Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Ultra Jarro-Dophilus Ultra Jarro-Dophilus

Jarrow Ultra Jarro-Dophilus to zaawansowany kompleks probiotyczny dostarczający aż 50 miliardów jednostek tworzących kolonię w każdej kapsułce. Dzięki zastosowaniu aż 10 różnych szczepów bakteryjnych jest niezwykle uniwersalnym preparatem o szerokim działaniu prozdrowotnym.

W składzie suplementu znajdziemy wyłącznie szczepy o udowodnionym naukowo działaniu, przez co jest on faktycznym i skutecznym wsparciem funkcji ustroju. Pozwala przywrócić optymalny skład mikroflory bakteryjnej jelit, która pełni istotną rolę nie tylko względem układu immunologicznego i pokarmowego, ale ma też wpływ na funkcjonowanie prawie wszystkich układów ciała człowieka. Z każdym dniem poznajemy kolejne badania naukowe wskazujące na coraz szerszą efektywność bakterii probiotycznych. W preparacie znajdziemy następujące ich szczepy:

Lactobacillus acidophilus - szczep bakterii mlekowych zdolny do przeprowadzania reakcji fermentacji mlekowej i przekształcania laktozy w kwas mlekowy. W obrębie jelita może wspierać zaburzone trawienie tego cukru mlecznego. Wykazuje istotną zdolność do kolonizacji mikroflory jelitowej, wspomaga w przywróceniu eubiozy. Uczestniczy w syntezie witamin z grupy B. Układ odpornościowy wspiera zarówno dzięki zdolności do zwiększania sprawności bariery jelitowej, jak i dzięki możliwości syntezy cytokin przeciwzapalnych.

Lactobacillus rhamnosus - szczep probiotyczny wykazujący zdolności przeciwbakteryjne. Ogranicza namnażanie się szkodliwych bakterii w obrębie układu pokarmowego. Jest wskazywany jako skuteczny środek przeciwdziałający biegunkom różnego pochodzenia. Badania wykazują również wyraźny wpływ bakterii L. rhamnosus na rozwój nadmiernej masy ciała. Suplementacja tym szczepem jest do tego stopnia efektywna, że został on zgłoszony do opatentowania jako lek na otyłość. Ponadto, bakterie te mają zdolność do redukcji nieszczelności jelitowej, zarówno indukowanej zespołem jelita drażliwego, jak i spożywaniem alkoholu. L. rhamnosus wpływa także na syntezę kwasu gamma-aminomasłowego, przez co zaliczany jest do psychobiotyków.

Lactobacillus helveticus - pierwszy z trzech szczepów bakteryjnych obecnych w preparacie reprezentujących grono psychobiotyków. Mianem tym określa się szczepy wykazujące aktywność względem funkcji układu nerwowego. L. helveticus korzystnie wpływa na stany emocjonalne poprzez zdolność do syntezy kwasu gamma-aminomasłowego. Suplementacja tym szczepem może też obniżać poziom kortyzolu. Poza tym, może on działać przeciwzapalnie.

Lactobacillus casei - szczep bakterii mlekowych zdolnych do przeprowadzania homofermentacji glukozy. Wykazuje zdolność do zwiększania sprawności bariery jelitowej oraz promocji funkcji układu immunologicznego. Zwiększa odporność organizmu na infekcje. Niektóre badania wskazują, że w przypadku infekcji bakteryjnych jelit skraca ich czas trwania. L. casei wpływa również korzystnie na tolerancję cukrów przez organizm, zwiększa bowiem wrażliwość insulinową komórek. Dzięki tej właściwości jest wskazywany jako szczep probiotyczny wspierający proces odchudzania.

