawdzonego wpływu na mikrobiom, a mogą potencjalnie wpływać na niego negatywnie.

Doctor’s Best Best Probiotic 20 Bill. CFU polecany jest osobom zmagającym się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, zarówno przewlekłymi jak i doraźnymi. Przydatny może być również jako sposób na modulację układu odpornościowego i poprawę zdrowia ogólnego.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Best Probiotic 20 Billion CFU Best Probiotic 20 Billion CFU 30 kaps.
Doctor's Best
99,00 zł

Best Probiotic 20 Billion CFU 30 kaps.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Aż 6 szczepów bakterii probiotycznych
  • Połączenie Lactobacillus i Bifidobacterium
  • Skuteczna dawka w jednej porcji
  • Wspomaga pracę układu trawiennego
  • Pomaga odbudować prawidłową florę bakteryjną
  • Może modulować pracę układu odpornościowego
  • Skuteczność potwierdzona naukowo

Doctor’s Best Best Probiotic 20 Bill. CFU to suplement diety zawierający mieszankę 6 szczepów bakterii probiotycznych z rodzin Lactobacillus i Bifidobacterium w ilości 20 mld CFU w jednej kapsułce.

Lactobacillus – dominująca rodzina bakterii kwasu mlekowego. Są to bakterie Gram-dodatnie, co oznacza, że barwią się na fioletowo w barwieniu metodą Grama. Bakterie z rodziny Lactobacillus powinny dominować w jelitach osób dorosłych. W przemyśle gastronomicznym wykorzystywane do produkcji pokarmów fermentowanych – kefirów, maślanki, jogurtów oraz kiszonych ogórków i kapusty. Biorą udział w rozkładzie laktozy przez metabolizowanie jej do kwasu mlekowego.

Bifidobacterium – beztlenowe bakterie Gram-dodatnie. Jest to rodzina bakterii, która zdecydowanie dominuje w przewodach pokarmowych zdrowych noworodków, następnie stopniowo ustępuje bakteriom z rodzaju Lactobacillus wraz z postępem wieku. W połączeniu z bakteriami Lactobacillus mogą efektywnie wypierać patogeny z jelit i poprawiać kondycję.

Czym jest probiotyk?
Mianem probiotyku nie można określić każdej bakterii, która zamieszkuje nasz organizm lub znajduje się w produktach fermentowanych. By dostać to określenie, dany szczep bakterii musi przejść szereg badań i spełnić wymagane kryteria.

Po pierwsze i najważniejsze, nie może wykazywać działań charakterystycznych dla patogenów i musi przynosić pewne korzyści zdrowotne dla osoby stosującej. A więc musi być bezwzględnie bezpieczny, co powinno być wykazane w badaniach klinicznych o należytej standaryzacji.

Bakterie probiotyczne muszą wypierać z organizmu patogeny, i to na dwa sposoby. Jednym z nich jest konkurencja o receptory nabłonkowe i ograniczenie do nich dostępu bakteriom, których w jelicie nie chcemy. Probiotyki mogą walczyć też bezpośrednio, wydzielając substancje, które działają przeciwdrobnoustrojowo, uśmiercając swoich konkurentów.

Pomoc w dolegliwościach jelitowych
Preparaty probiotyczne najpowszechniej stosowane są jako uzupełnienie kuracji antybiotykiem, by zminimalizować ryzyko skutków ubocznych, głównie w postaci biegunek. Przez wiele osób stosowane są również w przypadku biegunek niezwiązanych z antybiotykami. Dzięki stosowaniu preparatów probiotycznych możliwa jest optymalizacja składu flory jelitowej i stabilizacja ruchów perystaltycznych jelit.

Wpływ na cały ustrój
Nie od dziś znane jest powiedzenie, że odporność pochodzi z brzucha, a jest ono jak najbardziej uzasadnione. Otóż bakterie łącząc się z receptorami nabłonkowymi inicjując odpowiedź ze strony układu odpornościowego, w postaci pewnych cytokin. To, jakie to będą cytokiny zależy od bakterii przyłączonej do receptora. Tak więc patogeny mogą powodować produkcję czynników prozapalnych, takich jak TNF-alfa, IFN-g, czy Nf-KB. Natomiast korzystne dla naszego zdrowia bakterie zwiększają produkcję cytokin przeciwzapalnych, między innymi interleukiny 10.

