Popularne artykuły

9 imponujących korzyści wynikających z suplementacji głogu
Suplementacja

9 imponujących korzyści wynikających z suplementacji głogu 

Imponujące korzyści zdrowotne głogu obejmują jego zdolność do regulowania ciśnienia krwi, zmniejszania uczucia lęku, ochrony serca, poprawy trawienia, poprawy zdrowia układu oddechowego, zmniejszenia nasilenia bólów w klatce piersiowej, poprawy samopoczucia, leczenia infekcji jelitowych i pomocy w pielęgnacji skóry. Czym właściwie jest głóg? Czytaj dalej!

Głóg jest owocem krzaków i drzew o tej samej nazwie. [1] Istnieje wiele różnych rodzajów głogu, które produkują nieco inne owoce, ale najbardziej popularna odmiana ma naukową nazwę Crataegus rhipidophylla. Owoce lub jagody głogu są cierpkie, mają zabarwienie od czerwonego do różowego, są raczej małe, wielkości małego jabłuszka. Jako gatunek głóg pochodzi wyłącznie z półkuli północnej, występuje głównie w umiarkowanych regionach Ameryki Północnej, Europy i Azji. Owoce głogu przypominają w pewnym stopniu „zwykłe” owoce, zawierają one pestki, podobne do tych, które możemy znaleźć w śliwkach lub brzoskwiniach.

Ze względu na korzyści zdrowotne wynikające z przyjmowania tych fascynujących owoców jagodowych były one tradycyjnie stosowane w Indiach, Chinach i wielu innych krajach jako środki wspomagające trawienie. Były również wykorzystywane jako wzmocnienie dla układu sercowo-naczyniowego w innych tradycyjnych systemach medycznych. Ponieważ ten pyszny owoc nadal cieszy się dużą popularnością, prowadzone są dalsze badania, aby określić, skąd biorą się jego niesamowite właściwości.

Wartość odżywcza głogu

Korzyści z głogu pochodzą głównie z unikalnej mieszanki witamin, minerałów i związków organicznych znalezionych w owocu. Najcenniejsze składniki głogu obejmują: znaczny poziom witamin z grupy B, w tym kwas foliowy, a także witaminę C, witekinę, rutynę, katechiny, saponiny i różne antocyjanidyny, które działają jako związki przeciwutleniające w organizmie. [2]

    Korzyści zdrowotne stosowania głogu

    Korzyści zdrowotne głogu obejmują jego zdolność do zmniejszania bólu w klatce piersiowej, regulacji ciśnienia krwi i wzmacniania układu odpornościowego, a to jeszcze nie koniec. Przyjrzyjmy się temu tematowi bliżej...

    Zmniejsza ból w klatce piersiowej

    Oficjalna nazwa bólu w klatce piersiowej to dławica piersiowa i chociaż nie zawsze wskazują one na atak serca, mogą być bardzo bolesne. [3] Jeśli cierpisz na dusznicę bolesną, powinieneś porozmawiać z lekarzem, ponieważ może to często sygnalizować problem sercowo-naczyniowy. Jednak głóg może znacznie zmniejszyć ból w klatce piersiowej. Jest to jedno z jego najpopularniejszych zastosowań już od tysięcy lat w wielu tradycyjnych systemach medycznych.

    Poprawia zdrowie serca

    ​Istnieje bardzo dobry powód, dla którego głóg jest chwalony zarówno w medycynie tradycyjnej, jak i nowoczesnej. Jest nim pozytywny wpływ na serce; głóg może zmniejszyć szanse wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zwiększając wytrzymałość, zmniejszając duszność, pobudzając energię i eliminując zmęczenie. [4] Obszerna lista związków organicznych, saponin, katechin i innych korzystnych przeciwutleniaczy w tych małych owocach czyni z niego bardzo silną broń przeciwko niebezpiecznym wolnym rodnikom wpływającym na osłabienie zdrowia serca.

