Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Debutir Debutir 60 kaps.
Pozostali Producenci
30,00 zł
Magazyn: eu

Debutir 60 kaps.

Waga wysyłki: 150g

Jako alternatywę polecamy:

Maślan Sodu 550mg 100 kaps.
Maślan Sodu 550mg 100 kaps.
Aliness
32,90 zł
porównaj skład
Opis produktu
  • Wpływa korzystnie na stan mikroflory jelitowej
  • Wspomaga regenerację komórek nabłonka jelit
  • Zwiększa integralność błony śluzowej jelit
  • Poprawia pracę układu pokarmowego
  • Wzmacnia barierę ochronną jelit
  • Posiada neutralny smak i zapach
  • Zawiera kwas masłowy

Debutir to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego zawierający sól sodową kwasu masłowego w formie mikrogranulatu.

Innowacyjna technologia produkcji sprawiła, że preparat jest stabilny i odporny na działanie środowiska górnego przewodu pokarmowego, dzięki czemu zawarty w mikrogranulkach kwas masłowy równomiernie uwalniany jest wzdłuż całego przewodu pokarmowego i bez problemu trafia do miejsc docelowych – jelita cienkiego i grubego, wykazując czynne działanie na całej ich długości i nie zmieniając swoich właściwości zdrowotnych. Środek stosowany jest w celu regeneracji i odbudowy komórek nabłonka jelit oraz poprawy funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Preparat ze względu na swoje właściwości znajduje zastosowanie w przypadku zespołu jelita drażliwego (IBS, Irritable Bowel Syndrome), zaburzeniach równowagi mikroflory jelitowej, stanach zapalnych jelit, infekcjach jelit, po leczeniu przeciwnowotworowym
i antybiotykoterapii oraz w przypadku niedoborów krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Kwas masłowy, jak również jego pochodne, wpływa korzystnie na stan mikroflory jelitowej. Związek ten należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które występują naturalnie w jelicie grubym. Powstaje w wyniku beztlenowej fermentacji bakteryjnej włókna pokarmowego i jest głównym źródłem energii dla kolonocytów – komórek nabłonka jelita grubego. Stymuluje procesy ich wzrastania i różnicowania.

Wzmacnia barierę śluzówkową
Nieprawidłowości w strukturze błony śluzowej jelit przyczyniają się do przenikania toksycznych substancji i bakterii do krwioobiegu. Jest to przyczyną wielu chorób. Kwas masłowy ma zdolność do zwiększenia integralności błony śluzowej jelita, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób związanych z nieszczelną śluzówką.

Działanie immunoregulacyjne
Kwas masłowy wpływa na zmniejszenie poziomu cytokin prozapalnych oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. Ponadto stymuluje wytwarzanie śluzu w błonie śluzowej nabłonka jelitowego, produkcję białek o właściwościach przeciwbakteryjnych, a także wzmacnia połączenia międzykomórkowe nabłonka – mechanizmy te należą do nieswoistej odpowiedzi odpornościowej organizmu.

Podsumowując, Debutir to nowoczesny i skuteczny preparat wpływający korzystnie na homeostazę jelitową. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób boryka się z problemami wynikającymi z zaburzeniami na poziomie jelitowym, które wpływają niekorzystnie na cały przewód pokarmowy, pogarszają jakość życia, a nawet mogą być przyczyną wielu schorzeń.

Preparat ten, dzięki zawartości kwasu masłowego, przyspiesza odbudowę i regenerację uszkodzonych komórek nabłonka jelitowego, a także działa przeciwzapalnie. Preparat, poza wymienionymi wyżej wskazaniami, może również być pomocny w przypadku osób, których dieta jest uboga w błonnik pokarmowy i obfitująca w żywność wysoko przetworzoną.

Środek cechuje się powolnym uwalnianiem substancji czynnej, jest bezpieczny i bardzo dobrze tolerowany, a także posiada neutralny smak i zapach, w przeciwieństwie do innych preparatów zawierających kwas masłowy.

Skład zalecanej dziennej porcji:
Jedna kapsułka preparatu DEBUTIR zawiera 500 mg mikrogranulowanego maślanu sodu i trójglicerydu pochodzenia roślinnego (oleju palmowego), co odpowiada 150 mg maślanu sodu. Dwie kapsułki preparatu DEBUTIR zawierają 1000 mg mikrogranulowanego maślanu sodu i trójglicerydu pochodzenia roślinnego (oleju palmowego), co odpowiada 300 mg maślanu sodu.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
Wartość energetyczna w 1 kapsułce11,74kJ/2,86kcal
Białko0,005 g
Węglowodany 0,0 g
Tłuszcz0,315 g

Pozostałe składniki

Uwodorniony olej palmowy, otoczka kapsułki (hydroksypropylometyloceluloza), substancja wiążąca (siarczan wapnia), barwnik E 171

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Ostatnio na blogu

Popraw swój 1RM, czyli 3 sposoby na trening singli!

Popraw swój 1RM, czyli 3 sposoby na trening singli!

1RM, czyli one-repetition maximum. Ten termin odnosi się do maksymalnego ciężaru, jaki jesteśmy w stanie podnieść na 1 powtórzenie. Jest on wymiernikiem...

czytaj więcej

Witamina B3 – pomoc w zapobieganiu i leczeniu jaskry

Witamina B3 – pomoc w zapobieganiu i leczeniu jaskry

W tym wpisie odniesiemy się do badań opublikowanych w czasopiśmie Science, w artykule zatytułowanym „Witamina B3 moduluje mitochondrialną lukę i zapobiega...

czytaj więcej

Neural Drive – jak oszczędzać CNS?

Neural Drive – jak oszczędzać CNS?

Neural drive, czyli „napęd nerwowy”. Neural drive jest sumą bodźców pobudzających jednostki motoryczne, by te mogły wywrzeć wpływ na włókna...

czytaj więcej

Jak dieta śródziemnomorska może ograniczyć osteoporozę?

Jak dieta śródziemnomorska może ograniczyć osteoporozę?

Bycie na diecie typu śródziemnomorskiego może zmniejszyć utratę masy kostnej u osób z osteoporozą – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych...

czytaj więcej

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

Od jakiegoś czasu dość popularna stała się tzw. kawa kuloodporna (BPC Bulletproff Coffee), czyli kawa z dodatkiem tłuszczu, ale...

czytaj więcej

1-5-10, czyli siła i masa w jednym!

1-5-10, czyli siła i masa w jednym!

Metoda na masę i siłę, czyli periodyzacja równoległa w praktyce. Jeśli kojarzycie Wodyna, to zapewne znacie jego autorską metodę 15-10-5, za pomocą...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na  Opineo
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027