Lactobacillus paracasei - szczep bakterii probiotycznych stosowany głównie w celu stymulacji funkcji układu immunologicznego. Wspiera go nie tylko wpływając na szczelność bariery jelitowej, ale też dzięki swoim autonomicznym mechanizmom działania. Stymuluje namnażanie limfocytów oraz produkcję komórek typu NK. W ten sposób zarówno zmniejsza ryzyko rozwinięcia się infekcji w ustroju, jak i wspiera jej leczenie. Jest również z powodzeniem stosowany w terapii zaburzeń funkcji układu pokarmowego. Wspiera leczenie biegunki oraz redukuje objawy zespołu jelita wrażliwego.

Lactobacillus plantarum - bakterie przeprowadzające fermentację mlekową. Wzmacniają funkcje układu odpornościowego, badania wykazują ich znaczną zdolność do redukcji przeciwciał typu IgE. Stosowany jest jako ważny element terapii zespołu jelita drażliwego. Pozwala redukować objawy tego schorzenia, wpływa też korzystnie na sprawność układu pokarmowego obciążonego IBS. Jego wysoką efektywność względem leczenia zespołu jelita drażliwego tłumaczą badania wskazujące na zaburzenia ilości L. plantarum w mikroflorze jelit osób z IBS. W związku z tym, szczep ten pozwala nie tylko leczyć objawy tej przypadłości, ale może też eliminować jedną z jej przyczyn.

Lactobacillus salivarius - enzym wspierający trawienie laktozy ze względu na zdolność do wytwarzania enzymu ją trawiącego, laktazy. Może optymalizować profil lipidowy, zmniejsza poziom całkowitego cholesterolu i triglicerydów oraz optymalizuje stosunek lipoprotein HDL do LDL. Wspiera funkcje mikroflory jelitowej, kolonizuje ją, działa również antybakteryjnie. Ponadto, szczep ten wykazuje korzystny wpływ na zdrowie uzębienia.

Bifidobacterium lactis - szczep probiotyczny o wyjątkowych zdolnościach do wspomagania funkcji układu odpornościowego. Wspiera odpowiedź odpornościową oraz ogranicza namnażanie się bakterii nie wchodzących w skład fizjologicznej mikroflory człowieka. Poza tym, szczep ten jest wysoce efektywny w terapii zespołu jelita drażliwego. Korzystnie wpływa na funkcje układu pokarmowego i redukuje dyskomfort trawienny. Wpływa też korzystnie na funkcje psychiczne, redukuje objawy depresji oraz stany lękowe.

Bifidobacterium breve - szczep polecany szczególnie osobom z celiakią, ze względu na zdolność do ograniczania syntezy cytokin TNF-alfa u osób borykających się z tą chorobą. Jest również polecany w walce z otyłością. Promuje metabolizm cukrów i tłuszczy, ułatwiając redukcję masy ciała, a także może optymalizować profil lipidowy, który często zaburzony jest u osób otyłych. Poza tym, bakterie Bifidobacterium breve stosowane są w celu wsparcia odporności organizmu.

Bifidobacterium longum - trzeci ze szczepów obecnych w suplemencie, zaliczany do grupy psychobiotyków. Wykazuje aktywność wobec osi jelitowo-mózgowej, dzięki czemu korzystnie wpływa na funkcje układu nerwowego. Podobnie jak L. helveticus promuje syntezę GABA oraz sprzyja redukcji poziomu kortyzolu. Istnieją badania wskazujące na zdolność B. longum do przeciwdziałania rozwojom nowotworów. Ponadto, suplementacja tym szczepem korzystnie wpływa na stan skóry.

Podsumowując, Jarrow Ultra Jarro-Dophilus to preparat probiotyczny wyróżniający się na tle konkurencji szerokim spektrum działania, osiągniętym dzięki zastosowaniu aż 10 szczepów o potwierdzonym naukowo działaniu. O wysokiej efektywności suplementu decyduje także ilość dostarczanych bakterii, jest ich bowiem w każdej kapsułce aż 50 miliardów. Tym samum, produkt ten jest optymalnym wyborem dla wszystkich osób dbających o swoje zdrowie.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Ultra Jarro-Dophilus Ultra Jarro-Dophilus 60 kaps.
JARROW FORMULAS
149,00 zł

Ultra Jarro-Dophilus 60 kaps.

