Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Debutir Debutir

Debutir to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego zawierający sól sodową kwasu masłowego w formie mikrogranulatu.

Innowacyjna technologia produkcji sprawiła, że preparat jest stabilny i odporny na działanie środowiska górnego przewodu pokarmowego, dzięki czemu zawarty w mikrogranulkach kwas masłowy równomiernie uwalniany jest wzdłuż całego przewodu pokarmowego i bez problemu trafia do miejsc docelowych – jelita cienkiego i grubego, wykazując czynne działanie na całej ich długości i nie zmieniając swoich właściwości zdrowotnych. Środek stosowany jest w celu regeneracji i odbudowy komórek nabłonka jelit oraz poprawy funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Preparat ze względu na swoje właściwości znajduje zastosowanie w przypadku zespołu jelita drażliwego (IBS, Irritable Bowel Syndrome), zaburzeniach równowagi mikroflory jelitowej, stanach zapalnych jelit, infekcjach jelit, po leczeniu przeciwnowotworowym
i antybiotykoterapii oraz w przypadku niedoborów krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Kwas masłowy, jak również jego pochodne, wpływa korzystnie na stan mikroflory jelitowej. Związek ten należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które występują naturalnie w jelicie grubym. Powstaje w wyniku beztlenowej fermentacji bakteryjnej włókna pokarmowego i jest głównym źródłem energii dla kolonocytów – komórek nabłonka jelita grubego. Stymuluje procesy ich wzrastania i różnicowania.

Wzmacnia barierę śluzówkową
Nieprawidłowości w strukturze błony śluzowej jelit przyczyniają się do przenikania toksycznych substancji i bakterii do krwioobiegu. Jest to przyczyną wielu chorób. Kwas masłowy ma zdolność do zwiększenia integralności błony śluzowej jelita, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób związanych z nieszczelną śluzówką.

Działanie immunoregulacyjne
Kwas masłowy wpływa na zmniejszenie poziomu cytokin prozapalnych oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. Ponadto stymuluje wytwarzanie śluzu w błonie śluzowej nabłonka jelitowego, produkcję białek o właściwościach przeciwbakteryjnych, a także wzmacnia połączenia międzykomórkowe nabłonka – mechanizmy te należą do nieswoistej odpowiedzi odpornościowej organizmu.

Podsumowując, Debutir to nowoczesny i skuteczny preparat wpływający korzystnie na homeostazę jelitową. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób boryka się z problemami wynikającymi z zaburzeniami na poziomie jelitowym, które wpływają niekorzystnie na cały przewód pokarmowy, pogarszają jakość życia, a nawet mogą być przyczyną wielu schorzeń.

Preparat ten, dzięki zawartości kwasu masłowego, przyspiesza odbudowę i regenerację uszkodzonych komórek nabłonka jelitowego, a także działa przeciwzapalnie. Preparat, poza wymienionymi wyżej wskazaniami, może również być pomocny w przypadku osób, których dieta jest uboga w błonnik pokarmowy i obfitująca w żywność wysoko przetworzoną.

Środek cechuje się powolnym uwalnianiem substancji czynnej, jest bezpieczny i bardzo dobrze tolerowany, a także posiada neutralny smak i zapach, w przeciwieństwie do innych preparatów zawierających kwas masłowy.

Skład zalecanej dziennej porcji:
Jedna kapsułka preparatu DEBUTIR zawiera 500 mg mikrogranulowanego maślanu sodu i trójglicerydu pochodzenia roślinnego (oleju palmowego), co odpowiada 150 mg maślanu sodu. Dwie kapsułki preparatu DEBUTIR zawierają 1000 mg mikrogranulowanego maślanu sodu i trójglicerydu pochodzenia roślinnego (oleju palmowego), co odpowiada 300 mg maślanu sodu.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Debutir Debutir 60 kaps.
POZOSTALI PRODUCENCI
30,00 zł

Debutir 60 kaps.

Cechy

Redukcja Wagi:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Nasza Rekomendacja:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,73 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

30,00 zł
1 szt.
Zwiększa się zainteresowanie tym produktem

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,73 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Wpływa korzystnie na stan mikroflory jelitowej
  • Wspomaga regenerację komórek nabłonka jelit
  • Zwiększa integralność błony śluzowej jelit
  • Poprawia pracę układu pokarmowego
  • Wzmacnia barierę ochronną jelit
  • Posiada neutralny smak i zapach
  • Zawiera kwas masłowy

Debutir to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego zawierający sól sodową kwasu masłowego w formie mikrogranulatu.

Innowacyjna technologia produkcji sprawiła, że preparat jest stabilny i odporny na działanie środowiska górnego przewodu pokarmowego, dzięki czemu zawarty w mikrogranulkach kwas masłowy równomiernie uwalniany jest wzdłuż całego przewodu pokarmowego i bez problemu trafia do miejsc docelowych – jelita cienkiego i grubego, wykazując czynne działanie na całej ich długości i nie zmieniając swoich właściwości zdrowotnych. Środek stosowany jest w celu regeneracji i odbudowy komórek nabłonka jelit oraz poprawy funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Preparat ze względu na swoje właściwości znajduje zastosowanie w przypadku zespołu jelita drażliwego (IBS, Irritable Bowel Syndrome), zaburzeniach równowagi mikroflory jelitowej, stanach zapalnych jelit, infekcjach jelit, po leczeniu przeciwnowotworowym
i antybiotykoterapii oraz w przypadku niedoborów krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Kwas masłowy, jak również jego pochodne, wpływa korzystnie na stan mikroflory jelitowej. Związek ten należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które występują naturalnie w jelicie grubym. Powstaje w wyniku beztlenowej fermentacji bakteryjnej włókna pokarmowego i jest głównym źródłem energii dla kolonocytów – komórek nabłonka jelita grubego. Stymuluje procesy ich wzrastania i różnicowania.