Stosując probiotyki możemy przechylić szalę cytokin na korzyść działania przeciwzapalnego, chroniąc się przez przewlekłym, ogólnoustrojowym zapaleniem, które wykazuje destrukcyjne działanie na nasze zdrowie.

To, jakie drobnoustroje zamieszkują nasz przewód pokarmowy definiować może nawet kształt naszej sylwetki. Udowodniono, że stosunek pomiędzy niektórymi szczepami bakterii koreluje z tym, czy jesteśmy szczupli, czy jednak możemy zmagać się z nadwagą. Wpływać na to mogę substancje produkowane przez bakterię oraz wpływ na glikemię.

Powszechność zaburzeń mikrobiomu
Dolegliwości jelitowe, które są najbardziej zauważalnym objawem problemów z mikrobiomem są dość wstydliwym tematem, rzadko poruszanym w towarzystwie, przez co wiele osób może sobie nie zdawać sprawy ze skali tych zaburzeń w społeczeństwie.

Najsilniejszym czynnikiem wpływającym na przerost patogennych drobnoustrojów jest częste stosowanie antybiotyków bez odpowiedniej profilaktyki. Antybiotyki uśmiercają nie tylko chorobotwórcze bakterie, ale i te, które przynosiły nam korzyści. Po zakończeniu antybiotykoterapii, niestety patogeny uzyskują znacznie szybszy rozwój, zyskując dominację w jelicie. Sposobem na ograniczenie tego zjawiska jest stosowanie wieloszczepowego probiotyku przez pewien czas po zakończeniu kuracji.

Nie bez znaczenia są także nasze wybory żywieniowe. Coraz rzadziej sięgamy po produkty fermentowane, takie jak kefir czy kiszona kapusta, przez co mniej bakterii kwasu mlekowego trafia do naszych jelit. Z drugiej strony często wybieramy produkty przetworzone, wzbogacane o wiele środków konserwujących, które na mają sprawdzonego wpływu na mikrobiom, a mogą potencjalnie wpływać na niego negatywnie.

Doctor’s Best Best Probiotic 20 Bill. CFU polecany jest osobom zmagającym się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, zarówno przewlekłymi jak i doraźnymi. Przydatny może być również jako sposób na modulację układu odpornościowego i poprawę zdrowia ogólnego.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 30 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 30
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Zastrzeżona mieszanka szczepów bakterii probiotycznych20 miliardów CFU
Bifidobacterium lactis strain HN019 (HOWARU Bifido)
Bifidobacterium lactis strain BI-04
Bifidobacterium lactis strain Bi-07
Lactobacillus acidophilus strain La-14
Lactobacillus salivarius strain Ls-33
Lactobacillus paracasei strain Lpc-37

Pozostałe składniki

Celuloza, kapsułka rośłinna (celuloza, woda), laurynian wapnia, dwutlenek krzemu.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
129,00 zł
(1)

Kompleksowy preparat witaminowo-mineralny dla kobiet, wzbogacony o naturalne, prozdrowotne składniki aktywne.

Kupuję
Now Foods
149,00 zł

Trzy formy witaminy B12 w formie płynu. Preparat zawiera również witaminę C i pozostałe witaminy z grupy B.

Kupuję
Swanson
95,00 zł

Wysoka dawka gamma i delta-tokotrienoli o silnym potencjale antyoksydacyjnym. 50-krotnie silniejsze działanie.

Kupuję
Gaspari
169,00 zł

Produkt typu „all in one” przeznaczony dla sportowców. Wzmocniony winianem l-karnityny i beta-alaniną.

Kupuję
Swanson
65,00 zł

Opatentowana mieszanka naturalnych ziół, które wspierają pracę wątroby. Ułatwiają detoksykację organizmu.

Kupuję
Now Foods
129,00 zł

Kompletny preparat witaminowo-mineralny przeznaczony dla mężczyzn.

Kupuję

Zastrzeżona mieszanka

Informacja

Zastrzeżona mieszanka – jest kompleksem składników aktywnych biologicznie w proporcjach stanowiących tajemnicę producenta objętą patentem. Zgodnie z prawem obowiązującym w Polsce znane są składniki mieszanek, a po kolejności umieszczonej na opakowaniu można rozpoznać, których składników jest więcej (lista sporządzona w ilościach malejących).

Zastrzeżone mieszanki stosowane są w wielu suplementach diety, takich jak: stacki kreatynowe, no-boostery, spalacze tłuszczu oraz w preparatach protestosteronowych, poprawiających libido.