DLA ZACHOWANIA PEŁNI WŁAŚCIWOŚCI PRODUKT TEN PRZECHOWUJEMY ORAZ ZALECAMY JEGO WYSYŁKĘ W WARUNKACH CHŁODNICZYCH.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,75 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,75 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Suplement probiotyczny dostarczający aż 50 miliardów jtk w każdej kapsułce
  • Zawiera 10 różnych szczepów bakteryjnych o potwierdzonym działaniu
  • Pozwala przywrócić optymalny skład mikroflory bakteryjnej
  • Wszechstronnie wspiera funkcjonowanie organizmu
  • Wspiera szczelność i funkcje bariery jelitowej
  • Przywraca eubiozę po kuracji antybiotykowej
  • Korzystnie wpływa na stany emocjonalne
  • Wspiera terapię zespołu jelita drażliwego
  • Może redukować dyskomfort trawienny
  • Promuje funkcje układu pokarmowego
  • Może optymalizować profil lipidowy
  • Zwiększa odporność na infekcję
  • Wspiera terapię biegunki

Jarrow Ultra Jarro-Dophilus to zaawansowany kompleks probiotyczny dostarczający aż 50 miliardów jednostek tworzących kolonię w każdej kapsułce. Dzięki zastosowaniu aż 10 różnych szczepów bakteryjnych jest niezwykle uniwersalnym preparatem o szerokim działaniu prozdrowotnym.

W składzie suplementu znajdziemy wyłącznie szczepy o udowodnionym naukowo działaniu, przez co jest on faktycznym i skutecznym wsparciem funkcji ustroju. Pozwala przywrócić optymalny skład mikroflory bakteryjnej jelit, która pełni istotną rolę nie tylko względem układu immunologicznego i pokarmowego, ale ma też wpływ na funkcjonowanie prawie wszystkich układów ciała człowieka. Z każdym dniem poznajemy kolejne badania naukowe wskazujące na coraz szerszą efektywność bakterii probiotycznych. W preparacie znajdziemy następujące ich szczepy:

Lactobacillus acidophilus - szczep bakterii mlekowych zdolny do przeprowadzania reakcji fermentacji mlekowej i przekształcania laktozy w kwas mlekowy. W obrębie jelita może wspierać zaburzone trawienie tego cukru mlecznego. Wykazuje istotną zdolność do kolonizacji mikroflory jelitowej, wspomaga w przywróceniu eubiozy. Uczestniczy w syntezie witamin z grupy B. Układ odpornościowy wspiera zarówno dzięki zdolności do zwiększania sprawności bariery jelitowej, jak i dzięki możliwości syntezy cytokin przeciwzapalnych.

Lactobacillus rhamnosus - szczep probiotyczny wykazujący zdolności przeciwbakteryjne. Ogranicza namnażanie się szkodliwych bakterii w obrębie układu pokarmowego. Jest wskazywany jako skuteczny środek przeciwdziałający biegunkom różnego pochodzenia. Badania wykazują również wyraźny wpływ bakterii L. rhamnosus na rozwój nadmiernej masy ciała. Suplementacja tym szczepem jest do tego stopnia efektywna, że został on zgłoszony do opatentowania jako lek na otyłość. Ponadto, bakterie te mają zdolność do redukcji nieszczelności jelitowej, zarówno indukowanej zespołem jelita drażliwego, jak i spożywaniem alkoholu. L. rhamnosus wpływa także na syntezę kwasu gamma-aminomasłowego, przez co zaliczany jest do psychobiotyków.

Lactobacillus helveticus - pierwszy z trzech szczepów bakteryjnych obecnych w preparacie reprezentujących grono psychobiotyków. Mianem tym określa się szczepy wykazujące aktywność względem funkcji układu nerwowego. L. helveticus korzystnie wpływa na stany emocjonalne poprzez zdolność do syntezy kwasu gamma-aminomasłowego. Suplementacja tym szczepem może też obniżać poziom kortyzolu. Poza tym, może on działać przeciwzapalnie.