Wzmacnia barierę śluzówkową
Nieprawidłowości w strukturze błony śluzowej jelit przyczyniają się do przenikania toksycznych substancji i bakterii do krwioobiegu. Jest to przyczyną wielu chorób. Kwas masłowy ma zdolność do zwiększenia integralności błony śluzowej jelita, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób związanych z nieszczelną śluzówką.

Działanie immunoregulacyjne
Kwas masłowy wpływa na zmniejszenie poziomu cytokin prozapalnych oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. Ponadto stymuluje wytwarzanie śluzu w błonie śluzowej nabłonka jelitowego, produkcję białek o właściwościach przeciwbakteryjnych, a także wzmacnia połączenia międzykomórkowe nabłonka – mechanizmy te należą do nieswoistej odpowiedzi odpornościowej organizmu.

Podsumowując, Debutir to nowoczesny i skuteczny preparat wpływający korzystnie na homeostazę jelitową. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób boryka się z problemami wynikającymi z zaburzeniami na poziomie jelitowym, które wpływają niekorzystnie na cały przewód pokarmowy, pogarszają jakość życia, a nawet mogą być przyczyną wielu schorzeń.

Preparat ten, dzięki zawartości kwasu masłowego, przyspiesza odbudowę i regenerację uszkodzonych komórek nabłonka jelitowego, a także działa przeciwzapalnie. Preparat, poza wymienionymi wyżej wskazaniami, może również być pomocny w przypadku osób, których dieta jest uboga w błonnik pokarmowy i obfitująca w żywność wysoko przetworzoną.

Środek cechuje się powolnym uwalnianiem substancji czynnej, jest bezpieczny i bardzo dobrze tolerowany, a także posiada neutralny smak i zapach, w przeciwieństwie do innych preparatów zawierających kwas masłowy.

Skład zalecanej dziennej porcji:
Jedna kapsułka preparatu DEBUTIR zawiera 500 mg mikrogranulowanego maślanu sodu i trójglicerydu pochodzenia roślinnego (oleju palmowego), co odpowiada 150 mg maślanu sodu. Dwie kapsułki preparatu DEBUTIR zawierają 1000 mg mikrogranulowanego maślanu sodu i trójglicerydu pochodzenia roślinnego (oleju palmowego), co odpowiada 300 mg maślanu sodu.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
Wartość energetyczna w 1 kapsułce11,74kJ/2,86kcal
Białko0,005 g
Węglowodany 0,0 g
Tłuszcz0,315 g

Pozostałe składniki

Uwodorniony olej palmowy, otoczka kapsułki (hydroksypropylometyloceluloza), substancja wiążąca (siarczan wapnia), barwnik E 171

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
KIRKMAN
149,00 zł

Zaawansowana formuła wspierająca naturalne mechanizmy detoksykacji organizmu.

Kupuję
NOW FOODS
39,00 zł

Suplement zawierający Maca, czyli źródło witamin i minerałów. Zwiększa energię oraz usprawnia metabolizm.

Kupuję
SWANSON
39,00 zł

Szczególne wsparcie pracy mitochondriów. Wysoki potencjał antyoksydacyjny i stabilizacja błon komórkowych.

Kupuję
HADES'S HEGEMONY
49,00 zł

DHEA (dehydroepiandrosteron) - naturalnie występujący w organizmie “hormon młodości”.

Kupuję
HEPATICA
38,00 zł

100% olej z dzikiego oregano z wybrzeża Morza Śródziemnego; wysoka koncentracja karwakrolu i niska tymolu.

Kupuję
  • Popularny
Z-Balance
APOLLO'S HEGEMONY
79,00 zł

Niezbędne mikroelementy – cynk i miedź, w optymalnym stosunku ilościowym.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Ostatnio na blogu

Cebula – dlaczego warto dodać ją do swojej codziennej diety?

Cebula – dlaczego warto dodać ją do swojej codziennej diety?

Cebula z całą pewnością jest niedocenianym warzywem pod względem korzyści zdrowotnych. Okazuje się, że ma ona wiele cennych składników, które mogą...

czytaj więcej
Zioła i suplementy na depresję

Zioła i suplementy na depresję

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła szereg leków stosowanych w leczeniu depresji. Jeśli żyjesz z depresją, ale zdecydujesz się...

czytaj więcej
Triada sportsmenek – brzemię bycia „fit”?

Triada sportsmenek – brzemię bycia „fit”?

Zaburzenia odżywiania, zanik miesiączki i utrata tkanki kostnej to problemy z którymi coraz częściej zmagają się kobiety uprawiające sport. Nie tylko...

czytaj więcej
Herbaty i ich wpływ na wchłanianie żelaza z posiłków – prawda czy mit?

Herbaty i ich wpływ na wchłanianie żelaza z posiłków – prawda czy mit?

Pewnego rodzaju zwyczajem pośród społeczeństwa jest picie herbat do posiłków lub też na krótko po konsumpcji dań. Herbaty zawierają w sobie garbniki –...

czytaj więcej
W jaki sposób twój mikrobiom jelitowy wpływa na Twoje zdrowie

W jaki sposób twój mikrobiom jelitowy wpływa na Twoje zdrowie

Termin „mikroflora” opisuje skupisko mikroorganizmów, które koncentrują się w określonym środowisku w ludzkim ciele. Mikroflora może znajdować...

czytaj więcej
WIOSNA, WIOSNA… – barki

WIOSNA, WIOSNA… – barki

pogoda super, a ja bez sil i checi… po silce kilka rzeczy mialem ogarnac ale wrocilem bez mocy do domu.. DIETA + suplementy WITAMINY  – po pierwszym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027