    Stabilizuje ciśnienie krwi

    Głóg pomaga stabilizować ciśnienie krwi. Niezależnie od tego, czy Twoje ciśnienie krwi jest zbyt wysokie, czy zbyt niskie, mieszkanka złożona z głogu jest w stanie utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi w twoim organizmie, co czyni go cennym zarówno dla osób cierpiących na niedociśnienie, jak i nadciśnienie. [5]

    Wzmacnia układ odpornościowy

    Oprócz antyutleniaczy eliminujących niebezpieczne toksyny z organizmu, witamina C w głogu pomaga również w zwiększeniu aktywności białych krwinek, aby poprawić ogólny stan zdrowia i wzmocnić układ odpornościowy! [6]

    Zmniejsza uczucie lęku

    W wielu tradycyjnych lekarstwach głóg był używany w określonych stanach psychicznych, w tym stresie, lęku, a nawet depresji. [7] Bardzo często głóg oferowano ludziom, którzy niedawno mieli złamane serce, przeżyli śmierć bliskiej osoby itd., ponieważ mówiono, że poprawia on nastrój i leczy złamane serce. Okazuje się, że głóg może mieć wpływ na poziom hormonów, co tłumaczyłoby, dlaczego tak wiele kultur w przeszłości wierzyło w te korzyści zdrowotne!

    Zwiększa energię

    Głóg znany jest z rozszerzania naczyń wieńcowych, co umożliwia krążenie większej ilości krwi przez organizm, co może skutkować wyższym poziomem energii oraz lepszą koncentrację. [8] Kiedy wszystkie części twojego ciała są odpowiednio natlenione, twoje zdolności poznawcze się poprawiają, twój poziom energii rośnie, a twój metabolizm jest w stanie pracować na optymalnym poziomie.

    Poprawia trawienie

    Istnieją różne związki organiczne w głogu, które wchodzą w interakcję z naszą florą jelitową, aby poprawić trawienie składników odżywczych, podczas gdy włókno w głogu poprawia nasz proces trawienny jako całość i eliminuje wszelkie problemy, takie jak zaparcia, wzdęcia, skurcze i poważniejsze stany, takie jak okrężnica. rak lub wrzody. [9]

    Ochrona skóry

    Zawartość antyoksydantów w głogu sprawia, że jest on przydatny do stosowania miejscowo na skórę, w szczególności na oparzenia, owrzodzenia lub trądzik. Związki organiczne mają charakter przeciwzapalny i są dobre w zmniejszaniu swędzenia gojących się ran lub innych chorób skóry, takich jak wyprysk lub łuszczyca. [10]

    Eliminuje infekcje jelitowe

    Oprócz poprawy zdrowia trawiennego poprzez poprawę pobierania składników odżywczych i eliminacji zaparć, głóg jest również dobry w eliminowaniu wszelkich infekcji jelitowych. [11]

    Zastosowania kulinarne:

    - ze względu na słodki i cierpki smak, głóg jest powszechnie stosowane w napojach i cukierkach, szczególnie w kulturach azjatyckich,

    - w  Europie i Ameryce Północnej powszechne jest spożywanie surowych owoców głogu, gotowanie ich lub konserwowanie w postaci galaretek lub dżemów [12]; mocny smak bardzo dobrze zachowuje się w tej formie.

    Uwaga: Czasami ludzie po spożyciu głogu doświadczają rozstroju żołądka, pocenia się, zmęczenia, nudności, pobudzenia lub zawrotów głowy, a bardziej poważnymi skutkami ubocznymi są duszność, ciężkie reakcje alergiczne, nieregularności pracy serca i zmiany nastroju. Porozmawiaj ze swoim lekarzem przed dodaniem głogu do swojej diety i natychmiast skontaktuj się z nim, jeśli wystąpi którekolwiek z tych działań niepożądanych.

    Powiązane artykuły

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są zaznaczone *