Lactobacillus casei - szczep bakterii mlekowych zdolnych do przeprowadzania homofermentacji glukozy. Wykazuje zdolność do zwiększania sprawności bariery jelitowej oraz promocji funkcji układu immunologicznego. Zwiększa odporność organizmu na infekcje. Niektóre badania wskazują, że w przypadku infekcji bakteryjnych jelit skraca ich czas trwania. L. casei wpływa również korzystnie na tolerancję cukrów przez organizm, zwiększa bowiem wrażliwość insulinową komórek. Dzięki tej właściwości jest wskazywany jako szczep probiotyczny wspierający proces odchudzania.

Lactobacillus paracasei - szczep bakterii probiotycznych stosowany głównie w celu stymulacji funkcji układu immunologicznego. Wspiera go nie tylko wpływając na szczelność bariery jelitowej, ale też dzięki swoim autonomicznym mechanizmom działania. Stymuluje namnażanie limfocytów oraz produkcję komórek typu NK. W ten sposób zarówno zmniejsza ryzyko rozwinięcia się infekcji w ustroju, jak i wspiera jej leczenie. Jest również z powodzeniem stosowany w terapii zaburzeń funkcji układu pokarmowego. Wspiera leczenie biegunki oraz redukuje objawy zespołu jelita wrażliwego.

Lactobacillus plantarum - bakterie przeprowadzające fermentację mlekową. Wzmacniają funkcje układu odpornościowego, badania wykazują ich znaczną zdolność do redukcji przeciwciał typu IgE. Stosowany jest jako ważny element terapii zespołu jelita drażliwego. Pozwala redukować objawy tego schorzenia, wpływa też korzystnie na sprawność układu pokarmowego obciążonego IBS. Jego wysoką efektywność względem leczenia zespołu jelita drażliwego tłumaczą badania wskazujące na zaburzenia ilości L. plantarum w mikroflorze jelit osób z IBS. W związku z tym, szczep ten pozwala nie tylko leczyć objawy tej przypadłości, ale może też eliminować jedną z jej przyczyn.

Lactobacillus salivarius - enzym wspierający trawienie laktozy ze względu na zdolność do wytwarzania enzymu ją trawiącego, laktazy. Może optymalizować profil lipidowy, zmniejsza poziom całkowitego cholesterolu i triglicerydów oraz optymalizuje stosunek lipoprotein HDL do LDL. Wspiera funkcje mikroflory jelitowej, kolonizuje ją, działa również antybakteryjnie. Ponadto, szczep ten wykazuje korzystny wpływ na zdrowie uzębienia.

Bifidobacterium lactis - szczep probiotyczny o wyjątkowych zdolnościach do wspomagania funkcji układu odpornościowego. Wspiera odpowiedź odpornościową oraz ogranicza namnażanie się bakterii nie wchodzących w skład fizjologicznej mikroflory człowieka. Poza tym, szczep ten jest wysoce efektywny w terapii zespołu jelita drażliwego. Korzystnie wpływa na funkcje układu pokarmowego i redukuje dyskomfort trawienny. Wpływa też korzystnie na funkcje psychiczne, redukuje objawy depresji oraz stany lękowe.

Bifidobacterium breve - szczep polecany szczególnie osobom z celiakią, ze względu na zdolność do ograniczania syntezy cytokin TNF-alfa u osób borykających się z tą chorobą. Jest również polecany w walce z otyłością. Promuje metabolizm cukrów i tłuszczy, ułatwiając redukcję masy ciała, a także może optymalizować profil lipidowy, który często zaburzony jest u osób otyłych. Poza tym, bakterie Bifidobacterium breve stosowane są w celu wsparcia odporności organizmu.

