Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:203,00 zł406,00 zł609,00 zł812,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Debutir Debutir

Debutir to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego zawierający sól sodową kwasu masłowego w formie mikrogranulatu.

Innowacyjna technologia produkcji sprawiła, że preparat jest stabilny i odporny na działanie środowiska górnego przewodu pokarmowego, dzięki czemu zawarty w mikrogranulkach kwas masłowy równomiernie uwalniany jest wzdłuż całego przewodu pokarmowego i bez problemu trafia do miejsc docelowych – jelita cienkiego i grubego, wykazując czynne działanie na całej ich długości i nie zmieniając swoich właściwości zdrowotnych. Środek stosowany jest w celu regeneracji i odbudowy komórek nabłonka jelit oraz poprawy funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Preparat ze względu na swoje właściwości znajduje zastosowanie w przypadku zespołu jelita drażliwego (IBS, Irritable Bowel Syndrome), zaburzeniach równowagi mikroflory jelitowej, stanach zapalnych jelit, infekcjach jelit, po leczeniu przeciwnowotworowym
i antybiotykoterapii oraz w przypadku niedoborów krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Kwas masłowy, jak również jego pochodne, wpływa korzystnie na stan mikroflory jelitowej. Związek ten należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które występują naturalnie w jelicie grubym. Powstaje w wyniku beztlenowej fermentacji bakteryjnej włókna pokarmowego i jest głównym źródłem energii dla kolonocytów – komórek nabłonka jelita grubego. Stymuluje procesy ich wzrastania i różnicowania.

Wzmacnia barierę śluzówkową
Nieprawidłowości w strukturze błony śluzowej jelit przyczyniają się do przenikania toksycznych substancji i bakterii do krwioobiegu. Jest to przyczyną wielu chorób. Kwas masłowy ma zdolność do zwiększenia integralności błony śluzowej jelita, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób związanych z nieszczelną śluzówką.

Działanie immunoregulacyjne
Kwas masłowy wpływa na zmniejszenie poziomu cytokin prozapalnych oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. Ponadto stymuluje wytwarzanie śluzu w błonie śluzowej nabłonka jelitowego, produkcję białek o właściwościach przeciwbakteryjnych, a także wzmacnia połączenia międzykomórkowe nabłonka – mechanizmy te należą do nieswoistej odpowiedzi odpornościowej organizmu.

Podsumowując, Debutir to nowoczesny i skuteczny preparat wpływający korzystnie na homeostazę jelitową. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób boryka się z problemami wynikającymi z zaburzeniami na poziomie jelitowym, które wpływają niekorzystnie na cały przewód pokarmowy, pogarszają jakość życia, a nawet mogą być przyczyną wielu schorzeń.

Preparat ten, dzięki zawartości kwasu masłowego, przyspiesza odbudowę i regenerację uszkodzonych komórek nabłonka jelitowego, a także działa przeciwzapalnie. Preparat, poza wymienionymi wyżej wskazaniami, może również być pomocny w przypadku osób, których dieta jest uboga w błonnik pokarmowy i obfitująca w żywność wysoko przetworzoną.

Środek cechuje się powolnym uwalnianiem substancji czynnej, jest bezpieczny i bardzo dobrze tolerowany, a także posiada neutralny smak i zapach, w przeciwieństwie do innych preparatów zawierających kwas masłowy.

Skład zalecanej dziennej porcji:
Jedna kapsułka preparatu DEBUTIR zawiera 500 mg mikrogranulowanego maślanu sodu i trójglicerydu pochodzenia roślinnego (oleju palmowego), co odpowiada 150 mg maślanu sodu. Dwie kapsułki preparatu DEBUTIR zawierają 1000 mg mikrogranulowanego maślanu sodu i trójglicerydu pochodzenia roślinnego (oleju palmowego), co odpowiada 300 mg maślanu sodu.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Debutir Debutir 60 kaps.
Pozostali Producenci
30,00 zł

Debutir 60 kaps.

ilość: 60 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł

Jako alternatywę polecamy:

Sodium Butyrate 240 kaps.
Sodium Butyrate 240 kaps.
Apollo's Hegemony
69,00 zł
porównaj skład
30,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 29,40 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wpływa korzystnie na stan mikroflory jelitowej
  • Wspomaga regenerację komórek nabłonka jelit
  • Zwiększa integralność błony śluzowej jelit
  • Poprawia pracę układu pokarmowego
  • Wzmacnia barierę ochronną jelit
  • Posiada neutralny smak i zapach
  • Zawiera kwas masłowy

Debutir to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego zawierający sól sodową kwasu masłowego w formie mikrogranulatu.