Probiotyki

Informacja

Probiotyki, mikroorganizmy wywierające korzystny wpływ na działanie organizmu. Zaliczenie do priobotyków uzależnione jest od spełnienia następujących warunków: odporność na działanie soków trawiennych i zdolność zagnieżdżania się w przewodzie pokarmowym. Do podstawowych probiotyków zalicza się bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) oraz drożdże (Saccharomyces boulardii). Zwiększają odporność organizmu (wykazują również pewien potencjał w przypadku leczenia chorób nowotworowych), zapobiegają infekcjom bakteryjnym, biegunkom oraz wspomagają przyswajalność niektórych produktów żywnościowych (w tym: laktozy – cukru mlecznego). Naturalnym źródłem ich pozyskiwania jest nabiał (sery, jogurty, kefiry), kiszonki (ogórki, kapusta) i część wędlin. Występują w postaci monopreparatów (zawierających wyselekcjonowane szczepy kultur mleczarskich) lub w preparatach wieloskładnikowych (np. stanowią dodatek do odżywek białkowych), dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm jednostkowego spożycia

Bifidobacterium lactis

Informacja

Co to jest za składnik bifidobacterium lactis? 

Bifidobacterium lactis jest szczepem bakterii probiotycznych zdolnych do produkcji kwasu mlekowego, które są zaliczane do bakterii Gram-dodatnich o kształcie pałeczek. Naturalnie zasiedlają końcową część jelita krętego oraz grubego. Główną ich funkcją jest konkurowanie zarówno o pokarm, jak i o miejsce adhezji z bakteriami patogennymi, przez co ich działanie można określić jako przeciwbiegunkowe, regenerujące błonę śluzową jelit, zwiększające pozyskiwanie mikroskładników oraz regulujące perystaltykę jelita.  

Ten szczep bakterii posiada również zdolność produkcji kwasu mlekowego z laktozy oraz innych substancji, które pośrednio (przez zakwaszanie środowiska) lub bezpośrednio (działając bakteriobójczo) będą uniemożliwiały wzrost oraz przeżycie bakterii patogennych takich jak Salmonella czy Helicobacter pylori.

Suplementacja szczepami probiotycznymi pozwala na odbudowę oraz przywrócenie właściwej mikroflory jelit, która w dzisiejszych czasach jest zaburzona z powodu wielu negatywnych czynników środowiskowych.

Lactobacillus acidophilus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus acidophilus?

Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii o kształcie pałeczki potrafiący produkować korzystny dla zdrowia kwas mlekowy. Głównym miejscem bytowania tych bakterii jest śluzówka jelita cienkiego. Podobnie do reszty szczepów probiotycznych z łatwością wytrzymuje niekorzystne warunki istniejące na poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, dzięki czemu po podaniu doustnym przechodzi do jelita cienkiego i ulega adhezji do komórek nabłonka tworząc liczne kolonie. Ponadto obecność tego szczepu zaobserwowano w pochwie, szyjce macicy oraz w cewce moczowej, dzięki czemu konkurując z patogennymi mikroorganizmami, pozwala zwalczyć liczne choroby i utrzymać zarówno układ pokarmowy oraz moczowo-płciowy we właściwej kondycji.

Poza produkcją kwasu mlekowego, ten szczep bakterii potrafi syntetyzować również inne organiczne kwasy, które mają zdolność hamowania przylegania oraz namnażania patogenów takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Candida albicans, Shigella, Clostridium, Listeria oraz Helicobacter. Zapewniając odpowiednie pH na obszarze jelit wspomaga trawienie jedzenia oraz wchłanianie mikro- oraz makroelementów.

Odnotowano, że szczep ten posiada właściwość syntezy witaminy K, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz dodatnio wpływa na strukturę kości.

Produkując laktazę, pozwala wspomóc trawienie laktozy, czym redukuje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu nabiału. Do walki z patogenami wykorzystuje również bakteriocyny takie jak acidolina, acidofilina, laktobakcylina, laktocyna i wiele innych. 

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zatruć pokarmowych, poprawie odporności organizmu oraz w leczeniu chorób antybiotykami. Są składnikiem preparatów prebiotycznych, probiotycznych i funkcjonalnych oraz jako składnik różnego rodzaju odżywek, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus salivarius

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus salivarius?