Bifidobacterium longum - trzeci ze szczepów obecnych w suplemencie, zaliczany do grupy psychobiotyków. Wykazuje aktywność wobec osi jelitowo-mózgowej, dzięki czemu korzystnie wpływa na funkcje układu nerwowego. Podobnie jak L. helveticus promuje syntezę GABA oraz sprzyja redukcji poziomu kortyzolu. Istnieją badania wskazujące na zdolność B. longum do przeciwdziałania rozwojom nowotworów. Ponadto, suplementacja tym szczepem korzystnie wpływa na stan skóry.

Podsumowując, Jarrow Ultra Jarro-Dophilus to preparat probiotyczny wyróżniający się na tle konkurencji szerokim spektrum działania, osiągniętym dzięki zastosowaniu aż 10 szczepów o potwierdzonym naukowo działaniu. O wysokiej efektywności suplementu decyduje także ilość dostarczanych bakterii, jest ich bowiem w każdej kapsułce aż 50 miliardów. Tym samum, produkt ten jest optymalnym wyborem dla wszystkich osób dbających o swoje zdrowie.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Mieszanka Bakterii Probiotycznych 50 Miliardów Żywych Bakterii (Minimum)-
Składająca się z następujących szczepów:
L. acidophilus La-14
L. rhamnosus R0011
L. helveticus (L. acidophilus)
L. casei Lc-11
L.paracasei Lpc-37
L. plantarum Lp-115
L. salivarius Ls-33
B. lactis Bl-04
B. breve Bb-03
B. longum BB536

Pozostałe składniki

Alginian Sodu (otrzymywany z wodorostów), Fosforan Wapnia, Skrobia z Tapioki, Maltodekstryna, Ditlenek Krzemu, Stearynian Magnezu (Źródło Roślinne), Witamina C. Wegetariańska kwaso-odporna kapsułka składa się z hydroksypropylometylocelulozy.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
SWANSON
65,00 zł

Aminokwas o farmaceutycznej czystości. Wpływa pozytywnie na komfort życia.

Kupuję
NUTREX
99,00 zł

Redukuje ilość wody podskórnej; może być stosowany przed zawodami; pełni rolę naturalnego diuretyka.

Kupuję
NOW FOODS
65,00 zł

Suplement ziołowy stosowany w celu uspokojenia i tonizacji układu nerwowego.

Kupuję
PLANETARY HERBALS
59,00 zł

Wyciąg z kory i kwiatów albicji biało-różowej. Naturalny środek znoszący nadmierne napięcie emocjonalne.

Kupuję
SCITEC
24,00 zł

Kompozycja złożona z wapnia i magnezu. Wywiera korzystny wpływ na układ kostno-stawowy oraz mięśniowy.

Kupuję
HEMP KING
55,00 zł

E-liquid zawierający kannabidiol w stężeniu 0,35% oraz naturalnie występujące w konopiach terpeny.

Kupuję

Lactobacillus acidophilus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus acidophilus?

Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii o kształcie pałeczki potrafiący produkować korzystny dla zdrowia kwas mlekowy. Głównym miejscem bytowania tych bakterii jest śluzówka jelita cienkiego. Podobnie do reszty szczepów probiotycznych z łatwością wytrzymuje niekorzystne warunki istniejące na poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, dzięki czemu po podaniu doustnym przechodzi do jelita cienkiego i ulega adhezji do komórek nabłonka tworząc liczne kolonie. Ponadto obecność tego szczepu zaobserwowano w pochwie, szyjce macicy oraz w cewce moczowej, dzięki czemu konkurując z patogennymi mikroorganizmami, pozwala zwalczyć liczne choroby i utrzymać zarówno układ pokarmowy oraz moczowo-płciowy we właściwej kondycji.

Poza produkcją kwasu mlekowego, ten szczep bakterii potrafi syntetyzować również inne organiczne kwasy, które mają zdolność hamowania przylegania oraz namnażania patogenów takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Candida albicans, Shigella, Clostridium, Listeria oraz Helicobacter. Zapewniając odpowiednie pH na obszarze jelit wspomaga trawienie jedzenia oraz wchłanianie mikro- oraz makroelementów.