Innowacyjna technologia produkcji sprawiła, że preparat jest stabilny i odporny na działanie środowiska górnego przewodu pokarmowego, dzięki czemu zawarty w mikrogranulkach kwas masłowy równomiernie uwalniany jest wzdłuż całego przewodu pokarmowego i bez problemu trafia do miejsc docelowych – jelita cienkiego i grubego, wykazując czynne działanie na całej ich długości i nie zmieniając swoich właściwości zdrowotnych. Środek stosowany jest w celu regeneracji i odbudowy komórek nabłonka jelit oraz poprawy funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Preparat ze względu na swoje właściwości znajduje zastosowanie w przypadku zespołu jelita drażliwego (IBS, Irritable Bowel Syndrome), zaburzeniach równowagi mikroflory jelitowej, stanach zapalnych jelit, infekcjach jelit, po leczeniu przeciwnowotworowym
i antybiotykoterapii oraz w przypadku niedoborów krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Kwas masłowy, jak również jego pochodne, wpływa korzystnie na stan mikroflory jelitowej. Związek ten należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które występują naturalnie w jelicie grubym. Powstaje w wyniku beztlenowej fermentacji bakteryjnej włókna pokarmowego i jest głównym źródłem energii dla kolonocytów – komórek nabłonka jelita grubego. Stymuluje procesy ich wzrastania i różnicowania.

Wzmacnia barierę śluzówkową
Nieprawidłowości w strukturze błony śluzowej jelit przyczyniają się do przenikania toksycznych substancji i bakterii do krwioobiegu. Jest to przyczyną wielu chorób. Kwas masłowy ma zdolność do zwiększenia integralności błony śluzowej jelita, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób związanych z nieszczelną śluzówką.

Działanie immunoregulacyjne
Kwas masłowy wpływa na zmniejszenie poziomu cytokin prozapalnych oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. Ponadto stymuluje wytwarzanie śluzu w błonie śluzowej nabłonka jelitowego, produkcję białek o właściwościach przeciwbakteryjnych, a także wzmacnia połączenia międzykomórkowe nabłonka – mechanizmy te należą do nieswoistej odpowiedzi odpornościowej organizmu.

Podsumowując, Debutir to nowoczesny i skuteczny preparat wpływający korzystnie na homeostazę jelitową. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób boryka się z problemami wynikającymi z zaburzeniami na poziomie jelitowym, które wpływają niekorzystnie na cały przewód pokarmowy, pogarszają jakość życia, a nawet mogą być przyczyną wielu schorzeń.

Preparat ten, dzięki zawartości kwasu masłowego, przyspiesza odbudowę i regenerację uszkodzonych komórek nabłonka jelitowego, a także działa przeciwzapalnie. Preparat, poza wymienionymi wyżej wskazaniami, może również być pomocny w przypadku osób, których dieta jest uboga w błonnik pokarmowy i obfitująca w żywność wysoko przetworzoną.

Środek cechuje się powolnym uwalnianiem substancji czynnej, jest bezpieczny i bardzo dobrze tolerowany, a także posiada neutralny smak i zapach, w przeciwieństwie do innych preparatów zawierających kwas masłowy.

Skład zalecanej dziennej porcji:
Jedna kapsułka preparatu DEBUTIR zawiera 500 mg mikrogranulowanego maślanu sodu i trójglicerydu pochodzenia roślinnego (oleju palmowego), co odpowiada 150 mg maślanu sodu. Dwie kapsułki preparatu DEBUTIR zawierają 1000 mg mikrogranulowanego maślanu sodu i trójglicerydu pochodzenia roślinnego (oleju palmowego), co odpowiada 300 mg maślanu sodu.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
Wartość energetyczna w 1 kapsułce11,74kJ/2,86kcal
Białko0,005 g
Węglowodany 0,0 g
Tłuszcz0,315 g

Pozostałe składniki

Uwodorniony olej palmowy, otoczka kapsułki (hydroksypropylometyloceluloza), substancja wiążąca (siarczan wapnia), barwnik E 171

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Source Naturals
129,00 zł

NADH pełni funkcję kofaktora dla setek reakcji biochemicznych w organizmie i wspomaga wytwarzanie ATP.

Kupuję
Aliness
60,00 zł

Wysoka dawka witaminy D3. Pomaga zachować prawidłową strukturę kości, zwiększa odporność organizmu.

Kupuję
Biotech Usa
39,00 zł

Kompleks witamin i minerałów dla mężczyzn. Wspomaga psychiczną oraz fizyczną sprawność męskiego organizmu.

Kupuję
Olimp
9,90 zł

Suplement zawierający witaminy z grupy B. Wspomaga metabolizm i pracę układu nerwowego, poprawia stan skóry.

Kupuję
Source Naturals
119,00 zł

Opatentowana forma NADH - Enada® Co-E1®. Wysoka przyswajalność i skuteczne zwiększenie poziomu energii.

Kupuję
Source Naturals
109,00 zł

Aktywne formy witamin z grupy B w postaci wygodnych pastylek do ssania o miętowym smaku.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027