Lactobacillus salivarius jest bakterią z grupy probiotyków występującą głównie w okrężnicy, jelicie cienkim oraz pochwie, lecz jej obecność zaobserwowano również w jamie ustnej. Na kolonizowanych terenach konkuruje z patogenami o źródło pożywienia oraz miejsce adhezji, dzięki czemu wspomaga inne przyjacielskie szczepy w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Przyczepiając się do śluzówki jelit wspiera funkcję barierową jelit. Wykazuje również ważne działanie immunomodulujące. U astmatyków poprawia równowagę między Th1 a Th2, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje wydzielanie prozapalnych cytokin oraz wspomaga leczenie licznych skórnych alergii.

Produkując kwas mlekowy, bakteriocyny oraz małe ilości nadtlenku wodoru hamuje wzrost lub redukuje liczbę grzybów z rodzaju Candida, E.coli, Salmonella ssp., Streptococcus pyogenes, Helicobacter pylori. Wraz z Bifidobacterium breve wspomaga usuwanie mutantów Streptococci (odpowiadają za powstawanie próchnicy zębów, płytki nazębnej oraz owrzodzenia jamy ustnej) w jamie ustnej.

Obiecujące wyniki zaobserwowano również w zmniejszaniu odczuwania bólu. Wynika to ze względu, że Lactobacillus salivarius ma zdolność do indukcji ekspresji receptorów związanych z hamowaniem reakcji bólowych, szczególnie OPRM1 w jelitach. Ponadto wpływa na połączenie mózgowo-jelitowe, dzięki czemu poprawiając stan jelit wynikający ze stosowania antybiotyków lub działania patogenów, pośrednio może poprawić funkcje poznawcze, redukować stany depresyjne oraz lęki. Pozytywny wpływ zanotowany został również na układ sercowo naczyniowy, a wynika to z redukcji poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Lactobacillus salivarius występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus paracasei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus paracasei?

Lactobacillus paracasei należą do sprzyjających zdrowiu bakterii probiotycznych. Pozwalają na uniknięcie nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego, ponieważ posiadają zdolność rozkładu laktozy, jak również produkcji wielu enzymów poprawiających absorpcję mikroskładników. Przeciwdziałają niekorzystnym bakteriom takim jak: Helicobacter pylori, Salmonella enterica, Campylobacter jejuni, a ponadto redukują negatywne działanie Candida albicans oraz Listeria monocytogenes. Co więcej, ten szczep bakterii potrafi zmniejszyć liczbę bakterii obecnych w jamie ustnej wywołujących próchnicę – Streptococcus mutants.

Bakterie tego rodzaju modulują działanie układu odpornościowego, co prowadzi do zmniejszenia intensywności stanów alergicznych. Działają również pozytywnie na produkcję neuroprzekaźnika GABA, dzięki czemu sprzyjają prawidłowej kontroli aktywności neuronów i napięcia mięśniowego.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 1

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 1

Cykl dotyczący wpływu żywienia ( a w sumie to i stylu życia) na funkcjonowanie gruczołu tarczowego doczekał się aż 11 części, dzisiejsza, 12 (podwójna...

czytaj więcej
Beta-alanina – dla kogo najbardziej pomocna?

Beta-alanina – dla kogo najbardziej pomocna?

Beta-alanina to suplement nie mający szczególnej renomy, lecz posiadający pewne nietuzinkowe cechy mogące w sposób istotny rzutować na poprawę zdolności...

czytaj więcej
L-karnityna a redukcja tkanki tłuszczowej

L-karnityna a redukcja tkanki tłuszczowej

L-karnityna jest prawdopodobnie jednym z najpowszechniej stosowanych dodatków do suplementów diety z grupy tzw. spalaczy tłuszczu. Wynika to z jej...

czytaj więcej
Cholina – charakterystyka poszczególnych form

Cholina – charakterystyka poszczególnych form

Ten składnik odżywczy ważny jest szczególnie dla zdrowia wątroby, jednak coraz szerszym zainteresowaniem cieszy się wśród osób pragnących wesprzeć...

czytaj więcej
Flush po niacynie – niebezpieczny dla naszego zdrowia?

Flush po niacynie – niebezpieczny dla naszego zdrowia?

Niacin flush  (lub flush niacynowy) jest powszechnym skutkiem ubocznym przyjmowania wysokich dawek suplementów niacyny, które mogą być przepisane w celu...

czytaj więcej
Chmiel – naturalny środek na bezsenność

Chmiel – naturalny środek na bezsenność

Spokojnie! Zanim przejdziesz do swojego ulubionego sklepu monopolowego i kupisz skrzynkę swojego ulubionego złocistego napoju – nie mówimy o piciu piwa...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027