Odnotowano, że szczep ten posiada właściwość syntezy witaminy K, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz dodatnio wpływa na strukturę kości.

Produkując laktazę, pozwala wspomóc trawienie laktozy, czym redukuje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu nabiału. Do walki z patogenami wykorzystuje również bakteriocyny takie jak acidolina, acidofilina, laktobakcylina, laktocyna i wiele innych. 

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zatruć pokarmowych, poprawie odporności organizmu oraz w leczeniu chorób antybiotykami. Są składnikiem preparatów prebiotycznych, probiotycznych i funkcjonalnych oraz jako składnik różnego rodzaju odżywek, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus rhamnosus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus rhamnosus?

Lactobacillus rhamnosus to rodzaj bakterii fermentacji mlekowej mających zdolność do syntezy enzymu rozkładającego laktozę, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu dyskomfortu po spożyciu nabiału. Z drugiej strony, poprzez kolonizację śluzówki jelita, konkuruje z bakteriami patogennymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Prawidłowy stan jelit odpowiada za sprawne trawienie pokarmu, prawidłową odporność immunologiczną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, ale również przyczynia się do redukcji stanów zapalnych i alergicznych w ustroju.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus helveticus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus helveticus?

Lactobacillus helveticus to pałeczka kwasu mlekowego wykazująca działanie probiotyczne, a więc przynosi korzyści dla ludzkiego organizmu. Chętnie wykorzystywana do produkcji serów, by zapobiegać powstawaniu goryczki i nadawać im lekko orzechową nutkę.

W suplementach stosuje się ją między innymi by wesprzeć trawienie pokarmów i przyswajanie z nich składników odżywczych, by podnieść odporność oraz by zwalczyć patogenne bakterie zamieszkujące układ trawienny, za sprawą produkowanych bakteriocyn, które wybijają szkodniki. Może potencjalnie obniżać ciśnienie krwi, redukować nadmierne stężenia kortyzolu, który powiązany jest z reakcją stresową, a nawet działać przeciwnowotworowo. Uważa się, że L. helveticus może nawet pozytywnie wpływać na samopoczucie. Ciekawą właściwością jest też poprawa jakości snu w reakcji na przyjmowanie probiotyku.

Lactobacillus helveticus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus casei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus casei?

Lactobacillus casei należy do bakterii fermentujących kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus. Substratem do produkcji kwasu mlekowego są związki cukru takie jak glukoza, czy laktoza. Dzięki możliwości rozbicia dwucukru - laktozy do prostszych węglowodanów, pozwala to na redukcję nietolerancji nabiału. Bakteria ta obecna jest na terenie pęcherza moczowego, dzięki czemu współzawodniczy z patogenami układu moczowego i redukuje ilość zakażeń oraz częstotliwość występowania nowotworu.

Lactobacillus casei wspomaga leczenie dolegliwości związanych z wrzodami żołądka wywołanymi Helicobacter pylori oraz redukuje ilość biegunek zależnych od Clostridium difficile. Obiecujące wyniki badań osiągnięto nad wpływem tego probiotycznego szczepu na występowanie alergii. Dlatego też wykazano jej pozytywny wpływ podczas trądziku, zapalenia skóry, infekcji dróg oddechowych, problemów z jamą ustną oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wpływając na trawienie, wspiera utrzymanie prawidłowego stosunku poszczególnych frakcji cholesterolu.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus paracasei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus paracasei?

Lactobacillus paracasei należą do sprzyjających zdrowiu bakterii probiotycznych. Pozwalają na uniknięcie nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego, ponieważ posiadają zdolność rozkładu laktozy, jak również produkcji wielu enzymów poprawiających absorpcję mikroskładników. Przeciwdziałają niekorzystnym bakteriom takim jak: Helicobacter pylori, Salmonella enterica, Campylobacter jejuni, a ponadto redukują negatywne działanie Candida albicans oraz Listeria monocytogenes. Co więcej, ten szczep bakterii potrafi zmniejszyć liczbę bakterii obecnych w jamie ustnej wywołujących próchnicę – Streptococcus mutants.

Bakterie tego rodzaju modulują działanie układu odpornościowego, co prowadzi do zmniejszenia intensywności stanów alergicznych. Działają również pozytywnie na produkcję neuroprzekaźnika GABA, dzięki czemu sprzyjają prawidłowej kontroli aktywności neuronów i napięcia mięśniowego.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus salivarius

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus salivarius?

Lactobacillus salivarius jest bakterią z grupy probiotyków występującą głównie w okrężnicy, jelicie cienkim oraz pochwie, lecz jej obecność zaobserwowano również w jamie ustnej. Na kolonizowanych terenach konkuruje z patogenami o źródło pożywienia oraz miejsce adhezji, dzięki czemu wspomaga inne przyjacielskie szczepy w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Przyczepiając się do śluzówki jelit wspiera funkcję barierową jelit. Wykazuje również ważne działanie immunomodulujące. U astmatyków poprawia równowagę między Th1 a Th2, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje wydzielanie prozapalnych cytokin oraz wspomaga leczenie licznych skórnych alergii.

Produkując kwas mlekowy, bakteriocyny oraz małe ilości nadtlenku wodoru hamuje wzrost lub redukuje liczbę grzybów z rodzaju Candida, E.coli, Salmonella ssp., Streptococcus pyogenes, Helicobacter pylori. Wraz z Bifidobacterium breve wspomaga usuwanie mutantów Streptococci (odpowiadają za powstawanie próchnicy zębów, płytki nazębnej oraz owrzodzenia jamy ustnej) w jamie ustnej.

Obiecujące wyniki zaobserwowano również w zmniejszaniu odczuwania bólu. Wynika to ze względu, że Lactobacillus salivarius ma zdolność do indukcji ekspresji receptorów związanych z hamowaniem reakcji bólowych, szczególnie OPRM1 w jelitach. Ponadto wpływa na połączenie mózgowo-jelitowe, dzięki czemu poprawiając stan jelit wynikający ze stosowania antybiotyków lub działania patogenów, pośrednio może poprawić funkcje poznawcze, redukować stany depresyjne oraz lęki. Pozytywny wpływ zanotowany został również na układ sercowo naczyniowy, a wynika to z redukcji poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Lactobacillus salivarius występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium lactis

Informacja

Co to jest za składnik bifidobacterium lactis? 

Bifidobacterium lactis jest szczepem bakterii probiotycznych zdolnych do produkcji kwasu mlekowego, które są zaliczane do bakterii Gram-dodatnich o kształcie pałeczek. Naturalnie zasiedlają końcową część jelita krętego oraz grubego. Główną ich funkcją jest konkurowanie zarówno o pokarm, jak i o miejsce adhezji z bakteriami patogennymi, przez co ich działanie można określić jako przeciwbiegunkowe, regenerujące błonę śluzową jelit, zwiększające pozyskiwanie mikroskładników oraz regulujące perystaltykę jelita.  

Ten szczep bakterii posiada również zdolność produkcji kwasu mlekowego z laktozy oraz innych substancji, które pośrednio (przez zakwaszanie środowiska) lub bezpośrednio (działając bakteriobójczo) będą uniemożliwiały wzrost oraz przeżycie bakterii patogennych takich jak Salmonella czy Helicobacter pylori.

Suplementacja szczepami probiotycznymi pozwala na odbudowę oraz przywrócenie właściwej mikroflory jelit, która w dzisiejszych czasach jest zaburzona z powodu wielu negatywnych czynników środowiskowych.

Bifidobacterium breve

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium breve?

Bifidobacterium breve to bakteria naturalnie zamieszkująca jelito grube, której obecność oraz funkcjonowanie wywiera pozytywny wpływ na trawienie, absorpcję składników pokarmowych oraz na ogólne zdrowie człowieka. Należy do nieprzetrwalnikujących bakterii Gram-dodatnich. Doskonale radzi sobie z sokami trawiennymi obecnymi na różnych etapach przewodu pokarmowego, dzięki czemu w zadowalającej ilości dociera do miejsca adhezji. Wykazano ich szczególne powinowactwo do linii komórkowej HT-29 w jelitach.

Produkując kwasy organiczne oraz kwas mlekowy skutecznie obniża zasadowość jelit, dzięki czemu indukuje niekorzystne warunki do rozwoju patogenów takich jak – Clostridium difficile, Helicobacter pylori, E.coli, Candida. Dzięki temu redukuje dolegliwości przewodu pokarmowego związane z zakażeniem bakteryjnym oraz wywołane przez antybiotykoterapie. Ponadto wykazuje pozytywny wpływ w terapii kandydozy.

Obecność szczepu z rodzaju Bifidobacterium wykazano w mleku karmiącej matki, dzięki czemu po przejściu do przewodu pokarmowego dziecka, wykazuje wiele benefitów na jego zdrowy rozwój. Pośrednio wykazuje pozytywny wpływ u ludzi z depresją, zwiększa skupienie oraz koncentrację.

Bifidobacterium breve występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium longum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium longum?

Bifidobacterium longum to jeden z bardziej poznanych szczepów bakterii probiotycznych naturalnie bytujących w ludzkim organizmie. Podobnie jak reszta bakterii tego typu wspomaga trawienie laktozy oraz innych składników pokarmowych, dzięki czemu pozwala na właściwe wchłanianie witamin oraz składników pokarmowych na poszczególnych poziomach układu pokarmowego.

Bifidobacterium longum poprzez syntezę kwasu mlekowego, lizozymu oraz innych substancji o charakterze kwasowym wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz hamuje rozwój patogenów, w tym tych bytujących w pochwie u kobiet. Pośrednio redukuje stany zapalne oraz obniża poziom kortyzolu. Posiada również zdolność produkcji witamin z grupy B.

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń pracy układu pokarmowego, takich jak nudności, zaparcia oraz biegunki. Ze względu na obecność tego prozdrowotnego szczepu w mleku karmiącej matki, zaleca się suplementację w celu osiągnięcie pozytywnego wpływu na rozwój oraz zdrowie dziecka.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Czy naturalna substancja zawarta w spirulinie może obniżyć wysokie ciśnienie krwi?

Włoscy naukowcy przetestowali różne związki występujące w spirulinie, aby dowiedzieć się, czy którakolwiek z tych substancji może obniżyć wysokie...

czytaj więcej

Dlaczego cukier nie uzależnia?

Jednym z najbardziej zakorzenionych twierdzeń w zakresie żywienia jest przekonanie o wszechobecnym uzależnieniu od cukru. Zgodnie ze wspomnianym...

czytaj więcej

Depresja – cicha morderczyni

Jedną z chorób XXI wieku, która zbiera swoje żniwo jest depresja.  Według raportu WHO depresja jest główną przyczyną samobójstw, których liczba wynosi...

czytaj więcej

Czy Horny Goat Weed pomaga na zaburzenia erekcji?

Zaburzenia erekcji  (Erectile dysfunction (ED) )definiuje się jako niezdolność do uzyskania i utrzymania erekcji wystarczająco mocnej, aby odbyć stosunek...

czytaj więcej

walentykowe plecy…

poszedlem z mysla ze zrobie nogi, a zrobilem plecy 😛 dopiero pod koniec treningu „obudzilem sie” DIETA + suplementy WITAMINY  – po pierwszym...

czytaj więcej

Jabłczan magnezu vs. cytrynian magnezu

W obecnym świecie, z dużą dostępnością badań i różnych związków chemicznych, tworzymy różne formy suplementów, by poprawiać ich skuteczność oraz...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027